بیان بین الصلاتین

حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
آیا ویروس کرونا جزء علائم ظهور است؟
1-همانطور که برای رانندگی شرایطی(گواهینامه.کارت بیمه.کارت ماشین) لازم است که باید خودشان فراهم کنند؛ برای ظهور نیز شرایطی لازم است که باید فراهم کنیم(یار به اندازه کافی، منجی گرایی در اکثر دنیا- ناامیدی از حکومتها و مکاتب فکری ) (کمال الدین، ج۱، ص۶۴۹.)
هنگام رانندگی علائم رانندگی وجود دارد که راننده وظیفه ای در برابرش ندارد،برای ظهور نیز علائمی است که وظیفه درمقابلش نداریم
2-علائم دو مدلند:حتمی(سفیانی،یمانی، فرورفتن سپاه سفیانی در بین مکه و مدینه؛ صیحه آسمانی، قتل نفس زکیه) که همان سال آخر ظهور و متصل به ظهور اتفاق می افتد و حتما اتفاق می افتد
-علائم غیر حتمی:بیش از هزار علامت است که حتمی نیست و ممکن است بدون اتفاق افتادن این علائم ،ظهور اتفاق بیفتد
برخی غیرحتمیها: فراگیری ظلم وستم، عمل نکردن به دین؛ همجنس گرایی، آمیزش با حیوانات؛ خوردن و خرید و فروش مشروبات الکلی بصورت آشکار؛تعطیلی کعبه؛ تعطیلی کتاب خدا ،خانه خدا و احکام، ریاست زنان؛کمفروشی، آشکار شدن موسیقی در مکه و مدینه؛ و...( بحار، ج۵۲، ص256)
دو گونه مرگ:
امام علی علیه السلام فرمودند: نزدیک ظهور حضرت مهدی مرگ سرخ و مرگ سفید و ملخ درغیر زمانش می باشد که مانند رنگ خون است و اما مرگ سرخ مرگ با شمشیر است و مرگ سفید طاعون است.» (عقد الدرر ، ص۹8)
(مرگ با شمشیر کنایه از جنگ است که به صورت عمومی واقع می شود که یک سوم مردم را درکام خود فرو می برد – مرگ سفید یعی بیماریهای واگیر مثل طاعون )
از امیرالمؤمنین (ع) پرسیدند: «آیا برای ظهور علامت و نشانه ای است؟ فرمود: «نعم، قتل فظیع و موت سریع و طاعون شنیع(ارشاد القلوب، ص 286. ) .یعنی: کشتارهای عالمگیر و ناگوار و پست و مرگ هایی سریع و پی در پی و شیوع طاعون».
برخی فرهنگ لغتها طاعون را به هر بیماری واگیر گویند(قاموس المحیط ج ۱ ص ۳۱)
-ما نمیتوانیم بیماری کنونی(کرونا) را به عنوان علامت ظهور بدانیم و نمیتوانیم رد کنیم و در هرصورت جزء علائم غیر حتمی (نه حتمی) میشود که مهم نیست.
تعطیلی مساجد :
در روایات آمده در آخرالزمان مساجد آباد می شوند ولی کسی به آنها رفت و آمد نمی کند(مَسَاجِدُهُمْ عَامِرَةٌ وَ هِیَ خَرَابٌ مِنَ اَلْهُدَى – بحار، ج 2 ، ص 190 ) نه آنکه درِ مساجد بسته باشد؛ یعنی مساجد با تجملات ساخته می شوند و به لحاظ ظاهری و مادی آباد هستند اما در باطن و به لحاظ معنوی خراب و ویران می شوند
خداوند همه بلاها مخصوصا این بیماری را ، دفع و رفع کند به برکت صلوات برمحمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
( تحف العقول؛ النص؛ ص: 487)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در روایتی امام حسن عسکری علیه السلام به شیعیان خود وصیت می کنند و می فرمایند:
أُوصیکُمْ بِتَقْوَی اللّهِ وَ الْوَرَعِ فی دینِکُمْ وَ الاْجْتَهادِ لِلّهِ وَ صِدْقِ الْحَدیثِ... .

شما را به تقوای الهی و پارسایی در دینتان و تلاش برای خدا و راستگویی سفارش می کنم. ( تحف العقول؛ النص؛ ص: 487)

امام حسن عسکری (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته درباره دروغ:
1. دروغ یکی از محرمات و از گناهان بزرگ است. دروغ یعنی خبر دادن از چیزی که واقعیت ندارد. حتی اگر به صورت شوخی هم خبر دروغ بدهد باز هم حرام است. در حرام بودن دروغ فرقی نیست بین اینکه دروغ را به زبان بگوید یا به قلم بنویسید یا به اشاره بفهماند و همچنین فرقی نیست بین اینکه دروغی را که می گوید در کتابی دیده باشد یا اختراع خودش باشد. و نیز فرقی ندارد به چه کسی بگوید مثل همسر، فرزند، دوست یا مشتری باشد.
2. همچنان که خبر دادن بر خلاف واقعیت حرام است وعده دادن به دروغ نیز حرام است. مثلا سازنده کالایی برای تحویل کالا مدتی را مشخص کند در حالی که از همان ابتدا می داند که در این مدت زمان نمی تواند کالا را تحویل دهد.
3. یکی از مصادیق دروغ این است که افراد در زمان غیبت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف ادعای ارتباط خاص با حضرت ولی عصر داشته باشند. و همچنین تعیین وقت خاص برای ظهور امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف به هیچ وجه صحیح نیست. (استفتائات حضرت امام، ج1 ص: 485 س11 و ج2 ص: 612 س1 و 2 ؛ منهاج الصالحین سیستانی ج2 م 38 ؛ مکارم، استفتائات ج3 س490 و 1661 ؛ اجوبه الاستفتائات س1976 ؛ فاضل، جامع المسائل ج‌2، ص: 494)
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خصوصا مقام معظم رهبری صلوات بر محمد وآل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
سوال:چرا امام به شیعیان در این بلا کمک نمیکند؟
1-همانطور که خدا این بلا را میبیند و گاهی بدلایلی که مصلحت نیست؛ نجات نمیدهد، امام نیز مصلحت میبیند که این بلا را ببینند تا به فوایدی مثل یادخدا،آزمایش،تلنگر، شکستن غرور و..برسند
2-شاید کمک کرده باشد و قرار بوده که بیشتر از این باشد که با دعای امام کم شود(إِنَّا غَیرُ مُهمِلِینَ لِمُرَاعَاتِکُم وَ لَا نَاسِینَ لِذِکرِکُم)( احتجاج، ج۲، ص۳۲۳)
3-خدا امام را فرستاده، اما مقصر دوستانش هستند که زمینه را برای ظهورش فراهم نمیکنند تا بتوانند از برکات وجودش مثل دفع بیماری بیشتر استفاده کنند و اصل وجود امام همان لطفی است که خدا فرستاده، و اما عدم استفااده ازبقیه برکات بخاطر زندان غیبت است که یارانش ایشان را آزاد نمیکنند(با زمینه سازی ظهور) والبته امام مثل خورشید پشت ابر است که برخی از برکاتش استفاده میشود(مثل :امید دهی، خالی نشدن زمین از حجت؛ رزق دهی به برکت ایشان،نگهبانی از دین و...) و از برخی دیگر محرومیم
یعنی همانطور که خورشید برای استفاده شدن نیازی به شرایط دارد، برخی استفاده ها از وجود حضرت نیاز به شرایطی از جانب ما دارد که وظیفه داریم مهیا کنیم و گرنه محروم میشویم که خودمان مقصرهستیم
خداوند همه بلاها مخصوصا این بیماری را ، دفع و رفع کند به برکت صلوات برمحمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(الغیبة للنعمانی، ص: 200‌)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تبریک ولادت باسعات امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف در روایت است از امام صادق علیه السلام که فرمودند:
...مَنْ سَرَّهُ اَنْ یَکُونَ مِنْ اَصْحابِ الْقائِمِ فَلْیَنْتَظِرْ، وَ لْیَعْمَلْ بِالْوَرَعِ وَ مَحاسِنِ الأَخلاقِ وَ هُوَ مُنْتَظِرُ... .

کسى که مایل است جزء یاران حضرت مهدى(عج) قرار گیرد باید منتظر باشد و اعمال و رفتارش در حال انتظار با تقوى و اخلاق نیکو توأم گردد. (الغیبة للنعمانی، ص: 200‌)

امام صادق (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

شیعیان و دوستان امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف در زمان غیبت حضرتش مناسب است وظایفی را رعایت کنند:
1. توسل به آن حضرت در مشکلات و گرفتاری ها.
2. دعا کردن برای فرج حضرت و صدقه دادن برای سلامتی وجود شریفش.
3. هدیه کردن ثواب اعمال خیر برای آن وجود نازنین مثلا ثواب حج عمره یا نماز یا زیارت قبور معصومین را به یوسف زهرا ( عجل الله تعالی فرجه الشریف ) هدیه کنند.
4. شرکت کردن در مجالسی که سبب تقویت اعتقادات و دفع شبهات دینی می‌شود‌.‌
5. آنچه لازم است در زمان غیبت امام زمان ( عجل الله تعالی فرجه الشریف ) رعایت شود این است که فرد غیر مجتهد باید برای عمل به احکام شرعی مطابق نظر مرجع اعلم عمل‌کند. (رساله مراجع)
خداوند متعال عیدی همه شیعیان و مستضعفان عالم را ظهور امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف قرار بدهد به برکت صلوات بر محمد و ال محمد.

ولادت حضرت قائم عجل الله تعالی فرجه الشریف، روز جهانی مستضعفین
جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم- با تبریک ایام
گاهی سوال میشود عمر طولانی امام زمان(عج) چگونه قابل توجیه است؟ درجواب گوئیم:
اولا: بهترین دلیل بر هرچیزی وقوع آن چیز است و عمر حدود هزار سال حضرت نوح (ع) وبیش از2هزار سال حضرت عیسی(ع) وچندهزار سال خضر وجود دارد(رجوع:آیه6 عنکبوت؛آیه 158 نساء)
ثانیا:قدرت خدا بی نهایت است و میتواند براساس قواعدی که ما نمیشناسیم این کار را بکند مثل نسوختن حضرت ابراهیم(ع)
ثالثا: عجیب بودن وسخت بودن دلیل بر غیرممکن بودن نیست. در گذشته، صحبت کردن و دیدن فردی با هزاران کیلومتر آن‌طرفتر باورکردنی نبود، اما امروزه کاملاً عادی است.
رابعا: دلیل عقلی برمحال بودن طول عمر نداریم ودانشمندان با تحقیقاتی که به عمل آورده‌‌اند، موفق شده‌‌اند عمر برخی از حشرات را تا نهصد برابر عمر طبیعی آنان، افزایش دهند. اگر این قضیه، روزی در مورد انسان به حقیقت بپیوندد، عمر هزار ساله برای انسان، امری پیش‌پاافتاده خواهد بود(ائمتنا، ج ۲، ص ۳۷۲)
خامسا: ازلحاظ علم پزشکی هم اگر تغذیه مناسب و بهداشت جسم و روان رعایت شود، عمر افزایش چشمگیری خواهد یافت. امام زمان(ع) ولی خداست، هم عالِم به قوانین سلامت جسم و روح است و هم به آنها عمل می‌کند.
سادسا: دانشمندانى که نظریات آنان مورد اعتماد است، مى‏گویند: همه بافت ‏هاى اصلى در جسم انسان و حیوان، تا بى‏نهایت قابلیت دارد و از این جهت کاملاً ممکن است که انسانى هزاران سال زنده بماند؛ البته مشروط به اینکه عوارضى بر او عارض نشود که ریسمان حیات او را پاره کند. (براى آگاهى بیشتر ر.ک : منتخب الاثر، ص ۲۸۱ )
خداوند توفیق فهم معارف دین به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(عیون اخبار الرضا ج1 ص: 293)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تبریک ولادت با سعادت امام زمان عجل ‏الله ‏تعالی ‏فرجه ‏الشریف ‏از امام ‏رضا علیه السلام در مورد شب نیمه ‏شعبان سؤال شد‌، آن حضرت فرمودند‌:
هِیَ لَیْلَةٌ یُعْتِقُ اللهُ فِیهِ الرِّقَابَ مِنَ النَّارِ وَ یَغْفِرُ فِیهَا الذُّنُوبَ الْکِبَارَ... .

شبی است که خداوند افراد را از آتش جهنم آزاد می‌کند و گناهان کبیره را می‌آمرزد. (عیون اخبار الرضا ج1 ص: 293)

امام رضا (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

در روایت دیگری که از امام محمد باقر علیه السلام رسیده حضرت فرمودند‌: شب نیمه شعبان شب مبارکی است و طبق برخی روایات بعد از شب قدر برترین شبهاست؛ در این شب پر برکت چندین عمل وارد شده است:
1. غسل؛ کیفیت غسلهای واجب و مستحب به یک شکل است و انسان با یک غسل می‌تواند چند غسل واجب ‏و مستحب را با هم نیت نماید.
2. اِحیاء و شب زنده داری به نماز و دعاء و استغفار.
3. زیارت امام حسین علیه السلام که افضل و بهترین اعمال این شب است‏ و‏ حداقل زیارت، سلام کردن به آن حضرت هر چند از راه دور است.
4. خواندن نماز ‏جعفر ‏طیار و دعای کمیل و دعاها و نمازهای مستحب دیگری که تفصیل آن در مفاتیح ذکر شده است. ( مفاتیح الجنان، اعمال نیمه شعبان، عروه، مفاتیح نوین)
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خاصه مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.

شب ولادت حضرت قائم عجل الله تعالی فرجه الشریف
جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم- با تبریک ایام
برای اثبات زنده بودن امام زمان(عجل الله تعالی فرجه و الشریف ) دلایل مختلفی وجود دارد که برخی را عرض می کنیم:
1- طبق حدیث پیامبر که درصحیحترین کتب اهل سنت و شیعه نقل شده است، جانشینان پیامبر دوازده نفرند (اثنا عشر خلیفه) که تازمانی که اسلام باقی است وتاقیامت،وجود دارند(صحیح بخاری، ج 9، ص 729; صحیح مسلم، ج 3، ص 220، ح 1821، مسند احمد 5: 90 )؛بنابراین باید اکنون نیز امامی باشد وهمچنین طبق حدیث مشهور(من مات و لم یعرف امام زمانه مات میته جاهلیه) باید هرز مانی امامی باشد که بدون شناخت او،مرگ مردم به مرگ جاهلی است.( کافی، ج 1، ص 377، ح 3; صحیح مسلم، ج 3، ص 239، ح 1851)
2- طبق حدیث ثقلین(انی تارک فیکم الثقلین کتاب الله و عترتی)(مستدرک حاکم، ج 3، ص 109)، که در صدها کتب شیعه و سنی با سند صحیح نقل شده است قرآن و اهل بیت تا قیامت باهمند و هیچ وقت ازهم جدانمیشوند والان که قرآن وجود دارد پس باید یکی از اهل بیت نیز وجود داشته باشد،بنابراین باید امام زمان(عج) زنده باشند.
3- دهها عالم معتبر اهل سنت نیز به زنده بودن امام عصر اشاره کرده اند و دهها نفر درکودکی امام را دیده اند و صدها نفرنیز طی تاریخ امام را دیده اند.
خداوند معرفت به امام زمان را به ما عطا بفرماید به برکت صلوات برمحمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(وسائل الشیعه، ج 15 ص: 280)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. از حضرت باقر علیه ‏السلام روایت شده که فرمودند:
جَاهِد هَوَاکَ کَمَا تُجَاهِدُ عَدُوَّک.

با هوای نفسانی خود مبارزه کن همانگونه که با دشمنت مبارزه می کنی. (وسائل الشیعه، ج 15 ص: 280)

امام باقر (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

در شرع مقدس اسلام هنر و حرفه دارای دو قسم است:
الف: هنر و حرفه حلال؛ مانند کسی که فیلمی یا کتابی یا داستانی در راستای تقویت دینی یا امید و نشاط صحیح در جامعه تدوین کند یا فردی دستگاهی برای تقویت نظام اسلامی اختراع کند مانند دانشمندان هسته‌ای یا دیگر افراد نخبه که برای پیشرفت جامعه اسلامی قدم برداشته اند.
ب: هنر و حرفه حرام مانند یادگیری موسیقی حرام و یادگیری رقص، آموزش دادن آنها و تالیف کتاب یا نرم افزاری که سبب سست شدن عقیده افراد به دین یا ایجاد ناامیدی در جامعه را به همراه داشته باشد و همچنین بازیگری زن و مردی که پوشش مناسب شرعی را رعایت نکند مثل اینکه با چهره‌ای آرایش شده و زینت کرده در برابر نامحرم اقدام به بازیگری کند. خداوند توفیق عمل به وظایف شرعی به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

روز ملی فناوری هسته ای، روز هنر انقلاب اسلامی (سالروز شهادت سید مرتضی آوینی 1372ه ش)
جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم- با تبریک ایام
برای اثبات زنده بودن امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) دلایل مختلفی وجود دارد که برخی را عرض می کنیم:
1- لطف و حکمت خداوند ایجاب میکند که هیچ وقت زمین خالی از حجت نباشد و فردی(نبی یا وصی) باشد تا مردم راهدایت کند و هدف خلقت هدایت است و درهمه دورانهای تاریخ یک نبی یا وصی نبی بوده و الان نیز باید فردی باشد تا مردم راهدایت کند،و گرنه خلاف حکمت و عدالت است؛ از طرفی فیض الهی از طریق انسان کامل (امام ) به مردم می رسد و این فیض باید همیشگی باشد.
2-امام جواد (ع) به شیعیان توصیه کرده‌اند که به وسیله آیه «انا انزلناه »با مخالفان امامت استدلال کنید(اصول کافی، ج 1، ص 245) با این توضیح که «تنزل الملائکة و الروح» تنزل فعل مضارع است؛یعنی ادامه دارد و استمرار دارد و نزول ملائکه فقط در سال خاصی نبوده، بلکه هرسال شب قدر این نزول رخ می دهد؛ پس نیاز به قلب حجت خدا(امام) دارد والبته در این نزول مقدرات نازل میشود.
خداوند معرفت به امام زمان را به ما عطا بفرماید به برکت صلوات برمحمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(وسائل الشیعه؛ ج10 ص: 489)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در روایتی حضرت صادق علیه السلام در فضیلت روزه گرفتن در ماه شعبان می فرمایند:
... مَنْ صَامَ یَوْمَیْنِ(مِنْ شَعْبَانَ) نَظَرَ اللَّهُ إِلَیْهِ فِی کُلِّ یَوْمٍ وَ لَیْلَةٍ فِی دَارِ الدُّنْیَا وَ دَامَ نَظَرُهُ إِلَیْهِ فِی الْجَنَّة..ِ. .

هر کس دو روز از ماه شعبان را روزه بگیرد، خداوند متعال در دنیا، هر شب و روز، و در بهشت پیوسته، به او نظر لطف کند. (وسائل الشیعه؛ ج10 ص: 489)

امام صادق (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته کوتاه درباره روزه:
1. ماه شعبان یکی از فرصتهای معنوی برای روزه گرفتن است که برای روزه گرفتن در این ماه بسیار سفارش شده است اما توجه شود کسی که روزه قضا دارد نمی تواند روزه مستحبی بگیرد و چنانچه نیت روز قضا کند إن شاء الله از برکات روزه در ماه شعبان هم بهره مند خواهد شد.
2. کسی که بابت ماه رمضان سال گذشته روزه قضا دارد به نظر اکثر مراجع چنانچه توانایی روزه گرفتن دارد باید تا قبل از ماه رمضان سال جدید روزه قضای خودش را بگیرد. (جهت اطلاع: امام، رهبری، گلپایگانی، وحید: احتیاط واجب. فاضل، مکارم‌: فتوی. مخالف: خویی، سیستانی: احتیاط مستحب.) (جزوه روزه ص‌158 و رساله آموزشی رهبری، احکام روزه قضا م 6) و چنانچه فرد توانایی روزه گرفتن داشته و بدون عذر روزه قضا را نگیرد علاوه بر لزوم قضای روزه در سالهای بعد، باید یک بار به تعداد روزه های قضای همان سال کفاره تاخیر بدهد یعنی به ازاء هر روز 750 گرم نان یا برنج و مانند اینها به فقیر بدهد.(جهت اطلاع: نسبت به لزوم کفاره تاخیر در جایی که با عذر روزه قضا را نگرفته، اختلافی است.
3. کسی که از ماه مبارک سال گذشته روزه قضا دارد بنابراحتیاط واجب قضای روزه ها را تا قبل از رسیدن ماه مبارک بجا آورد البته اگر با روزه گرفتن در این ایام به صورت عقلایی برایش ترس ابتلا به بیماری ایجاد شود نباید بگیرد و تشخیص به عهده مکلف است؛ چنانچه تا ماه رمضان جدید قضای روزه های پارسال را بدون عذر نگرفت برای هر روز 750 گرم طعام (گندم یا برنج و مانند آن را) به عنوان کفاره به فقیر بدهد. امام خامنه ای
خداوند متعال به همه ما توفیق انجام وظایف دینی را عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و ال محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز
(بحار،ج53 ، ص180 )

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم
امام عصر ( عجل الله تعالی فرجه الشریف ) می فرمایند:
أَکْثِرُوا الدُّعَاءَ بِتَعْجِیلِ الْفَرَجِ فَإِنَّ ذَلِکَ فَرَجُکُم

پس برای ما بسیار دعا کنید. زیرا که فرج و گشایش امور شما در آن است (بحار،ج53 ، ص180 )

حضرت حجت (عج)
توضیح حدیثتوضیحات

فواید دعا برای امام عصر عبارتند از:
1- همانطور که درحدیث خوانده شده گذشت: دعا در زمان غیبت حضرت مهدی ( عجل الله تعالی فرجه الشریف ) باعث دفع بلا از شخص می شود و باعث حل مشکلات خود فرد میشود.
2- دعای به آن حضرت دلیل بر اظهار، محبت و دوستی به آن حضرت است و ایشان ذرّیه پیامبر است و محبت ذرّیه به آن حضرت امر خدا و مزد رسالت پیامبر است (قُلْ لَا أَسْأَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبَى 23شوری)
3- ثواب دعا عاید همه مومنین و مومنات می شود چون خیر ظهور آن حضرت به همه می رسد. باعث سرور آن حضرت می شود. امام صادق (علیه السلام ) می فرمایند: هیچ عبادتی نزد خداوند بهتر نیست از مسرور ساختن مومن.( کافی، ج 2، ص 188)
4- بر طبق روایات ، وقت ظهور امام عصر «عجل الله تعالی فرجه الشریف » از امور بدائیه است . به این معنا که امکان پس افتادن یا پیشتر به وقوع پیوستن آن قطعاً وجود دارد . بنابراین شاید جلو افتادن وقت ظهور ، به اهتمام ما در دعا برای ایشان وابسته باشد . امام صادق « علیه السلام» فرمودند : وقتی عذاب و سختی بر بنی اسرائیل به طول انجامید ، به درگاه خدا چهل روز ضجه و ناله زدند ، پس خداوند به موسی و هارون وحی فرستاد که بنی اسرائیل را خلاص کنند و از صد و هفتاد سال ] باقی مانده‌ی این عذاب [ صرف نظر کرد .حضرت سپس فرمودند : شما نیز همین طورید ، اگر چنین کنید خدا فرج ما را می‌رساند و گرنه ] تاخیر [ این امر تا آخرین حد خود خواهد رسید(بحار ، ج 52 ، ص 131)
5- بزرگترین اجر دعای ما علاوه بر همه ی برکات و آثار مادی و معنویش ، این است که مشمول دعای نیمه شب حضرت خواهیم بود و از رزق مادی و معنوی گرفته ، تا طول عمر و سعادت لقای آن حضرت ، تا مصون ماندن از آفات آخر الزمان ، همه را از ابر برکت آن حضرت ، بر سرمان خواهند بارید .
خداوند ما را مشمول دعاهای حضرت قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(کشف الریبه، بعض الاخبار الوارده فی حرمه الغیبه، ص9)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. حضرت صادق علیه السلام می فرمایند:
اَلغیبةُ حرامٌ علی کُلِّ مسلمٍ وَ إنّها لَتَأکُلُ الحَسَناتِ کَما تأکُلُ النّارُ الحَطَبَ.

غیبت کردن بر هر مسلمانی حرام است. غیبت کردن، حسنات ( خوبی ها و نیکی ها ) را از بین می برد همانطور که آتش هیزم را از بین می برد. (کشف الریبه، بعض الاخبار الوارده فی حرمه الغیبه، ص9)

امام صادق (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

دو نکته درباره وظیفه شنونده غیبت:
1. به نظر اکثر مراجع استماع و شنیدن غیبت حرام است. (مخالف: آیت الله سیستانی)
2. اگر انسان غیبتی را بشنود در برابر آن دو وظیفه دارد:
اول: اینکه غیبت را رد کند یعنی آن نسبت و عیبی را که غیبت کننده به غیبت شونده می دهد، نفی کند مثلاً وقتی گفته می‌‌شود: " فلانی مال ناحق خورده "، بگوییم: " از کجا معلوم، شاید معامله کرده یا شاید حلال بوده است." اگر هم به ‌‌‌‌گونه‌‌ای است که نمی‌‌شود آن را توجیه کرد، مثلاً بگوید: "بشر جایز الخطاست یا ممکن است تا کنون توبه و استغفار کرده باشد. (آیت الله سیستانی: احتیاط مستحب است که رد غیبت کند.) نکته اساسی این کار در این است که چون زندگی، بر پایه روابط اجتماعی است، بدبینی و بدگمانی‌‌های افراد باعث تیره و تار شدن فضای جامعه می‌‌شود. از این رو باید رد غیبت کرد و اصل را بر صحت عمل افراد گذاشت.
دوم: اینکه واجب است از غیبت نهی کند. اما اگر انسان می‌داند که این غیبت، برای غیبت کننده حلال است، نهی واجب نیست؛ چرا که او منکری انجام نمی‌دهد. همچنین اگر شنونده شک کند که عمل غیبت کننده حلال است یا نه، مثلاً کسی نزد شما از فردی غیبت می‌کند و شما احتمال می‌دهید که بر اساس مجوز شرعی غیبت می کند، اینجا نهی واجب نیست؛ امّا ردّ غیبت، واجب و گوش کردن آن نیز حرام است. (رساله آموزشی ج2 درس 19 ؛ سیستانی ، منهاج الصالحین ج1 م 30 ؛ استفتائات سایت مکارم، غیبت ؛ وحید، تبریزی، منهاج الصالحین، ج1 مساله 29 ؛ بهجت، جامع الاحکام ج2 ص: 470 ؛ تبریزی، استفتائات جدید، سوال1003)
خداوند متعال ما را از وسوسه های شیطان حفظ کند به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم- بسم الله الرحمن الرحیم
رابطه ما با امام زمان علیه‌السلام باید در همه ابعاد باشد:
1- از نظر عاطفی امام را پدر خود بدانیم. همانگونه که قرآن می‌فرماید: حضرت ابراهیم پدر شماست. «مِلَّهَ أَبِیکُمْ إِبْراهِیم‏» (حج، ۷۸) و پیامبر گرامی خدا(ص) فرمود: من و علی پدر شما هستیم. «أَنَا وَ عَلِیٌّ أَبَوَا هَذِهِ الامَّهِ»( الأمالی صدوق،ج1،ص657)
2- از نظر علمی باید علم خود را از منبع وحی و علوم اهل بیت‌علیهم‌السلام بگیریم.( فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّکْرِ إِن کُنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ)(آیه 7 انبیاء)؛ امام رضا(ع) فرمود:«نحن اهل الذکر و نحن المسؤولون؛ ما اهل ذکریم و از ما باید سؤال شود(نورالثقلین، ج۳، ص۵۵.)
3- از نظر مالی باید خمسِ درآمدِ خود را بدهیم.
4- از نظر رفتاری، سبک زندگی ما آن¬گونه باشد که برای امام خود زینت باشیم. «کُونُوا لَنَا زَیْناً وَ لا تَکُونُوا عَلَیْنَا شَیْناً»( مشکاة الأنوار، ص 67) و امام را بر گفتار و رفتار خویش، ناظر و شاهد بدانیم. «فَسَیَرَى اللَّهُ عَمَلَکُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ» (توبه، ۱۰۵) زیرا که مراد از مؤمنانى که اعمال مردم را مى‏بینند و به آن علم پیدا مى‏کنند، مطابق روایات، امامان معصوم علیهم‌السلام هستند.
خداوند ما را جزء یاران حقیقی امام زمان(ع) قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(فلاح السائل و نجاح المسائل، ص: 86)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در روایتی رسول خدا صلی الله علیه و آله می فرمایند:
لَا یَأْتِی عَلَى الْمَیِّتِ سَاعَةٌ أَشَدُّ مِنْ أَوَّلِ لَیْلَةٍ فَارْحَمُوا مَوْتَاکُمْ‏ بِالصَّدَقَةِ فَإِنْ لَمْ تَجِدُوا فَلْیُصَلِّ أَحَدُکُمْ رَکْعَتَیْن‏... .

هیچ لحظه‌اى سخت‌تر از شب اوّل دفن براى میّت نیست، پس با صدقه دادن نسبت به مردگانتان مهربانى کنید؛ و اگر نتوانستید، دو رکعت نماز بخوانید.(یعنی نماز شب اول قبر) (فلاح السائل و نجاح المسائل، ص: 86)

حضرت محمد (ص)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته کوتاه برای نماز شب اول قبر:
1. یکی از نمازهایی که مستحب است و نسبت به آن در دین مقدس اسلام سفارش شده نماز شب اول دفن میت است. که طبق برخی از روایات هم برای میت ثواب فروانی دارد و هم برای کسی که این نماز را می خواند.
2. کیفیت نماز شب اول دفن میت به این صورت است که دو رکعت است که در رکعت اول بعد از حمد یک مرتبه آیه الکرسی خوانده می شود و در رکعت دوم بعد از حمد ده مرتبه سوره قدر خوانده می شود. و بعد از سلام نماز می گوید: «اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ ابْعَثْ ثَوَابَها إِلَى قَبْرِ فُلَان» که به جای کلمه فلان اسم میت را می گوید.
3. نماز شب اول دفن را در هر موقع از شب می توان خواند ولی بهتر است در اول شب بعد از نماز عشا خوانده شود. (عروه الوثقی، کتاب الصلاه، فصل فی صلاه لیلۀ الدفن)
4. از آنجایی که این نماز مستحبی است نمی توان آن را به جماعت خواند. (عروه الوثقی، فصل فی أحکام الصلوات المندوبة)
5. خواندن یک نماز وحشت برای چند میت به امید ثواب مانعی ندارد و دانست اسامی ایشان واجب نیست.
خدواند متعال همه اموات را مورد رحمت دریای بی کران خود قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم- بسم الله الرحمن الرحیم
در مساله مهدویت، گاهی کج سلیقگی ها و بدفهمی هایی هست که باید برطرف شود:
1-بدانیم که وظیفه ما ملاقات با امام نیست؛ بلکه کسب رضایت امام است.
2- بدانیم وظیفه ما در دوارن غیبت، ارتباط با نزدیک‌ترین افراد به آن حضرت است و آن حضرت فرمودند: نزدیک‌ترین افراد به ما، فقهای عادلِ بی‌هوس هستند که باید در حوادث، به آن‌ها مراجعه کنیم و مخالفت با آنان، به منزله مخالفت با امام معصوم است. «الّرادُ عَلَیهِم کَالّرادُ عَلَینا»
3- بدانیم که مهم معرفتِ امام است، گاهی در مباحث مهدویت موضوعی را دنبال می‌کنیم که هیچ ثمره‌ای ندارد، مانند ازدواج امام، مکان زندگی امام و… در حالی که ترجمه و تفسیر آیات مهدویت را نمی‌دانیم و با معارف ادعیه و زیارات آشنا نیستیم.
4- بدانیم جریان غلط، ارائه چهره خشن از امام عصرعلیه‌السلام است، ما باید جلوه‌های محبت امام را برای همه تبیین کنیم، چون ایشان «رحمه للعالمین»، «الرحمه الواسعه» و «امان لاهل الارض» است.
5-بدانیم به جای تعیین وقت برای ظهور و مطابقت دادن علائم با حوادثی که اتفاق می‌افتد، شرایط را فراهم کنیم. وظیفه ما زمینه‌سازی برای ظهور است.
6-بدانیم انتظارِ ظهور به معنای سکوت و سکون نیست؛ بلکه حرکت مجاهدگونه است ،همانطور که پیامبر(ص) فرموده است: انتظار فرج افضل اعمال است، نه افضل احوال! پس انتظار، عمل است، نه حالت!
خداوند ما را جزء یاران حقیقی امام زمان(ع) قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(سوره نساء آیه 29)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. خداوند متعال در قرآن مجید می فرماید:
یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا ... لَا تَقْتُلُوا أَنْفُسَکُمْ إِنَّ اللَّهَ کَانَ بِکُمْ رَحِیمًا.

اى کسانى که ایمان آورده اید، یکدیگر را نکشید و خود را نیز در معرض قتل قرار ندهید، از آن روى خدا شما را از قتل باز مى دارد که به شما مهربان است. (سوره نساء آیه 29)

قرآن کریم
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته کوتاه درباره حفظ جان:
1. یکی از واجبات مهم دینی حفظ جان خود و دیگران(کسانی که جانشان محترم است و حفظش لازم است) است. به همین جهت است که خودکشی و کاری که باعث مرگ انسان شود، حرام است؛ یا بیمار هر اقدامی که به حفظ جانش کمک کند، واجب است و همچنین بر مسلمان واجب است چنانچه جان مسلمان دیگری در معرض مرگ باشد و توانایی نجات او را داشته باشد، او را نجات بدهد. (رساله مراجع، اقتباس از م 2635 ؛ تحریر الوسیله، کتاب امر به معروف و نهی از منکر، دفاع، قسم دوم، اقتباس از م 10 ؛ اجوبه الاستفتائات، اقتباس از سوال 1281 ؛ رساله آموزشی، ج2 درس 78 ، تشریح میت ؛ سیستانی، استفتائات، س 459 و سایت، سوالات پزشکی ؛ مکارم، سایت، رساله احکام پزشکی، سوال 628 و 630 و 631 و 632)
2. در زمان کنونی درمان بیماران مبتلا به ویروس کرونا بر کادر درمانی و پزشکان واجب کفایی است و خدمت رسانی به بیماران از بهترین اعمال صالح است. (سایت لیدر، استفتائات جدید مربوط به کرونا ویروس، س 4)
3. کسی که دارای بیماری واگیرداری هست چنانچه بداند حضورش باعث سرایت بیماری به دیگران خواهد شد، حضور او در محل اجتماعات یا ارتباطش با دیگران حرام است. (مقام معظم رهبری، ادمین، سوالات سامانه جامع، مسائل فرهنگی و اجتماعی، شماره 1065159 ؛ سیستانی، استفتائات، س: 463 ؛ مکارم، استفتائات سایت، پزشکی، فصل دوم: احکام پزشک، خسارت ناشی از از کوتاهی یا کمبود اطلاعات پزشک ؛ احکام حج بیماران، روشهای پیشگیری از بیماری ؛ سایت شبیری زنجانی، پاسخ های آیت الله شبیری زنجانی به چند پرسش شرعی درباره بیماری کرونا، تاریخ 12/12/ 1398)
خداوند متعال توفیق عمل به دستورات دینش را به همه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و ال محمد.

روز سلامتی
جزئیات
حدیث گفتار روز
(شوری - 23)

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم
خداوند در آیه 23 شوری می فرماید:
( قُل لَّا أَسْأَلُکُمْ عَلَیهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبَی):

ای پیامبر بگو: در ازای رسالت پاداشی از شما نمی خواهم مگر دوستی درباره خویشاوندان)؛ که طبق روایات و نظر اکثر علمای اسلام، منظور از (قربی) همان اهل بیت هستند.

قرآن کریم
توضیح حدیثتوضیحات

طبق کتب لغت ؛ منظور از مودت همان دوستی شدید به طرف مقابل است که با عمل و تبعیت ابراز میشود؛ بنابراین اطاعت کامل از اهل بیت برابر با اجر رسالت است که اگر صورت نگیرد،گویی رسالت پیامبر سودی برای مردم نداشته است.
اما ممکن است سوال شود که ظاهر آِیه ذکر شده با آیاتی از قرآن که می فرماید پیامبران از مردم اجری برای خود نمی خواستند و اجر آنها با خداست؛ در تعارض ظاهری است. راه حل این تناقض در آیه 47 سبأ (قُلْ ما سَأَلْتُکُمْ مِنْ أَجْرٍ فَهُوَ لَکُمْ إِنْ أَجْرِیَ إِلاَّ عَلَی اللَّهِ وَ هُوَ عَلی‏ کُلِّ شَیْ‏ءٍ شَهیدٌ بگو: هر مزدی که از شما خواسته ام ( و جا داشت که بخواهم ) از آن شما باد ، و آن مزدی که از شما خواسته ام ( که دوستی خاندانم باشد ) به سود خود شماست ، پاداش من جز بر عهده خدا نیست ، و او بر همه چیز آگاه و گواه است. ) از زبان پیامبر نقل شده است که می فرماید: این اجر سودی به خود پیامبر ندارد،بلکه منفعتش به خود مردم می رسد. این یعنی که تمام رسالت را می توان در مودت و اطاعت از اهل بیت علیهم السلام خلاصه کرد.
خداوند توفیق اطاعت از معصومین را به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز
(إرشاد القلوب إلى الصواب (للدیلمی)، ج‏1، ص: 190)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. رسول خدا صلی الله علیه و آله در روایتی می فرمایند:
مَنْ‏ مَاتَ‏ غَرِیباً مَاتَ شَهِیداً.

کسی که در غربت و تنهایی از دنیا برود، مانند کسی است که در راه خدا به شهادت رسیده باشد. (إرشاد القلوب إلى الصواب (للدیلمی)، ج‏1، ص: 190)

