سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
با تسلیت تاسوعای حسینی خدمت شما عزاداران عزیز
علت اصلی قیام امام حسین امر به معروف بوده است و این واجب الهی برای اثرگذاری بیشتر شیوه های خاصی دارد که برخی عبارتند از:
1. نرم خویی و مهربانی: خدا به حضرت موسی و هارون می فرماید که با فرعون به نرمی و ملایمت صحبت کنند(. فَقُولا لَهُ قَوْلًا لَیناً لَعَلَّهُ یتَذَکرُ أَوْ یخْشی: به نرمی با او سخن بگویید؛ شاید متذکر شود، یا (از خدا) بترسد!»)
2. عامل بودن خود فرد: اولین و مؤثرترین شیوه در امر به معروف و نهی از منکر تبلیغ عملی است. یکی از مهمترین عوامل موفقیت پیامبر اکرم(ص) و ائمه(ع) در ترویج و گسترش مکتب، توجه به این شیوه بوده است. پیامبر اکرم(ص) در اغلب کارها از قبیل کندن خندق، ساختن مسجد و برنامه های فرهنگی و اجتماعی و .... قبل از اینکه دیگران را تشویق به این کار کند خود پیشقدم می شد، همچنانکه امامان معصوم(ع) به این طریق عمل می کردند.
3. احترام به شخصیت افراد: سومین اصلی که در تأثیر امر به معروف و نهی از منکر در خور توجه است، احترام به شخصیت افراد می باشد. مرتکبان منکر تا وقتی که به طور آشکار خود را نیالوده اند محترمند و نباید به هتک حرمت آنها پرداخت.
4 . ارشاد تدریجی: معمولا ما انتظار داریم کسانی که در منکرات غوطه ور شده اند یک دفعه آنها را از گرداب در آوریم و یک مسلمان ایده آل بسازیم؛ در حالیکه تربیت امری تدریجی است و فضایل و رذایل هیچکدام یک مرتبه در جان انسانها به وجود نمی آیند.
خداوند توفیق امر به معروف و نهی از منکر صحیح را به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد وآل محمد
بسم الله الرحمن الرحیم از رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم روایت شدهکه فرمودند:
مَنْ أَمَرَ بِمَعْرُوفٍ أَوْ نَهَى عَنْ مُنْکَرٍ أَوْ دَلَّ عَلَى خَیْرٍ أَوْ أَشَارَ بِهِ فَهُوَ شَرِیک.
هرکس دیگرى را به کار نیکى امر کند یا او را از کار زشتى باز دارد یا اینکه او را به خیرى راهنمائى نمایدو یا اشاره بهامر خیرى داشته باشد در آن کار نیک شریک خواهد بود .( وسایل الشیعه ج 16 ، ص 124 ، ح 21147)
دو نکته در مورد امر به معروف و نهی از منکر:
اول:یکی از واجبات الهیامربهمعروف و نهی از منکر است واز بهترین روشهای امر به معروف و نهی از منکر این است که خودش گناه نکند. مثلا اگر رفیقش میخواهد غیبت کند از شنیدن آن معذرت بخواهد.
دوم: برای امر به معروف ونهی ازمنکر مراتبی است:
1.اینکه با شخص معصیت کار طوری رفتار شود که معصیت کار بفهمد که به جهت گناهی که کرده چنین رفتار شده است
2.اینکه با زبان امر و نهی کند و اگر احتمال بدهد که با موعظه و نصحیت و حسن خلق وکلام نیکو ، معصیت را ترک می کند لازم است که اکتفا به آن کند.
3 اینکه اگر برای امر به معروف و نهی از منکر لازم شود که متوسل به زور یا اقدام عملی گردد در این صورت کسی بدون اجازه حاکم شرع و مسولین ذی ربط حق اقدام ندارد. (باکمی اختلاف تعابیر ونظرات مراجع) بنابراین با توجه به اینکه هدف از امر به معروف و نهی از منکر ترک گناه است لذا اگر با مرتبه پایین حاصل شود نمی توان به مراتب بالاتر عمل کرد.
خداوند متعال به همه ما توفیق امر به معروف ونهی از منکر را عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
بسم الله الرحمن الرحیم از رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده که فرمودند: مَنْ أَمَرَ بِمَعْرُوفٍ أَوْ نَهَى عَنْ مُنْکَرٍ أَوْ دَلَّ عَلَى خَیْرٍ أَوْ أَشَارَ بِهِ فَهُوَ شَرِیک
هر کس دیگرى را به کار نیکى امر کند یا او را از کار زشتى باز دارد یا اینکه او را به خیرى راهنمائى نماید و یا اشاره به امر خیرى داشته باشد در آن کار نیک شریک خواهد بود . ( وسایل الشیعه ج 16 ، ص 124 ، ح 21147)
دو نکته در مورد امر به معروف و نهی از منکر:
اول: یکی از واجبات الهی امر به معروف و نهی از منکر است و از بهترین روشهای امر به معروف و نهی از منکر این است که خودش گناه نکند. مثلا اگر رفیقش میخواهد غیبت کند از شنیدن آن معذرت بخواهد.
دوم: برای امر به معروف ونهی ازمنکر مراتبی است:
1. اینکه با شخص معصیت کار طوری رفتار شود که معصیت کار بفهمد که به جهت گناهی که کرده چنین رفتار شده است.
2. اینکه با زبان امر و نهی کند و اگر احتمال بدهد که با موعظه و نصحیت و حسن خلق وکلام نیکو ، معصیت را ترک می کند لازم است که اکتفا به آن کند.
