احکام پزشکی (هم اندیشی) برو به برنامه

عکس کتاب

مقدمه

رجوع به کارشناس در مسائل دینی

نجاست و طهارت در جامعه پزشکی

در شریعت مقدس اسلام بعضی امور نجس شمرده شده اند که پزشک و یا پرستار و تمام کسانی که به نحوی با درمان سر و کار دارند با برخی از این موارد به نحو تخصصی تر ابتلا دارند (مثل خون، الکل، مردار، ادرار و مدفوع و ... که ما قصد داریم در این مجال به برخی از سوالاتی که در این زمینه از مراجع عظام تقلید پرسیده شده است اشاره کنیم:

احکام طهارات سه گانه

یکی از شرایط صحت نماز تحصیل طهارت است و اگر حتی بر اثر نداستن مسئله به این شرط خلل وارد شود و شخص به وظیفه اش عمل نکند نمازهایش باطل است.

وضو و غسل معمولی در شرایط عادی بر مکلف واجب است و تا زمانی که برای بیمار ضرر نداشته باشد و توانایی انجام این طهارت اختیاری را دارا باشند تیمم یا وضو و غسل جبیره ای باطل است.

به عنوان نمونه کسی که در بیمارستان بستری است و مثلا جراحتی در یکی از اعضای بدنش وجود دارد ولی اعضای وضویش سالم است و همچنین استعمال آب برایش ضرر ندارد باید ولو با گرفتن کمک وضوی معمولی بگیرد. و حکم غسل هم همین است.

اما اگر کسی به واسطه عذری که در او ایجاد شده است شرایط وضو و غسل معمولی را ندارد وظیفه اش در وضو یا غسل جبیره ای و یا تیمم مطرح می شود.

احکام این موارد به این جهت که زیاد مورد ابتلاء مکلفین نیست معمولا اطلاعات مردم و حتی اهل علم بدان کم است لذا در صورت پیشامد حتما با کارشناس فن مشورت شود.

احکام نماز بیمار

نماز در هیچ حالتی از بیمار ساقط نیست و باید با تشخیص وظیفه خود در تحصیل طهارت و چگونگی نماز خواندن به وظیفه اش عمل کند. البته اگر بیماری عقلش زائل شود از این مسئله مستثنی است و توضیحاتی دارد لذا در ادامه مسئله را در مجنون و بیهوش بررسی می کنیم:

احکام روزه بیمار

کسی که روزه برایش ضرر دارد یا ترس عقلایی ضرر برای روزه گرفتنش می دهد نباید روزه بگیرد و اگر هم بگیرد باطل است و تشخیص به عهده خود مکلف است که البته این تشخیص را از وضعیت جسمی خودش و نظر پزشک بدست می آورد.

احکام آموزش پزشکی

احکام نگاه و پوشش در معالجه

بر خانم ها لازم است تمام بدن (غير از وجه و كفين) و موي سر خود را از نامحرم بپوشانند همه مراجع[<![if !supportFootnotes]>[98]<![endif]>](#_ftn98)

برآقایان هم لازم است بدن خود را به حد متعارف بپوشانند (مقام معظم رهبری و آیت الله مکارم)

نکته : پوشاندن عورت در مقابل هم جنس لازم و واجب است لذا هم جنسها نیز نمیتوانند به عورت یکدیگر نگاه کنند.

این پوشش استثناء هم دارد:

1ـ در مقام ضرورت 2ـ در مقام شهادت 3ـ زنان سالخورده 4ـ زنان غير مسلمان 5ـ زنان روستايي 6ـ در مقام خواستگاري 7- در مقام معالجه

این برداشت که عده ای تصور می کنند پزشک محرم است برداشتی کاملا غلط است و فقط در مقام معالجه به حد اضطرار نکاتی در ارتباط پزشک با بیمار وجود دارد که در غالب عناوینی بیان می کنیم:

احکام لطمات وارده بر بیمار

احکام کنترل جمعیت

سقط جنین

احکام عمل جراحی

احکام داروها و داروخانه ها

احکام مسائل متفرقه ی پزشکی

Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code