حضرت محمد (ص)
توضیح حدیثتوضیحات

در وضعیت کنونی افرادی که با مریضی مسری مثل کرونا از دنیا می روند و غریبانه دفن می شوند سوالی به وجود می آید که به کسی اجازه تشییع و تدفین می دهند و نه اجازه گرفتن مجلس ختم، آیا این کار صحیح است؟
در جواب عرض می شود که به چند نکته باید توجه کرد:
1. اصل تشییع جنازه در اسلام مستحب است؛ یعنی اولیاء و صاحب اختیاران میت، فوت میت را به مؤمنین اطلاع دهند تا مؤمنین نزد جنازه حاضر شوند و بر جنازه نماز بخوانند و برای او استغفار کنند. (عروه الوثقی، فصل فی احکام الاموات، فصل فی التشییع)
2. اموری مثل غسل دادن، کفن کردن، نماز خواندن بر میت و دفن کردن میت، واجب کفایی است و اگر افرادی باشند که این کار را انجام بدهند از عهده دیگر افراد ساقط است و به عهده کسی دیگر واجب نیست. (عروه الوثقی، فصل فی احکام الاموات، فصل فی أن وجوب تجهیز المیت کفائی)
3. در اسلام چیزی به عنوان مجلس ختم و هفتم و چهلم و سالگرد برای میت وجود ندارد؛ چیزی که مستحب است این است که انسان به صاحب مصیبت تسلیت بگوید که این امر عرفی است و مصادیق مختلفی دارد و حتی در وقت ضرورت نیز می تواند مجازی باشد. (عروه الوثقی، فصل فی المستحبّات قبل الدفن و حینه و بعده، الثامن و العشرون)
خداوند متعال همه اموات را مورد رحمت بی انتهای خد قرار بدهد، به بکت صلواتی بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم-
امام (علیه السلام) از شیعیان می خواهد که : «اِتَّقُوا اللّهَ وَ کُونُوا زَیناً وَلا تَکُونُو شَیناً، جَرّوا اِلَینا کُلَّ مَوَدَّةٍ، وَ ادفَعُوا عَنّا کُلَّ قَبِیحٍ: از خدا پروا نمایید و زینت (و مایه سرافرازى ما) باشید نه مایه ملامت (و سرافکندگى) همه دوستى‏ها را به سوى ما جذب کنید و هر زشتى را از ما دور نمایید(تحف العقول، ص 520 )
از مهمترین انتظارات امامان از شیعیان این است که از نظر رفتارى و اخلاقى به گونه‏اى رفتار کنند که در بین جامعه بشرى عموماً و در بین مسلمانان خصوصاً الگو و نمونه باشند تا آنجا که مردم بگویند این‏ها شیعیان على(ع) و امامان معصوم هستند.
برخی از انتظارات ائمه(ع) از شیعیانشان عبارتند از:
1- اندیشه و تفکر: اساس تمام پیشرفتهاى مادّى و معنوى بشر در طول تاریخ، اندیشه و تفکر از یک طرف، و سعى و تلاش و عمل از طرف دیگر بوده است.
قرآن براى اندیشه و تفکر، ارزش والا و حیاتى قائل است و زیباترین و رساترین سخنان را درباره ارزش دانش و تعقل، و دقّت و تفقه بیان نموده است در قرآن بیش از هزار بار کلمه «علم» و مشتقات آن که نشانه بارورى اندیشه است تکرار شده و افزون بر 17 آیه به طور صریح انسان را دعوت به تفکر نموده، بیش از 10 آیه با کلمه «اُنظُرُوا؛ دقت کنید» شروع شده است. بیش از پنجاه مورد کلمه عقل و مشتقات آن به کار رفته است و در چهار آیه نیز قاطعانه به تدبّر در قرآن امر شده است.
در این زمینه امام عسکری فرمودند: بر شما باد به اندیشیدن! پس به حقیقت، تفکر موجب حیات و زندگى دل آگاه و کلیدهاى دربهاى حکمت است(بحار، ج 8، ص 115)
2- حسابرسى اعمال و پاسخگویى وجدان‏ : رسیدگى به اعمال و داشتن محاسبه در هر شبانه روز، و پاسخگویى وجدان اخلاقى است.لازم است انسان در ابتداى هر روز نسبت به اعمال نیک و دورى از گناه با خود «مشارطه» و قرار دادى داشته باشد، و در طول روز مواظبت و «مراقبه» داشته باشد. و در پایان روز «محاسبه» و حسابرسى، و پاسخگویى به وجدان درونى خویش. آنهایى هم که مسئولیت‏ هاى اجتماعى دارند، در مقابل مردم و جامعه مسئولند که باید پاسخگو باشند، علاوه بر این در مقابل خداوند و وجدان خویش نیز باید پاسخگو باشند.
3- استوارى بر دین و ولایت در دوران غیبت‏ : انتظار آن حضرت این است که مردم و شیعیان دوران غیبت را تحمّل کنند و از خود بردبارى و استقامت بخرج دهند، و بر دین الهى و امامت و ولایت ثابت و استوار بمانند، و براى ظهور مهدى موعود (عجل اللّه تعالى فرجه الشریف) دعا نمایند، و فرمود: به خدا سوگند (حضرت مهدى) غیبت طولانى خواهد داشت که نجات پیدا نکند در آن دوران مگر کسانى که خداوند عزیز و جلیل بر قائل بودن (و اعتقاد) به امامت او استوارش نگهدارد، و توفیق دهد که براى فرج آن حضرت دعا نماید(کمال الدین، ج 2، ص 384)
خداوند ما را جزء پیروان حقیقی اهل بیت قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(تهذیب الاحکام (تحقیق خرسان) ج8، ص111، ح30)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم ضمن عرض تبریک میلاد حضرت علی اکبر علیه السلام و روز جوان. در روایت است از حضرت صادق علیه السلام که می‌فرمایند:
بَادِرُوا أَحْدَاثَکُمْ بِالْحَدِیثِ قَبْلَ أَنْ تَسْبِقَکُمْ إِلَیْهِمُ الْمُرْجِئَةُ‌.

به آموختن حدیث (مطالب صحیح که از طریق وحی و امامان معصوم به ما رسیده است) به نوجوانانتان پیش از آن که منحرفین آنان را گمراه سازند، اقدام نمائید. (تهذیب الاحکام (تحقیق خرسان) ج8، ص111، ح30)

امام صادق (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

به مناسبت روز جوان چند نکته درباره احکام مورد نیاز جوانان:
1. جوانان در هر رشته ای از علوم حلال و مفید که تحصیل می کنند اگر هدفشان از تحصیل خدمت به جامعه و عظمت اسلام و بی نیازی از بیگانگان باشد اجر و ثواب فراوانی دارد.
2. حضور انسان در محل کار و تحصیل و دانشگاه در جایی که نامحرم وجود دارد و ضوابط شرعی رعایت نمی شود چنانچه حضورش همراه با ترس افتادن گناه بشود، جایز نمی باشد. (اجوبه الاستفتائات، س 1328)
3. اگر جوانی به سبب ازدواج نکردن به گناه آلوده می‌شود واجب است که ازدواج کند چنانچه شرایط ازدواج مهیا نباشد تا زمان مهیا شدن شرایط با استمداد از خدای متعال صبر کند و یکی از مستحباتی که برای اطرافیان سفارش شده و ثواب فراوانی برای آن نقل شده واسطه شدن در امر ازدواج می‌باشد. (رساله مراجع م 2443)
خداوند جوانان ما را از تهاجم فرهنگی محفوظ بدارد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.

ولادت حضرت علی اکبر - روز جوان
جزئیات
Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code