3. اینکه اگر برای امر به معروف و نهی از منکر لازم شود که متوسل به زور یا اقدام عملی گردد در این صورت کسی بدون اجازه حاکم شرع و مسولین ذی ربط حق اقدام ندارد. (باکمی اختلاف تعابیر و نظرات مراجع) بنابراین با توجه به اینکه هدف از امر به معروف و نهی از منکر ترک گناه است لذا اگر با مرتبه پایین حاصل شود نمی توان به مراتب بالاتر عمل کرد.
خداوند متعال به همه ما توفیق امر به معروف ونهی از منکر را عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
با تسلیت ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین
پیامدهای اجتماعی ترک امر به معروف و نهی از منکر در روایات:
1. تسلط اشرار و بدان:
یکی از مهمترین آثار شوم ترک امر به معروف و نهی از منکر تسلط افرادبد برجان و مال مردم خواهد شد به طوری که حضرت علی (ع) در نامه 47 نهج البلاغه فرمود:«لاتترکوا الامر بالمعروف و النهى عن المنکر فیولّى علیکم شرارکم » امر به معروف و نهى از منکر را ترک نکنید که بدان شما بر شما مسلّط مىگردند بدین صورت انسانهای پاک و مومن در جامعه منزوی خواهند شد و نااهلان و نامحرمان بر مومنان مسلط می شوند.
2. نابودى برکتها و از دست دادن یارى الهى:
پیامبر اسلام (ص) : هنگامى که این فریضه الهى را انجام ندهد برکتها از آنها باز ستانده و براى آنان یارى کنندهاى در زمین و آسمان نخواهد بود(تهذیب الأحکام، ج ۶، ص ۱۸۱)
3. جای معروف و منکر عوض میشود:
یکی از خطرناکترین آثار ترک امر به معروف و نهی از منکر این است که باعث می شود فکر، اخلاق و مَنِش مردم به جایی برسد که خوب را بد و بد را خوب ببینند؛ مثلاً دیندار بودن و باحجابی می شود عقب افتادن، بی حجابی می شود فهمیدن و روشنفکری! پیامبر(ص): چه خواهید کرد موقعى که زنان شما دچار فساد اخلاق شوند و جوانان شما به گناه آلوده گردند و از امر بمعروف و نهى از منکر خوددارى کنند؟! و چه خواهید کرد موقعى که مردم را بگناه امر کنید و از نیکیها نهى نمائید؟! عرض کردند یا رسول اللَّه آیا چنین وضعى پیش آمد میکند؟! فرمود بلى و بدتر از آن، چه خواهید کرد وقتى در نظر شما نیکیها گناه و منکر شناخته شود و منکرات و گناهان را نیک و پسندیده بدانید؟ (بحار، ج 97 ،ص 74 )
خداوند توفیق عمل به این واجب فراموش شده را به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات برمحمد و آل محمد
سلامعلیکم.بسماللهالرحمنالرحیم خداوند متعالدر قران مجید می فرماید:
قُلْ یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ.
بگو اى بندگانم که زیاده برخویشتنستم رواداشتهاید،از رحمت الهى نومید مباشید، چرا که خداوند همهگناهانرا مىبخشد، که او آمرزگار مهربان است (سورهزمرآیه53)
چندنکتهدربارهتوبه:
1-یکیاز مهمترین واجبات توبه از گناهاناست که واجب فوریاست و تأخیر انداختن آن جایز نیست و زمان و مکان و آدابخاصیلازم نداردلذافرد وقتی گناهی مرتکب شد باید سریعاتوبهکنداگر چه قبلا هم توبه کرده و آنرا شکسته؛ بازهمبایدتوبه واقعی کند و به سویخداوند برگردد و ازرحمتخدا ناامید نباشد زیرا ناامیدی از رحمت خدا خودش نیز گناه است.
2-حقیقتتوبه پشیمانی ازگناه است یعنی قلبا از گناهش پشیمان شود و تصمیم بر ترکگناه بگیردوگناهانی را که انجام داده مثلدروغ ، تهمت ، غیبت، بدحجابی ،نگاه به نامحرم ، موسیقی حرام،خرید وفروشواستعمال-موادمخدرتصمیم¬بگیردکه ترک کند. 3-همچنین نسبت به برخی گناهان جبران گذشته واجب است مثلا اگر گناهش ترک نماز و روزه بوده در انجام نماز و روزهای قضا کوتاهی نکند ، خمس ، زکات و حق الناس که بر گردن دارد را پرداخت کند.و در ادای دین صدقه دادن یا انجام کار خیر برای طلبکار هر چند مرده باشد کافی نیست .(عروه اول احکام اموات- مراجع مساله 1813؛ 1814؛ 1815؛ 2279؛ 2701)
تعجیل در فرج امام زمانعلیه السلامو سلامتی مراجع عظام خصوصا مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم خداوند متعال در قران مجید می فرماید: قُلْ یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ.
بگو اى بندگانم که زیاده بر خویشتن ستم روا داشته اید، از رحمت الهى نومید مباشید، چرا که خداوند همه گناهان را مى بخشد، که او آمرزگار و مهربان است (سوره زمر آیه 53 )
چند نکته درباره توبه:
1. یکی از مهمترین واجبات توبه از گناهاناست که واجب فوری است و تأخیر انداختن آن جایز نیست و زمان و مکان و آداب خاصی لازم ندارد لذا فرد وقتی گناهی مرتکب شد باید سریعا توبه کند اگر چه قبلا هم توبه کرده و آنرا شکسته؛ باز هم باید توبه واقعی کند و به سوی خداوند برگردد و از رحمت خدا ناامید نباشد زیرا ناامیدی از رحمت خدا خودش نیز گناه است.
