بیان بین الصلاتین

حدیث گفتار روز
(وسائل الشیعه، ج 17 ص: 424)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. رسول خدا صلی الله علیه و آله در روایتی می فرمایند:
الْجَالِبُ مَرْزُوقٌ وَ الْمُحْتَکِرُ مَلْعُون‏.

کسی که ارزاق مردم را می آورد و در اختیارشان قرار می دهد روزی می خورد ولی محتکر و کسی که احتکار می کند نفرین شده و ملعون است. (وسائل الشیعه، ج 17 ص: 424)

حضرت محمد (ص)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته کوتاه درباره حکم شرعی احتکار:
1. احتکار یعنی نگهدارى و انبار کردن اموال مورد نیاز مردم به منظور افزایش قیمت آن؛ در حالى که مراکز دیگر چنین مالى را عرضه نکنند.
2. احتکاری که در روایات حرام شمرده شده به نظر برخی از مراجع از جمله حضرت امام و امام خامنه ای فقط در غلات چهارگانه(گندم و جو و خرما وکشمش) و روغن حیوانی و روغن نباتی مورد نیاز طبقات مختلف اجتماعی، می باشد البته به نظر برخی از مراجع احتکار شامل هر کالای ضروری و مورد نیاز مردم است. (مکارم، بهجت: احتکار یعنی انبار کردن کالاهای ضروری و مورد نیاز مردم، به قصد آنکه بتواند با قیمت بالاتر به فروش برساند مشروط بر اینکه به اندازه کافی آن کالا در بازار وجود نداشته باشد.)
3. مطابق نظر امام خامنه ای و حضرت امام چنانچه کالایی مورد نیاز ضروری مردم باشد و انبار کردن آن منع قانونی داشته باشد، هر چند حکم احتکار را ندارد، ولی با توجه به اینکه انبار کردن منع قانونی دارد، انبار کردن حرام است. (تحریر الوسیله،کتاب المکاسب و المتاجر، مساله 23 ؛ اجوبه الاستفتائات، س 1468 ؛ استفتائات حضرت امام، ج3 س: 101 ؛ منهاج الصالحین، ج2 م 50 ؛ مکارم، استفتائات، احکام پزشکی، متفرقه پزشکی ؛ هدایه العباد(للصافی) ج1 م 1718 و 1719 ؛ بهجت، استفتائات ج 3 ص: 257 س 4222 و جامع المسائل (بهجت)، ج‌2، ص: 541)
خداوند متعال توفیق خدمت به خلق خودش را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلوت بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
چرا بلاهایی مثل بیماری اخیر در قم و شهرهای مذهبی هست، مگر معصومین شفا دهنده نیستند؟
در جواب باید گفت:
اولا:در آیه (إِنَّ أَوَّلَ بَیْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِی بِبَکَّةَ مُبَارَکًا ... وَمَنْ دَخَلَهُ کَانَ آمِنًا.)(96 و97 آل عمران) منظور از امنیت «من دخله کان آمنا» که در آیه آمده است به معنی خبر از امنیت تکوینی نیست که به این معنی باشد هیچ آسیبی به هر کس وارد مسجد الحرام شود نمی رسد و فتنه ها و حوادث هولناک و سالب امنیت در این خانه رخ نمی دهد و در هر جای دنیا حادثه ای پیش آمد دامنه اش به آنجا نمی کشد. کما اینکه تاریخ گواه این مساله است از جمله فتنه آل زبیر و به منجنیق بسته شدن کعبه توسط یزید خبیث و جریانات دیگر.
بلکه مراد حکم تشریعی است یعنی احترام این مکان مقدس واجب است نگه داشته شود و چون مردم احترام نگه داشتند امنیت برقرار خواهد شد.
در مورد قم هم همین قضیه است.اهل بیت علیهم السلام که فرمودند قم شهر ماست یعنی مردم احترام این شهر را نگه دارند و این مکان را مقدس بدارند کما اینکه در وجه تسمیه این شهر است که شیطان اینجا نشسته بود خطاب آمد قم یعنی بلند شو برو اینجا مکان مقدسی است و جای تو نیست.( بحار الأنوار ؛ ج 57 , ص 217) لذا وقتی مردم احترام این مکان را رعایت کردند خودبه خود امنیت در اینجا برقرار شده و حتی از جاهای دیگر هم امن تر خواهد بود.
بنابراین مراد امنیت تکوینی در این مکان نیست کما اینکه تاریخ ۱۴۰۰ ساله این شهر هم بر این مساله گواه است
ثانیا: منظور از امنیت، امنیت معنوی است نه امنیت مادی؛ لذا مکه و مسجد الحرام همین حرم امن الهی بار‌ها دچار ابتلائات شدیدی مثل خشکسالی و قحطی و سیل و ویرانی و آتش سوزی و گروگان گیری و ... گردیده است.
چرا که دنیای مادی ما، قواعد و سنت‌های خودش را دارد و نمی‌توان انتظار داشت قوانین جهانِ آخرت یا بهشت در این عالم مادی جاری شود؛ و قرار نیست انبیاء و اولیای الهی و اماکن و شهر‌های مقدس از قواعد حاکم بر عالم مادی مستثنی باشند.
یعنی دنیایی که در آن زندگی می کنیم دنیایی است که قانون علیت و اسباب و مسببات در آن جریان دارد. طبق این قانون هر معلولی دارای علت خاص خویش است. بر همین اساس همانطوری که انبساط فلزات معلول حرارت در آنهاست، بیماریها نیز معلول عوامل خاص خویش است
متاسفانه برخی از مردم چنین تصور می‌کنند که هر چیزی که مربوط به امامان و امامزادگان(علیهم السلام) است باید بر خلاف قانون طبیعی خود پیش برود و همه چیز باید با معجزه حل و فصل شود، مثلا اگر شیشه ای کنار ضریح شکست، نباید دست را ببرد و یا اگر شخصی تروریست وارد حرم شده و عملیات انتحاری انجام دهد، نباید این اقدام منجر به تلفات شود و حال آنکه طبق عالم اسباب و مسببات که پیشتر توضیح آن گذشت، هر کدام از این اقدامات، اثر طبیعی خود را بر جای خواهد گذاشت، چنانکه در جریان عملیات تروریستی سال ۱۳۷۳ در کنار ضریح امام رضا (علیه السلام) تعدادی از زائران به شهادت رسیدند و یا عملیات تروریستی در حرم امامین عسکریین(علیهماالسلام) منجر به تخریب این حرم گردید.
جسم مطهر پیامبران و ائمه (ع) هم، چون یک بدن مادی و تابع قوانین کلی این جهان است، بیمار یا فرسوده می‌شود و با زهر مسموم و یا با شمشیر زخمی شده و به شهادت می‌رسند و اینطور نیست که، چون آنان ذوات مقدسه‌ای هستند پس هیچ کدام از عوامل مادی تاثیری بر آنان نخواهد گذاشت. کما اینکه شخص پیامبر اسلام (ص) در زمان حیات شریف خود چندین بار سخت بیمار شدند.
وقتی جسم پیامبر زنده، مبتلا به ویروس و بیماری می‌شود، پس حرم ائمه و امامزادگان هم می‌تواند بستر انتقال واقع شود و این اصلاً ربطی به قداست و مَرتَبَت صاحب حرم ندارد. کما اینکه بیماری طولانی، چیزی از مقام و منزلت حضرت ایوب کم نکرد و بلکه او اسوه صابران شد.
ثالثا: خود اهل بیت(علیهم السلام) بهداشت را رعایت می کردند و در این زمینه روایات بسیاری از آنها به جای مانده است. کتاب «دانشنامه احادیث پزشکی» از آقای محمدی ری شهری حاوی بسیاری از این روایات می باشد. «رساله ذهبیه» امام رضا (علیه السلام)، مجموعه بیانات ارزشمند علمی و پزشکی امام است که در آن با شرح خواص غذاها و نوشیدنیها، راهکارهای بهزیستی و بهداشت و سلامت را به انسان می آموزند و ضمن توجه به تکنیک های مقابله با بیماری ها و آسیب های روحی و روانی، این مسائل را نقد و بررسی نیز می کنند.
خداوند همه بلاها مخصوصا این بیماری را ، دفع و رفع کند به برکت صلوات برمحمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(من لا یحضره الفقیه، ج‏3، ص: 568)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. از حضرت زهرا سلام الله علیها روایت شده که می فرمایند:
فَجَعَلَ اللهُ...الْوَفَاءَ بِالنَّذْرِ تَعْرِیضاً لِلْمَغْفِرَه.

خداوند متعال وفای به نذر را موجب آمرزش قرارداد. (من لا یحضره الفقیه، ج‏3، ص: 568)

حضرت فاطمه (س)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته درباره نذر:
1. نذر نوعی توسل بوسیله انجام امور خیر به درگاه الهی به حساب می‌آید و نوعی درخواست از خداوند متعال است. و در نذر انسان متعهد می شود که برای کسب خشنودی و رضای الهی کار خوبی را انجام دهد یا کار بدی را ترک کند. (رساله مراجع م 2640 ؛ رساله آموزشی، ج2 درس 66)
2. نذر زمانی بر انسان واجب می باشد که شرائطش را داشته باشد که یکی از شرایط وجوب نذر این است که انسان عملی را که نذر می کند قدرت بر انجام آن را داشته باشد و اگر در زمان نذر کردن قدرت بر عمل را داشته اما در زمان عمل به نذر توانائی عمل به آن را ندارد چیزی بر او واجب نمی باشد و کفاره‌ای هم ندارد مثلا اگر نذر کرده که در روز ولادت امام زمان عج الله تعالی فرجه الشریف مجلس جشنی بگیرد و اطعامی هم بدهد ولی در زمان عمل به نذر با این وضعیت موجود، مالی ندارد تا بتواند مجلس شادی را اقامه کند، برگزار کردن مجلس بر او واجب نمی باشد و اگر عمل نکرد کفاره نذر هم بر او واجب نمی باشد. (مشهور؛ مکارم: اگر توانایی عمل به نذر در آن مکان یا آن زمان را ندارد در نزدیکترین مورد به موارد نذر، به نذر عمل کند.) (توضیح المسائل مراجع م 2647 ؛ سایت مکارم استفتائات تغییر نذر)
3. اگر کسی نذر شرعی داشته که روزه بگیرد اما به خاطر وضعیت شیوع بیماری کرونا نمی تواند روزه بگیرد، اگر نذر او زمان خاصی نداشته و مطلق بوده، بعدا باید روزه را بگیرد. اما اگر زمان معین دارد و نمی تواند در زمان معین روزه بگیرد به نظر تعدادی از مراجع از جمله امام خامنه ای باید (به فتوا یا احتیاط واجب) بعدا قضای آن را بجا آورد. (رهبری، مکارم: احتیاط واجب قضای روزه را بجا آورد. وحید: باید قضای روزه را بجا آورد. شبیری: باید آن را قضا کند و اگر ممکن نشد برای هر روز یک مد طعام به فقیر صدقه بدهد. حضرت امام، (صافی: احتیاط واجب): برای هر روز یک مد طعام به فقیر صدقه بدهد. سیستانی: بنابر احتیاط واجب یا برای هر روز یک مد طعام به فقیر صدقه بدهد و یا دو مد طعام به کسی بدهد تا بجای روزه را بگیرد.) (تحریر الوسیله، کتاب نذر، م 24 ؛ رهبری، استفتاء خصوصی ؛ منهاج الصالحین ج 3 م 711 ؛ مکارم، استفتائات سایت، احکام مورد نذر ؛ شبیری، توضیح المسائل م 2666 ؛ وحید، منهاج الصالحین، ج3 م 1556)
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام تقلید خصوصا مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
برخی از دو روایت که در مورد قم است ،ترجمه و برداشت اشتباه کرده اند و گفته اند: نباید بیماری و بلایی برای اهل قم رخ دهد، چون ائمه گفته اند در مواقع بلاها و بیماریها به قم پناه بیاورید(إِنَ‏ الْبَلَایَا مَدْفُوعَةٌ عَنْ قُمَّ وَ أَهْلِهِ) و(إِذَا عَمَّتِ‏ الْبُلْدَانَ‏ الْفِتَنُ فَعَلَیْکُمْ بِقُمَّ ((بحار؛ ج57؛ ص214و213)
در جواب باید گفت:
اولا: منظور از بلا در عربی یعنی آزمایش و امتحان ، نه بیماری و در فرهنگ لغت آمده : «بلا الرجل» یعنی «آن مرد را آزمایش و امتحان کرد» (فرهنگ ابجدی/ص191) و در قرآن در مورئد حضرت ابراهیم آمده که: («إِنَّ هذا لَهُوَ الْبَلاءُ الْمُبِینُ/ بدرستیکه این امتحان بزرگی است». (صافات/106) یا آمده: «وَ لِیُبْلِیَ‏ الْمُؤْمِنِینَ مِنْهُ‏ بَلاءً حَسَناً/ و برای اینکه مومنین را به آزمایش نیکویی امتحان نماید». (انفال/17)
در زبان عربی، بیماری عمدتا با دو واژه «مرض» و «ضرّاء» آمده است. کما اینکه در قرآن از قول حضرت ابراهیم می‌فرماید:«وَ إِذا مَرِضْتُ‏ فَهُوَ یَشْفِین/ هرگاه بیمار شوم او مرا بهبودی می‌بخشد‏». (شعراء/80)
بنابراین منظور دو روایت این میشودکه در آخرالزمان هنگام فتنه های عقیدتی به قم پناه ببرید: و ترجمه روایت چنین میشود: «از امام صادق علیه السلام نقل شده است که: هرگاه در سرزمین‌ها فتنه‌ها پدید آمد، به قم و نواحی آن پناه ببرید، بدرستیکه بلا از قم دفع شده است».
ثانیا: روایات فوق در صدد معیار قرار دادن علما و محدثین شهر مقدس قم در امور اعتقادی و فقهی و اخلاقی است. به همین خاطر، خداوند با وجود علمایی که به وظیفه خود عمل می‌کنند، بلاهای فکری و اعتقادی را از شیعیان برطرف می‌کند و بدیهی است که بیماری کرونا و امثال آن هیچ ارتباطی با فتنه ندارد و حتی نمی‌توان از آن به عنوان بلاء نیز یاد کرد.
پس این دو روایت شامل سختی‌های دنیوی، امثال بیماری و فقر و… نمی‌شود که اگر می‌شد دیگر در شهر قم نمی‌بایست شاهد هیچ نوع کمبود و تنگنای رفاهی می‌بودیم!
ثالثا: در برخی روایات اتفاقا مردم قم را دارای مشکلات و تنگناهای دنیوی معرفی می‌کند مثلا در روایتی امام هادی درباره مردم قم می‌فرماید:«یَجْرِی عَلَیْهِمُ الْغَمُّ وَ الْهَمُّ وَ الْأَحْزَانُ وَ الْمَکَارِهُ/ غم و گرفتاری و ناراحتی و ناخوشی بر آن‌ها جاری می‌شود». (الاختصاص/ص101)
رابعا: اتفاقا طبق احادیث مومنین بیشترین بلا را میبینند .امام صادق(ع) فرمود: شدیدترین بلاها در بین آفریدگان، نخست به پیامبران و سپس به اوصیاء می رسد و آنگاه به مثل و شبیه ترین مردم به آنها. مومن به مقدار نیکی هایش آزموده می شود. هر که دینش درست و کارش نیک باشد، بلایش شدیدتر است، چرا که خدای عزوجل دنیا را مایه پاداش مومن قرار نداده و نه وسیله عذاب کافر. اما آن که دینش نادرست و کارش سست باشد، بلایش اندک است. بلا به انسان مومن پرهیزکار زودتر می رسد تا باران به سطح زمین.(اصول کافی، ج2 ،ص259(باب شدة ابلاء المومن حدیث29))
خامسا: بلاها و سختیهای زیادی را خود معصومین دیده اند و جسم خود پیامبران نیز مریضی و سختی(سم وشمشیر و زخم ) دیده است
خداوند همه بلاها مخصوصا این بیماری را ، دفع و رفع کند به برکت صلوات برمحمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(الأمالی (للطوسی) ؛ النص ؛ ص280)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در روایتی از حضرت صادق علیه السلام نقل شده که حضرت فرمودند:
ثَلَاثَةُ أَوْقَاتٍ لَا یُحْجَبُ فِیهَا الدُّعَاءُ عَنِ اللَّهِ (تَعَالَى)... عِنْدَ نُزُولِ‏ الْمَطَرِ... .

سه زمان است که درخواست و دعا از جانب خداوند مستجاب است که یکی از آنها هنگام نزول باران است. (الأمالی (للطوسی) ؛ النص ؛ ص280)

امام صادق (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته درباره آب باران:
1. یکی از پاک کننده ها آب باران است و اگر آب باران به چیزی که نجس شده است ببارد یا برسد آن را پاک می کند.
2. به نظر اکثر مراجع از جمله امام خامنه ای باران به دو شرط شی نجس را پاک می کند:
الف. باید طوری باشد که بگویند باران می آید لذا بارش چند قطره کافی نیست. (مشهور؛ مخالف: اراکی، بهجت، صافی: باید به مقداری باشد که اگر بر زمین سخت ببارد جاری می شود.)
ب. با بارش باران عین نجاست از بین برود یا محل نجس دارای عین نجاست نباشد؛ خواه زمین باشد یا بدن یا فرش یا غیر اینها و در فرش و لباس و مانند اینها به نظر بسیاری از مراجع فشار دادن برای خارج شدن آب لازم نمی باشد. (مشهور؛ مخالف: سیستانی: احتیاط واجب در ادرار دو مرتبه برای بدن و لباس. تبریزی: بنابر احتیاط فشار لازم است. مکارم: غساله جدا شود. ) (رساله مراجع م 37 الی 43)
خداوند متعال باران رحمتش را با خیر و عافیت نازل بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
برخی میگویند مرگ دست خداست وما چه بهداشت را رعایت کنیم یانه؟ اگر قرار باشد بمیریم میمیریم و گرنه نه؟
در جواب باید گفت:
اولا: در حدیث معروفى از امیرمؤمنان علیه السلام مى‏ خوانیم که در زیر دیوار کجى نشسته بود. هنگامى که چشمش به وضع دیوار افتاد از زیر آن دیوار بلند شد و در جاى امنى نشست. کسى عرض کرد: « آیا از قضاى الهى فرار مى‏ کنى؟» (یعنی اگر بنا باشد که صدمه ای به تو برسد، می رسد) امام علیه السلام فرمود ؛ « من از قضاى الهى به‏ قدر الهى فرار مى‏ کنم»."توحید صدوق، ص۳۳۷)
اشاره به این‏که قضاى الهى در اینجا مشروط به این است که من در زیر این دیوار بمانم ولى قدر و اندازه ‏گیرى ‏ها به من مى ‏گوید: نمان. در واقع این یک قضاى مشروط بود که امام علیه السلام با تقدیر دادن شرط آن قضا را منتفى کرد.
ثانیا: طبق آیه 11 رعد (إِنَّ اللَّهَ لَا یُغَیِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّىٰ یُغَیِّرُوا مَا بِأَنْفُسِهِمْ) تغییر سرنوشت به دست خود ماست ؛یعنی یک فرد مومن، باید اینگونه باشد. به حکمِ عقل،ازخود مراقبت می کند و در زندگی ، امور خودرا باتدبیر پیش می برد و درعین حال تدبیرش را به تقدیر الهی گره می زند و درهرحال به خدای متعال تکیه و توکل می کند.
ثالثا: دو گونه اجل داریم(آیه 2 انعام): اجل حتمی که با دعا و صدقه و فرار از حوادث و رعایت امور و... عوض نمیشود،امّا «اجل غیر حتمى ومعلق» سرآمدى است که قابل اجتناب است که گاهی مى ‏تواند با رعایت موازین عقلایى از آن پرهیز کند، مانند: پوشیدن «زره» در تن و گذاشتن «خود» بر سر و گرفتن «سپر» به دست در میدان جنگ، که بى ‏شک جلوى بسیارى از مرگ و میرها را مى‏ گیرد و نیز مراقبتهای بهداشتی برای پیشگیری از بیماری مثل کرونا.
این اجل مشروط یا معلَّق قابل تغییر مى ‏باشد ، گاه به وسیله تدبیر و احتیاط خود انسانها و گاه به وسیله انجام اعمال نیکى همچون صله رحم و صدقه در راه خدا و گاه به وسیله فرشتگانى که مأمور حفظ انسان در برابر خطرات غیر حتمى هستند .
ما چون علم غیب نداریم نمیدانیم که چه زمانی اجل معلق یا حتمی است و وظیفه دینی و عقلی، رعایت اصول و قواعد عقلانی و بهداشتی و حفاظتی و دینی است.(پیام امام امیر المومنین، ج 3 ،ص 26)
خداوند همه بلاها مخصوصا این بیماری را ، دفع و رفع کند به برکت صلوات برمحمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(سوره بقره آیه 184)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید:
عَلَى الَّذِینَ یُطِیقُونَهُ فِدْیَةٌ طَعَامُ مِسْکِینٍ فَمَنْ تَطَوَّعَ خَیْراً فَهُوَ خَیْرٌ لَهُ.

بر کسانى که طاقت و توانایی روزه را ندارند، لازم است کفّاره ‏اى بدهند، مسکینى را اطعام کنند و هر کس به میل خود بیشتر نیکى کند (و بیش از مقدار واجب، طعام بدهد)، براى او بهتر است. (سوره بقره آیه 184)

قرآن کریم
توضیح حدیثتوضیحات

اما چند نکته درباره کفاره:
1. اگر کسی در ماه رمضان بواسطه مریضی روزه نگیرد چنانچه قضای روزه را تا رمضان آینده نگیرد باید برای هر روز یک مد طعام که (اکثر مراجع، مخالف ایت الله شبیری مد طعام:900 گرم ) 750 گرم نان یا گندم یا برنج غذای دیگر به فقیر پرداخت کند و چنانچه فرد نتواند به جهت مریضی تا سال آینده قضای روزه را بگیرد قضای روزه از او ساقط است. (توضیح المسائل مراجع، م1686 و 1991)
2. آن چیزی که در پرداخت کفاره لازم است این است که برای هر روز 750 گرم نان یا گندم و برنج و مانند اینها به فقیر پرداخت شود و پرداخت پول صحیح نیست مگر اینکه پرداخت کننده مطمئن باشد که فقیر پول دریافتی را به مصرف همان غذای محاسبه شده می رساند. بنابراین اگر فقیر پول ده کیلو نان را گرفته اما با آن مثلا سه کیلو برنج بگیرد کافی نیست.( حضرت امام، تحریر الوسیله، ج۲، کتاب کفارات، مسئلۀ۲۰؛ سیستانی، منهاج الصالحین، ج۳، مسئلۀ۷۷۶؛ صافی، هدایه العباد، ج2، کتاب کفارات، م20؛ مکارم، سایت، استفتائات، صوم، کفاره امام خامنه ای، سایت، احکام روزه، س374)
3. نکته ای که باید نسبت به آن توجه داشت این است کسی که در ماه رمضان به خاطر مریضی یا مسافرت یا مثل بانوان به خاطر عذر شرعی روزه نگرفته باشد، تا قبل از فرا رسیدن ماه رمضان بعدی کفاره ندارد یعنی اگر تا قبل از فرا رسیدن ماه رمضان بعدی چیزی به عنوان کفاره پرداخت کند، کفاره حساب نمی شود؛ لذا اگر تا ماه رمضان بعدی روزه های قضا را نگرفته باشد، با فرا رسیدن ماه رمضان جدید تازه کفاره واجب می شود و باید برای هر روز که قضای روزه ها را انجام نداده، کفاره پرداخت کند.(مکارم: آیا کسی که بر اثر عذر شرعی روزه نگرفته است و تا ماه رمضان سال آینده نیز عذر او برطرف نمی شود می تواند در همان روز، کفاره را پرداخت نماید؟ پاسخ: در فرض سؤال در صورتی که یقین دارد تا رمضان آینده توان قضا کردن روزه را ندارد می تواند کفاره هر روز از ماه رمضان را بعد از همان روز پرداخت نماید.) (رهبری، استفتاء خصوصی، شماره 546078 تاریخ 16/03/1394 ؛ توضیح المسائل جامع، م 2075 ؛ مکارم، استفتائات سایت، روزه، قضا و کفاره روزه، احکام کفاره روزه ؛ فاضل، جامع المسائل، ج2 س 401)
خداوند متعال همه مشکلات مومنین را برطرف فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد‌.

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم
عدل به معنای این است که هرچیز را درجای خود قرار دهد(فرهنگ معین، واژه عدل.)
برخی از عواملی که در زندگی انسان بوجود می آید و ما آن را بلا میدانیم مانند زلزله ، فقر ، قحطی و … اسباب و عواملی وجود دارد که به برخی از آنها اشاره می شود ؛
1-جهان هستی دار آزمایش و امتحان است و خداوند به وسیله برخی از این امور انسان ها را آزمایش میکند.
وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْ‏ءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْأَمْوالِ وَ الْأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصَّابِرین (155 بقره) قطعا شما را به مقدارى از ترس ، گرسنگى ، کاهش اموال و نفوس و کمبود محصولات امتحان خواهیم کرد ، صابران را مژده بده (که پیروزى در پى آنهاست).
2-بسیاری از مشکلات و بیماریها نتیجه عملکرد خود انسان است(ما أَصابَکَ مِنْ سَیِّئَةٍ فَمِنْ نَفْسِکَ (نساء / 79 )،مثلا: به خاطر بی اعتنایی به اصول بهداشتی وحفظ الصحه یا عدم دقت در نظافت یا عدم تحرک و گوشه گیری، یا عدم پرهیز از مناطق آلوده یا اشخاص آلوده حاصل میشود
3-بخاطر ظلم انسان ها نسبت به یکدیگر باشد:مثلا :ممکن است این ویروس کرونا ساخته آزمایشگاهها باشد؛چنانکه تعدادی از مسئولین کشورها گفته اند
4-این امور ابزاری برای تنبه و بیداری انسان ها و نجات آنها از فرو رفتن در امور مادی و فراموش کردن انسانیت و بندگی است.
5-یکى دیگر از فلسفه بروز بلاها، درک وجود نعمتهاست،مثلا قدر راه رفتن در محیط آزاد، رفتن به منزل ارحام؛ تفریح، بغل کردن اعضای خانواده و.. را بخاطر این ویروس بدانیم
6- برخی بلاها نتیجه برخی از گناهان بشر باشد: امام رضا فرمود:“هر زمان بندگان گناهان تازه ای را ابداع کنند، خداوند بلاهای تازه و ناشناخته ای بر آنها مسلط می سازد” –(بحار الانوار،ج70 ص354)
نکته نهایی اینکه : معمولا ما ان چیزی که به ضررماست را شر میدانیم،ولی ملاک شر بودن برای کل جهان هستی است نه فقط ما؛ مانند اینکه یک مادّه شیمیایى ممکن است براى ما سمّى مهلک محسوب شود ، در صورتى که ممکن است براى دیگرى دارویى حیاتبخش باشد و بالعکس … آنچه خداوند آفریده است شر مطلق نیست بلکه به خاطر اینکه موجب خلأ و کمبودی از انسان می شوند آنها را شر می شمارد. از طرفی انسان می تواند این کمبودها و بیماریها را براحتی جبران کند. ثانیاً : وجود این موجودات در جهان ماده یک امر اجتناب ناپذیری است زیرا تکامل جهان ماده مرهون این موجودات ناسازگار است. زیرا ناسازگاری این موجودات باعث حرکت و فعالیت می شود.
چه بسا چیزی برای ما ناخوشایند باشد ولی به سود ما باشد و بالعکس.
خداوند در قرآن می فرماید: شاید چیزى را ناپسند دارید حال آنکه براى شما خوب است و شاید چیزى را دوست بدارید حال آنکه براى شما بد است خدا مى‏داند و شما نمى‏دانید (بقرة / 216)
خداوند همه بلاها مخصوصا این بیماری را ، دفع و رفع کند به برکت صلوات برمحمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(وسائل الشیعه، ج۱۷، ص 284)

سلام علیکم‌. بسم الله الرحمن الرحیم. از حضرت رضا علیه السلام روایت شده که فرمودند:
لَیسَ مِنّا مَن غَشَّ مُسلِماً اَو ضَرَّهُ اَو ما کَرَهُ.

هر کس در حق مسلمانی خیانت کند یا به او زیانی وارد سازد یا به او نیرنگ زند از ما نیست. (وسائل الشیعه، ج۱۷، ص 284)

امام رضا (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

نکاتی درباره غش در معامله:
غِشّ در معامله حرام است و غش آن است، در کالایی که داد و ستد می شود فریبی بکار برود ،که دارای مصادیقی است:
1. مخلوط کردن جنس خوب با جنس بد به طوری که مشتری متوجه نشود، مثل مخلوط نمودن برنج درجه یک و درجه سه یا گردوی پارسالی با امسالی.
2. مخلوط کردن جنس با چیز دیگری غیر از آن جنس مانند مخلوط کردن شیر با آب یا عسل با شیره نبات
3. صورت ظاهری خوبی به جنس دادن مانند آب زدن به سبزی کهنه که تازه جلوه کند.
4. مخفی کردن عیب جنس در صورتی که مشتری به فروشنده اعتماد داشته باشد که از او مخفی نمی دارد.
5. جنسی را به عنوان جنس دیگر فروختن مثل فروش بدلیجات به عنوان طلا. که در این صورت اخیر علاوه بر حرام بودن، معامله باطل نیز می باشد. (رساله مراجع مسأله 2055 ؛ تحریر الوسیله، کتاب مکاسب، مسأله 17)
خداوند متعال روزی حلال و با برکت به همه عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
-چرا امام( بیماران کرونا را) شفا نمیدهد؟
الف)اثبات اصل قدرت شفا برای امام:
1-ولایت تکوینی(تصرف در امور عالم) که هر کار بخواهد انجام دهد در اختیار خداست
2-خدابه هر کس بخواهد میدهد؛مثلا خلق کردن یا شفای مریض کار خداست(آیه 80 شعرا) ولی حضرت عیسی به اذن خدا میتواند این کاررا بکند(49 آل عمران)
3-علم الکتاب ،همان علم تصرف در عالم است که مقداری از آن بصورت جزئی برای آصف بن برخیا در قران نقل شده(جابجایی تخت بلقیس در یک لحظه از کشوری به کشور دیگر-40 نمل)-
کسانی هستند که تمام علم الکتاب را دارند (آیه 43 رعد)که در روایات اهل بیت هستند(نورالثقلین، ج 2، ص 523)-پس قدرت شفای مریض دارند
***علت عدم استفاده همیشگی این است که :1-گاهی شفا به نفع مانیست(عَسى أَنْ تَکْرَهُوا شَیْئاً وَ هُوَ خَیْرٌ لَکُم -ْ216 بقره)
2-باید به وظایف طبیعی عمل کند وگرنه اثر ممکن است نکند،چون دنیا ظبق قواعد علت و معلول میچرخد وگرنه دیگر دنیای امتحان و زشد نیست
3-اگرقرار باشد همه چیز بادعا و تسل و شفا و..حل شود دیگر بقیه اسباب عالم بی ارزش و بی حکمت میشود و آزمایش معنا نمیدهد
خداوند همه بلاها مخصوصا این بیماری را ، دفع و رفع کند به برکت صلوات برمحمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(من لا یحضره الفقیه ج 3 ، ص 566 ، ح 4936 )

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم امام باقر علیه السلام در روایتی می فرمایند:
إِنَّما حَرَّمَ اللّه عَز َّوَ جَلَّ الرِّبا لِئَلاّ یَذْهَبَ الْمَعْروفُ.

خداى عز و جل ربا را حرام فرمود تا احسان کردن از بین نرود. (من لا یحضره الفقیه ج 3 ، ص 566 ، ح 4936 )

امام باقر (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته کوتاه درباره ربا:
1. رِبا از گناهان کبیره است و به معنای زیاده گرفتن از اصل مال است، که در متون دینی به شدت نهی شده است و به عنوان جنگ با خدا معرفی شده است.
2. از جهت شرعی هر زیاده گرفتنی یا سودی یا درصدی ربا گفته نمی شود بلکه از جهت شرعی ربا به سه قسم است و در غیر این سه مورد ربا وجود ندارد:
مورد اول: ربای قرضی یعنی انسان مالی را به عنوان قرض بدهد و شرط سود کند. (تحریر کتاب قرض م9 ؛ منهاج الصالحین ج2 م1011)
مورد دوم: ربای معاملی یعنی اینکه جنسی را که در بازار به کیل و وزن خرید و فروش می شود به مثل خودش ولی با زیاده خرید و فروش کنند. مثلا ده کیلو برنج ایرانی را در مقابل بیست کیلو برنج پاکستانی معاوضه کنند. البته اگر دو معامله مستقل انجام گیرد اشکالی ندارد یعنی ده کیلو برنج ایرانی در برابر پول فروخته شود و سپس بیست کیلو برنچ پاکسانی در برابر پول خریداری شود. (تحریر کتاب البیع، ربا قبل از مساله 1 ؛ منهاج الصالحین ج2 ص72)
مورد سوم: ربای جاهلی یعنی اینکه طلبکار به بدهکار برای ادای دینش مهلت داده شود و در مقابل مهلت داده شده، زیادی از او گرفته شود. (تحریر کتاب الدین م8 ، منهاج الصالحین ج2 م992)
3. به نظر اکثر مراجع معظم تقلید در چند مورد ربا گرفتن حرام نیست، اول: ربا گرفتن پدر و فرزند از یکدیگر، فرقی بین پسر و دختر نیست؛ اما بین مادر و فرزند یا بین خواهر و برادر جایز نیست. دوم: ربا گرفتن زن و شوهر از یکدیگر. (مخالفین؛ زنجانی: ربا گرفتن پدر از پسر و شوهر از زن حرام نیست اما بنابر احتیاط واجب پسر از پدر و زن از شوهر ربا نگیرد. خوئی و تبریزی: ربا گرفتن بنابر احتیاط واجب در موارد فوق جایز نیست. نکته: زن دائم اتفاقی و در موقت اختلافی است.) (رساله مراجع م 2080؛ رساله آیه الله وحید 2108)
تعجیل در فرج آقا امام زمان علیه السلام سلامتی مراجع عظام خصوصا امام خامنه ای صلوات بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
چرا صدقه ،برخی بلاها ( کرونا -سیل) را دفع نمی کند؟
همانطور که هر چیزی با شرایطش عمل میکند و باید موانع برطرف شود(آتش بشرطی چوب رامیسوزاند که کنار چوب باشد و چیزی مانع بین چوب و آتش نباشد)،صدقه نیز با شرایطی عمل میکند (اخلاص، پول حلال و...) و موانعی که آثار صدقه را از بین میبرد یا کم میکند(خوردن مال حرام و...)
ممکن است بلای بزرگتر قرار بوده بیاید که صدقه جلویش را گرفته است
ممکن است درآینده قرار است اثرش مشخص شود
از طرفی دو گونه لوح وجود دارد(یَمْحُو اللَّهُ مَا یَشَاءُ وَ یُثْبِتُ وَ عِنْدَهُ أُمُ الْکِتَابِ -آیه 39 رعد)
(ام الکتاب: حتمی است وقابل تغییر نیست) و لوح (محو و اثبات) که قابل تغییر است وبرخی حوادث حتما باید اتفاق بیفتد
همچنین نمیشود صدقه بدهیم و هرکاری بکنیم و انتظار داشته باشیم اتفاق نیفتد(مثلا به دهها نفر ظلم کنیم وصدقه بدهیم و انتظار بلا نداشته باشیم)
-گاهی بلا برای امتحان است وگاهی برای بخشش گناهان است و اگر کلا بلا نباشد انسان بودن و امتحان معنا نمیدهد
خداوند همه بلاها مخصوصا این بیماری را ، دفع و رفع کند به برکت صلوات برمحمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(من لا یحضره الفقیه ؛ ج‏1 ؛ ص214)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در روایتی حضرت علی بن موسی الرضا علیه السلام درباره حقیقت نماز می فرمایند:
أَنَّهَا إِقْرَارٌ بِالرُّبُوبِیَّةِ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ خَلْعُ‏ الْأَنْدَادِ ‏... .

نماز اقرار به ربوبیت خدا و نفی هر گونه شریک برای اوست. (من لا یحضره الفقیه ؛ ج‏1 ؛ ص214)

امام رضا (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

برخی از مکلفین در بعضی از مواقع مثل پرستاران و کادر درمانی که در زمان کنونی در خط مقدم مبارزه با بیماری کرونا هستند، در موقعیتی قرار می گیرند که نمی توانند تمام شرایط نماز را رعایت کنند، سوالی که پیش می آید این است که وظیفه این افراد نسبت به نماز چیست؟
برای جواب این سوال به چند نکته باید توجه کرد:
نکته اول: نماز از مهمترین واجبات دینی است و در هیچ حالتی از انسان عاقل و بالغ ساقط نمی شود. حال اگر کسی عمدا نماز نخواند یا کوتاهی کند تا قضا شود گناه کبیره انجام داده و باید فورا توبه کرده و همچنین در انجام قضای آن کوتاهی ننماید. (عروه الوثقی، فصل فی صلاه القضاء)
نکته دوم: در صورتی که تمام شرایط نماز را نمی توان رعایت کرد، مکلف هر مقدار از شرایط را که می تواند باید رعایت کند و نماز را بخواند.
نکته سوم: در مورد وضو و تیمم اگر امکان انجام آن در تمام وقت نماز وجود ندارد، اگر در داخل وقت، نماز را بدون وضو و تیمم بخواند و بعدا قضای آن را بجا آورد طبق فتوای همه فقها صحیح است؛ البته طبق فتوای تعدادی از مراجع از جمله حضرت امام خمینی فقط قضای آن را بجا آورد کافی است. (حضرت امام، سیستانی، زنجانی، نوری، وحید، بهجت: احتیاط مستحب نماز را در وقت بخواند. رهبری، مکارم، صافی، فاضل: احتیاط واجب نماز را در وقت بخواند.) (رساله مراجع، م 686 ؛ عروه الوثقی، فصل فی صلاه القضاء، م 7 ؛ تحریر الوسیله، کتاب الصلاه، القول فی صلاه القضاء، م 3 ؛ اجوبه الاستفتائات، س 339 ؛ توضیح المسائل جامع، م 832 ؛ منهاج الصالحین، ج1 م 362)
خداوند متعال همه ما را جزء نمازگزاران واقعی نماز قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز
(کمال الدین و تمام النعمه ج2 ص: 521)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در روایت است از امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف که فرموده اند:
...لایَحِلُّ لِأَحَدٍ أَنْ یَتَصَرَّفَ فِی مَالِ غَیْرِهِ بِغَیْرِ إِذْنِه... .

براى هیچ کس حلال نیست که بدون اذن صاحب مال، در مال او تصرّف کند. (کمال الدین و تمام النعمه ج2 ص: 521)

حضرت حجت (عج)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته در مورد تصرف در اموال دیگران :
1. برداشتن و تصرف در اموال دیگران بدون رضایت و اجازه جایز نیست و از گناهان بزرگ است و در این حکم تفاوتی بین غریبه یا زن و شوهر و یا والدین یا فرزندان وجود ندارد؛ و در زمان کنونی که حضور افراد خانواده در خانه بیشتر است باید نسبت به این مساله توجه بیشتر داشت. مثلا بدون اجازه موبایل خواهر یا برادر را نمی توان برداشت و در آن تصرف کرد و همچنین نسبت به وسایل شخصی هر فرد حکم به همین صورت است.
2. اگر انسان مالی را بدون اجازه بردارد باید به صاحبش برگرداند و اگر آن چیز از بین برود ضامن است و باید جبران کند و هر مقدار تاخیر کند گناه بیشتری برای او نوشته می شود. (رساله مراجع احکام غصب م 2548)
3. اینکه برخی از همسران یا فرزندان می گویند پول را بر می داریم یا باقی مانده پول خرید را نگه می داریم ولی در خانه خودش و برای خودش خرج می کنیم باز هم جایز نیست و بدون اذن و بدون رضایت صاحب مال تصرف گناه و حرام است. (بهجت استفتائات ج4 س 4928 ، 4930 ، 4922)
خداوند متعال توفیق عمل به دستورات دین را به همه عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
آیا ویروس کرونا جزء علائم ظهور است؟
1-همانطور که برای رانندگی شرایطی(گواهینامه.کارت بیمه.کارت ماشین) لازم است که باید خودشان فراهم کنند؛ برای ظهور نیز شرایطی لازم است که باید فراهم کنیم(یار به اندازه کافی، منجی گرایی در اکثر دنیا- ناامیدی از حکومتها و مکاتب فکری ) (کمال الدین، ج۱، ص۶۴۹.)
هنگام رانندگی علائم رانندگی وجود دارد که راننده وظیفه ای در برابرش ندارد،برای ظهور نیز علائمی است که وظیفه درمقابلش نداریم
2-علائم دو مدلند:حتمی(سفیانی،یمانی، فرورفتن سپاه سفیانی در بین مکه و مدینه؛ صیحه آسمانی، قتل نفس زکیه) که همان سال آخر ظهور و متصل به ظهور اتفاق می افتد و حتما اتفاق می افتد
-علائم غیر حتمی:بیش از هزار علامت است که حتمی نیست و ممکن است بدون اتفاق افتادن این علائم ،ظهور اتفاق بیفتد
برخی غیرحتمیها: فراگیری ظلم وستم، عمل نکردن به دین؛ همجنس گرایی، آمیزش با حیوانات؛ خوردن و خرید و فروش مشروبات الکلی بصورت آشکار؛تعطیلی کعبه؛ تعطیلی کتاب خدا ،خانه خدا و احکام، ریاست زنان؛کمفروشی، آشکار شدن موسیقی در مکه و مدینه؛ و...( بحار، ج۵۲، ص256)
دو گونه مرگ:
امام علی علیه السلام فرمودند: نزدیک ظهور حضرت مهدی مرگ سرخ و مرگ سفید و ملخ درغیر زمانش می باشد که مانند رنگ خون است و اما مرگ سرخ مرگ با شمشیر است و مرگ سفید طاعون است.» (عقد الدرر ، ص۹8)
(مرگ با شمشیر کنایه از جنگ است که به صورت عمومی واقع می شود که یک سوم مردم را درکام خود فرو می برد – مرگ سفید یعی بیماریهای واگیر مثل طاعون )
از امیرالمؤمنین (ع) پرسیدند: «آیا برای ظهور علامت و نشانه ای است؟ فرمود: «نعم، قتل فظیع و موت سریع و طاعون شنیع(ارشاد القلوب، ص 286. ) .یعنی: کشتارهای عالمگیر و ناگوار و پست و مرگ هایی سریع و پی در پی و شیوع طاعون».
برخی فرهنگ لغتها طاعون را به هر بیماری واگیر گویند(قاموس المحیط ج ۱ ص ۳۱)
-ما نمیتوانیم بیماری کنونی(کرونا) را به عنوان علامت ظهور بدانیم و نمیتوانیم رد کنیم و در هرصورت جزء علائم غیر حتمی (نه حتمی) میشود که مهم نیست.
تعطیلی مساجد :
در روایات آمده در آخرالزمان مساجد آباد می شوند ولی کسی به آنها رفت و آمد نمی کند(مَسَاجِدُهُمْ عَامِرَةٌ وَ هِیَ خَرَابٌ مِنَ اَلْهُدَى – بحار، ج 2 ، ص 190 ) نه آنکه درِ مساجد بسته باشد؛ یعنی مساجد با تجملات ساخته می شوند و به لحاظ ظاهری و مادی آباد هستند اما در باطن و به لحاظ معنوی خراب و ویران می شوند
خداوند همه بلاها مخصوصا این بیماری را ، دفع و رفع کند به برکت صلوات برمحمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
( تحف العقول؛ النص؛ ص: 487)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در روایتی امام حسن عسکری علیه السلام به شیعیان خود وصیت می کنند و می فرمایند:
أُوصیکُمْ بِتَقْوَی اللّهِ وَ الْوَرَعِ فی دینِکُمْ وَ الاْجْتَهادِ لِلّهِ وَ صِدْقِ الْحَدیثِ... .

شما را به تقوای الهی و پارسایی در دینتان و تلاش برای خدا و راستگویی سفارش می کنم. ( تحف العقول؛ النص؛ ص: 487)

امام حسن عسکری (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

چند نکته درباره دروغ:
1. دروغ یکی از محرمات و از گناهان بزرگ است. دروغ یعنی خبر دادن از چیزی که واقعیت ندارد. حتی اگر به صورت شوخی هم خبر دروغ بدهد باز هم حرام است. در حرام بودن دروغ فرقی نیست بین اینکه دروغ را به زبان بگوید یا به قلم بنویسید یا به اشاره بفهماند و همچنین فرقی نیست بین اینکه دروغی را که می گوید در کتابی دیده باشد یا اختراع خودش باشد. و نیز فرقی ندارد به چه کسی بگوید مثل همسر، فرزند، دوست یا مشتری باشد.
2. همچنان که خبر دادن بر خلاف واقعیت حرام است وعده دادن به دروغ نیز حرام است. مثلا سازنده کالایی برای تحویل کالا مدتی را مشخص کند در حالی که از همان ابتدا می داند که در این مدت زمان نمی تواند کالا را تحویل دهد.
3. یکی از مصادیق دروغ این است که افراد در زمان غیبت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف ادعای ارتباط خاص با حضرت ولی عصر داشته باشند. و همچنین تعیین وقت خاص برای ظهور امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف به هیچ وجه صحیح نیست. (استفتائات حضرت امام، ج1 ص: 485 س11 و ج2 ص: 612 س1 و 2 ؛ منهاج الصالحین سیستانی ج2 م 38 ؛ مکارم، استفتائات ج3 س490 و 1661 ؛ اجوبه الاستفتائات س1976 ؛ فاضل، جامع المسائل ج‌2، ص: 494)
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خصوصا مقام معظم رهبری صلوات بر محمد وآل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
سوال:چرا امام به شیعیان در این بلا کمک نمیکند؟
1-همانطور که خدا این بلا را میبیند و گاهی بدلایلی که مصلحت نیست؛ نجات نمیدهد، امام نیز مصلحت میبیند که این بلا را ببینند تا به فوایدی مثل یادخدا،آزمایش،تلنگر، شکستن غرور و..برسند
2-شاید کمک کرده باشد و قرار بوده که بیشتر از این باشد که با دعای امام کم شود(إِنَّا غَیرُ مُهمِلِینَ لِمُرَاعَاتِکُم وَ لَا نَاسِینَ لِذِکرِکُم)( احتجاج، ج۲، ص۳۲۳)
3-خدا امام را فرستاده، اما مقصر دوستانش هستند که زمینه را برای ظهورش فراهم نمیکنند تا بتوانند از برکات وجودش مثل دفع بیماری بیشتر استفاده کنند و اصل وجود امام همان لطفی است که خدا فرستاده، و اما عدم استفااده ازبقیه برکات بخاطر زندان غیبت است که یارانش ایشان را آزاد نمیکنند(با زمینه سازی ظهور) والبته امام مثل خورشید پشت ابر است که برخی از برکاتش استفاده میشود(مثل :امید دهی، خالی نشدن زمین از حجت؛ رزق دهی به برکت ایشان،نگهبانی از دین و...) و از برخی دیگر محرومیم
یعنی همانطور که خورشید برای استفاده شدن نیازی به شرایط دارد، برخی استفاده ها از وجود حضرت نیاز به شرایطی از جانب ما دارد که وظیفه داریم مهیا کنیم و گرنه محروم میشویم که خودمان مقصرهستیم
خداوند همه بلاها مخصوصا این بیماری را ، دفع و رفع کند به برکت صلوات برمحمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(الغیبة للنعمانی، ص: 200‌)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تبریک ولادت باسعات امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف در روایت است از امام صادق علیه السلام که فرمودند:
...مَنْ سَرَّهُ اَنْ یَکُونَ مِنْ اَصْحابِ الْقائِمِ فَلْیَنْتَظِرْ، وَ لْیَعْمَلْ بِالْوَرَعِ وَ مَحاسِنِ الأَخلاقِ وَ هُوَ مُنْتَظِرُ... .

کسى که مایل است جزء یاران حضرت مهدى(عج) قرار گیرد باید منتظر باشد و اعمال و رفتارش در حال انتظار با تقوى و اخلاق نیکو توأم گردد. (الغیبة للنعمانی، ص: 200‌)

امام صادق (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

شیعیان و دوستان امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف در زمان غیبت حضرتش مناسب است وظایفی را رعایت کنند:
1. توسل به آن حضرت در مشکلات و گرفتاری ها.
2. دعا کردن برای فرج حضرت و صدقه دادن برای سلامتی وجود شریفش.
3. هدیه کردن ثواب اعمال خیر برای آن وجود نازنین مثلا ثواب حج عمره یا نماز یا زیارت قبور معصومین را به یوسف زهرا ( عجل الله تعالی فرجه الشریف ) هدیه کنند.
4. شرکت کردن در مجالسی که سبب تقویت اعتقادات و دفع شبهات دینی می‌شود‌.‌
5. آنچه لازم است در زمان غیبت امام زمان ( عجل الله تعالی فرجه الشریف ) رعایت شود این است که فرد غیر مجتهد باید برای عمل به احکام شرعی مطابق نظر مرجع اعلم عمل‌کند. (رساله مراجع)
خداوند متعال عیدی همه شیعیان و مستضعفان عالم را ظهور امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف قرار بدهد به برکت صلوات بر محمد و ال محمد.

ولادت حضرت قائم عجل الله تعالی فرجه الشریف، روز جهانی مستضعفین
جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم- با تبریک ایام
گاهی سوال میشود عمر طولانی امام زمان(عج) چگونه قابل توجیه است؟ درجواب گوئیم:
اولا: بهترین دلیل بر هرچیزی وقوع آن چیز است و عمر حدود هزار سال حضرت نوح (ع) وبیش از2هزار سال حضرت عیسی(ع) وچندهزار سال خضر وجود دارد(رجوع:آیه6 عنکبوت؛آیه 158 نساء)
ثانیا:قدرت خدا بی نهایت است و میتواند براساس قواعدی که ما نمیشناسیم این کار را بکند مثل نسوختن حضرت ابراهیم(ع)
ثالثا: عجیب بودن وسخت بودن دلیل بر غیرممکن بودن نیست. در گذشته، صحبت کردن و دیدن فردی با هزاران کیلومتر آن‌طرفتر باورکردنی نبود، اما امروزه کاملاً عادی است.
رابعا: دلیل عقلی برمحال بودن طول عمر نداریم ودانشمندان با تحقیقاتی که به عمل آورده‌‌اند، موفق شده‌‌اند عمر برخی از حشرات را تا نهصد برابر عمر طبیعی آنان، افزایش دهند. اگر این قضیه، روزی در مورد انسان به حقیقت بپیوندد، عمر هزار ساله برای انسان، امری پیش‌پاافتاده خواهد بود(ائمتنا، ج ۲، ص ۳۷۲)
خامسا: ازلحاظ علم پزشکی هم اگر تغذیه مناسب و بهداشت جسم و روان رعایت شود، عمر افزایش چشمگیری خواهد یافت. امام زمان(ع) ولی خداست، هم عالِم به قوانین سلامت جسم و روح است و هم به آنها عمل می‌کند.
سادسا: دانشمندانى که نظریات آنان مورد اعتماد است، مى‏گویند: همه بافت ‏هاى اصلى در جسم انسان و حیوان، تا بى‏نهایت قابلیت دارد و از این جهت کاملاً ممکن است که انسانى هزاران سال زنده بماند؛ البته مشروط به اینکه عوارضى بر او عارض نشود که ریسمان حیات او را پاره کند. (براى آگاهى بیشتر ر.ک : منتخب الاثر، ص ۲۸۱ )
خداوند توفیق فهم معارف دین به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد

جزئیات
حدیث گفتار روز
(عیون اخبار الرضا ج1 ص: 293)

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تبریک ولادت با سعادت امام زمان عجل ‏الله ‏تعالی ‏فرجه ‏الشریف ‏از امام ‏رضا علیه السلام در مورد شب نیمه ‏شعبان سؤال شد‌، آن حضرت فرمودند‌:
هِیَ لَیْلَةٌ یُعْتِقُ اللهُ فِیهِ الرِّقَابَ مِنَ النَّارِ وَ یَغْفِرُ فِیهَا الذُّنُوبَ الْکِبَارَ... .

شبی است که خداوند افراد را از آتش جهنم آزاد می‌کند و گناهان کبیره را می‌آمرزد. (عیون اخبار الرضا ج1 ص: 293)

امام رضا (ع)
توضیح حدیثتوضیحات

در روایت دیگری که از امام محمد باقر علیه السلام رسیده حضرت فرمودند‌: شب نیمه شعبان شب مبارکی است و طبق برخی روایات بعد از شب قدر برترین شبهاست؛ در این شب پر برکت چندین عمل وارد شده است:
1. غسل؛ کیفیت غسلهای واجب و مستحب به یک شکل است و انسان با یک غسل می‌تواند چند غسل واجب ‏و مستحب را با هم نیت نماید.
2. اِحیاء و شب زنده داری به نماز و دعاء و استغفار.
3. زیارت امام حسین علیه السلام که افضل و بهترین اعمال این شب است‏ و‏ حداقل زیارت، سلام کردن به آن حضرت هر چند از راه دور است.
4. خواندن نماز ‏جعفر ‏طیار و دعای کمیل و دعاها و نمازهای مستحب دیگری که تفصیل آن در مفاتیح ذکر شده است. ( مفاتیح الجنان، اعمال نیمه شعبان، عروه، مفاتیح نوین)
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خاصه مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.

شب ولادت حضرت قائم عجل الله تعالی فرجه الشریف
جزئیات
Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code