بیان بین الصلاتین

حدیث گفتار روز
(کافی (ط - الإسلامیة) ؛ ج‏1 ؛ ص32)

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم‌. با تبریک دهه مبارک فجر در روایت است از امام باقر علیه السلام که میفرمایند : الْکَمَالُ کُلُّ الْکَمَالِ التَّفَقُّهُ‏ فِی‏ الدِّینِ‏ وَ الصَّبْرُ عَلَى النَّائِبَةِ وَ تَقْدِیرُ الْمَعِیشَةِ.

همه کمال انسان در این دنیا به این است که سه کار را انجام دهد: 1. فهم عمیق در دین 2. صبر بر حوادث و مصیبت ها و گرفتاری ها 3. برنامه ریزی و مدیریت صحیح زندگی. (کافی (ط - الإسلامیة) ؛ ج‏1 ؛ ص32)

امام باقر (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته در مورد تقلید:
1.عقیده مسلمان ‌به اصول دین باید ‌از روی دلیل باشد ولی در احکام و مسائل شرعی چنانچه خودش مجتهد نباشد و احتیاط نکند باید به گفته مجتهد اعلم عمل‌کند.(رساله مراجع ج1 م1 )
2.رجوع به متخصص، یک امر عقلائی است و همانگونه که افراد در موارد مختلف مانند پزشکی، معماری و ... به متخصص آن علم مراجعه می کنند در مسائل دینی نیز باید به یک متخصص دینی مراجعه کرد. برخی افراد می گویند ما نه متخصص هستیم و نه می خواهیم احتیاط کنیم و تقلید را نیز نمی پسندیم در پاسخ عرض می شود فرد مسلمانی که وظایف شرعی اش را انجام می دهد، خواسته یا ناخواسته اگر مجتهد و محتاط (البته خود احتیاط نیز نیاز به اجتهاد یا تقلید دارد) نباشد، از دیگر ان تقلید نموده، مثلا نمازش را مانند پدر یا معلم خود می خواند،که در عمل تقلید کرده اما این تقلید او نادرست است، چون از کسی تقلید کرده که متخصص نیست.
3. یکی از شرایط مرجع تقلید این است که اعلم مراجع باشد یعنی در استنباط احکام شرعی تخصص بیشتری از دیگر مراجع داشته باشد. (رساله مراجع ج2 م2- عروه الوثقی م 17)
3.بعد از فوت مرجع تقلید باید ‏انسان به ‏مرجع زنده اعلم رجوع ‏کند و در مسئله ی بقای بر میت، طبق نظر مرجع زنده‌ی اعلم عمل نمایند. (رساله مراجع ج1 م9- عروه الوثقی ج1 ، الاجتهاد و التقلید م15 )
4.کسانی‌که ‌به ‌فتوای مرجع زنده بر تقلید از مرجع فوت شده باقی مانده‌اند لازم است در پرداخت وجوهات و مسائل جدید به مرجع تقلید زنده مراجعه کنند. (توضیح المسائل مراجع ج‌2 ص‌2268 و تحریر کتاب الوکاله م‌23 ).
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام، سلامتی مراجع عظام، خاصه مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(مجموعه ورام ج1 ، ص90)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. با بزرگداشت دهه مبارک فجر،در روایت است از امام علی علیه السلام که می فرمایند: حُسْنُ الْخُلْقِ فى ثَلاثٍ: اِجْتِنابُ الْمَحارِمِ وَ طَـلَبُ الْحَلالِ وَ التَّـوَسُّعُ عَلَى الْعِیالِ؛

اخلاق و رفتار خوب در سه چیز است: دورى کردن از حرام، طلب حلال و فراهم آوردن آسایش و رفاه براى خانواده . (مجموعه ورام ج1 ، ص90)

حضرت علی (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته درباره حقوق زن و شوهر:
1. حرام است که خانم بدون اجازه شوهر از منزل‌خارج شود لذا چنانچه میان زن و شوهر ناراحتی وجود داشته باشد زن شرعا مجاز نیست که بدون اجازه شوهر از منزل خارج شود، مگراینکه ضرورتى مانند سفر‌حج واجب یا خطر جانی ایجاب کند یا در ضمن عقد ازدواج خانم شرط کرده باشد که در مواردی مثل کار و تحصیل بدون اجازه از منزل خارج شود، ولی در هر صورت شایسته است شوهر به همسرش برای ملاقات خویشان خصوصا پدر و مادر همسرش اجازه بدهد.
2.زن نسبت به همسرش در مسائل خصوصی تمکین داشته باشد ، و بدون عذر شرعى‌جلوگیرى نکند و مستحب است که زن امور منزل را به عهده بگیرد که دارای اجر و ثواب فراوانی است. در مقابل بر مرد واجب است نفقه خانم را که شامل تهیه غذا و لباس و مسکن و سایر احتیاجات است را در حد متعارف و شان زن تامین کند و گرنه مدیون زن است.
3. یکی از حقوق مشترک زن و شوهر این است که زن و شوهر چه با گفتار و چه رفتار یکدیگر را مورد اذیت و آزار قرار ندهند.
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خصوصا مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
( شرح آقا جمال‌الدین خوانساری بر غرر الحکم و درر الکلم ج4، ص204، ح5836)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن‌الرحیم . با بزرگداشت ایام ا... دهه فجر، در روایتی از أمیرالمومنین علی علیه السلام روایت شده که فرمودند: صِلَةُ الرَّحِمِ تُدِرُّ النِّعَمَ وَ تَدفَعُ النِّقَمَ‌؛

صله رحم نعمت‌ها را فراوان مى‌کند و سختى‌ها را از بین مى‌برد. ( شرح آقا جمال‌الدین خوانساری بر غرر الحکم و درر الکلم ج4، ص204، ح5836)

حضرت علی (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

امام صادق علیه السلام فرمود: « ما چیزی را جز صله ی رحم، سراغ نداریم که عمر را زیاد کند؛ تا آنجا که گاهی تا زمان مرگ یک نفر، سه سال مانده است، ولی او اهل صله‏ ی رحم می‌شود. آنگاه خداوند، سی سال بر عمرش می افزاید و سی و سه سال دیگر زنده می ماند. و گاهی اجل کسی سی و سه سال است، اما به خاطر قطع رحم و گسستن رابطه ی خویشاوندی، خداوند سی سال از عمرش کم می کند و سه سال زندگی می کند. رسول خدا‌صل الله علیه و آله فرمود: « صله ی رحم، به عمر اضافه می کند، و فقر را از بین می برد ».
‌پیامبر اکرم صل الله علیه و آله فرمود:« کسی که زیادی و توسعه ی رزق و روزی و افزونی عمر خوشحالش می کند، صله ی رحم کند.» امام باقر علیه السلام فرمود: « صله ی رحم نفس را پاکیزه و روزی را زیاد می کند.» حضرت علی علیه السلام فرمود: « گاه خانواده ای از نیکان، به علت قطع ارتباط با یکدیگر، از رحمت حق محروم می مانند وگاه خانواده ای از افراد فاسق به سبب ارتباط با یکدیگر، مشمول روزی ها و نعمت های حق تعالی می گردند.»
اما دو نکته کوتاه درباره‏ احکام صله رحم :
1-قطع رحم و ترک رابطه با خویشاوندان و فامیل، مانند پدر و مادر و برادر و خواهر و دیگر خویشان حرام است هر چند این فامیل زودتر قطع رابطه‌کرده باشد و یکی از شیوه‌های صله رحم حاضر شدن در منزل ارحام است ولی صله رحم منحصر به ملاقات ‌حضوری ‌در منزل فرد نیست و فرد می‌تواند با تماس تلفنی، پیامک، جویا شدن از احوال او با واسطه‌؛ یا با احسان به او هر‌چند از طریق ارسال کمک مالی برایش در مواردی‌که احتیاج به‌کمک مالی دارد و مانند آن، این وظیفه الهی را انجام دهد.
2-اگر نوع خاصی از صله رحم با خویشاوند مثلا ملاقات حضوری موجب تأیید کار حرام او یا تشویق او بر ارتکاب گناه می شود یا موجب ابتلای خود فرد یا خانواده و فرزندان به گناه می‌شود، آن نوع صله رحم جایز نیست و فرد موظّف است به شیوه دیگری مثلا از طریق تلفن یا راه دیگری صله رحم را انجام دهد.
خداوند متعال الفت و صمیمت را در میان دوستان امیرالمومنین علیه السلام‏ بیش از پیش قرار دهد، به برکت ‌صلوات ‌بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(امالى‌مفید: ج‌1، ص‌14)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم با گرامی داشت ایام دهه مبارک فجر از پیا‌مبر خدا ‌صلی ‌الله ‌علیه و آله روایت شده که فرمودند: إسْمَعُوا و َ‌أطِیعُوا لِمَنْ وَلاّهُ اللّهُ الْأمْرَ، فَإنَّهُ نِظامُ الاْسْلامِ؛

‌بشنوید و اطاعت کنید ازکسی که خداوند او را ولیّ امر شما قرار داده که اطاعت از رهبر، نظام اسلام است. (امالى‌مفید: ج‌1، ص‌14)

حضرت محمد (ص)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته درباره حفظ نظام جمهوری اسلامی:
1.حفظ نظام اسلامی از اوجب واجبات و از مهمترین اهداف اسلام می‌باشد و از ‌مصادیق حفظ نظام حضور در همه عرصه های اجتماعی و سیاسی جامعه و انجام وظیفه به نحو صحیح در هر شغلی و منصبی است. (‌استفتاآت مکارم‌، ج3 ،س1581)
2.تضعیف نظام اسلامی و هر‌کاری که منجر به تضعیف نظام اسلامی می شود جایز نیست. که به برخی از مصادیق آن اشاره میشود:
1.کم‌کاری در ادارات و کم‌کاری مسئولین در انجام وظایفشان که علاوه بر‌حق الناس بودن و گناه بودن ، باعث ناراحتی و بدبینی مردم می شود.
2.اخلال در امور اقتصادی با کارهایی همچون اختلاس و احتکار اموال مورد نیاز ضروری مردم.
‌3.همکاری با دشمنان نظام اسلامی و گروههای‌گمراه کننده.
4.ایجاد یاس و بدبینی با بیان سخنان‌
غیر مستند یا بزرگ جلوه دادن مشکلات از‌طریق سخنرانی‌، مجلات، روزنامه‌ها و فضای مجازی فرقی نمی‌کند توسط برخی از مردم باشد و یا مسئولین و یا کسانی
‌که بواسطه علم یا توان اقتصادی شان در مردم تاثیر گذارند مثل برخی از علماء
و اساتید دانشگاه و بازاریان یا حتی دانشجو و طلبه باشد.
تعجیل در فرج امام زمان‌علیه السلام ، سلامتی مراجع عظام خصوصا مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز
( وسائل الشیعة، ج27، ص140، ح33424 )

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. با تبریک و بزرگداشت دهه مبارک فجر ، حضرت ولی عصر ارواحنا فداه در روایتی میفرمایند: وأَمَّا الْحَوادِثُ الْواقِعَةُ فَارْجِعوُا فیها إِلى رُواةِ حَدیثِنا، فَإِنَّهُمْ حُجَّتی عَلَیْکُمْ وَأَنَا حُجَّةُ اللّهِ عَلَیْهِمْ.

و اما در رخدادهایی که پیش می آید، به راویان حدیث ما (علما) رجوع کنید. آنان، حجت من بر شمایند و من، حجّت خدا بر آنانم. ( وسائل الشیعة، ج27، ص140، ح33424 )

حضرت حجت (عج)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته درباره ولایت فقیه:
1- ولایت فقیه یعنی حکومت و اداره‌‌ى جامعه اسلامى، توسط مجتهد جامع الشرایط.
2-فقیه در سه مورد صاحب اختیارمی باشد:1. قضاوت 2. فتوا دادن و استخراج حکم خداوند از آیات و احادیث 3 . اجرا دستورات الهی واداره امور جامعه.
3.اطاعت از دستورات حکومتی ولی امر مسلمین بر هر مکلفی ولو فقیه باشد واجب است، اما در مسائلی که مربوط به اداره امور جامعه نبوده و مربوط به مسائل فردی می باشد مثل نماز و روزه و خمس ، هر مکلفى باید از فتواى مرجع تقلیدش پیروى نماید. (اجوبه الاستفتائات س56 و62 و63 و65 و59، فاضل ج1 ص225س913و910 و 911 و912-مکارم استفتائات ج3ص19 صحیفه امام ج‏10ص58). بهجت استفتاآت ج1 س57،اجوبه الاستفتاآت س52،عروةالوثقی الاجتهاد والتقلید م57،تبریزی استفتاآت ج2س48منهاج مساله26تقلید).
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خصوصا مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد

بازگشت امام از پاریس وآغاز دهه فجر
جزئیات
حدیث گفتار روز
(امالى‌مفید: ج‌1،‌ص‌14)

سلام علیکم . بسم الله الرحمن الرحیم. با بزرگداشت ایام ا... دهه فجر، از پیا‌مبر خدا ‌صلی ‌الله ‌علیه و آله روایت ‌شده که فرمودند: إسْمَعُوا و َ‌أطِیعُوا لِمَنْ وَلاّهُ اللّهُ الْأمْرَ، فَإنَّهُ نِظامُ الاْسْلامِ؛

بشنوید و اطاعت کنید ازکسی که خداوند او را ولیّ امر شما قرار داده که اطاعت از رهبر، نظام اسلام است. (امالى‌مفید: ج‌1،‌ص‌14)

حضرت محمد (ص)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته درباره حفظ نظام جمهوری اسلامی:
1.حفظ نظام اسلامی از اوجب واجبات و از مهمترین اهداف اسلام می‌باشد و از ‌مصادیق حفظ نظام حضور در همه عرصه های اجتماعی و سیاسی جامعه و انجام وظیفه به نحو صحیح در هر شغلی و منصبی است. (‌استفتاآت مکارم ج3 س1581)
2.تضعیف نظام اسلامی و هر‌کاری که منجر به تضعیف نظام اسلامی می شود جایز نیست. که به برخی از مصادیق آن اشاره میشود:
1.کم کاری در ادارات و کم کاری مسولین در انجام وظایفشان که علاوه بر حق الناس بودن و گناه بودن ، باعث ناراحتی و بدبینی مردم می شود.
2.اخلال در‌امور اقتصادی با کارهایی همچون اختلاس و‌احتکار اموال مورد نیاز ضروری مردم.
‌3.همکاری با دشمنان نظام اسلامی و گروههای‌گمراه کننده .
4.ایجاد یاس و بدبینی با بیان سخنان غیر مستند یا بزرگ جلوه دادن مشکلات از طریق سخنرانی‌، مجلات، روزنامه‌ها و فضای مجازی فرقی نمی‌کند توسط برخی از مردم باشد و یا مسئولین و یا کسانی که بواسطه علم یا توان اقتصادی‌شان در مردم تاثیر گذارند مثل برخی از علماء و اساتید دانشگاه و بازاریان یا حتی دانشجو و طلبه باشد.
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام سلامتی مراجع عظام خصوصا مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.

بازگشت امام خمینی از پاریس به ایران و آغاز دهه فجر
جزئیات
حدیث گفتار روز
سوره مبارکه فتح، آیه 29

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم.‌ با گرامیداشت دهه مبارک فجر ،خداوند متعال در قران مجید می‌فرماید:ِ مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَ الَّذینَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَی الْکُفَّارِ رُحَماءُ بَیْنَهُم….

محمد صلی الله علیه و آله و سلم پیامبر خدا و کسانی که با او هستند، بر کافران سختگیرند و با یکدیگر مهربان. ( سوره فتح آیه 29)

قرآن کریم
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته کوتاه در مورد تولی و تبری:
1.تولی به معنای دوست داشتن دوستان خدا مثل اظهار ارادت و محبت به حضرت زهرا سلام الله علیها و تبری به معنای بیزاری جستن و تنفر از دشمنان دین خدا است و این دو از واجبات دین اسلام بشمار می روند و هر مسلمانی باید اهل ایمان را دوست بدارد و از اهل باطل و دشمنان دین بیزاری بجوید.
2-دشمنان دین شامل دشمنان صدر اسلام و دشمنان کنونی است و اکنون سران استکبار مانند دولت های آمریکا و انگلیس از بالاترین مظاهر دشمنان اسلام بشمار می روند.
3-شعار مرگ بر امریکا یا مرگ بر انگلیس، یکی از روشهای اظهار تنفر و تبری از دشمنان اسلام است و مقصود اظهار تنفر و تبری از دولتها و نظامهای خون خوار و جنایت کار این کشورها می باشد نه مردم این کشورها؛ که حمایت مالی و غیر مالی از رژیم اشغالگر صهیونیسم وگروه های تروریستی و همچنین توقیف اموال جمهوری اسلامی ایران و ایجاد جنگ وخون ریزی درکشورهای اسلامی ازجمله جنایت های این نظام ها می باشد.
4-بی شک کسی که شعار مرگ بر آمریکا و کشورهای معاند با اسلام را در راهپیمایی ها و حضورهای دسته جمعی اظهار کند ثواب تبری از دشمنان اسلام شامل حال او خواهد شد.
خداوند متعال توفیق تولی نسبت به دوستان خدا و تبری از دشمنان دین را به همه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و ال محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
( وسائل الشیعة ؛ ج‏27 ؛ ص166)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. با عرض تسلیت شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها از حضرتش روایت شده‌که فرمودند: أزهَدُ النُاسِ مَن تَرَکَ الحَرام

زاهد ترین مردم کسی است که حرام را ترک کند. ( وسائل الشیعة ؛ ج‏27 ؛ ص166)

حضرت فاطمه (س)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته کوتاه در‌باره احکام مال حرام:
‌1.مصرف مال در راه حرام‌، گناه و کفران نعمت الهی است و علاوه بر اسراف، در برخی موارد، تشویق و ترویج گناه نیز محسوب می شود.
2.خرید و فروش هر چیزی که از راه حرام مثل قمار، ربا، دزدی، یا فروش سی دی های مبتذل به دست‌آمده‌،‌حرام می باشد و اگر جنسی را خریداری کرده و پس از خرید، متوجه غصبی بودن آن شده است باید آن را به صاحب اصلی اش برگرداند.
3-‌استفاده و خرید و فروش مواد مخدر حرام است و خرید و فروش هر چیزی که ترس این باشد که خود، خانواده یا دیگران از آن استفاده حرام کنند؛ مثل ماهواره حرام است. (رساله مراجع مساله 2064؛ 2070) (اکثر مراجع؛ رساله مراجع مساله 2055؛ مسائل جدید ج1 ص71؛ منهاج الصالحین، المکاسب محرمه م8؛ مسائل منتخبه م647)
خداوند متعال بحق حضرت زهرا سلام الله علیها توفیق کسب روزی حلال و دوری از حرام را به همه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.

‎شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها به روایت 75 روز
جزئیات
حدیث گفتار روز
بحار الأنوار ج ۷۰ ، ص ۲۴۹ . تنبیه الخواطر : 2/108

سلام علیکم، بسم الله الرحمن الرحیم ضمن تسلیت شهادت حضرت زهراء سلام الله علیها از آنحضرت روایت شده که می فرمایند: مَن أصعَدَ إلَى اللّهِ خالِصَ عِبادَتِهِ أهبَطَ اللّهُ إلَیهِ أفضَلَ مَصلَحَتِهِ؛

هر کس خداوند متعال را خالصانه عبادت کند، خداوند برترین مصلحتش را نثار او مى کند. بحار الأنوار ج ۷۰ ، ص ۲۴۹ . تنبیه الخواطر : 2/108

حضرت فاطمه (س)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته درباره نماز آیات:
1-نماز آیات به واسطه چهار چیز واجب مى‏شود: اول: گرفتن خورشید. دوم: گرفتن ماه، اگر چه مقدار کمى از آنها گرفته شود و کسى هم از آن نترسد. سوم: زلزله، اگر چه کسى هم نترسد. چهارم: رعد و برق و بادهاى سیاه و سرخ و مانند اینها در صورتى که بیشتر مردم بترسند، که بنابر احتیاط واجب باید براى اینها هم نماز آیات بخوانند.(مشهور،فتوی : : :بهجت مخالف: سیستانی: بنابر احتیاط مستحب بخواند) رساله مراجع م١٤٩١
2- از وقتى که ماه شروع به گرفتن مى‏کند وقت نماز ایات شروع می شود وبنابر نظر اکثر مراجع عظام تا زمانی که به حالت طبیعی برنگشته است وقت نماز ادامه دارد.(مخالف : حضرت امام ، نوری بنابر احتیاط واجب وبهجت فتوی: به قدرى تاخیر نیندازد که شروع به باز شدن کند. )
3- آسان ترین روش نماز ایات این است انسان بعد از نیت و تکبیر و خواندن حمد،آیه‏ هاى یک سوره را پنج قسمت کند و یک آیه یا بیشتر از آن را بخواند و به رکوع رود (امام خامنه ای سیستانی : به احتیاط واجب به بسم الله الرحمن الرحیم اکتفا نکند) و سر بردارد و بدون این که حمد بخواند قسمت دوم همان سوره را بخواند و به رکوع رود و همین طور تا پیش از رکوع پنجم سوره را تمام نماید. مثلاً در سوره فلق ، اول «بِسْمِ اللّه‏ِ الرَّحَمنِ الرَّحِیمِ * قُلْ اَعُوذُ بِرَبِّ الفَلَقِ» بگوید و به رکوع رود ، بعد بایستد و بگوید : «مِنْ شَرِّ ما خَلَقَ» دوباره به رکوع رود ، و بعد از رکوع بایستد و بگوید : «وَمِنْ شَرِّ غاسِقٍ اِذا وَقَبَ» باز به رکوع رود و بایستد و بگوید : «وَمِنْ شَرِّ النَّفّاثاتِ فِى العُقَدِ» و برود به رکوع باز هم سر بردارد و بگوید : «وَمِنْ شَرِّ حاسِدٍ اِذا حَسَدَ» و بعد از آن به رکوع پنجم رود و بعد از سر برداشتن ، دو سجده کند ، و رکعت دوم را هم مثل رکعت اول بجا آورد ، و بعد از سجده دوم تشهّد بخواند و نماز را سلام دهد .(رساله مراجع م 1507 ،1508عروه الوثقی فصل فی صلاه الایات م1 )
خداوند متعال ما را اهل توجه به آیاتش قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
سوره مبارکه حج آیه 32

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم .با عرض تسلیت شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها خداوند متعال در قرآن کریم می‌فرماید‌: وَ مَن ْیُعَظِّمْ شعائِر َاللّه فَإنَّها مِن تَقْوی القلوب.‌

هرکس شعائر الهی را بزرگ دارد، اینکار نشانه‌ی تقوای دلها‌(ی‌آنها‌) است. ( سوره حج آیه‌32)

قرآن کریم
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته درباره احکام عزاداری:
1.تعظیم شعائراهمیت زیادی دارد و در دین سفارش زیادی شده، بزرگداشت آنها نشان تقوا و بی احترامی نسبت به آنها گناه است؛ از مصادیق بارزآن نماز جماعت، حج، حجاب، زیارت اهل البیت علیهم السلام وبرگزاری و شرکت در مجالس عزا و روضه خوانی ائمه اطهار علیهم السلام است و پوشیدن لباس سیاه درایام عزای اهل بیت علیهم السلام از موارد تعظیم شعائر است و رحجان دارد.
2.بهترین شیوه برای مجالس عزادرای این است که احکام حلال و حرام خدا نیز بیان شود، همراه معرفت و افزایش بینش شیعیان باشد و اعتقادات ایشان تقویت گردد و محبتشان به ائمه علیهم السلام مستحکم گردد.
3.در ایام عزاداری انجام گناه و هر کاری که عرفا بی‌احترامی به اهل البیت علیهم السلام باشد حرام است مثل پخش موسیقی لهوی یا حضور در مجالس مختلط،‌که اینها همیشه حرام اما در ایام عزای اهل البیت علیهم السلام گناهش بیشتر است.
4.عزاداران محترم باید از هر عملی‏که باعث اذیت دیگران میشود پرهیز‌نمایند مانند بلند کردن صدای بلند گوها‏ که سبب مزاحمت برای همسایه‌ها میشود.
خداوند متعال به همه ما توفیق عزاداری با معرفت را عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.

شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها به روایتی
جزئیات
حدیث گفتار روز
( وسائل الشیعة، ج‏20، ص: 67)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. با عرض تسلیت شب شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها از‌حضرتش روایت شده که فرمودند: خَیْرٌ لِلنِّسَاءِ أَنْ لَا یَرَیْنَ الرِّجَالَ وَ لَا یَرَاهُنَ‏ الرِّجَال‏.

بهترین چیز براى زنان آن است که مردى را نبینند و مردى هم آنان را نبیند.( وسائل الشیعة، ج‏20، ص: 67)

حضرت فاطمه (س)
توضیح حدیثتوضیحات

از نظر شرع مقدس اسلام ،پوششی که بر زن در برابر نامحرم واجب است شرایطی دارد:
الف. اندام بدن را به مقداری که شرعاً پوشش آن واجب است کاملاً بپوشاند لذا استفاده از لباسهای کوتاه که اندام بدن را به مقدار واجب نمی پوشاند یا لباسهای بدن نما که از زیر آن پوست بدن نمایان است در برابر نامحرم جایز نیست و حرام می باشد. (مانند جوراب نازک، آستین کوتاه، پیدا بودن زیر گلو در برخی پوشش ها)
ب. تنگ و چسبان نباشد لذا لباسهایی که برجستگیهای اندام زن را مشخّص می کند در برابر نامحرم جایز نیست.
ج. زینتی نباشد بنابراین زنی که صورت خود را آرایش کرده یا به ناخن دستهایش لاک زده یا از لنزهای رنگی زینتی استفاده کرده باید آن را از نامحرم بپوشاند.(رساله جامع م 1460)
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خاصه مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز
( من لا یحضره الفقیه ؛ ج‏3 ؛ ص568)

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم.‌‌ در روایت است از حضرت زهرا سلام الله علیها که فرمودند: فَرَضَ اللَّهُ الْإِیمَانَ تَطْهِیراً مِنَ الشِّرْکِ وَ الصَّلَاةَ تَنْزِیهاً عَنِ الْکِبْر.

خداوند متعال ایمان را برای پاکیزگی از شرک قرار داد و نماز را برای دوری از تکبر و خودخواهی.( من لا یحضره الفقیه ؛ ج‏3 ؛ ص568)

حضرت فاطمه (س)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته کوتاه درباره تکبیره الاحرام:
1-یکی از ارکان نماز تکبیرة الاحرام است که ترک عمدی و سهوی آن نماز را باطل می‌کند(همه بجز آیت الله زنجانی:گفتن «اللّه أکبر» در اول هر نماز واجب است، ولى ظاهراً رکن نیست، پس اگر آن را فراموش کند و در رکوع یا بعد از آن متوجه شود نمازش صحیح است.رساله مراجع مساله948)
2-شکستن نماز از روی اختیار‌و‌بدون مجوز شرعی،بعد از گفتن تکبیره الاحرام جائز نیست. رساله مراجع مساله1159،(خویی،سیستانی،مکارم:شکستن نماز از روی اختیار بنابر احتیاط واجب جایز نیست)
3-هنگام‌گفتن‌تکبیره الاحرام بدن باید آرامش داشته باشد اما حرکت دست‌ها در هنگام گفتن تکبیره الاحرام اشکال ندارد بلکه مستحب است با شروع تکبیره الاحرام، دستها رابالا بیاورد. (رساله مراجع مساله951،(نکته جهت اطلاع:آنچه در تکبیر مستحب است رفع الیدین، حین التکبیر است نه وضع الیدین و کاری که معمولا انجام می دهند وضع الیدین است نه رفع الیدین.)
4-تمام تکبیرهای نماز غیر از تکبیره الاحرام مستحب‌است و تمامی تکبیرهای مستحبی را چنانچه به نیت تکبیر وارد شده در نماز بگوید به نظر اکثر مراجع عظام (فتوی: گلپایگانی، صافی بنا بر احتیاط واجب: امام خمینی، زنجانی، سیستانی، نوری، فاضل، وحید، ، احتیاط مستحب:خوئی، تبریزی،)باید در‌حال آرامش بدن‌گفته شود. (اجوبه‌س434، رساله مراجع مساله965، عروةالوثقی کتاب الصلاة القیام مساله29،)
خداوند متعال توجه و حضور قلب در نماز را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
سوره مبارکه احزاب ، آیه 59

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم خداوند متعال در قرآن مجید می فرماید: یَا أیُّهَا‌النَّبِیُّ قُل لِأزوَاجِکَ وَ بَنَاتِکَ وَ نِسَاءِ المُؤمِنِینَ یُدنِینَ عَلَیهِنَّ مِن جَلَابِیبِهِنَّ ذَلِکَ أدنَی أن یُعرَفنَ فَلَا یُؤذَینَ.

‌ای پیامبر به زنان و دخترانت و به زنان مؤمنه بگو پوشش سر خود را بلند گیرند (تا تمام بدنشان را بپوشاند). این برای آن است که (به عفت) شناخته شوند و مورد آزار قرار نگیرند. (آیه 59 سوره احزاب)

قرآن کریم
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته کوتاه درباره پوشش و لباس یک فرد مسلمان :
1.حفظ پوشش شرعی یکی از مسلمات و ضروریات دینی می باشد ؛که هدف از حجاب و پوشش، گسترش حیا و عفت در جامعه و جلوگیری از فساد‌، استحکام و‌گرم شدن کانون خانواده است و فقدان حجاب سبب معاشرت‌های نادرست میان زن و مرد و سست شدن کانون خانواده می‌شود لذا هم بر مردان و هم بر زنان واجب است حجاب شرعی را رعایت کنند ‌و مردان ‌مراقب حجاب دختران ‌و همسرانشان باشند و‌ عموم مردم هم ‌نسبت به ‌نهی از منکر در صورت وجود شرایط نهی از منکر نسبت به افراد متخلف، کوتاهی نکنند.
2.لباس از عوامل فرهنگ ساز است لذا نباید کیفیت پوشش ولباس سبب ترویج فرهنگ ضد دینی باشد مثلا نباید روی لباس تصاویر یا نوشته هایی باشد که تبلیغ فرقه های منحرف و ضد دینی باشد.
3.رعایت پوشش شرعی در برابر هر نامحرمی‏ واجب است، فرقی بین فامیل و همکار و دکتر و بیگانه ندارد و همچنین تفاوتی میان مکانهای زیارتی و مجالس عروسی یا عزاداری نمی‌باشد.
خداوند متعال به مردان ما غیرت و به زنان ما عفت عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(علل الشرائع، ج 1، ص 289 خطبه فدکیه)

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم از حضرت زهرا سلام الله علیها روایت شده که ایشان در مورد فلسفه بجا آوردن نذر می فرمایند: الْوَفَاءَ بِالنَّذْرِ تَعْرِیضاً لِلْمَغْفِرَةِ

خداوند وفای به نذر را موجب آمرزش قرار داد. (علل الشرائع، ج 1، ص 289 خطبه فدکیه)

حضرت فاطمه (س)
توضیح حدیثتوضیحات

یکی از سوالاتی که فراوان پرسیده می شود این است که بعضی از عزیزان برای برخی مناسبتها مانند ایام فاطمیه نذرهایی داشته اند اما اکنون توانایی برای انجام نذر را ندارند، حال وظیفه آنها چیست؟
در پاسخ به چند نکته باید توجه شود:
1.‌اگر ‌نذر را فقط از ‌دل گذرانده و به ‌زبان جاری نکرده‌اند یا (به نظر مشهور مراجع) ‌صیغه‌
مخصوص نذر شرعی را نخوانده اند چیزی بر آنها واجب نیست‌. (مخالف ایت الله مکارم: اگر فقط بگوید نذر کردم و مد نظرش انجام کار برای خدا باشد بنابر احتیاط واجب باید به نذر عمل کند(پیک احکام 16)).
2. اما اگر صیغه نذر را با رعایت سایر شرایط نذر بر زبان جاری نماید یعنی مثلا بگوید برای خدا بر من است که اگر حاجتم را گرفتم در ایام فاطمیه مجلس عزاداری برگزار نمایم ولی در همان روزها توانایی(جسمی یا مالی) انجام آن را نداشته باشد انجام نذر بر او واجب نیست ، ولی اگر با داشتن توانایی عمدا انسان به نذرش عمل نکند کفاره دارد. (صرفا جهت اطلاع: کفاره افطار روزه ماه رمضان: امام خمینی،فاضل، مکارم، گلپایگانی، صافی، نوری،زنجانی، رساله مراجع مساله2654، کفاره قسم مخیر بین اطعام 10 فقیر یا پوشاندن آنها و اگر نتوانست3روز، روزه است- خوئی، سیستانی، رهبری، تبریزی، وحید، بهجت، رساله مراجع مساله 2654، سیستانی منهاج ج3م740، خوئی وحید تبریزی منهاج ج3م1564)
خداوند متعال به همه ما توفیق عمل به وظائف را عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(تفسیر الإمام الحسن العسکری ص : 307 )

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. از حضرت زهرا سلام الله علیها ، روایت است که می فرمایند: إِنْ‏کُنْتَ ‏تَعْمَلُ‏ بِمَا أَمَرْنَاکَ، وَتَنْتَهِی عَمَّا زَجَرْنَاکَ عَنْهُ‌فَأَنْتَ مِنْ شِیعَتِنَا.

اگر به آنچه ما امر کرده ایم عمل میکنی و از آنچه نهی‌کرده ایم اجتناب میکنی ، از شیعیان ما هستی . (تفسیر الإمام الحسن العسکری، ص : 307 )

حضرت فاطمه (س)
توضیح حدیثتوضیحات

دو نکته در رابطه شبکه های مجازی:
اول.یکی از امکاناتی که امروزه در اختیار اکثر افراد جامعه قرار دارد امکان استفاده ی از نرم افزارهای پیام رسان و شبکه های اجتماعی است. با وجود این امکانات، انسان های مؤمن و متدین می توانند، فرهنگ و معارف دینی را با کمترین هزینه، ترویج و تبلیغ نمایند اما با توجه به اینکه این امکانات قابلیت این را دارند که هم در مسیر حلال استفاده شوند و هم در مسیر حرام، مؤمنین عزیز باید دقت و توجه زیادی داشته باشند که مبتلای به استفاده های خلاف شرع آن نشوند.
دوم: لذا به جهت تذکر و توجه دادن مومنین به برخی استفاده های حرام این نرم افزارها و اجتناب از آن به برخی از مصادیق استفاده ی حرام از آنها اشاره می شود:
1.عضو شدن در کانال ها یا گروه هایی که حاوی مطالب ضد دینی و در نهایت باعث انحراف عقیده صحیح انسان می شود، زیرا کسی که خودش اطلاع کاملی از مباحث دینی ندارد نمی تواند در برابر هجوم شبهات و اشکالات جوابگو و پاسخ گو باشد در نتیجه سستی و ضعف دینی حتی انحراف را به همراه دارد.
2.غیبت، دروغ و تهمت، اختصاص به فضای واقعی و بیرونی ندارد بلکه امکان غیبت و دروغ و تهمت در شبکه‌های مجازی، نیز فراهم است مثل اینکه انسان گناه یا عیب فردی را مشاهده کند و با عکس برداری یا فیلم برداری آن را در فضای‌های مجازی نشر دهد.
3. انتشار، نگهداری و تماشای فیلم ها و تصاویر خلاف عفت و حیا که برای هیچ کس چه مجرد و چه متاهل مجاز نیست و حرام است.
خداوند متعال به همه ی ما توفیق شناخت محرمات و ترک آن را عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و ال محمد

ولادت ابو علی سینا
جزئیات
حدیث گفتار روز
( وسائل الشیعة، ج‏8، ص: 288)

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم در روایتی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلم برای هر کدام از نمازهای یومیه که به جماعت خوانده شود، ثواب و درجه خاصی شمرده شده است از جمله در مورد ثواب جماعت نماز صبح می فرمایند: مَنْ صَلَّى الْفَجْرَ فِی جَمَاعَةٍ ثُمَّ جَلَسَ یَذْکُرُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ حَتَّى تَطْلُعَ الشَّمْسُ کَانَ لَهُ فِی الْفِرْدَوْسِ سَبْعُونَ دَرَجَةً بُعْدُ مَا بَیْنَ کُلِّ دَرَجَتَیْنِ کَحُضْرِ الْفَرَسِ الْجَوَادِ الْمُضَمَّرِ سَبْعِینَ سَنَةً .

کسی که نماز صبح را به جماعت بخواند و بعد از آن تا طلوع آفتاب بنشیند و مشغول ذکر باشد، برای او در فردوس هفتاد درجه داده می‌شود که میان هر دو درجه به اندازه هفتاد سال دویدن اسب تندرو و تمرین داده شده فاصله می‌باشد. ( وسائل الشیعة، ج‏8، ص: 288)

حضرت محمد (ص)
توضیح حدیثتوضیحات

یکی از ابعاد زندگی بعد اجتماعی است که در دین اسلام از اهمیت برخوردار است؛ خداوند متعال و معصومین علیهم السلام با توجه به آثار و برکات وحدت و تجمع و یکپارچگی جامعه اسلامی، در بسیاری از برنامه هایش بر‌گروهی و جمعی انجام دادن اعمال تکیه و تاکید کرده است مثل نماز جماعت که بسیاری بیشتر از نماز فرادا اجر و ثواب دارد.
از نظر شرع مقدس اسلام در نماز جماعت شرایطی باید رعایت شود:
1. ماموم جلوتر از امام نایستد و بنابر احتیاط کمی عقبتر بایستد. (مشهور- رساله مراجع م1432)
2.جاى ایستادن امام باید از جاى ایستادن ماموم بلندتر نباشد، ولى اگر مکان امام مقدار خیلى کمى بلندتر باشد اشکال‌ندارد و همچنین بالاتر بودن مکان ایستادن ماموم نسبت به امام به مقدار معمول و متعارف اشکال ندارد (رساله مراجع م1415)
‌3. فاصله امام و ماموم و فاصله صفها زیاد نباشد یعنی از جای سجده ماموم تا جای ایستادن امام یا دیگر مامومینی که واسطه اتصال هستند، بیش از یک گام فاصله نباشد (مشهور و مطابق احتیاط، رساله مراجع م 1435).
4. بین امام و ماموم و همچنین بین صفها چیزی مثل دیوار یا پرده مانع نباشد ولی بودن پرده و مانند آن بین صف زنان و مردان اشکال ندارد. (رساله مراجع م1433)
خداوند متعال توفیق شرکت در نماز جماعت را به همه عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
( إرشاد القلوب/ ج‏2 / 294)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم .‌از رسول خدا صلی الله علیه و آله روایت شده که فرمودند : یَا سَلْمَانُ حُبُّ فَاطِمَةَ یَنْفَعُ فِی مِائَةٍ مِنَ الْمَوَاطِنِ، أَیْسَرُ تِلْکَ الْمَوَاطِنِ الْمَوْتُ ... .

ای سلمان! محبت به (دخترم) فاطمه در صد جایگاه (خطیر) نفع میرساند، که آسانترین آن جایگاههای نفع رساندن‌، لحظه جان کندن است. ( إرشاد القلوب/ ج‏2 / 294)

حضرت محمد (ص)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته درباره ایام فاطمیه:
1.یکی از مسلمات و سفارشات دین بر اساس آیات و روایات تعظیم و بزرگ شمردن شعائر و نمادهای دین است.
2‌.از بارز‌ترین مصادیق تعظیم شعائر برگزاری مجالس عزاداری برای اهل بیت علیهم السلام پیامبر‌صلی الله علیه و آله و همچنین در این ایام عزاداری برای بانوی دو‌عالم حضرت زهرای اطهر سلام الله علیها است.
3.به طور کلی برگزاری عقد و عروسی در ایام سوگواری اهل بیت برکتی ندارد و هرکاری از قبیل گرفتن مجلس جشن تولد یا مجلس عروسی چنانچه در نزد مومنین توهین و بی احترامی به این ایام و حضرت زهرا سلام الله علیها باشد حرام است هرچند حرام بودن اموری مثل موسیقی های خلاف شرع و رقص حرام اختصاص به ایام فاطمیه ندارد و در تمامی ایام حرام است. لکن زشتی و قبح چنین کارهایی دراین ایام بیشتراست. (تبریزی استفتائات ج 2 س 1918 مسائل جدید جلد2ص49و50)
خدواند متعال به حرمت بانوی دو عالم تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(الکافی، ج 1، 548‌)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. از حضرت رضا علیه السلام روایت شده که فرمودند: إنَّ ٱلْخُمْسَ عَوْنُنَا عَلَی دِینِنَا ... فَلَا تَزْوَوْهُ عَنَّا وَ لَا تُحَرِّمُوا أنْفُسَکُمْ دُعَائَنَا.

پرداخت خمس کمکی در (تبلیغ) دینمان است پس از آن دریغ نکنید و خودتان را از دعای ما محروم نسازید. (الکافی،‌ج‌1،‌548‌)

امام رضا (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

دو نکته کوتاه درباره خمس:
1.در امدی ‏که از مخارج سال خمسی اضافه بیایید خمس دارد یعنی یک پنجم آن با مراجعه به دفتر مرجع تقلید پرداخت شود و همچنین پولی که بابت خرید منزل، ‌خودرو، جهیزیه، ‌مسکن، یا سائر نیازهای زندگی پس انداز می شود به نظر اکثر فقها خمس دارد و اگر بر ‏کسی ‏خمس واجب ‏شد و ‌در آن زمان، توان پرداخت خمس را نداشت باید به دفتر مرجع تقلید خود مراجعه نماید تا راهکار مناسبی ( مثل مصالحه نمودن یا‏ اجازه ‏گرفتن) برای او ارائه دهند. ( صرفا جهت اطلاع: مخالف‌: بهجت، فاضل، صافی، زنجانی، اقای وحید خراسانی فقط بابت جهیزیه) گلپایگانی مجمع المسائل ج1ص337س173، فاضل لنکرانی جامع المسائل ج1ص188س745، بهجت استفتائات ج3س3499 رساله م1391، صافی جامع الاحکام ج1س750، وحید خراسانی استفتائات خمس سایت معظم له س467، وسیلة النجاة آیت الله بهجت م10)
2.اگر دوستان یا اطرافیانی که اهل خمس دادن نیستند انسان را به مهمانی دعوت کنند یا به انسان هدیه یا سوغاتی بدهند در صورتی که انسان شک دارد به این مال مشخص خمس تعلق گرفته یا نه مثلا احتمال می‌دهد که این مال سال خمسی بر آن نگذشته باشد یا از اموالی تهیه شده باشد که خمس به آن تعلق نمی‌گیرد مانند دیه، در این صورت استفاده کردن از این مال اشکالی ندارد و نیازی به فحص و جستجو نمی‌باشد.(رساله‌مراجع 1795)
خداوند متعال محبت دنیا را از دلها خارج فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز
( وسائل الشیعة ؛ ج‏12 ؛ ص39)

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم یکی از وصایای پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم به حضرت علی علیه السلام این است که می‌فرمایند: لَا مُظَاهَرَةَ أَوْثَقُ مِنَ الْمُشَاوَرَةِ ِ

هیچ پشتیبانى مطمئن تر از مشورت کردن نیست. ( وسائل الشیعة ؛ ج‏12 ؛ ص39)

حضرت محمد (ص)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته درباره استخاره:
الف.استخاره در لغت به معنای طلب خیر نمودن است و مستحب است انسان برای هر کار مهمی دعا کند که خداوند خیرش را در آن قرار دهد. انسان نسبت به تصمیم‌گیری در امور مختلف مثل سفر، خرید و فروش ابتدا فکر و تحقیق و دقت و مشورت با افراد مطمئن و با تجربه داشته باشد و هنگامی که به خوب یا بد بودن آن مطمئن شد عمل‌ کند و‌اگر با مشورت و تحقیق به نتیجه ای نرسید و متحیر باقی ماند می‌تواند استخاره کند، ولی در هر صورت عمل کردن به استخاره واجب نیست ، البته بهتر است انسان برای خودش استخاره بگیرد.
ب.استخاره برای برخی از کارها صحیح نیست:
1- برای پیش بینی آینده صحیح نیست مثلا آیا مسافر از سفر برمی گردد یا نه؛ یا اینکه در امتحانش موفق می شود یا نه.
2- برای انجام کار حرام نیز استخاره صحیح نیست مثلا برای خودکشی یا سقط جنین کردن.
3 -‌برای‌ترک واجب هم استخاره صحیح نیست مثلا قطع رحم ویا قهر کردن با والدین.
4- وهمچنین برای پیدا کردن گم شده استخاره صحیح نیست.(العروه الوثقی، کتاب حج آداب سفر، مفاتیح نوین ص1111، مسائل جدیدج4ص161)
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام سلامتی مراجع عظام خاصه مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(من لا یحضره الفقیه ؛ ج‏3 ؛ ص568 )

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم‌. حضرت زهرا سلام الله علیها در روایتی میفرمایند: فَرَضَ اللَّهُ عَلَیْکُمُ ... الْأَمْرَ بِالْمَعْرُوفِ مَصْلَحَةً لِلْعَامَّةِ وَ النَّهْیَ عَنِ الْمُنْکَرِ تَنْزِیهاً لِلدِّین‏

خداوند امر به معروف را برای صلاح عموم جامعه و نهی از منکر را برای پاک ماندن دین از انحرافات و کجی ها بر مردم واجب ساخت. (من لا یحضره الفقیه ؛ ج‏3 ؛ ص568 )

حضرت فاطمه (س)
توضیح حدیثتوضیحات

دو نکته در مورد امر به معروف و نهی از منکر:
اول: یکی ازواجبات الهی امر به معروف و نهی از منکر است و از بهترین روشهای امر به معروف و نهی از منکر این است که خودش گناه نکند. مثلا اگر رفیقش میخواهد غیبت کند از شنیدن آن معذرت بخواهد.
دوم: برای امر به معروف ونهی ازمنکر مراتبی است:
1. با شخص معصیت کار طوری رفتار شود که بفهمد به خاطر گناهش با او چنین رفتاری شده است.
2. با زبان امر و نهی کند و اگر احتمال دهد با موعظه و نصحیت و حسن خلق و کلام نیکو ، معصیت را ترک می کند لازم است به همین اندازه اکتفا کند.
3. اگر برای امر به معروف و نهی از منکر توسل به زور یا اقدام عملی لازم بود کسی حق ندارد بدون اجازه حاکم شرع ومسولین ذی ربط، چنین برخوردی داشته باشد. ( با کمی اختلاف تعابیر و نظرات مراجع) بنابراین باتوجه به اینکه هدف از امر به معروف و نهی از منکر ترک گناه است لذا اگر با مرتبه پایین حاصل شود نمی توان به مراتب بالاتر عمل کرد.
خداوند متعال به همه ما توفیق امر به معروف و نهی از منکر را عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.

جزئیات
Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code