2. حقیقت توبه پشیمانی از گناه است یعنی قلبا از گناهش پشیمان شود و تصمیم بر ترک گناه بگیرد و گناهانی را که انجام داده مثلدروغ ، تهمت ، غیبت، بدحجابی ،نگاه به نامحرم، موسیقی حرام،خرید و فروش و استعمال مواد مخدر تصمیم بگیرد که ترک کند.
3. همچنین نسبت به برخی گناهان جبران گذشته واجب است مثلا اگر گناهش ترک نماز و روزه بوده در انجام نماز و روزهای قضا کوتاهی نکند ، خمس ، زکات و حق الناس که بر گردن دارد را پرداخت کند.و در ادای دین صدقه دادن یا انجام کار خیر برای طلبکار هر چند مرده باشد کافی نیست .(عروه اول احکام اموات؛ مراجع مساله 1813؛ 1814؛ 1815؛ 2279؛ 2701)
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خصوصا مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
با تسلیت ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین و گرامیداشت دهه امر به معروف و نهی از منکر
اثرات زیانبار ترک امر به معروف و نهی از منکر
1. شرکت در گناه دیگران :
یکی از پیامدهای منفی ترک نهی از منکر، شریک شدن در گناه دیگران است. وقتی فرد گنهکار در جامعه مشاهده می کند که کسی در مقابل رفتار هنجار شکنانه او در اجتماعی انسانی توجهی نمی کند. این احساس در او زنده می شود که کار او صحیح است و در انجام محرمات الهی جرات پیدا می کند، لذا سکوت فرد نشان شریک بودن در گناه اوست؛ گاهی اوقات سکوت در برابر گناه نشانه رضایت است و بر اساس آیات و روایات، این گونه افراد شریک گناهکار محسوب می شوند.
أَمیرِالمُؤْمِنین علیه السلام: فرمود: کسى که ظلم مى کند و کسى که راضى به ظلم کردن باشد و کسى که کمک به ظالم مى کند هر سه هم دستان ظلم محسوب مى شوند.( وسائل الشیعه، ج 11، ص 410)
2. تضعیف ایمان:
پیامبر اسلام(ص) فرمود: خداوند مؤمن ناتوانی را که دین ندارد مبغوض می دارد، از آن حضرت سؤال شد که مؤمن ضعیف بی دین کیست؟ آن حضرت در جواب فرمود: آن انسانی که نهی از منکر نمی کند.»( کافی ،ج ۵، ص۵۹) ترک امر به معروف و نهی از منکر رفته رفته انسان را نسبت به دستورات الهی سست و بی اعتقاد خواهد کرد. فردی مشاهده کند دیگران به راحتی احکام الهی را زیر پا می گذارند وهیچ گونه عکس العملی در قبال کار ناشایست او از خود نشان نمیدهند، کم کم نسبت به شیوع محرمات الهی در جامعه بی تفاوت می شود و جامعه دچار ضعف ایمانی و اعتقادی می شود.
3. مستجاب نشدن دعا: امام علی(ع) : امر به معروف و نهى از منکر را ترک نکنید زیرا در این صورت دعا مى کنید و دعایتان مستجاب نمى شود (نهج البلاغه ،نامه 47)
خداوند توفیق امر به معروف و نهی از منکر را به همه عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد وآل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیمازحضرتامامرضاعلیهالسلامروایتشدهکهمیفرمایند:
لَتَأمُرُنَّبِالْمَعْرُوفِوَلَتَنْهُنَّعَنِالْمُنْکَرِاَوْلَیَسْتَعْمِلَنَّعَلَیْکُمْشِرَارُکُمْ فَیَدْعُوا خِیَارُ کُمْ فَلاَیُسْتَجَابُلَهُمْ
بایستیکهبهمعروفامروازمنکر نهی کنید)اگراینکارنکردید) افراد بدکردار برشمامسلطخواهندشد،بگونهایکهدیگرخوبهایتاندعامیکنندامامستجابنمیشود.(کافیج5ص 55)
باتوجه به هفته امربه معروف نکاتی کوتاه درباره امر به معروف و نهی ازمنکر:
1- امر به معروف و نهی از منکر مختصبهصنفو گروهی نیست و بر همه اقشار جامعه با وجود شرائطش واجب است.
2- هر کدام از امر به معروف و نهى از منکر بر دوقسم واجب ومستحب تقسیم مىشود، به این معنا که امر به معروف در موارد ترک واجبوانجامحرام، واجب است و در مواردی که انجام معروف، مستحب وانجام منکر، مکروه است امربهمعروفونهیاز منکر مستحب میباشد (تحریر ج 2 اقسام و کیفیت وجوب امر و نهی)
3.فردی که میخواهد امر به معروف و نهی از منکر کند، باید بداند کاری که فرد آن را ترک نموده، از واجبات است یا کاری که فرد آن را مرتکب شده، از گناهان میباشد. معروف یعنی کاری که عقل خوب بودن آن را متوجه میشود و یا شرع مقدّس ما را به خوب بودن آن راهنمایی کرده است مثل نماز ،عدالت ، رعایت حق الناس و منکر یعنی کاری که عقل بد بودن آن را درک می¬کند و یا شارع مقدّس ما را از ناپسند بودن آن آگاه نموده است. مثل ظلم و بد حجابیورشوه گرفتن(رسالهجامعص617وتحریرمسالهامربهمعروف)
خداوند متعال توفیق عمل به وظائفشرعی رابههمه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم در قرآن و روایات برای نماز تأثیرات بسیار زیادی در زندگی دنیوی و اخروی بندگان را ذکر کرده اند . دانستن این آثار باعث می شود که شوق ما نسب به خواندن نماز بیشتر شود.
برخی از فواید نماز خواندن:
1.بازدارندگی از گناهان: أَقِمِ الصلَوةَ إِنَّ الصلَوةَ تَنهَى عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنکَرِ وَلَذِکْرُ اللَّهِ أَکْبَرُ ... (عنکبوت/45) ... نماز را بر پا دار که نماز (انسان را) از زشتیها و منکرات باز مى دارد و قطعا یاد خدا بالاتر است .. از طرفی نمازمثل چشمه آبی است که 5 وعده کسی خود را با آن بشوید و موجب پاک شدن از گناهان میشود.
2.غفلت زدایی: بزرگترین مصیبت آن است که انسانها هدف آفرینش خود را فراموش کنند و غرق در زندگی مادی و لذائذ زود گذر گردند, اما نماز به حکم این که در فواصل مختلف, و در هر شبانه روز پنج بار انجام می شود, مرتباً به انسان هشدار می دهد و هدف آفرینش او را خاطر نشان می سازد.
3.از بین رفتن کبر و غرور: انسان در هر شبانه روز هفده رکعت و در هر رکعت دو بار پیشانی بر خاک در برابر خدا می گذارد, خود را ذره ی کوچکی در برابر عظمت او می بیند, پرده های غرور و خود خواهی را کنار می زند امام علی: خداوند نماز را برای پاکسازی از کبر واجب کرده است.
4.نمازموجبیادخدا میشود(و اقم الصلوه لذکری، طه 14) و یاد خدا موجب آرامش میشود(الا بذکر الله تطمئن القلوب، رعد 28)
ان شاءلله خداوند متعال ما را جزء نماز گزاران واقعی قرار بدهد، به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم بسماللهالرحمنالرحیم. امام حسین علیه السّلام در روایتی می فرمایند:
اِنَّ النّاسَ عَبیدُ الدُّنْیا وَ الدِّینُ لَعْقٌ عَلى اَلْسِنَتِهِمْ یَحوطونَهُ ما دَرَّتْ مَعائِشُهُمْ فَاِذا مُحِّصوا بِالْبَلاءِ قَلَّ الدَّیّانونَ
به راستى که مردم بنده دنیاهستندودین لقلقه زبان آنهاست،تاجایى که دین وسیله-زندگى آنهاست،دین دارند و چون در معرض امتحان قرار گیرند، دینداران کم مى شوند.تحف العقول، ص 245
باتوجه به هفته امر به معروف نکاتی کوتاه درباره امر به معروف و نهی ازمنکر:
1.امربه معروف ونهی از منکر یک وظیفه و تکلیف الهی است و انسان نمی تواند به بهانه اینکه دیگران به این وظیفه عمل نمی کنند، این امر مهم را در جایی که شرایطش هست ترک کند و همین که هر کدام از مومنین به وظیفه خود عمل کنند در نتیجه یک امر همگانی شده و تاثیرگذار خواهد بود.
2.اگرانسان گناهی مانندغیبت،رشوه ورباخواری،بدحجابی وپایمال کردن بیت المال و منکرات دیگررامشاهده کندنگویدبه من ارتباطی نداردوکسی هم که به او تذکر داده می شود نمی تواند بگوید به تو ارتباطی ندارد و اگر هم گفت نباید اعتنا کرد و ناراحت شد و بهترین سلاح فریضه امر به معروف و نهی از منکر زبان است وآن هم با زبانی نرم و بدور از خشم و نفرت، و اگر تمامی افراد جامعه به همین مقدار عمل کنند به تعبیر مقام معظم رهبری گناه در جامعه خواهد خشکید.
3.درامربه معروف ونهی ازمنکرچندچیزشرط است:یکی ازشرایط امربه معروف ونهی از منکراین است که احتمال تاثیرامرونهی درشخص وجود داشته باشد پس اگربدانداثر نمیکند واجب نیست؛ امانبایدبه بهانه تاثیرنداشتن این واجب را ترک کندزیرادر صورتی که اگرامریانهی راتکرارکند یاافرادمتعددامرونهی کنند احتمال تاثیرباشد دراینصورت امر یا نهی بر تمامی افراد واجب است تااینکارتاثیرگروهی خودرابگذارد.
خداوندمتعالمارااز عاملینامربهمعروفونهیازمنکرقراردهد به برکت صلوات بر محمد و آل
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم امام صادق علیه السلام فرمود: «البرزخ هو القبر»
عالم برزخ، قبر است.»(بحار،ج6 ص 218)
و فرمود: «القبر منذ حین موته الی یوم القیامه(بحار،ج6، احوال البرزخ ، ح 116)مقصود از قبر برزخ انسان است که از لحظه مرگ تا روز قیامت است.
همانطور که از احادیث یاد شده فهمیده می شود منظور از قبر همان عالم برزخ است که عالمی است که بین دنیا و آخرت است و نه آن قطعه کنده شده در زمین؛ لذا شب اول قبر در واقع، شب اول انتقال انسان از این دنیا به عالم برزخ است.
مقصود از فشار قبر در معارف دینی ما این نیست که در قبور خاکى ( که مثلا قطعه ای از آرامگاه است)، فشارى بر بدن انسان ها وارد مىشود؛ بلکه مقصود از«فشار قبر» عذاب خاصى است که انسان در آن عالم ( برزخ)، متناسب با رفتارها و اعمال خود مىبیند و لذا فردی که در دریا غرق می شود و یا سوزانده می شود هم، فشار قبر را تجربه می کند.
برخی از عوامل کاهش فشار قبر:
1-نمازشب : امام رضا (ع): «کسی که نماز شب بخواند و در قنوت نماز «وتر» هفتاد بار استغفار کند از عذاب قبر پناه داده میشود.» (بحار، ج ۷۵، ص ۲۶۵)
2-زیارت امام حسین(ع): امام باقر (ع) می فرمایند: زیارت امام حسین باعث ایمن بودن زائر از عذاب قبر می شود(مستدرکالوسائل، ج 10، ص 309)
3- صدقه دادن:پیامبر(ص): صدقه آفات دنیا و فشار قبر و عذاب روز قیامت را دفع میکند.(بحار ج89ص336)
4- اتمام رکوع: امام باقر(ع): «کسی که رکوعش را تمام و کمال به جا آورد، وحشت قبر او را نمیگیرد(بحارج6ص244)
5-صلوات فرستادن:پیامبر: صلوات بر من نوری در قبر و نوری بر صراط و نوری در بهشت می شود.( مستدرک الوسائل، ج5، ص 335)
6-مداومت برخواندن برخی سوره ها مثل:یس، زخرف، نساء
خداوند ما را با پیروی از دستورات دینی از عذاب قبر مصون بدارد به برکت صلوات برمحمد و آل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم. امام باقرعلیه السلام در روایتی می فرمایند: خداوند متعال به حضرت شعیب وحی کرد که من 100 هزار نفر از امت تو را عذاب می کنم از خوبان و گناهکاران. حضرت شعیب سوال کرد: اخیار و نیکان را چرا عذاب می کنی؟ خداوند فرمود: دَاهَنُوا أَهْلَ الْمَعَاصِی وَ لَمْ یَغْضَبُوا لِغَضَبِی..
چرا که ایشان با اهل معصیت و گنهکاران مسامحه می کردند و به خاطر من غضب نمی کردند (کافی ج5 ص56)
با توجه به هفته امر به معروف نکاتی کوتاه درباره امر به معروف و نهی ازمنکر:
1-یکی از شرایط وجوب امر به معروف و نهی از منکر شناخت صحیح معروف و منکر است، و کسی که از احکام وشرایط امر به معروف آگاه نیست باید یاد بگیرد تا خدای نکرده ترک واجب نکند و یا در منکر واقع نشود.
2-کسی که به این فریضه عمل نکند، معصیت کار و گنهکار است علاوه بر این، طبق برخی از روایات فرد و جامعه دچار آسیب و پیامدهایی ناگواری می شود، آثاری همچون:
1- از برکات و عنایات ویژه خداوند محروم می شود. (تحف الحقول ص51)
2-انسانهای شرور و ظالم بر انسان مسلط می شوند.
3-دعا در چنین فضایی وشرایطی مستجاب نمی شود.
4-فساد و فحشاء در جامعه گشترش پیدا می کند.
خداوند متعال توفیق عمل به وظایف به همه ما عنایت کند به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
سلامعلیکمبسماللهالرحمن الرحیم با تسلیت ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین خداوند در قرآن می فرماید:إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِینَ إِذا ذُکرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ
:« مؤمنان کسانی هستند که هنگامی که ذکر خدا شود، دل های آنان می ترسد.»( سوره انفال، آیه 2.)
سوالایناستکهچراباید انسان از خدایی که مهربان است بترسد ؟
در جواب این سؤال چند نکته بیان می شود:
1- ترس دو قسم است: ترس از روی جهل و نا آگاهی وترس از روی علم وآگاهی(جاهلانه و عاقلانه.) ترس از روی جهل مثل ترس از مرده و تاریکی .ترس عاقلانه مثل ترس از خطرات جاده در هنگام رانندگی ،ترس از گناه و اثرات آن در زندگی و امثال این.
2.ترسازخدادرحقیقتترسازعدالتالهیاستکهترسیعاقلانه است.
در دعای بعد از زیارت حضرت رضا علیه السلام می خوانیم که خدایا تو بزرگتر از آنی که از تو بترسند. بلکه باید از عدالت تو ترسید. (جَلَلْتَ اَنْ یُخافَ مِنْکَ اِلا الْعَدْلُ- مفاتیح الجنان ،ص 828.-). انسانی که از عدالت میترسد در حقیقت از اعمال نادرست گذشته و آینده خود و آثار آن میترسد.
3- ترس از خدا باعث تقرب انسان به خدا می شود، به همین جهت حضرت علی علیه السلام میفرمایند: انسان از هرچیزی بترسد از او فرار می کند الا خداوند که هرچه انسان بیشتر از خدا بترسد به او نزدیکتر می شود. (غرر الحکم ،4027.).
بنابراین تقوى (اتقوالله) یعنی پرهیز از گناهان و پرهیز از عذاب خداست که بوسیله انجام واجبات و ترک محرّمات انجام میشود.
4-ترس دیگر ترسی است که در اثر کوچکی و احساس حقارت فرد در برابر عظمت خدا بوجود می آید.
خداوند تقوای الهی را با اطاعت از دستوراتش به همه عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکمبسمالله الرحمن الرحیم خداوندمتعالدرقرآنمجید در مورد مومنین میفرماید:
الَّذینَ إِنْ مَکَّنّاهُمْ فِی اْلأَرْضِ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتَوُا الزَّکاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنْکَر….
همانکسانیکههرگاهدرزمین به آنها قدرت بخشیدیم ، نماز را برپا می دارند و زکات می دهند و امر به معروف و نهی از منکر می کنند .(سوره حج، آیه 41)
با توجه به هفته امر به معروف نکاتی کوتاه درباره امر به معروف و نهی ازمنکر:
1.واجبشدنامربهمعروفونهیازمنکرشرایطیدارداز جمله
الف)شناخت صحیح معروف و منکر ب)احتمال تاثیر درمخاطب ج)تصمیم مخاطب بر تکرار عمل د)نداشتن مفسده وضرر جانی،عرضیومالیقابل توجه .
2.یکیازشرایطتصمیممخاطببرتکرارعملاستلذااگر فردی قصد انجام منکر یا ترک واجب را داشته باشد یا آنکه مشغول به انجام منکر و ترک واجب باشد، امر به معروف و نهی از منکر واجب است ولی چنانچهشخصخلافکارنخواهد کارهای خلاف خود را تکرارکندونمیخواهددوبارهمرتکبآنشود،امربهمعروفونهیازمنکرواجب نیست. لذا اگر فردی درگذشته گناهبزرگشرابخوریمرتکبشدهوالانقصد انجام این گناه زشت را ندارد و این کار را در آینده نیز نمی خواهد انجام دهد، نهی از منکر چنین شخصی واجب نیست.
تعجیل درفرج امام زمان علیه السلام وسلامتی مراجع عظام خصوصامقام معظّم رهبری صلوات برمحمدوآل محمد
سلامعلیکمبسماللهالرحمنالرحیمامام حسینعلیهالسلامدروصیتشدرمدینه به برادرش (محمد بن حنفیه) مرقوم داشت:
إِنَّمَا خَرَجتُ لِطَلبِ الإِصلاَحِ فِی أُمَّةِ جَدِّی صلَّیاللهعلیهوآله، أُرِیدُ أَن آمَرَ بالمَعرُوفِ و أَنهی عَنِ المُنکَر
همانا هدف از قیام من اصلاحدر امت جدم است و خواستهام امر به معروف و نهى از منکر مىباشد.مقتل الحسین، عبدالرزاق مقرّم، ص156، بحار الانوار، ج 44، ص 329
باتوجه به هفته امربه معروف نکاتی کوتاه درباره امربه معروف ونهی ازمنکر:
1.در اهمیت امر به معروف و نهی از منکر همین بس که حضرت سید الشهداء علیه السلام¬یکی از اهداف قیام خود را احیاءفریضهامربهمعروف و نهی از منکر میداند،و لذابا الگو گرفتن¬از قیام سید الشهدا علیه السلامبرهمهمومنینواجب است نسبت به این فریضهالهیساکتننشینندچراکه احیاء این فریضه خواستعمومی جامعهرامیطلبدو.فرقینمیکندتذکربهصورتمستقیمباشد مثلا زباناتذکربدهد یابه طریق غیر مستقیم مانند پیامک یا نامه اعتراضش را برساند.
2-اگر انسان گناهی مانند پخش آهنگهای رقص آور وحرام، ضایع کردن حقوق دیگران ، بدحجابی استاد و معلم یا گناهی در صدا وسیما مشاهده کند یاکم کاری مسئولیدر وظیفه خودش مشاهده شود . لازم نیست اطمینان به تاثیر داشته باشد بلکهحتی اگر احتمال تاثیر هم بدهد، واجب است تذکر بدهد. گرچه با تکرار تذکریاتذکرگروهیباشد.،مثلاعدهایاز اقوام به برگزار کنندگان مجلس عروسی همراه با گناه بگویند اگر مجلس شما همراه با گناه باشد ما شرکت نمی کنیم.خداوند متعال همه مارا ازعاملینامر به معروف و نهی از منکر قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم با تسلیت ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین
از زمانی که اباعبد الله و یاران باوفایش در کربلا به شهادت رسیدندعزاداری اهل بیت بر سید الشهدا شروع شد. واین عزاداری همراه با دو ویژگی بود
:1-گریه بر مصائب شهدای کربلا 2- تبیین جایگاه اهل بیت وبیان حوادث کربلا و پرده برداشتن از چهره تزویر بنی امیه. امام سجاد علیه السلام وحضرت زینب و سایر اسرا در کوفه و شام علاوه بر اینکه بر مصائب امام شهید ویارانش می گریستند همزمان جایگاه و فضائل اهل بیت رابیان و جنایات زشت امویان را برملا می نمودند.
بعد از جریان اسارت شیوه عزاداری اهل بیت بر امام حسین علیه السلام به این نحو بود که گاهی مرثیه خوانی را دعوت می کردند در مجلس امام حسین علیه السلام مصیبت و مرثیه بخواند و آنان گریه می کردند و دستور می دادند همه گریه کنند. امام باقرعلیه السلام در روز عاشورا برای امام حسین علیهالسلام مجلس عزا بر پا می کرد و بر مصایب آن حضرت گریه می کردند که در آن مجلس شعرخوانی کمیت در تاریخ معروف است (کافی ،ج8 ،ص 102)
امام رضاعلیه السلام در شیوه عزاداری پدر بزرگوارشان امام کاظم علیه السلام فرمودند که:چون ماه محرم فرا می رسید کسی پدرم را خندان نمی دید و این وضع ادامه داشت تا روز عاشورا در این روز پدرم را اندوه و حزن و مصیبت فرا می گرفت(امالی شیخ صدوق ،ص 191) در مورد امام رضا علیه السلام دارد که از دعبل خزاعی درخواست کردند مرثیه بخواندآنگاه حضرت بین حاضران و خانواده خود پرده ای زدند تا بر مصایب امام حسین علیه السلام اشک بریزند(مستدرک الوسائل ،ج10 ،ص 386) امام حسین علیه السلام از خواهران و زنان ودخترانش خواست که بعد از شهادتش از شیوه های غلط عزاداری استفاده نکنند و فرمود: چون من کشته شوم مبادا برای من گریبان چاک زنید ، مبادا صورت خود خراش دهید و مبادا حرفی بزنید که ارزش این حماسه را پایین بیاورید(لهوف ابن طاووس ،ص 150) بنابراین باید در عزاداری از کارهایی که موجب سستی و وهن مذهب شود، دوری شود. خداوند ما را در صراط مستقیم همواره مستدام بدارد به برکت صلوات برمحمد و آل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم در روایت است از امام حسین علیه السلام که در مورد امر به معروف و نهی از منکر میفرمایند:
... إِذَا أُدِّیَتْ وَ أُقِیمَتِ اسْتَقَامَتِالْفَرَائِضُکُلُّهَا هَیِّنُهَا وَ صَعْبُهَا
اگر حقّ این دو مطلب ادا شده و تحقّق پذیرد و برپا ماند، تمامى واجبات چه آسان و چه مشکلش پایدار و استوار مىگردد.(وسائلالشیعةج16ح)2116
باتوجه به هفته امربه معروف نکاتی کوتاه درباره امر به معروف و نهی ازمنکر:
1-تکالیف شرعی برخی از آنها قالب و شکل ثابتی دارند مثل نماز اما برخی از تکالیف مثل امر به معروف و نهی از منکر با توجه به اینکه هدف تاثیر گذاری است لذا به هر روش مشروعی که بتوانیم تاثیر گذاری داشته باشیم باید انتخاب نمود مثلا ممکن است برای تاثیرگذاری در شخص گنهکار از خواهش و استدعا استفاده کرد یا از تکرار امربه معروف ویاهر شیوه دیگری که بتوان تاثیر گذاری داشته باشد، واجب است همان شیوه را انتخاب نمود.مثلا اگر فردی غییبت می کند چنانچه در تذکر دسته جمعی احتمال تاثیر وجود دارد بر همه افراد واجب است که تذکر بدهند.یا اگر مثلا دختر حجاب شرعی خودش را چنانچه با خواهش کردن نسبت به رعایت حجاب احتمال تاثیر وجود دارد، واجب است همین شیوه را انتخاب کرد.
2- با توجه به اینکه هدف از این فریضه ریشه کن کردن فساد است لذا اگر کسی بدون قصد قربت این فریضه را انجام دهد باز هم به تکلیف شرعی خودش عمل کرده است هر چند اجر و ثواب منوط به این است که قصد قربت داشته باشد. (تحریر ج2 کتاب امر به معروف،اقسام امر به معروف م13 ، رساله جامع ج 1م2216)
تعجیل درفرج امام زمان علیه السلام وسلامتی مراجع عظام خصوصامقام معظّم رهبری صلوات برمحمدوآل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم با تسلیت ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین وگرامیداشت دهه امر به معروف و نهی از منکر امام علی علیه السلام می فرمایند: «لاتترکوا الامر بالمعروف و النهى عن المنکر فیولّى علیکم شرارکم ثم تدعون خیارکم فلایستجاب لکم»
امر به معروف و نهى از منکر را ترک نکنید که بدان شما بر شما مسلّط مىگردند(نهج البلاغه ،نامه 47)
در روایات پیامدهاى سختى براى ترک این وظیفه بزرگ الهى ذکر شده است که به مواردى از آنها اشاره مىشود.
1. مستجاب نشدن دعاها: امام علی می فرماید امر به معروف و نهى از منکر را ترک نکنید که هرچه خدا را بخوانید، استجابت نمىکند(نهج البلاغه ،نامه 47)
2.محرومشدنازرحمتخاصالهی:پیامبراسلام(ص):خداىسبحانمؤمنناتوانىراکهدیننداردمبغوضمىداردازآنحضرتسؤالشدکهمؤمنضعیفبىدینکیست؟آنحضرتدرجوابفرمود:آنانسانىکه نهى از منکر نمىکند(کافی ،ج5 ،ص 59)
3. نابودى برکتها و از دست دادن یارى الهى: پیامبر اسلام (ص) : هنگامى که این فریضه الهى را انجام ندهد برکتها از آنها باز ستانده و براى آن یارى کنندهاى در زمین و آسمان نخواهد بود(تهذیب الأحکام، ج ۶، ص ۱۸۱)
4.جای معروف و منکر عوض میشود: یکی از خطرناکترین آثار ترک امر به معروف و نهی از منکر این است که باعث می شود فکر، اخلاق و مَنِش مردم به جایی برسد که خوب را بد و بد را خوب ببینند؛ مثلاً دیندار بودن و قانون مداری میشود سادگی و بی دینی و فساد میشود زرنگی پیامبر(ص): چه خواهید کرد موقعى که زنان شما دچار فساد اخلاق شوند و جوانان شما به گناه آلوده گردند و از امر بمعروف و نهى از منکر خوددارى کنند؟! و چه خواهید کرد موقعى که مردم را بگناه امر کنید و از نیکیها نهى نمائید؟! عرض کردند یا رسول اللَّه آیا چنین وضعى پیش آمد میکند؟! فرمود بلى و بدتر از آن.چه خواهید کرد وقتى در نظر شما نیکیها گناه و منکر شناخته شود و منکرات و گناهان را نیک و پسندیده بدانید؟ (بحار، ج : 97 ،ص : 74 )
خداوند توفیق عمل به این واجب فراموش شده را به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات برمحمد و آل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم با تسلیت ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین امام علی علیه السلام می فرمایند: انّ اللّه ... اِختارَ لنا شیعةً یَنْصُروننا ویَفْرَحُونَ بِفَرحِنا ویَحْزَنُونَ لِحُزْنِنا(بحار ،ج44 ص278)
خداوندمتعال،برای ما پیروانی رابرگزیدهاستکهمارانصرتویاریمیکنند.درشادیماخوشحالمیشوندودراندوه و غم ما، محزون می گردند.
برخی از علتهای عزاداری عبارتنداز:
1.تعظیم و تکریم انسانهای شایسته: یکی از روشهای تکریم مقام اهل بیت و زنده نگه داشتن نام ویاد آن بزرگواران، عزاداری بر ایشان است(وَاذْکرْ فِی الْکتَابِ إِبْرَاهِیمَ إِنَّهُ کانَ صِدِّیقاً نَّبِیّاً) (مریم: 41)
2.ابراز محبت و دوستی: خدای متعال در قرآن مجید، دوستی خاندان رسول اکرم(ص) و اهل بیت(ع) را بر مسلمانان واجب کرده است.( قُل لَّا أَسْأَلُکُمْ عَلَیهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبَی-23شوری- ) دوستی لوازمی دارد و دوستدار صادق، کسی است، که شرط دوستی را چنان که باید و شاید به جا آورد. یکی از مهمترین لوازم دوستی، همدردی و همدلی با دوستان در مواقع سوگ و اظهار سرور و شادی در شادی آنان است. (یفرحون لفرحنا ویحزنون لحزننا )
3.عزاداری بر اهل بیت علیهم السلام از مصادیق بارز تعظیم شعائر الهی است خداوند در قرآن کریم می فرماید :(ومن یعظم شعائر الله فانها من تقوی القلوب- سوره حج،آیه 32-)جای هیچ گونهشکوشبههاینیستکهاهلبیتازبرترینمصادیقشعائرالهیهستند.
4.پیوند عمیق عاطفی بین امت و الگوهای راستین: عزاداری نوعی پیوند محکم عاطفی با مظلوم انقلابگر و اعتراض به ستمگر است و اعلام وفاداری نسبت به مظلوم و مخالفت با ظالم است؛ چون اشک بر شهید اشتیاق به شهادت را به همراه دارد، خوی حماسه را در انسان زنده می کند. چون اشکْ رنگ کسی را می گیرد که برای او ریخته می شود از اینرو انسان حسینی منش، نه ستم می کند و نه ستم می پذیرد.
5.انتقال فرهنگ شیعی به نسلهای بعدی: مراسم عزاداری باعث میشود آموزههای نظری و عملی امامان، به نسلهای آینده منتقل شود. مراسم عزاداری، به دلیلقالبومحتوا،بهترین راه برای تعلیم و تربیتنسلجدیدوآشنایی آنان با گفتار و کردار اهل بیت(ع) است.
خداوندماراجزءعزادارانواقعیقراردهدبهبرکتصلواتبرمحمدوآل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم امیر المومنین علیه السلام در روایتی فرمودند:
وَاْمُرَ بِالمَعروف تَکُنْ من اَهلِه.
امربه معروف کن تاازاهل معروف شوی (وسائل-الشیعه ج16 ص 150)
باتوجه به هفته امر به معروف نکاتی کوتاه درباره امر به معروف و نهی ازمنکر:
کسی که امر به معروف و نهی از منکر می کند لازم نیست که عادل باشد و یا به آنچه امر می کند خودش عمل کند لذا اگر خودش واجبی را ترک می کند علاوه بر اینکه گنهکار است و از گناهش باید توبه کند بر او واجب است با وجود شرایط امر به معروف، دیگری را به همان واجب امر کند کما اینکه واجب است خودش نیز به آن عمل نماید.
این همه تاکید بر انجام این فریضه الهی به جهت آثار و نتایج و برکاتی ست که بر زندگی فردی و خانوادگی و اجتماعی دارد که به برخی از آنها که در روایت تبیین شده، اشاره می شود:
1.متخلق شدن به اخلاق الهی چرا که امر به معروف و نهی از منکر دو وصف الهی هستند و التزام به آنها مصداق آراسته شدن به اخلاق الهی می باشد.
2. تقویت احساس مسئولیت نسبت به دیگرانچرا که اسلام یک دین اجتماعی ست و صرفا به اصلاح فرد توجه ندارد بلکه اصلاح جامعه هم از اهداف دین است.
4. سبب می شود که خود انسان نیز به انجام واجبات و ترک محرمات توجه بیشتری داشته باشد
5. افزایش روحیه انتقادپذیری و مقابله با فرهنگ چاپلوسی
خداوند همه ما را از آثار و برکات امر به معروف و نهی از منکر بهره مند بگرداند به برکت صلوات بر محمد و آل محمد