سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم. در روایت است از حضرت زهرا سلام الله علیها که فرمودند: فَرَضَ اللَّهُ الْإِیمَانَ تَطْهِیراً مِنَ الشِّرْکِ وَ الصَّلَاةَ تَنْزِیهاً عَنِ الْکِبْر.
خداوند متعال ایمان را برای پاکیزگی از شرک قرار داد و نماز را برای دوری از تکبر و خودخواهی.( من لا یحضره الفقیه ؛ ج3 ؛ ص568)
چند نکته کوتاه درباره تکبیره الاحرام:
1-یکی از ارکان نماز تکبیرة الاحرام است که ترک عمدی و سهوی آن نماز را باطل میکند(همه بجز آیت الله زنجانی:گفتن «اللّه أکبر» در اول هر نماز واجب است، ولى ظاهراً رکن نیست، پس اگر آن را فراموش کند و در رکوع یا بعد از آن متوجه شود نمازش صحیح است.رساله مراجع مساله948)
2-شکستن نماز از روی اختیاروبدون مجوز شرعی،بعد از گفتن تکبیره الاحرام جائز نیست. رساله مراجع مساله1159،(خویی،سیستانی،مکارم:شکستن نماز از روی اختیار بنابر احتیاط واجب جایز نیست)
3-هنگامگفتنتکبیره الاحرام بدن باید آرامش داشته باشد اما حرکت دستها در هنگام گفتن تکبیره الاحرام اشکال ندارد بلکه مستحب است با شروع تکبیره الاحرام، دستها رابالا بیاورد. (رساله مراجع مساله951،(نکته جهت اطلاع:آنچه در تکبیر مستحب است رفع الیدین، حین التکبیر است نه وضع الیدین و کاری که معمولا انجام می دهند وضع الیدین است نه رفع الیدین.)
4-تمام تکبیرهای نماز غیر از تکبیره الاحرام مستحباست و تمامی تکبیرهای مستحبی را چنانچه به نیت تکبیر وارد شده در نماز بگوید به نظر اکثر مراجع عظام (فتوی: گلپایگانی، صافی بنا بر احتیاط واجب: امام خمینی، زنجانی، سیستانی، نوری، فاضل، وحید، ، احتیاط مستحب:خوئی، تبریزی،)باید درحال آرامش بدنگفته شود. (اجوبهس434، رساله مراجع مساله965، عروةالوثقی کتاب الصلاة القیام مساله29،)
خداوند متعال توجه و حضور قلب در نماز را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد