سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم امیر المومنین علیه السلام در نهج البلاغه می فرمایند :
اتَّقوا معاصیَ اللّه فیالخَلَواتِ، فإنّ الشاهِدَ هُو الحاکِم.
از گناه در خـلوتها بپرهیزید ؛ زیرا حکم کننده در قیامت ( که خداوند است ) در هر حال شاهد و ناظر ماست.
چند نکته در مورد حقوق زن و شوهر :
1 - زن و شوهر نسبت به یکدیگر حقوق واجب و مستحبی دارند مثل اینکه زن نباید شرعا بدون اجازه شوهر از منزل خارج شود و یا اینکه مرد باید نفقه همسر دائمی خودش را که همان تامین خوراک و پوشاک و مسکن و سایر نیازهای متعارف خانم که مطابق شأنش باشد تهیه کند و کار کردن خانم در منزل و همچنین اماده کردن رفاه بیشتر توسط مرد برای خانواده از کارهای مستحب برای زن و شوهر بشمار می آید و سفارش شده زن و شوهر موافق یکدیگر باشند و در امور زندگی درک متقابل داشته باشند.
2 - زن و شوهر در یک مورد نباید موافق یکدیگر باشند و آن هم در گناه است یعنی زن و شوهر نباید در گناه از یکدیگر اطاعت کنند ، که به یک مورد اشاره می شود :
یکی از گناهان این است که خانم در برابر نامحرم زینت و آرایش کند یا پوشش شرعی را رعایت نکند حتی اگر شوهر امر به زینت و آرایش در برابر نامحرم داشته باشد.
تعجیل درفرج امام زمان علیه السلام وسلامتی مراجع عظام خصوصامقام معظّم رهبری صلوات برمحمدوآل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم در روایت است از امام رضا علیه السلام که به نقل از پیامبراکرم صلی الله علیه و آله فرمودند:
إِنَ یَوْمَ الْجُمُعَةِ سَیِّدُ الْأَیَّامِ یُضَاعِفُ اللَّهَ فِیهِ الْحَسَنَاتِ وَ یَمْحُو فِیهِ السَّیِّئَاتِ وَ یَرْفَعُ فِیهِ الدَّرَجَاتِ وَ یَسْتَجِیبُ فِیهِ الدَّعَوَاتِ.
جمعه سرورایاماست و خداوند در آن حسنات را مضاعف و گناهان و معاصی را محو می کند، درجات مؤمنان را بالا می برد و دعاها را مستجاب میکند . ( الکافی ( ط - الإسلامیة ) / ج 3 / 414 / ص 413)
روز جمعه طبق روایات معصومین علیهم السلام سید و سرور ایام و دارای اعمال و آدابی است از جمله یکی ازاعمالمستحب و سفارش شده در روز جمعه غُسل جمعه است ؛ پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در اهمیت آن میفرماید : « هیچگاه غسل جمعه را ترک نکن ، هر چند ناچار باشی از پول غذا و خوراک خود صرفه جویی کرده و برای غسل خرج کنی ؛ چرا که غسلجمعه یکی از بزرگترین و برترین کارهای مستحب است.»
اماچند نکته درباره احکام غسل:
1 . زمان غسل جمعه از اذان صبح تا اذان ظهر است و بهتر است نزدیک ظهر انجام شود و اگر تا ظهر انجام ندهد بهتراست بدون نیت اداء و قضاءتا غروب جمعه بجا آورد و کسیکه در روز جمعه موفق نشده مستحب است در روز شنبه قضای آنرا انجام دهد. (رساله مراجع مساله 644و 647)
2 . غسل چه واجب باشد مثل غسل جنابت و مس میت وچه مستحب باشد مانند غسل جمعه کیفیت و روش همه آنها به یک شکل است و انسان می تواند چند غسل واجب و مستحب را باهم نیت نماید و همه را با یک غسل انجام دهد.( رساله مراجع م360)
3 . در غسل ترتیبی به نیت غسل مثلا غسل جنابت اول سر و گردن بعد طرف راست و بعد طرف چپ بدن را شستشو می دهد . ( فتوی یا احتیاط و به نظر برخی از مراجع عظام بعد از سروگردن بدن را بشوید کافی است و ترتیب واجب نیست: خوئی، تبریزی ، سیستانی ، زنجانی مکارم : ترتیب را مستحب می دانند ) ( رساله مراجع م 362 )
4. به نظر اکثر مراجع : اگر در بین غسل کاری که وضو را باطل میکند انجام دهد مثلا ادرار کند، غسل باطل نمىشود ولی برای نماز باید وضو بگیرد . ( به نظر برخی از مراجع غسل باطل می شود : خوئی ، بهجت : فتوی ، تبریزی : احتیاط واجب ، )
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خصوصا مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم از امام عسگری علیه السلام روایت شده که فرمودند:
مِنَ الْفَوَاقِرِ الَّتِی تَقْصِمُ الظَّهْرَ جَارٌ إِنْ رَأَى حَسَنَةً أَطْفَأَهَا وَ إِنْ رَأَى سَیِّئَةً أَفْشَاهَا .
از بلاهای کمرشکن ، همسایه ای است که اگر کردار خوبی را ببیند ، نهانش سازد و اگر کردار بدی را ببیند آشکارش نماید.(تحف العقول، ص: 487)
چند نکته کوتاه درباره حقوق همسایگان:
یکی از مسائل مهم اجتماعی ، کیفیت معاشرت با همسایگان هست و در اسلام نسبت به حقوق همسایه سفارش شده است ، که به برخی از حقوق واجب اشاره می شود:
1 . دوری از آزار و اذیت همسایگان ، که به عنوان یکی از محرمات الهی بشمار میرود ، و به عنوان نمونه به برخی از مصادیق آزار و اذیت اشاره می شود:
مورد اول : پارک کردن اتومبیل مقابل درب منزل همسایگان در صورتی که مانع عبور و مرور آنان شودحراماست . ( استفتائات ایت الله سیستانی ص 399)
مورد دوم : برگزاری مجالس اعم ازمجالس شادی یا عزاداری باید به گونه ای باشد که سرو صدا یا پذیرایی از مهمانان ، سبب اذیت و آزار همسایگان نشود.
2 - احترام به مالکیت یکدیگر ، که باز هم به دو نمونه اشاره می شود:
مورد اول : استفاده از میوه های درخت همسایه جایز نیست مگر اینکه با اجازه یا رضایت همسایه باشد . مورد دوم : در آپارتمانها یا در مجتمع ها ، مکانهایی که مشترک است ، استفاده و هرگونه دخل وتصرف باید با رضایت همه اعضا باشد.
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام سلامتی مراجع عظام خاصه مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم خداوند متعال در قرآن مجید در مورد مومنین میفرماید:
الَّذینَ إِنْ مَکَّنّاهُمْ فِی اْلأَرْضِ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتَوُا الزَّکاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنْکَر….
همان کسانی که هر گاه در زمین به آنها قدرت بخشیدیم ، نماز را برپا می دارند و زکات می دهند و امر به معروف و نهی از منکر می کنند .(سوره حج، آیه 41)
با توجه به اهمیت امر به معروف و نهی از منکر در دین دو نکته در این موردعرض میشود :
1 . یکی از مهمترین واجبات امر به معروف و نهی از منکر است که دارای شرایطی می باشد که یکی از شرایط این است که امر به معروف و نهی از منکر ، برای کسی که امر به معروف و نهی از منکر میکند مفسده نداشته باشد یعنی در صورتی که امر به معروف و نهی از منکر دارای ضرر جانی یا آبرویی و یامالی به مقدار قابل توجّه ، برای شخص امر کننده به معروف و نهی کننده از منکر باشد یا اگر سبب خطر دیگر مسلمانان باشد یا موجب مشقّت و دشواری غیر قابل تحمّل گردد ، امر به معروف و نهی از منکر واجب نیست اما اگر ضرر مختصر و غیر قابل توجه باشد سبب سقوط تکلیف نمی شود.
2 . اگر کار معروف و منکر به قدری نزد خدای متعال ، مهمّ باشد که باید در راه آن ، ضررها و دشواری ها را تحمّل نمود ؛مثلا اصل دین در خطر باشد و جلوگیری از منکر متوقف بر بذل جان و مال باشد در این صورت بذل جان و مال واجب است و از همین قبیل است شهادت حضرت سید الشهداء علیه السلام که برای حفظ دین ، جان خود را فدای دین فرمودند.
تعجیل درفرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خصوصا مقام معظّم رهبری صلوات برمحمدوآل محمد
سلام علیکم . بسم الله الرحمن الرحیم خداوند متعالدر قران مجید می فرماید:
قُلْ یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ .
بگو اى بندگانم که زیاده بر خویشتن ستم روا داشته اید ، از رحمت الهى نومید مباشید ، چرا که خداوند همه گناهان را مىبخشد ، که او آمرزگار مهربان است ( سوره زمر آیه 53 )
از جمله راه های کسب سعادت و کمال ، توبه است ؛ توبه دست کشیدن از گناه و معصیت و برگشت به سوى خداوند متعال است ،که با تمام وجود به خداوند متعال توجه کنیم و از غیر خدا دست بکشیم.
اما چند نکته درباره آداب و احکام توبه :
1 - توبه کردن از گناهان ، واجب فوری است و تأخیر انداختن آن جایز نیست. توبه زمان و مکان و آداب خاصی لازم ندارد ؛ لذا فرد وقتی گناهی مرتکب شد باید سریعا توبه کند هر چند قبلا توبه کرده و آنرا شکسته ؛ باز هم باید توبه واقعی کند و به سوی خداوند برگردد و از رحمتخدا ناامید نباشد زیرا ناامیدی خودش گناه است.
2 - حقیقت توبه این است که قلبا از گناهانش پشیمان شود و تصمیم بر ترک گناه گرفته شود.
3 - نسبت به برخی گناهان علاوه بر پشیمانی و تصمیم بر ترک گناه جبران گذشته واجب است مثل اینکه اگر گناه فردی ترک نماز و روزه بوده در انجام نماز و روزهای قضایش کوتاهی نکند .(عروه اول احکام اموات- مراجع مساله 1813؛ 1814؛ 1815؛ 2279؛ 2701).
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خاصه مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد .
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم خداوند متعال در قران کریم میفرماید:
وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللهِ جَمِیعاً وَلاَ تَفَرَّ قُواْ .
و همگی به ریسمان الهی ،تمسّک جویید ، و پراکنده نشوید ( در ادامه خداوند متعال می فرماید ) و نعمتِ خدا را برخودتان ، به یاد آورید ، آنگاه که دشمنان ( یکدیگر ) بودید ، و ( او ) میان دلهای شما ، الفت انداخت ، پس به ( برکتِ ) نعمت او ، برادران ( همدیگر ) شدید.( 103/آل عمران ).
چند نکته در مورد وحدت:
1 . حفظ وحدت مسلمین و دوری از کارهای تفرقه انگیز از دستورات دیناست و ایجاد تفرقه و دامن زدن به اختلاف بین مسلمین حرام است .
2 . مقصود از وحدت تاکید بر مشترکات می باشد و اتحاد در مقابل دشمن و پرهیزاز بد زبانی و فحاشی و دروغ و مانند آن است.
3 . حفظ دین الهی ، و ترویج مکتب اهل البیت علیهم السلام به روش صحیح و درست به دور از دروغ ، تمسخر و تهمت به یکدیگر وظیفه همه مسلمین است. ( رساله نوین ج 4 ص 197 ؛ اجوبه س 61 )
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام واتحاد بین مسلمین صلوات بر محمد وآل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم از امام رضا علیه السلام روایت شده است که آنحضرت در ضمن نامهای به مأمون چنین مرقوم فرمودند :
وَ الصَّلَاةُ فِی أَوَّلِ الْأَوْقَاتِ وَ فُضِّلَ الْجَمَاعَةُ عَلَى الْفَرْدِ بِکُلِّ رَکْعَةٍ أَلْفَیْ رَکْعَةٍ.
نماز را در اول وقت بخوان و فضیلت نماز جماعت بر نماز فرادا چنان است که هر رکعت آن به دو هزار رکعت برابر است. (وسائل الشیعة، ج8، ص: 289)
دو نکته کوتاه درباره نماز جماعت:
1 - افرادی که به امام جماعت اقتدا می کنند باید در افعال نماز از امام جماعت محترم تبعیت کنند یعنی کارهاى نماز مانندرکوع و سجود را کمى بعد از امام و یا همزمان با امام جماعت به جا آورد لذا باید نمازگزاران تا امام به رکوع نرفته زودتر از امام جماعت به رکوع نروند و زودتر بلند نشوند یا تا امام جماعت به سجده نرفته زودتر از امام جماعت به سجده نروند و زودتر سر بر ندارند . ( رساله مراجع مساله 1470 )
2 - هر یک از نمازهای واجب یومیه را می توان به نماز واجب یومیه اقتدا کرد و به جماعت خواند و فرق ندارد مثل هم باشند یا نه مثلا نماز قضای صبح را میتوانبه نماز ادای ظهر اقتدا کرد ولی نمازهای مستحبی را نمی توان به جماعت خواند، مگر نماز باران
و نماز عید فطر و قربان لذا نماز زیارت را نمی توان به جماعت خواند. ( العروه الوثقی جلد1 فصل فی الجماعه مساله3، رساله مراجع مساله 1405)
خداوند متعال توفیق شرکت در نماز جماعت را به همه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم . در روایت است که پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله و سلم در وصیت به حضرت علی علیه السلام فرمودند :
ثَلَاثٌ کَفَّارَاتٌ إِفْشَاءُ السَّلَامِ وَ إِطْعَامُ الطَّعَامِ وَ الصَّلَاةُ بِاللَّیْلِ وَ النَّاسُ نِیَام.
یا علی سه چیز کفاره گناهان است؛ آشکارا سلام کردن، طعام دادن و خواندن نماز شب. (وسائل الشیعة ، ج 12، ص : 59 )
سلام شعار اسلامی است ؛ سلام به معنای تحیت ، سلامت ، صلح و آشتی ، تعظیم و تکریم ، درود گفتن است . سلام ، اطمینان دادن به فرد مقابل است که : هم سلامتی و تندرستی تو را خواستارم ، هم از جانب من آسوده باش و مطمئن ، که گزندی به تو نخواهد رسید . من خیر خواه تو هستم ، نه بد خواه و کینهورز و دشمن . سلام نوعی درود و تحیّت اسلامی است که دو مسلمان به هم می گویند . اما چند نکته درباره احکام سلامکردن:
1 . شروع کردن به سلام مستحب است اما جواب سلام واجب فوری است یعنی بلا فاصله باید پاسخ داده شود تفاوتی ندارد که سلام کننده زن باشد،یا مرد و یا بچه ممیز باشد و اگر به جمعی سلام شود همین که یک نفر جواب دهد بر بقیه افراد جواب سلام واجب نیست .
2 . سلام کردن به کسی که در حال نماز است کراهت دارد ولی در هر حال اگر کسی سلام کرد، جواب سلام فورا بر نماز گزار واجب است ، البته نمازگزار باید در پاسخ سلام ،کلمه سلام را بر علیکم مقدم کند.
3 . اگر به جمعی سلام شود وقتی یک نفر جواب دهد از بقیه ساقط است و نماز گذار نباید جواب سلام دهد و در صورتی فرد نمازگزار باید جواب دهد که کسی دیگر پاسخ ندهد .
4 . سلام کردن مرد به زن نامحرم کراهت دارد . مخصوصا به بانوان جوان کراهت بیشتری دارد . ( رساله مراجع مساله 1146،1137 ،1138 و 1141 ) ( تبریزی استفتائات ج 2 س 1993؛ فاضل , احکام جوانان م 482 ؛ بهجت س5287 ؛ مکارم رساله جوانان م 465 ؛ صافی , احکام نوجوانان 463 - عروه النکاح و آدابه م 41 )
خداوند متعال همه ما را از عمل کنندگان به دستورات دین قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد .
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم حضرت زهراسلام الله علیها درروایتی در مورد فلسفه وجوب امر به معروف و نهی از منکر میفرمایند: الْأَمْرَ بِالْمَعْرُوفِ مَصْلَحَةً لِلْعَامَّةِ وَ النَّهْیَ عَنِ الْمُنْکَرِ تَنْزِیهاً لِلدِّین:
خداوند امر به معروف را برای صلاح عموم جامعه و نهی از منکر را برای پاک ماندن دین از انحرافات و کجی ها بر مردم واجب ساخت. (من لا یحضره الفقیه ؛ ج3 ؛ ص568 )
با توجه به اهمیت امر به معروف و نهی از منکر در دین دو نکتهدر این مورد عرض میشود:
1. واجب شدن امر به معروف و نهی از منکر شرایطیدارد از جمله
الف ) شناخت صحیح معروف و منکر
ب ) احتمال تاثیر در مخاطب
ج) نداشتن مفسده وضرر جانی ،عرضی و مالی قابل توجه
د ) . تصمیم مخاطب بر تکرار عمل لذااگر فردی قصد انجام منکر یا ترک واجب را داشته باشد یا آنکه مشغول به انجام منکر و ترک واجب باشد ، امر به معروف و نهی از منکر واجب است ولی چنانچه شخصی که مرتکب خلاف شده نخواهد کارهای خلاف خود را تکرار کند و نمیخواهد دوباره مرتکب آن شود، امر به معروف ونهی ازمنکر واجب نیست. پس اگر فردی در گذشته گناهی را مرتکب شده و الان قصد انجام این گناه زشت را ندارد و این کار را در آینده نیز نمی خواهد انجام دهد، نهی از منکر چنین شخصی واجب نیست.
تعجیل درفرج امام زمان علیه السلام وسلامتی مراجع عظام خصوصامقام معظّم رهبری صلوات برمحمدوآل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم با عرض تسلیت شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها خداوند متعال در قران مجید می فرماید:
وَمَا تُقَدِّمُوا لِأَنْفُسِکُمْ مِنْ خَیْرٍ تَجِدُوهُ عِنْدَ اللَّهِ هُوَ خَیْرًا وَأَعْظَمَ أَجْرًا.
و هر کار خوبى براى خویش از پیش فرستید آن را نزد خدا بهتر و با پاداشى بیشتر باز خواهید یافت .(مزمل آیه 20)
چند نکته کوتاه درباره وقف:
1 . وقف از مصادیق صدقه جاریه است یعنی ثواب آن بعد از فوت نیز ادامه می یابد و فرصت مناسبی است که مومنین می توانند برای ذخیره آخرتشان استفاده کنند.
2 . وقف آن است که انسان مالی را بصورت مخصوص به موارد و مصارف معینی مثل مسجد ، مدرسه ،حرمهای معصومین علیهم السلام ، مجالس عزای اهل بیت علیهم السلام یا فقرا....با رعایت شرایطی اختصاص دهند.
3 - وقف کردن به صورت شراکتی هم صحیح است یعنی چند نفر به صورت مشترک مثلا مکان یا وسیله ای ( مثل بخاری برای مسجد یا مدرسه ) را خریداری کنند و انرا در جهت خاصی وقف کنند.
3 . اگر کسی چیزی را وقف کند از ملک او خارج میشود و خود او و دیگران نمی توانند آن را ببخشند یا بفروشند یا حتی جهت و مصرف وقف را تغییر دهند البته در مواردی نادر مثل خرابی وقف با شرایط خاصی که دارد تغییر و فروش وقف جایز است که برای اگاهی از شرایط و احکامش با کارشناس مسائل دینی مشورت شود.
( تحریر الوسیله امام ،ج ،2 م 3 و 4 ،ص60 – استفتائات مقام معظم رهبری س 1995و1998ص489 هدایه العباد آیت الله صافی ج 2 ص 180هدایه العباد آیت الله گلپایکانی ج 2 ص 140و آیت الله اراکی توضیح المسائل مراجع ج 2 ذیل مساله 2677 )
خداوندمتعالبه همه ما توفیق کارهای خیر را عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم . با عرض تسلیت شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها در روایت است از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم که فرمودند :
فَاطِمَةَ بَضْعَةٌ مِنِّی فَمَنْ آذَاهَا فَقَدْ آذَانِی وَ مَنْ سَرَّهَا فَقَدْ سَرَّنِی
فاطمه پاره وجود من است، هر که او را بیازارد مرا آزار داده و هر که او را خوشحال کند مرا خوشحال کرده است . ( امالی ( صدوق ) ص 104 )
چند نکته درباره اهمیت و آداب عزاداری:
1. عزاداری برای اهل بیتعلیهم السلام از مصادیق تعظیم شعائر الهی است که خداوند متعال آن را نشان تقوای دلها ذکر نموده
« وَمَنْ یُعَظِّمَ شعائِرَ اللّه فَإنَّها مِن تَقْوی القلوب ( سوره حج آیه 32 ) » ؛ تعظیم به معنای تکریم، گرامی و بزرگداشتن و اهمیت دادن؛شعائر جمع شعیره است و به معنی علامت و نشانهها است. شعائر الهی یعنی علامتهایی که انسان از آنعلامتها بیاد خدا میافتد و یا موجب تقویت دین خدا و ایمان افراد می شود
2 . بهترین شیوه برای مجالس عزادرای این است که احکام حلال و حرام خدا نیز بیان شود، همراه معرفت و افزایش بینش شیعیان باشد و اعتقادات ایشان تقویت گردد و محبتشان به ائمه علیهم السلام مستحکم گردد.
3 . در ایام عزاداری انجام گناه و هر کاری که عرفا بیاحترامی به اهل البیت علیهم السلام باشد حرام است مثل پخش موسیقی لهوی یا حضور در مجالس مختلط ، که این ها همیشه حرام اما در ایام عزای اهل البیت علیهم السلام گناهش بیشتر است.
4 . عزاداران محترم باید از هر عملی که باعث اذیت دیگران میشود پرهیز نمایند مانند بلند کردن غیر متعارف صدای بلند گوها که سبب مزاحمت برای همسایهها میشود.
خداوند متعال به همه ما توفیق شرکت در جلسات عزاداری اهل بیت علیهم السلام را عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم با عرض تسلیت شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها خداوند متعال در قرآن مجید می فرماید:
یَا أیُّهَا النَّبِیُّ قُل لِأزوَاجِکَ وَ بَنَاتِکَ وَ نِسَاءِ المُؤمِنِینَ یُدنِینَ عَلَیهِنَّ مِن جَلَابِیبِهِنَّ ذَلِکَ أدنَی أن یُعرَفنَ فَلَایُؤذَینَ.
ای پیامبر به زنان و دخترانت و به زنان مؤمنه بگو پوشش سر خود را بلند گیرند ( تا تمام بدنشان را بپوشاند ) . این برای آن است که ( به عفت ) شناخته شوند و مورد آزار قرار نگیرند. (سوره احزاب آیه 59)
چند نکته کوتاه درباره پوشش و لباس یک فردمسلمان:
1 . حفظ پوشش شرعی یکی از مسلمات و ضروریات دین است که هدف از پوشش ، گسترش حیا و عفت در جامعه و جلوگیری از فساد ، استحکام و گرم شدن کانون خانواده است و فقدان حجاب سبب معاشرتهای نادرست میان زن و مرد و سست شدن کانون خانواده میشود لذا هم مردان و هم زنان واجب است ، پوشش شرعی را رعایت کنند و مردان مراقب حجاب دختران و همسرانشان باشد و عموم مردم هم نسبت به نهی از منکر در صورت وجود شرایط نهی از منکر نسبت به افراد متخلف، کوتاهی نکنند.
2 . لباس از عوامل فرهنگ ساز است لذا نباید کیفیت پوشش لباس ترویج فرهنگ ضد دینی باشد مثلا روی لباس تصاویر یا نوشته هایی باشد که تبلیغ فرقه های منحرف و ضد دینی باشد.
3 . رعایت پوشش شرعی در برابر هر نامحرمی واجب است و فرقی بین فامیل و همکار و دکتر ( جز در موارد اضطرار ) و بیگانه ندارد و همچنین تفاوتی میان مکانهای زیارتی و مجالس عروسی یا عزاداری نمیباشد.
خداوند متعال به مردان ما غیرت و به زنان ما عفت عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم . بسم الله الرحمن الرحیم با عرض تسلیت ایام شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها ،از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلم
روایت شده که فرمودند: مَنْ زَارَنِی أَوْ زَارَ أَحَداً مِنْ ذُرِّیتِی زُرْتُهُ یوْمَ الْقِیامَةِ فَأَنْقَذْتُهُ مِنْ أَهْوَالِهَا؛
کسی که مرا و یا یکی از فرزندانم را زیارت کند، روز قیامت او را زیارت می کنم و از سختیهای قیامت نجاتش می دهم . (وسائل الشیعه، حر عاملی ، ج 14، ص331 ، باب 2؛)
تعظیم شعائر الهی در دین مبین اسلام دارای اهمیت ویژه ای است و دارای مصادیق مختلفی است از جمله آنها حضور در مجالس عزای اهلبیت عصمت و طهارت علیهم السلام و یا حضور در حرم ائمه معصومین علیهم السلام جهت زیارت است که البته زیارت ایشان مستحب بوده و فضیلت بسیاری دارد که چند نکته کوتاه در این زمینه عرض می شود؛
1 - حداقل زیارت این است که انسان نزد قبر امام معصوم علیه السلام حاضر شود و به ساحت امام علیه السلام سلامی عرضکند. هر چند زیارت نامهای خوانده نشود اما بهتر است در هنگام زیارت ؛ زیارت نامههای معتبر مانند زیارت امین الله و جامعه کبیره خوانده شود.
2 - بیرون بردن اموال حرم مانند قرآن ، مفاتیح و مهر شرعا حرام است حتی به قصد تبرک و اگر کسی عمدا یا سهوا تا کنون خارج کرده باید فورا به حرم برگرداند و اگر خودش نمی تواند به وسیله دیگر برگرداند.
3 - یکی از آداب زیارت رفتن کنار ضریح مطهر و بوسیدن و گذاشتن گونه ها برآن است اما دقت شود درهنگام ازدحام جمعیت باید به گونه ای رفتارکنیم که دیگران ازما نرنجند بلکه چنانچه همراه با اذیت دیگران باشد گناه و معصیت است .
خداوند متعال به همه ما توفیق زیارت با معرفت را عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم با عرض تسلیت ایام شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها خداوند متعال در قرآن مجید می فرماید: یَا أیُّهَا النَّبِیُّ قُل لِأزوَاجِکَ وَ بَنَاتِکَ وَ نِسَاءِ المُؤمِنِینَ یُدنِینَ عَلَیهِنَّ مِن جَلَابِیبِهِنَّ ذَلِکَ أدنَی أن یُعرَفنَ فَلَا یُؤذَینَ.
ای پیامبر به زنان و دخترانت و به زنان مؤمنه بگو پوشش سر خود را بلند گیرند (تا تمام بدنشان را بپوشاند) این برای آن است که ( به عفت ) شناخته شوند و مورد آزار قرار نگیرند . ( آیه 59 سوره احزاب )
چند نکته کوتاه درباره پوشش و لباس یک فرد مسلمان:
1 . حفظ پوشش شرعی یکی از مسلمات و ضروریات دینی می باشد ؛ که هدف از حجاب و پوشش ، گسترش حیا و عفت در جامعه و جلوگیری از فساد، استحکام و گرم شدن کانون خانواده است و فقدان حجاب سبب معاشرتهای نادرست میان زن و مرد و سست شدن کانون خانواده میشود لذا هم بر مردان و هم بر زنان واجب است حجاب شرعی را رعایت کنند و مردان مراقب حجاب دختران و همسرانشان باشند و عموم مردم هم نسبت به نهی از منکر در صورت وجود شرایط نهی از منکر نسبت به افراد متخلف ، کوتاهی نکنند.
2 . لباس از عوامل فرهنگ ساز است لذا نباید کیفیت پوشش ولباس سبب ترویج فرهنگ ضد دینی باشد مثلانباید روی لباس تصاویر یا نوشته هایی باشد که تبلیغ فرقه های منحرف و ضد دینی باشد.
3 . رعایت پوشش شرعی دربرابر هر نامحرمی واجب است، فرقی بین فامیل و همکار و دکتر ( در غیر موارد اضطرار ) و بیگانه ندارد و همچنین تفاوتی میان مکانهای زیارتی ومجالس عروسییا عزاداری نمیباشد.
خداوند متعال به مردان ما غیرت و به زنان ما عفت عنایت فرماید به برکت صلواتبرمحمدوآل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم .از رسول خدا صلی الله علیه و آله روایت شده که فرمودند : یَا سَلْمَانُ حُبُّ فَاطِمَةَ یَنْفَعُ فِی مِائَةٍ مِنَ الْمَوَاطِنِ، أَیْسَرُ تِلْکَ الْمَوَاطِنِ الْمَوْتُ ...
ای سلمان ! محبت به ( دخترم ) فاطمه در صد جایگاه ( خطیر ) نفع میرساند ، که آسانترین آن جایگاههای نفع رساندن ، لحظه جان کندن است. ( إرشاد القلوب/ ج2 / 294)
چند نکته درباره ایام فاطمیه:
1.یکی از مسلمات و سفارشات دین بر اساس آیات و روایات تعظیم و بزرگ شمردن شعائر و نمادهای دین است.
2 . از بارز ترین مصادیق تعظیم شعائر برگزاری مجالس عزاداری برای اهل بیت علیهم السلام پیامبر صلی الله علیه و آله و همچنین در این ایام عزاداری برای بانوی دوعالم حضرت زهرایاطهرسلام الله علیها است.
3.به طور کلی برگزاری عقد و عروسی در ایام سوگواری اهل بیت برکتی ندارد و هرکاری از قبیل گرفتن مجلس جشن تولد یا مجلس عروسی چنانچه در نزد مومنین توهین و بی احترامی به این ایام و حضرت زهرا سلام الله علیها محسوب شود حرام است هرچند حرام بودن اموری مثل موسیقی های خلاف شرع و رقص حرام اختصاص به ایام فاطمیه ندارد و در تمامی ایام حرام است.لکن زشتی و قبح چنین کارهایی دراین ایام بیشتراست.
(تبریزی استفتائات ج 2 س 1918 مسائل جدید جلد 2 ص 49 و 50 )
خدواند متعال به حرمت بانوی دو عالم تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم از امام صادق علیه السلام روایت شده که فرمودند : اِنَّ مَعَ اْلاِسْرافِ قِلَّةَ الْبَرَکَةِ.
همانا اسراف با کمى برکت همراه است. (وسائل الشیعه، ج 15، ص 261.)
چند نکته درباره اسراف و تبذیر:
1. اسراف و تبذیر از گناهان کبیره است و باید از آن پرهیز شود ، مصرف کردن مال بیش از حد و اندازه نیاز و زیاده روی را اسراف میگویند و مصرف کردن مال در کار بیهوده و ناشایست را تبذیر مینامند.
2 . بعضی از مصادیق اسراف و تبذیر : مثل اسراف در تجملات و تزئینیات ،مراسم عروسی ، تاج گلهای گران قیمت در مراسم عزا که بعضی مواقع بخاطر چشم و هم چشمی میباشد، دور انداختن میوه یا غذا اگر مقداری از میوه یا غذا باقى مانده باشد ، کوتاهی در نگهداری نان که منجر به هدر رفتن نان می شود و اسراف در مصرف آب ، برق و گاز، لباس و …
3 - باز گذاشتن شیر آب در هنگام وضو گرفتن از مصادیق اسراف است و برای اینکه گرفتار اسراف نشویم ، بستن شیر آب در هنگام وضو گرفتن اشکالی ندارد و برای اینکه وضوی عزیزان دچار اشکال نشود میتوانند به این صورت عمل کنند که بعد از ریختن آب روی دست یا صورت ، ابتدا شیر آب بسته شود و سپس روی دست و صورت ، دست کشیده شود . (صافی جامع الاحکامج1/205س736- مکارم استفتائات ج 1/101 س 316 - بهجت سوال 3810 - استفتائات تبریزی ج 2 سوال 1024) توضیح المسائل ( محشى . امام خمینى ) ؛ ج 2 ، ص :607. (آیت الله سیستانی ، مسائل منتخبه ص 16 ش ) 30 ( رساله وحید م2077)
خداوند متعال توفیق شکر نعمتهایش را به همه ما عنایت فرماید ، به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم در روایت است از رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم که می فرمایند:
الصَّدَقَةُ تَدْفَعُ الْبَلَاءَ الْمُبْرَمَ فَدَاوُوا مَرْضَاکُمْ بِالصَّدَقَةِ.
صدقه بلای قطعی را دفع میکند ، پس بیمارانتان را با صدقه درمان کنید . ( وسائل الشیعة ؛ ج 2 ؛ ص 433 )
چند نکته در مورد صدقه:
1 . یکی از مستحباتی که سفارش شده صدقه مستحبی و کمک مالی به دیگران است و از آداب مهم سفر این است که انسان در ابتدای سفرش صدقه بدهد. (عروه الوثقی کتاب الحج اداب سفر) در روایات معصومین علیهم السلام به امور مختلفی مثل اصلاح ذات البین ؛آب دادن به تشنه ؛ گفتار نیک و پاکیزه و به طور کلی هر کار خیری صدقه گفته شده : امام صادق علیه السلام از پدران گرامیشان و از رسول الله صلی الله علیه و آله نقل فرموده است که فرمودند:
کُلّ مَعروُفٍ صَدَقهُ وَالدّالُ عَلَی الخَیِر کَفاعِلِه وَالله یُحِبُّ الَلّهفان (هر کار نیک صدقه است و کسی که به کار خیری راهنمایی کند مانند کسی است که آن را انجام می دهد و خدا رسیدگی و کمک به رفع گرفتاری از بیچارگان را دوست دارد) (بحارالانوار،جلد۹۶ ،صفحه۱۸۲)
و همچنین صدقه اعم از واجبات مالی مثل زکات و کمک های مستحبی به دیگران است.
2 . در مصرف صدقه مستحبی فقیر بودن یا سید نبودن شرط نیست بلکه میتوان صدقه مستحبی را به فقیر یا ثروتمند یا سادات با حفظ احترام پرداخت کرد ، اما سعی شود صدقات به فقراییکه متدین و عفیف هستند پرداخت شود.(اجوبه س 1822ومنهاج ج 2 م 1607)
3.صدقهای که از مال خود انسان بوده و کنار گذاشته یا در قلک یا صندوق شخصی جمع آوری نموده تا وقتی به فقیر تحویل نداده در اختیار خودش است و میتواند عوض کرده و به هرمصرفی که میخواهد برساند اما بعد از انداختن پول به صندوقهای مربوط به موسسات خیریه یا کمیته امداد امامخمینیره، احتیاط آن است که به آنها دست نزند و باید آن را بههمان مؤسسه و خیریه تحویل دهد ( به نظر اکثر مراجع معظم تقلید ) ( تحریر، القول فی الصدقه م 1 و 2 - منهاج سیستانی ج 2 م 1605 ؛ آیت الله مکارم شیرازی ، استفتاآت ج 3 سوال 343 ، استفتاء خصوصی .آیت الله وحید احتیاط این است که بر ندارد . رهبری : اگر صندوق در اختیار شما باشد مانع ندارد . آیت الله مکارم : اشکال ندارد.کاوشی در احکام ص 94 )
خداوند متعال توفیق انفاق در راهش را به همه ما عطا فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم ازپیامبرخدا صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده که فرمودند:
فَرَحِمَ اللَّهُ مُؤْمِناً اکْتَسَبَ طَیِّباً وَ أَنْفَقَ مِنْ قَصْدٍ أَوْ قَدَّمَ فَضْلًا.
خدا بیامرزد بنده ای را که مال حلال وپاکیزه ¬کسب کند و با رعایت اعتدال خرج کند و یا به دیگران ¬ بذل ¬ نماید . ¬(وسائل ¬ الشیعة ؛ ج11 ؛ ص149 )
چندنکته در مورد نقد و نسیه :
1.یکی از راههای ¬ کسب سود حلال معامله نسیه است ؛ بطور مثال شخصی که پول دارد می تواند با خرید نقدی جنس و فروش نسیه یا قسطی آن به قیمت بیشتر، سود حلال به دست آورد مثلا کالاییکه قیمت نقد آن 500 هزار تومان است را به 600 هزار تومان نسیه بفروشد .
2. در معامله نسیه باید قیمت و مدت مشخص و معلوم باشد , فروشنده و خریدار میتوانند ابتدا در مورد قیمت و مدت با هم صحبت کنند که به تناسب مدت ، قیمت زیاد یا کم شود اما عقد معامله باید بر یک قیمت و مدت معین بسته شود مثلا این کالا را به مبلغ 600 نومان میفروشم که پولش را شش ماه بعد بپردازید.
3. مشتری با وجود توانایی باید بدهی خود را در موعد مقرر بپردازد و در صورت تاخیر در پرداخت، گرفتن مبلغ اضافی حرام است . [ مراجع مسأله 2105 – 2108 ؛ جامع المسائل ج1 س 1041 اجوبه س 1592؛ امام ج2 استفتائات دین س 5؛ صافی جامع الاحکام ج 2 س 1995- جامع المسائل فاضل ج1 س 1184]
خداوند متعال توفیق کسب روزی حلال را به همه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم در روایت است از امام علی علیه السلام که فرمودند : أطِیلُوا السُّجودَ ، فما مِن عَمَلٍ أشَدَّ علی إبلیسَ مِن أن یَرَی ابنَ آدَمَ ساجِدا....
سجده را طول دهید ؛ زیرا هیچ چیز برای ابلیس سخت تر و نا خوشایند تر از این نیست که فرزند آدم را در حال سجده ببیند ؛ چرا که به او فرمان سجده کردن داده شد ، اما سرپیچی کرد. (.الخصال : 616/10.)
سجده اقسامی دارد که به آنها اشاره می شود:
الف: سجده های مستحب: مانند سجده زیارت عاشورا و سجده شکر
ب: سجده های واجب: مانند سجده های واجب قران البته در سجده های واجب قرآن رعایت دو نکته لازم است:
1- باید مانند سجده نماز بر چیزی سجده کند که سجده بر آن صحیح است مثل خاک وسنگ و چوب و...
2- به نظر اکثر مراجع عظام : طوری عمل کند که بگویند سجده کرد ولی رو به قبله بودن ، پوشش ، و ضو و ذکر ، لازم نیست ( اکثر مراجع ، خوئی ، زنجانی ، وحید : احتیاط واجب ، ( تبریزی : فتوی ) اعضای سجده بر روی زمین باشد ) رساله مراجع مساله 1098و1236،)
ج: سجده حرام: مانند سجده برای غیر خدا حتی سجده برای امام معصوم علیه السلام؛ البته لازم به ذکر است که سجده شکر را در هر جا و به هر سمتی میتوان انجام داد ولی بهتر است ( مکارم احتیاط واجب : اگر مردم فکر کنند سجده برای امام میکند ترک کند ) که در هنگام تشرف به حرم مطهر ائمه معصومین علیهم السلام مانند حرم امام رضا علیه السلام سجده شکر را رو به قبله انجام دهند تا مورد سوء استفاده قرار نگیرد .
نکته: انجام سجده های واجب قرآن و سجده سهو و سجده فراموش شده واجب فوری است. ((العروةالوثقی اقسام سائر سجود مساله 24رساله مراجع مساله1246،1093)
خداوند متعال توفیق سجده و عبادت خالصانه را به همه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم . از امام کاظم علیه السلام روایت شده است که میفرمایند :
إِذَا قَامَ الْمُصَلِّی إِلَى الصَّلَاةِ نَزَلَتْ عَلَیْهِ الرَّحْمَةُ مِنْ أَعْنَانِ السَّمَاءِ إِلَى الْأَرْضِ وَ حَفَّتْ بِهِ الْمَلَائِکَةُ وَ نَادَاهُ مَلَکٌ لَوْ یَعْلَمُ هَذَا الْمُصَلِّی مَا فِی الصَّلَاةِ مَا انْفَتَلَ
هنگامی که انسان به نماز ایستاد، رحمت خدا ازپهنای آسمان بر او نازل می شود و ملائکه اطرافش را احاطه می کنند و فرشته ای می گوید: اگر این نمازگزار ارزش نماز را می دانست هیچ گاه از نمازمنصرف نمی شد.¬(وسائل الشیعة، ج4، ص: 32)
چند نکته درباره اهمیت نماز:
1-نماز از مهمترین اعمال دینی است که اگر قبول درگاه خداوند عالم شود ، عبادتهای دیگر هم قبول می شود و اگر پذیرفته نشود اعمال دیگر هم قبول نمی شودو همان طور که اگر انسان شبانه روزی پنج نوبت در نهر آبی شستشو کند، چرک در بدنش نمی ماند نمازهای پنجگانه هم انسان را از گناهان پاک می کند و سزاوار است که انسان نماز را در اوّل وقت بخواند .
روزی حضرت در مسجد تشریف داشتند مردی وارد و مشغول نماز شد و رکوع و سجودش را کامل به جا نیاورد، حضرت فرمودند: «اگر این مرد در حالی که نمازش این طور است از دنیا برود، به دین من از دنیا نرفته است».پس انسان باید مواظب باشد که به عجله و شتابزدگی نماز نخواند و در حال نماز به یاد خداوند متعال بوده و با خضوع و خشوع و وقار باشد و متوجّه باشد که با چه کسی سخن میگوید و خود را در مقابل عظمت و بزرگی خداوند عالم بسیار پست و ناچیز ببیند.
2-همچنین باید نمازگزار توبه و استغفار نماید و گناهانی که مانع قبول شدن نماز است ، مانند حسد ، کبر ، غیبت ، خوردن حرام ، آشامیدن مسکرات و ندادن خمس و زکات بلکه هر معصیتی را ترک کند و همچنین سزاوار است کارهایی که ثواب نماز را کم می کند بجا نیاورد، مثلاً در حال خواب آلودگی و خودداری از بول به نماز نایستد و در موقع نماز به آسمان نگاه نکند و نیز کارهایی که ثواب نماز را زیاد میکند بجا آورد ، مثلاً انگشتری عقیق به دست کند و لباس پاکیزه بپوشد و شانه و مسواک کند و خود را خوشبو نماید.(رساله مراجع مقدمه احکام نماز)
3-یاد گیری احکامی که غالبا به آن احتیاج داریم مثل احکام نماز واجب است. (مراجع م 11)
4-اگر کسی عمدا نماز نخواند یا کوتاهی کند تا قضا شود گناه کبیره انجام داده و باید فورا توبه کرده و همچنین در انجام قضای آن کوتاهی ننماید. (رساله مراجع مساله 747)
خداوند متعال به همه ما توفیق عبادت خالصانه عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد