سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم با عرض تسلیت تاسوعای حسینی امام صادق علیه السلام در وصف حضرت عبّاس علیه السلام میفرماید: انَ عَمُّنَا الْعَبَّاسَ نافِذَ البَصیرَةِ، صَلْبَ الْأیمانِ، جاهَدَ مَعَ أَبی عَبْدِاللَّهِ علیه السلام وَ أَبْلی بَلاءً حَسَناً وَ مَضی شَهیدا.
عموی ما عباس علیه السلام بصیرتی ژرف و ایمانی استوار داشت.همراه حسین علیه السلام جهاد کرد و از امتحان سرافراز بیرون شد و سرانجام به شهادت رسید. (عمدة الطالب،ص۳۵۶)
یکی از مهمترین وظایف دینی و از اهداف مهم حضرت سید الشهداء علیه السلام و یاران با وفای ایشان فریضه امر به معروف و نهی از منکر میباشد،که دو نکته در این رابطه خدمت عزیزان عرض میشود:
1. واجب بودن امر به معروف و نهی از منکر، بر هر مکلّف نسبت به خانواده و نزدیکان وی دارای اهمیت بیشتری است؛ بنابراین اگر شخصی در خانواده و نزدیکان فرد میباشد که نسبت به واجبات دینی، از قبیل نماز، روزه، خمس، حجاب و ... بی توجّه است و آنها را سبک میشمارد یا نسبت به ارتکاب حرامها از قبیل ربا، غیبت، دروغ، گوش دادن به غنا و موسیقی لهوی و بی مبالات و بی باک میباشد، باید با اهمّیّت بیشتری با مراعات مراتب سه گانه امر به معروف و نهی ازمنکر جلوی کارهای حرام وی را بگیرد و او را به انجام کارهای واجب و ترک حرام دعوت نماید.
2. اگر کسی بخواهد بچه بالغ خود را تربیت دینی کند یا او را نسبت به مسائل دینی راهنمایی کند فقط در قالب مراتب و شرایط امر به معروف باید انجام دهد و اگر تنها راه امر به معروف و نهی از منکر متوقف بر تنبیه بدنی باشد بدون اجازه حاکم شرع چنین حقی ندارد.
تعجیل درفرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خصوصا مقام معظّم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
با تسلیت ایام سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین
گاهی با امر به معروف و نهی از منکر با عبارات مختلفی مانند: به من چه، موسی به دین خود عیسی به دین خود و... مبارزه میشود در حالی که امام رضا(ع) در این باره هشدار داده و میفرماید: حتـماً امر به معروف و نهی از منکر کنید، وگرنه اشرارتان بر شما مسلّط و حاکم میشوند، آنگاه خوبانتـان دعـا میکنند، امّا دعـایشان مستجـاب نمیشـود. (وسائل الشیعه، ج 11، ص 394)
امام رضا (علیهالسلام) نسبت به این دو واجب الهی بسیار حساس بودند و سعی میکردند آن را به خوبی اجرا نمایند و برایشان دوست و دشمن، پادشاه و فقیر نیز تفاوتی نداشت بهطوریکه نقل میکنند: «روزی حضرت، مأمون را دید که وضو میگیرد ولی غلامش آب بر دست وی میریزد. حضرت نهی از منکر کرده و فرمود: کسی را در عبادت پروردگارت شریک قرار مده؛ مأمون آب را از دست غلام گرفت و خود مشغول وضو گرفتن شد.» (الارشاد، ص 315)
در صحنه دیگری از زندگی امام مشاهدهشده است که وقتی خدمتکار حضرت میوه نیم خوردهای را دور می انداخت، حضرت سکوت نکرده و میفرماید: «سبحانالله! اگر شما بدان نیاز ندارید، مردمی هستند که به خوردن آن نیازمندند.» (بحارالانوار، ج 49، ص 102)
از نظر آموزههای رضوی هر گـناه نـو، بـلای جدید و مشکل تازه ای را بهدنبال میآورد؛در این زمینه امام رضا(ع) میفرمایند: هـرگاه که بندگان، گناهان تازه پـدید آورنـد که قبلاً مرتکب نمیشدند، خداوند بلای تازهای برایشان پیش میآورد که قبلاً نمیشناختند. (وسائل الشیعه، ج 11، ص 240)
و برای از بین رفتن این بلاها و مشکلات باید امر به معرو ف کرد.
خداوند ما را جزء آمران به معروف و ناهیان از منکر قرار دهد به برکت صلوات برمحمد وآل محمد
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم .امام حسین علیه السلام ،در وصیت به برادرش (محمد بن حنفیه) چنین مرقوم داشتند: إِنَّمَا خَرَجْتُ لِطَلَبِ الْإِصْلَاحِ فِی أُمَّةِ جَدِّی أُرِیدُ أَنْ آمُرَ بِالْمَعْرُوفِ وَ أَنْهَى عَنِ الْمُنْکَر
همانا هدف از قیام من اصلاح در امت جدم است و میخواهم امر به معروف و نهى از منکر نمایم. (مقتلالحسین، عبدالرزاق مقرّم، ص156، بحار الأنوار (ط - بیروت)، ج44، ص: 329)
با توجه به اهمیت فریضه امر به معروف و نهی از منکر و هفته امر به معروف روزهای گذشته مسائلی نسبت به این فریضه الهی مطرح شد، اما دو نکته دیگر در مورد این فریضه مهم: نکته اول: یکی از شرایط امر به معروف و نهی از منکر در کنار بقیه شرایط احتمال تاثیر است یعنی اگر انسان احتمال عقلایی مثلا ده درصد احتمال بدهد که امر و نهیش نسبت به شخص گنهکار تاثیر دارد باید تذکر بدهد هر چندگمان قوی داشته باشد که ممکن است گنهکار نپذیرد ولی وجود احتمال برای ثابت شدن تکلیف شرعی کافی است. اما اگر انسان یقین و اطمینان دارد که تذکر هیچ اثری نسبت به گنهکار ندارد به نظر اکثر فقها تکلیف ساقط است.
نکته دوم: منظور از احتمال تاثیر این است که اگر انسان احتمال بدهد که با تذکر دادن،گنهکار بطور کلی گناه را ترک می کند یا مدت کوتاهی گناه را مرتکب نمی شود یا باعث می شود گناه را کمتر یا کم رنگ تر انجام دهد یا امر و نهی در آینده احتمال تاثیر دارد در همه این موارد امر به معروف ونهی از منکر واجب است مثلا اگر کسی نماز نمی خواند چنانچه انسان احتمال بدهد با امر به نماز، اهل نماز می شود یا حداقل چند روزی نماز می خواند یا در آینده اهل نماز می شود، امر به نماز واجب است.(تحریر ج2 کتاب امر به معروف شرط دوم ، رساله جامع ج 1ص 618 شرط دوم)
خداوند متعال توفیق عمل به وظائف شرعی را به همه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
با تسلیت ایام سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین
امر به معروف اثرات اقتصادی فروانی دارد مثکه به برخی اشاره می کنیم :
1. آبادی سرزمینها: امام باقر (ع) می فرمایند: امر به معروف و نهی از منکرموجب آبادی سرزمین ها میشود. ( وسائل ، ج 11، ص 395)، زیرا آبادی نیاز به تلاش و سرمایه گزاری و بسیج شدن وتعاون دارد که همه آنها از معروف هاست و باید به آن امر شود؛ و فاسد کردن زمین از طریق بیکاری و راکد گذاشتن سرمایه ها و فتنه و تفرقه و اسراف و عیاشی است- که همه آنها از منکرات است - و باید از آنها جلوگیری شود.
2. حلال شدن کسب و کار: امام باقر(ع) می فرمایند: از فواید امر به معروف این است که کسب و کارها حلال می شود( وسائل ، ج 11، ص 395): اگر فروشنده ای که جنس معیوب وارد بازار می کند، همه مردم فریاد بزنند و انتقاد کنند، دولت او را تنبیه کند، بازار اصلاح می شودو اگر در برابر کم فروشیها، گرانفروشیها، ربا خوریها و حیله و تزویرها همه ی افراد حساس باشند، بازار اصلاح می شود.
3- احقاق حقوق :(و تردالمظالم)؛ با امر به معروف و نهی از منکر حق به صاحبش بر می گردد.اگر مردم اطلاعات صادقانه خود را به عنوان شاهد در اختیار قاضی و دادستان قرار دهند و مسؤولان قضایی را آگاه کنند، بسیاری از ظلم ها قابل برگشت است،مثلا جلوی احتکارها،رشوه ها، پارتیها و... گرفته میشود.
اگرهر کس در برابر ظالم به وظیفه ی خود عمل کند، ظالم، میدانی برای ظلم کردن نمی یابد و قهرا ً حق ها به صاحبش بر می گردد.
خداوند ما را جزء آمران به معروف و ناهیان از منکر قرار دهد به برکت صلوات برمحمد و آل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم در روایت است از امام باقر علیه السلام که میفرمایند :عالِمٌ یُنْتَفَعُ بِعِلْمِهِ اَفْضَلُ مِنْ اَلْفِ عابِدٍ
عالمی که از علمش بهره برده شود،برتر از هزار عابد است. (اصول کافی ج 1 باب فضیلت علم و عالم ص 91)
دو نکته کوتاه درباره تعلیم و یاد دادن مسائل شرعی:
1. اگر فردی در موردی بی اطّلاع از حکم شرعی باشد و به علّت ندانستن مسأله شرعی، واجبی را ترک و یا حرامی را مرتکب گردد، در صورتی که فرد جاهل، درصدد تعلّم و فراگیری است و احتمال تأثیر نیز وجود داشته باشد، ارشاد وی و یاد دادن مسأله شرعی به او واجب است؛ که به اصطلاح ارشاد جاهل گفته میشو د و این کار را امر به معروف و نهیازمنکر نمیگویند. بنابراین کسی که نمیداند استفاده از انگشتر طلا بر مرد حرام است یا گوش دادن به موسیقی لهوی و غنا حرام است یا پوشش قدم پای زن در مقابل نامحرم واجب است و به علّت جهل به حکم شرعی و ندانستن مسائل محلّ ابتلایش، این موارد را رعایت نمیکند، ارشاد او با وجود شرایط واجب است.
2. اگر کسی حکم شرعی را میداند و از روی اشتباه و فراموشی موضوعی را به نادرستی مرتکب شده است در این صورت تذکر دادن واجب نیست مثلا کسی که می داند خوردن و اشامیدن روزه را باطل میکند و از روی فراموشی اقدام به خوردن میکند در این مورد تذکر دادن به او واجب نیست یا اگر کسی از روی اشتباه، قبله را رعایت نکرده است تذکر دادن واجب نیست.البته اگر موضوع از موضوعات بسیار مهم باشد تذکر دادن لازم است مثلا فردی از روی اشتباه بخواهد مرتکب قتل شخصی شود که در این صورت ارشاد و راهنمایی واجب است.
خداوند متعال همه ما را از عاملین امر به معروف و نهی از منکر قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
با تسلیت ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین ترک و انجام نشدن امر به معروف ،عللی دارد که به برخی اشاره میکنیم:
1. توجیهات بی اساس: یکی از عوامل ترک این فریضه از سوی متدینین توجیهات بی اساس است از جمله اینکه: «گناه دیگران، کارى به ما ندارد.»؛ «عیسى به دین خود، موسى به دین خود»؛ «اگر لازم باشد، فلان شخصیت، یا مقام و یا دیگران هستند.»؛ «بر فرض ما امروز جلو فساد را گرفتیم. باز فردا فساد خواهد کرد.»؛ «کار از این کارها گذشته است.» اینها توجیهات شیطانی است.
2-.عملکرد غلط آمران و ناهیان: بد سلیقگی در اجرای امر به معروف در دهه های اخیر، سوء استفاده از این اصل مقدس و کج فهمی ها و برداشت های غلط، موجب شده بعضی از آمران و ناهیان، در جهت انجام این فریضه مرتکب درگیری و تجسس، بدزبانی و دیگر گناهان شوند، که خود این اعمال غیرقانونی و غیرشرعی باعث بدبینی مردم و همچنین زمینه ساز تعطیلی این فریضه بزرگ الهی از سوی دیگر افراد جامعه گردیده است.
3. عدم حمایت حکومتی و مردمی از آمران و ناهیان در برخی مواقع، امر به معروف و نهی از منکر نیاز به حمایت و پشتیبانی حکومت و مردم از آمران و ناهیان را دارد ودر صورت نبود حمایت گاهی این مطلب دچار نقصان یا ترک می شود.
4. عدم احساس مسئولیت همگانی نسبت به این فریضه: بعضی فکر می کنند اجرای امر به معروف بر عهده نهادهای حکومتی و یا بر عهده قشر خاصی است. در حالی که گفته اند : (کلکم راع و کلکم مسئول عن رعیته) یعنی تمام مردم در مقامی که هستند باید پاسخ گو باشند و مردم در مقابل یکدیگر مسئول هستند. لذا باید تمام افراد نهی از منکر کنند و اگر گناهکار ببیند مورد اعتراض همه مردم واقع شده از عمل خود دست بر می دارد.
خداوند ما را جزء آمران به معروف و ناهیان از منکر قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم در روایت است از پیامبر خدا صلی الله علیه و آله که میفرمایند : لَتَأْمُرُنَّ بِاَلْمَعْرُوفِ وَ لَتَنهُنَّ عَنِ المُنکَرِ أَوْ لَیَعُـمَّنـَّـکُمْ عـَذابُ اللّه.
امر به معروف کنید و از کارهاى زشـت نهى کنید و گرنه عـذاب خدا همه شـما را فراخواهد گرفت. (وسائل الشیعة ؛ ج16 ؛ ص135)
چند نکته درباره امر به معروف و نهی از منکر:
1. یکی از واجبات دین امر به معروف و نهی از منکر است و ترک آن معصیت است و حتی اگر کسی خودش در خفا و پنهان گناهی را مرتکب شود باز هم در صورت مشاهده همان گناه از دیگری باید نهی از منکر کند. (مراجع م2786 در ملحقات رساله امام و فاضل و نوری)
2. اگر انسان گناهی مانند غیبت، رشوه و ربا خواری، بدحجابی و پایمال کردن بیت المال و منکرات دیگر مثل استفاده از موسیقی حرام در عزاداری را مشاهده کند نگوید به من ارتباطی ندارد و کسی هم که به او تذکر داده می شود نمی تواند بگوید به تو ارتباطی ندارد و اگر هم گفت نباید اعتنا کرد و ناراحت شد و بهترین سلاح فریضه امر به معروف و نهی از منکر زبان است؛ آن هم با زبانی نرم و بدور از خشم و نفرت، و اگر تمامی افراد جامعه به همین مقدار عمل کنند به تعبیر مقام معظم رهبری گناه در جامعه خواهد خشکید.
3. امر به معروف و نهی از منکر یک وظیفه و تکلیف الهی است و انسان نمی تواند به بهانه اینکه دیگران به این وظیفه عمل نمی کنند، این امر مهم را در جایی که شرایطش هست ترک کند و همین که هر کدام از مومنین به وظیفه خود عمل کنند در نتیجه یک امر همگانی شده و تاثیرگذار خواهد بود.
خداوند متعال همه ما را اهل علم و عمل قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
با تسلیت ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین
سوال؟ چرا امر به معروف و نهی از منکر با آن همه آثار و برکات و روایات فراوانی که پیرامون آن مطرح گردیده، ترک میشود.
در جواب برخی از علل ترک امر به معروف را خدمت شما عرض میکنیم:
1. ترس های بی مورد: ترس از درگیری و آسیب جسمی، ترس از آبروریزی، ترس از ضرر مالی ، ترس از سرزنشها و نیش زبانهایی، ترس به خاطر از دست دادن موقعیت و ... همه این موارد نمونه هایی از ترس می باشند که باعث می شوند افراد نسبت به این فریضه بی توجهی نمایند و حال انکه اگر این فریضه همهگانی شود ترس هم ازبین میرود.
2. روحیه سازشکاری: امام على (علیه السلام ) مى فرماید: « حکم خداوند سبحان را اجرا نمى کند مگر کسى که سازشکارى نمى کند و همرنگ جماعت (گناهکار) نمى شوند و طمع نمى ورزند!(نهج البلاغه، حکمت 107)
3. بی اثر دانستن امر به معروف: گاهی متدینین با مشاهده ظاهر بسیار زننده فرد خطاکار و یا نوع گناه و زشتی که صورت می گیرد و یا عوامل دیگر، تصور می نمایند امر به معروف آنها در چنین افرادی تاثیر نخواهد داشت لذا از انجام این فریضه منصرف می گردند. ولی از اثرات مفید ان غافلند.
4. حب و بغض (دوستی و دشمنی): گاهی افراد به دلیل علاقمندی به دیگران چنین تصور می نمایند که امر به معروف آنها موجب آزرده خاطر شدن دوستانشان می شود به همین دلیل نیز از کار خلاف آنها چشم پوشی کرده و امر به معروف و نهی از منکر را کنار می گذارند. این در حالی که امام صادق ( علیه السلام) فرموده است: نزد من آن برادرم از همه محبوبتر است که عیبهایم را بمن گوشزد کند(تحف العقول،ص 366)
خداوند توفیق عمل به این واجب فراموش شده را به ماعنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم. در روایت است از حضرت امام محمد باقر علیه السلام که میفرمایند: إِنَّ الْأَمْرَ بِالْمَعْرُوفِ وَ النَّهْیَ عَنِ الْمُنْکَرِ فَرِیضَةٌ عَظِیمَةٌ بِهَا تُقَامُ الْفَرَائِضُ .
امر به معروف و نهى از منکر دو واجب بزرگ الهى مىباشند که سایر واجبات با آنها برپا مىمانند . (وسایل الشیعه ج 16 ، ص119 ، ح 21132)
با توجه به اهمیت امر به معروف و نهی از منکر در دین و به مناسبت هفته امر به معروف و نهی از منکر دو نکته درباره امر به معروف خدمتتان عرض میکنم:
1. یکی از مهمترین واجبات امر به معروف و نهی از منکر است که دارای شرایطی می باشد که یکی از شرایط این است که امر به معروف و نهی از منکر، برای کسی که امر به معروف و نهی از منکر میکند مفسده نداشته باشد یعنی در صورتی که امر به معروف و نهی از منکر دارای ضرر جانی یا آبرویی یا مالی به مقدار قابل توجّه، برای شخص امر کننده به معروف و نهی کننده از منکر باشد یا اگر سبب تهدید دیگر مسلمانان باشد یا موجب مشقّت و دشواری غیر قابل تحمّل گردد، امر به معروف و نهی از منکر واجب نیست اما اگر ضرر مختصر و غیر قابل توجه باشد سبب سقوط تکلیف نمی شود.
2. اگر کار معروف و منکر به قدری نزد خدای متعال، مهمّ باشد که باید در راه آن، ضررها و دشواریها را تحمّل نمود؛ مثلا اصل دین در خطر باشد و جلوگیری از منکر متوقف بر بذل جان و مال باشد در این صورت بذل جان و مال واجب است و از همین قبیل است شهادت حضرت سید الشهداء علیه السلام که برای حفظ دین، جان خود را فدای دین فرمودند.
تعجیل درفرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خصوصا مقام معظّم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
با تسلیت ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین وگرامیداشت دهه امر به معروف و نهی از منکر
امر به معروف آثار و برکات فراوانی برای فرد در آخرت به همراه دارد که برخی عبارتند از:
1. خشنودی خدا: در قرآن آمده است: او (اسماعیل پیامبر) بستگان خویش را به نماز و (دادن) زکات وا می داشت و پروردگارش از او راضی بود(آل عمران، آیه 104)
2. ثوابی بیشتر از همه کارهای خیر: امام علی (علیه السلام) می فرماید: همه کارهاى خوب و جهاد در راه خدا در برابر امر به معروف و نهى از منکر چون قطره اى است در دریاى عمیق(نهج البلاغه(صبحی صالح) ؛ ص 542)
3. رهایی از جهنم: رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) فرمودند: شبی در خواب دیدم که شعله های آتش (دوزخ) مردی را در بر گرفته اند ولی امر به معروف و نهی از منکر آمدند و او را از آتش نجات داده با فرشتگان قرار دادند (مستدرک الوسائل, ج12, ص181)
4. بهشت برین: امام صادق (علیه السلام) می فرماید: بهشت را دری است به نام (معروف) که جز اهل معروف از آن وارد نمی شوند (وسائل الشیعه،ج11، ص529)
خداوند ما را جزء آمران به معروف و ناهیان از منکر قرار دهد به برکت صلوات بر محمد وآل محمد
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در روایتی فرمودند: مَنْ أَمَرَ بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَى عَنِ الْمُنْکَرِ فَهُوَ خَلِیفَةُ اللَّهِ فِی الْأَرْضِ وَ خَلِیفَةُ رَسُولِه
هر کس امر بمعروف و نهى از منکر نماید، جانشین خدا در زمین و جانشین رسول اوست. (مستدرک الوسایل و مستنبط المسایل ج 12، ص 179 ، ح 13817)
با توجه به اینکه در هفته امر به معروف قرار داریم دو نکته کوتاه درباره امر به معروف و نهی از منکر یادآوری می شود:
1. فردی که می خواهد امر به معروف و نهی از منکر کند باید بداند کاری که فرد آن را ترک نموده است از واجبات است یا کاری که فرد مرتکب شده از گناهان می باشد.
2. اگر کسی کاری انجام دهد که به نظر مرجع تقلید امر کننده به معروف، جایز نباشد اما مرجع دیگری همان را جایز بداند، و احتمال قابل توجه بدهیم که فرد مرتکب شونده مقلد همان مرجعی است که جایز می داند، در این صورت نهی از منکر جایز نیست. مثلا خانمی انگشتر زینتی در برابر نامحرم بدست دارد و شخصی که مشاهده می کند به نظر مرجع تقلیدش پوشیدن چنین انگشتری جایز نیست در حالی که برخی مراجع پوشش چنین انگشتری را جایز می دانند و احتمال قابل توجه داده می شود، که آن خانم مقلد همان مرجعی است که استفاده از انگشتر را جایز می داند در این صورت نهی از منکر صحیح نیست. (تحریر الوسیله حضرت امام، القول فی شرایط وجوبها م 2)
خداوند توفیق انجام فریضه امر به معروف و نهی از منکر را بدرستی به همه عنایت فرمایت به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
به نام او
تسلیت عرض میکنیم ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین را و گرامی میداریم دهه امر به معروف و نهی از منکر را
اثار فردی امر به معروف و نهی از منکر
1. گرایش به معروف و خوبی خود فرد: حضرت علی (علیه السلام) به فرزندشان فرمودند : امربه معروف کن تا اهل معروف باشی. آری ! همان گونه که هر کس لباس می شوید ، دست خودش نیز پاک می شود ، کسی که مردم را به خیر دعوت می کند ، به طور طبیعی سعی می کند تا خودش نیز به آن کار عمل کند که به دیگران سفارش می کند(غرر الحکم ، ج 1، ص 99)
2. شرکت در همه ثواب ها : در روایات متعدد می خوانیم هر کس مردم را به کار خیر راهنمائی و سفارش و دعوت کند و مردم به خاطر دعوت او آن کار را انجام دهند ، دعوت کننده در پاداش شریک می شود بدون آن که از اجر دیگری کاسته شود. بنابراین، کسی که امر به معروف می کند، در پاداش همه کارهایی که مردم به خاطر دعوتش انجام می دهند شریک است.
3. امر به معروف و نهی از منکر باعث کم شدن رزق و عمر نمیشود: حضرت علی(علیه السلام) می فرماید: امر به معروف و نهی از منکر، مرگ را نزدیک نمی کند و از روزی نمی کاهد(نهج البلاغه, حکمت 366)
4. نصرت الهی: امام باقر(علیه السلام) فرمودند: این دو آفریده الهی هستند که هرکس آنها را یاری کند، خدا یاریش کند و هرکس آن دو را تنها گذارد، خدا تنهایش می گذارد
خداوند ما را جزء آمران به معروف و ناهیان از منکر قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
با تسلیت تاسوعای حسینی خدمت شما عزاداران عزیز
علت اصلی قیام امام حسین امر به معروف بوده است و این واجب الهی برای اثرگذاری بیشتر شیوه های خاصی دارد که برخی عبارتند از:
1. نرم خویی و مهربانی: خدا به حضرت موسی و هارون می فرماید که با فرعون به نرمی و ملایمت صحبت کنند(. فَقُولا لَهُ قَوْلًا لَیناً لَعَلَّهُ یتَذَکرُ أَوْ یخْشی: به نرمی با او سخن بگویید؛ شاید متذکر شود، یا (از خدا) بترسد!»)
2. عامل بودن خود فرد: اولین و مؤثرترین شیوه در امر به معروف و نهی از منکر تبلیغ عملی است. یکی از مهمترین عوامل موفقیت پیامبر اکرم(ص) و ائمه(ع) در ترویج و گسترش مکتب، توجه به این شیوه بوده است. پیامبر اکرم(ص) در اغلب کارها از قبیل کندن خندق، ساختن مسجد و برنامه های فرهنگی و اجتماعی و .... قبل از اینکه دیگران را تشویق به این کار کند خود پیشقدم می شد، همچنانکه امامان معصوم(ع) به این طریق عمل می کردند.
3. احترام به شخصیت افراد: سومین اصلی که در تأثیر امر به معروف و نهی از منکر در خور توجه است، احترام به شخصیت افراد می باشد. مرتکبان منکر تا وقتی که به طور آشکار خود را نیالوده اند محترمند و نباید به هتک حرمت آنها پرداخت.
4 . ارشاد تدریجی: معمولا ما انتظار داریم کسانی که در منکرات غوطه ور شده اند یک دفعه آنها را از گرداب در آوریم و یک مسلمان ایده آل بسازیم؛ در حالیکه تربیت امری تدریجی است و فضایل و رذایل هیچکدام یک مرتبه در جان انسانها به وجود نمی آیند.
خداوند توفیق امر به معروف و نهی از منکر صحیح را به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد وآل محمد
بسم الله الرحمن الرحیم از رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم روایت شدهکه فرمودند:
مَنْ أَمَرَ بِمَعْرُوفٍ أَوْ نَهَى عَنْ مُنْکَرٍ أَوْ دَلَّ عَلَى خَیْرٍ أَوْ أَشَارَ بِهِ فَهُوَ شَرِیک.
هرکس دیگرى را به کار نیکى امر کند یا او را از کار زشتى باز دارد یا اینکه او را به خیرى راهنمائى نمایدو یا اشاره بهامر خیرى داشته باشد در آن کار نیک شریک خواهد بود .( وسایل الشیعه ج 16 ، ص 124 ، ح 21147)
دو نکته در مورد امر به معروف و نهی از منکر:
اول:یکی از واجبات الهیامربهمعروف و نهی از منکر است واز بهترین روشهای امر به معروف و نهی از منکر این است که خودش گناه نکند. مثلا اگر رفیقش میخواهد غیبت کند از شنیدن آن معذرت بخواهد.
دوم: برای امر به معروف ونهی ازمنکر مراتبی است:
1.اینکه با شخص معصیت کار طوری رفتار شود که معصیت کار بفهمد که به جهت گناهی که کرده چنین رفتار شده است
2.اینکه با زبان امر و نهی کند و اگر احتمال بدهد که با موعظه و نصحیت و حسن خلق وکلام نیکو ، معصیت را ترک می کند لازم است که اکتفا به آن کند.
3 اینکه اگر برای امر به معروف و نهی از منکر لازم شود که متوسل به زور یا اقدام عملی گردد در این صورت کسی بدون اجازه حاکم شرع و مسولین ذی ربط حق اقدام ندارد. (باکمی اختلاف تعابیر ونظرات مراجع) بنابراین با توجه به اینکه هدف از امر به معروف و نهی از منکر ترک گناه است لذا اگر با مرتبه پایین حاصل شود نمی توان به مراتب بالاتر عمل کرد.
خداوند متعال به همه ما توفیق امر به معروف ونهی از منکر را عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
بسم الله الرحمن الرحیم از رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده که فرمودند: مَنْ أَمَرَ بِمَعْرُوفٍ أَوْ نَهَى عَنْ مُنْکَرٍ أَوْ دَلَّ عَلَى خَیْرٍ أَوْ أَشَارَ بِهِ فَهُوَ شَرِیک
هر کس دیگرى را به کار نیکى امر کند یا او را از کار زشتى باز دارد یا اینکه او را به خیرى راهنمائى نماید و یا اشاره به امر خیرى داشته باشد در آن کار نیک شریک خواهد بود . ( وسایل الشیعه ج 16 ، ص 124 ، ح 21147)
دو نکته در مورد امر به معروف و نهی از منکر:
اول: یکی از واجبات الهی امر به معروف و نهی از منکر است و از بهترین روشهای امر به معروف و نهی از منکر این است که خودش گناه نکند. مثلا اگر رفیقش میخواهد غیبت کند از شنیدن آن معذرت بخواهد.
دوم: برای امر به معروف ونهی ازمنکر مراتبی است:
1. اینکه با شخص معصیت کار طوری رفتار شود که معصیت کار بفهمد که به جهت گناهی که کرده چنین رفتار شده است.
2. اینکه با زبان امر و نهی کند و اگر احتمال بدهد که با موعظه و نصحیت و حسن خلق وکلام نیکو ، معصیت را ترک می کند لازم است که اکتفا به آن کند.
3. اینکه اگر برای امر به معروف و نهی از منکر لازم شود که متوسل به زور یا اقدام عملی گردد در این صورت کسی بدون اجازه حاکم شرع و مسولین ذی ربط حق اقدام ندارد. (باکمی اختلاف تعابیر و نظرات مراجع) بنابراین با توجه به اینکه هدف از امر به معروف و نهی از منکر ترک گناه است لذا اگر با مرتبه پایین حاصل شود نمی توان به مراتب بالاتر عمل کرد.
خداوند متعال به همه ما توفیق امر به معروف ونهی از منکر را عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
با تسلیت ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین
پیامدهای اجتماعی ترک امر به معروف و نهی از منکر در روایات:
1. تسلط اشرار و بدان:
یکی از مهمترین آثار شوم ترک امر به معروف و نهی از منکر تسلط افرادبد برجان و مال مردم خواهد شد به طوری که حضرت علی (ع) در نامه 47 نهج البلاغه فرمود:«لاتترکوا الامر بالمعروف و النهى عن المنکر فیولّى علیکم شرارکم » امر به معروف و نهى از منکر را ترک نکنید که بدان شما بر شما مسلّط مىگردند بدین صورت انسانهای پاک و مومن در جامعه منزوی خواهند شد و نااهلان و نامحرمان بر مومنان مسلط می شوند.
2. نابودى برکتها و از دست دادن یارى الهى:
پیامبر اسلام (ص) : هنگامى که این فریضه الهى را انجام ندهد برکتها از آنها باز ستانده و براى آنان یارى کنندهاى در زمین و آسمان نخواهد بود(تهذیب الأحکام، ج ۶، ص ۱۸۱)
3. جای معروف و منکر عوض میشود:
یکی از خطرناکترین آثار ترک امر به معروف و نهی از منکر این است که باعث می شود فکر، اخلاق و مَنِش مردم به جایی برسد که خوب را بد و بد را خوب ببینند؛ مثلاً دیندار بودن و باحجابی می شود عقب افتادن، بی حجابی می شود فهمیدن و روشنفکری! پیامبر(ص): چه خواهید کرد موقعى که زنان شما دچار فساد اخلاق شوند و جوانان شما به گناه آلوده گردند و از امر بمعروف و نهى از منکر خوددارى کنند؟! و چه خواهید کرد موقعى که مردم را بگناه امر کنید و از نیکیها نهى نمائید؟! عرض کردند یا رسول اللَّه آیا چنین وضعى پیش آمد میکند؟! فرمود بلى و بدتر از آن، چه خواهید کرد وقتى در نظر شما نیکیها گناه و منکر شناخته شود و منکرات و گناهان را نیک و پسندیده بدانید؟ (بحار، ج 97 ،ص 74 )
خداوند توفیق عمل به این واجب فراموش شده را به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات برمحمد و آل محمد
سلامعلیکم.بسماللهالرحمنالرحیم خداوند متعالدر قران مجید می فرماید:
قُلْ یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ.
بگو اى بندگانم که زیاده برخویشتنستم رواداشتهاید،از رحمت الهى نومید مباشید، چرا که خداوند همهگناهانرا مىبخشد، که او آمرزگار مهربان است (سورهزمرآیه53)
چندنکتهدربارهتوبه:
1-یکیاز مهمترین واجبات توبه از گناهاناست که واجب فوریاست و تأخیر انداختن آن جایز نیست و زمان و مکان و آدابخاصیلازم نداردلذافرد وقتی گناهی مرتکب شد باید سریعاتوبهکنداگر چه قبلا هم توبه کرده و آنرا شکسته؛ بازهمبایدتوبه واقعی کند و به سویخداوند برگردد و ازرحمتخدا ناامید نباشد زیرا ناامیدی از رحمت خدا خودش نیز گناه است.
2-حقیقتتوبه پشیمانی ازگناه است یعنی قلبا از گناهش پشیمان شود و تصمیم بر ترکگناه بگیردوگناهانی را که انجام داده مثلدروغ ، تهمت ، غیبت، بدحجابی ،نگاه به نامحرم ، موسیقی حرام،خرید وفروشواستعمال-موادمخدرتصمیم¬بگیردکه ترک کند. 3-همچنین نسبت به برخی گناهان جبران گذشته واجب است مثلا اگر گناهش ترک نماز و روزه بوده در انجام نماز و روزهای قضا کوتاهی نکند ، خمس ، زکات و حق الناس که بر گردن دارد را پرداخت کند.و در ادای دین صدقه دادن یا انجام کار خیر برای طلبکار هر چند مرده باشد کافی نیست .(عروه اول احکام اموات- مراجع مساله 1813؛ 1814؛ 1815؛ 2279؛ 2701)
تعجیل در فرج امام زمانعلیه السلامو سلامتی مراجع عظام خصوصا مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم خداوند متعال در قران مجید می فرماید: قُلْ یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ.
بگو اى بندگانم که زیاده بر خویشتن ستم روا داشته اید، از رحمت الهى نومید مباشید، چرا که خداوند همه گناهان را مى بخشد، که او آمرزگار و مهربان است (سوره زمر آیه 53 )
چند نکته درباره توبه:
1. یکی از مهمترین واجبات توبه از گناهاناست که واجب فوری است و تأخیر انداختن آن جایز نیست و زمان و مکان و آداب خاصی لازم ندارد لذا فرد وقتی گناهی مرتکب شد باید سریعا توبه کند اگر چه قبلا هم توبه کرده و آنرا شکسته؛ باز هم باید توبه واقعی کند و به سوی خداوند برگردد و از رحمت خدا ناامید نباشد زیرا ناامیدی از رحمت خدا خودش نیز گناه است.
2. حقیقت توبه پشیمانی از گناه است یعنی قلبا از گناهش پشیمان شود و تصمیم بر ترک گناه بگیرد و گناهانی را که انجام داده مثلدروغ ، تهمت ، غیبت، بدحجابی ،نگاه به نامحرم، موسیقی حرام،خرید و فروش و استعمال مواد مخدر تصمیم بگیرد که ترک کند.
3. همچنین نسبت به برخی گناهان جبران گذشته واجب است مثلا اگر گناهش ترک نماز و روزه بوده در انجام نماز و روزهای قضا کوتاهی نکند ، خمس ، زکات و حق الناس که بر گردن دارد را پرداخت کند.و در ادای دین صدقه دادن یا انجام کار خیر برای طلبکار هر چند مرده باشد کافی نیست .(عروه اول احکام اموات؛ مراجع مساله 1813؛ 1814؛ 1815؛ 2279؛ 2701)
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خصوصا مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم
بسم الله الرحمن الرحیم
با تسلیت ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین و گرامیداشت دهه امر به معروف و نهی از منکر
اثرات زیانبار ترک امر به معروف و نهی از منکر
1. شرکت در گناه دیگران :
یکی از پیامدهای منفی ترک نهی از منکر، شریک شدن در گناه دیگران است. وقتی فرد گنهکار در جامعه مشاهده می کند که کسی در مقابل رفتار هنجار شکنانه او در اجتماعی انسانی توجهی نمی کند. این احساس در او زنده می شود که کار او صحیح است و در انجام محرمات الهی جرات پیدا می کند، لذا سکوت فرد نشان شریک بودن در گناه اوست؛ گاهی اوقات سکوت در برابر گناه نشانه رضایت است و بر اساس آیات و روایات، این گونه افراد شریک گناهکار محسوب می شوند.
أَمیرِالمُؤْمِنین علیه السلام: فرمود: کسى که ظلم مى کند و کسى که راضى به ظلم کردن باشد و کسى که کمک به ظالم مى کند هر سه هم دستان ظلم محسوب مى شوند.( وسائل الشیعه، ج 11، ص 410)
2. تضعیف ایمان:
پیامبر اسلام(ص) فرمود: خداوند مؤمن ناتوانی را که دین ندارد مبغوض می دارد، از آن حضرت سؤال شد که مؤمن ضعیف بی دین کیست؟ آن حضرت در جواب فرمود: آن انسانی که نهی از منکر نمی کند.»( کافی ،ج ۵، ص۵۹) ترک امر به معروف و نهی از منکر رفته رفته انسان را نسبت به دستورات الهی سست و بی اعتقاد خواهد کرد. فردی مشاهده کند دیگران به راحتی احکام الهی را زیر پا می گذارند وهیچ گونه عکس العملی در قبال کار ناشایست او از خود نشان نمیدهند، کم کم نسبت به شیوع محرمات الهی در جامعه بی تفاوت می شود و جامعه دچار ضعف ایمانی و اعتقادی می شود.
3. مستجاب نشدن دعا: امام علی(ع) : امر به معروف و نهى از منکر را ترک نکنید زیرا در این صورت دعا مى کنید و دعایتان مستجاب نمى شود (نهج البلاغه ،نامه 47)
خداوند توفیق امر به معروف و نهی از منکر را به همه عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد وآل محمد
سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیمازحضرتامامرضاعلیهالسلامروایتشدهکهمیفرمایند:
لَتَأمُرُنَّبِالْمَعْرُوفِوَلَتَنْهُنَّعَنِالْمُنْکَرِاَوْلَیَسْتَعْمِلَنَّعَلَیْکُمْشِرَارُکُمْ فَیَدْعُوا خِیَارُ کُمْ فَلاَیُسْتَجَابُلَهُمْ
بایستیکهبهمعروفامروازمنکر نهی کنید)اگراینکارنکردید) افراد بدکردار برشمامسلطخواهندشد،بگونهایکهدیگرخوبهایتاندعامیکنندامامستجابنمیشود.(کافیج5ص 55)
باتوجه به هفته امربه معروف نکاتی کوتاه درباره امر به معروف و نهی ازمنکر:
1- امر به معروف و نهی از منکر مختصبهصنفو گروهی نیست و بر همه اقشار جامعه با وجود شرائطش واجب است.
2- هر کدام از امر به معروف و نهى از منکر بر دوقسم واجب ومستحب تقسیم مىشود، به این معنا که امر به معروف در موارد ترک واجبوانجامحرام، واجب است و در مواردی که انجام معروف، مستحب وانجام منکر، مکروه است امربهمعروفونهیاز منکر مستحب میباشد (تحریر ج 2 اقسام و کیفیت وجوب امر و نهی)
3.فردی که میخواهد امر به معروف و نهی از منکر کند، باید بداند کاری که فرد آن را ترک نموده، از واجبات است یا کاری که فرد آن را مرتکب شده، از گناهان میباشد. معروف یعنی کاری که عقل خوب بودن آن را متوجه میشود و یا شرع مقدّس ما را به خوب بودن آن راهنمایی کرده است مثل نماز ،عدالت ، رعایت حق الناس و منکر یعنی کاری که عقل بد بودن آن را درک می¬کند و یا شارع مقدّس ما را از ناپسند بودن آن آگاه نموده است. مثل ظلم و بد حجابیورشوه گرفتن(رسالهجامعص617وتحریرمسالهامربهمعروف)
خداوند متعال توفیق عمل به وظائفشرعی رابههمه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد