سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
علت کمک به جریان مقاومت را می توان با دیدگاه های گوناگون پاسخ داد که :
اولا:از لحاظ فقهی، وجوب دفاع از سرزمین های اسلامی از ضروریات فقه اسلام است واز طرفی دفاع از مقدسات مثل حرمهای اهل بیت نیز، وظیفه یک محب و دوستدار اهل بیت است.
ثانیا: به عنوان یک مسلمان و شیعه باید کمک کرد ؛چون پیامبر فرمود: هر کس فریاد استغاثه مظلومی (اعم از مسلمان یا غیر مسلمان) را بشنود که مسلمانان را به یاری می طلبد، اما فریاد او را اجابت نکند، مسلمان نیست(وسایل الشیعة ، ج 11، ص 108) و امام علی(ع) فرمود:«کونوا للظالم خصماً و للمظلوم عوناً» همواره خصم ظالم و یار و یاور مظلوم باشید(نامه47 نهج البلاغه)
ثالثا: از باب انسانیت نیز هر فردی وظیفه دارد به همنوع خود در زمانی که به او ظلم می شود کمک کند(تو کز محنت دیگران بی غمی- نشاید که نامت نهند آدمی)
رابعا: از جهت دفاع از جان و مال و میهن خود نیز باید کمک کرد ،چون آن کشورها خط مقدم جنگ ما هستند و گرنه دشمن به کشور ما وارد می شود.
خداوند بصیرت در دین و دنیا به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در روایت است از امیرالمومنین علیه السلام که فرمودند: فَمَنْ أَمَرَ بِالْمَعْرُوفِ شَدَّ ظُهُورَ الْمُؤْمِنِین.
کسى که امر به معروف کند، مسلمانان را تقویت و پشتیبانى کرده است. (نهج البلاغة (للصبحی صالح) حکمت 31 ، ص473 )
چند نکته در ارتباط با امر به معروف و نهی از منکر
1. اگر انسان گناهی مانند پایمال کردن بیت المال، رشوه، رباخواری، کم کاری در محل کار، بدحجابی، غیبت و منکرات دیگر را مشاهده کند با وجود شرایط، وظیفه اش امر به معروف و نهی از منکر است و یکی از ابزار این فریضه الهی زبان است؛ آن هم با زبانی نرم و بدور از خشم و نفرت و اگر تمامی افراد جامعه به همین مقدار عمل کنند به تعبیر مقام معظم رهبری گناه در جامعه خواهد خشکید. (اجوبه س1070)
2. انسان نمی تواند به بهانه اینکه دیگران به این وظیفه عمل نمی کنند، این امر مهم را در جایی که شرایطش هست ترک کند. (تحریرالوسیله کتاب امر به معروف م2)
3. در مواردی که جرمی اتفاق می افتد و شرایط امر به معروف و نهی از منکر وجود ندارد و نیاز به ورود دستگاه های نظارتی دارد، واجب است که نهادهاى مربوطه را که از طرف حکومت براى این کار اختصاص یافتهاند، مطلع نماید؛ اطلاع از وجود شبکه های فساد در ادارات، باندهای خرید و توزیع مواد مخدر و مشروبات الکلی و خانه های فساد از این مصادیق هستند. (اجوبه س 1082 و1083)
خداوند همه ما را مشمول رحمتش بگرداند به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
امام باقر علیه السلام برای افزایش عمر می فرمایند:
اَلْبِرُّ وَ الصَّدَقَةُ یَنْفیانِ الْفَقْرَ وَ یَزیدانِ فِى الْعُمْرِ وَ یَدْفَعانِ عَنْ صاحِبِهِما سَبعینَ میتَةَ سوءٍ:
کار خیر و صدقه، فقر را مى بَرند،و بر عمر مى افزایند و هفتاد مرگ بد را از صاحب خود دور مى کنند.(ثواب الاعمال ، ص ۱۴۱)
در روایات راههایی برای افزایش عمر بیان شده است که برخی ذکر میشود:
1-صدقه: صدقه شامل دادن واجبات و مستحبات مالی از سوی شخص است و اختصاص به زکات و خمس ندارد. هر کسی به هر میزان که صدقه به ویژه به سائل و محروم دهد، از برکات آن بهرهمند خواهد شد که از جمله آنها افزایش عمر است. امام باقر(ع) فرمود: کار خیر و صدقه، فقر را میبرد، بر عمر میافزاید و هفتاد مرگ بد را از صاحب خود دور میکند. (ثواب الاعمال، ص 141)
2-اجتناب محرمات الهی: اجتناب از گناه و عوامل ایجاد غضب الهی از دیگر راههای افزایش عمر است؛ زیرا اگر موجبات غضب تحقق یابد، باعث کاهش عمر میشود. در همین رابطه پیامبر(ص) میفرماید: مرگ انسانها در نتیجه گناهان، بیشتر از مرگ آنها در نتیجه فرا رسیدن اجل است و زنده ماندن انسانها در نتیجه نیکیهایشان، بیشتر از زندگی کردنشان به خاطر باقی بودن عمر است(مکارم الاخلاق، ص 362)
3-شکرنعمت: امام علی (علیه السلام) فرمودند: شکرگزاری فراوان ، عمر را زیاد می کنند و بر مُهلت زندگی می افزایند(غررالحکم،ح9306)
4-رعایت نظافت: امام صادق(ع) میفرماید: دستهایتان را قبل و بعد از غذا خوردن بشوئید، که فقر را میبرد و بر عمر میافزاید.(محاسن، ج 2، ص 202)
خدواند عمر با برکت به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلوات برمحمد و آل محمد
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. از حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها روایت شده که فرمودند: أزهَدُ النُاسِ مَن تَرَکَ الحَرام.
زاهد ترین مردم کسی است که حرام را ترک کند. ( تحف العقول،ص۵۱۹ )
چند نکته دربارهی مال حرام:
1. مصرف مال در راه حرام گناه و خودش نوعی کفران نعمت الهی است و در برخی موارد، مصرف مال در راه حرام، خود نوعی تشویق و ترویج گناه بوده و حرام است.
2. خرید و فروش هر چیزی که از راه حرام مثل قمار، دزدی، یا فیلم ها و عکس های مبتذل و موسیقی حرام به دست آمده، حرام می باشد و اگر موقع خرید نمی دانسته مال دزدی و غصبی بوده باید پس از اطلاع آن را به صاحب اصلی برگرداند.
3. استعمال و خرید و فروش مواد مخدر جایز نیست و همچنین خرید هر چیزی که ترس این باشد که خود، خانواده یا دیگران از آن استفاده حرام کنند؛ مثل ماهواره و موبایل و اینترنت حرام است. (رساله مراجع مساله 2064؛ 2070)(اکثر مراجع؛ رساله مراجع مساله 2055؛ مسائل جدید ج1 ص71؛ منهاج الصالحین، المکاسب محرمه م8؛ مسائل منتخبه م647)
خداوند متعال توفیق کسب روزی حلال را به همه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
خداوند در قرآن می فرماید:«و لا تحسبن الذین قتلوا فی سبیلالله امواتا بل احیاء عند ربهم یرزقون»:
آنان که در راه خدا کشته میشوند مردگان مپنداریدکه آنان زندگانند و نزد خدای خویش روزی میخورند. (ال عمران، 169)
امروزه دشمنان اسلام بیشترین وحشت را از فرهنگ شهادت و شهادت طلبى دارند؛ از این رو دنبال حذف فرهنگ شهادت طلبی و جهاد از جامعه هستند؛ برای درک بیشتر ارزش شهادت چند نمونه از روایات درباره شهادت را خدمت شما عرض می کنیم:
1-بالاترین خیر:پیامبر(ص) فرمود:بالاتر از هر نیکی، نیکی برتری است تا این که شخص در راه خدا کشته شود. پس هنگامی که در راه خدا کشته شد، نیکوکاری ای بالاتر از آن نیست.(بحار، ج 100، ص 10)
2-اولین بهشتی:امام رضا (ع)می فرماید: اوّلین کسی که وارد بهشت می شود، شهید است( بحار ج 100، ص 11)
3-مقام شفاعت داشتن:پیامبر(ص) فرمود:سه گروه هستند که در روز قیامت شفاعت می کنند و خدا هم شفاعت آنان را می پذیرد: پیامبران، سپس عالمان و سپس شهیدان(بحار، ج 100، ص 12)
4-رهبران اهل بهشت:پیامبر(ص) فرمود: مجاهدان در راه خدا رهبران اهل بهشتند. (مستدرک، ج 11، ص 18)
خداوند توفیق شهادت در راه خودش را به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. از امام صادق علیه السلام روایت است که حضرت فرمودند:
مَن تَطَهَّر َثُمَ أوَی إلَی فِراشِهِ باتَ وَ فِراشُهُ کَمَسجدِهِ.
هر کس وضو بگیرد ، سپس در رختخواب خود برود و بخوابد، بستر او مانند محل نمازش (عبادتگاهش) خواهد بود. (وسائل الشیعة -آل البیت ج1 ص 378)
چند نکته کوتاه درباره وضو:
1. اگر چیزی به اعضای وضو چسبیده، در صورتی که می داند مانع از رسیدن آب است مانند لاک، چسب و رنگ روغنی و یا شک دارد که از رسیدن آب جلوگیری می کند یا نه، باید آن را در زمان وضو برطرف کند و اگر می داند که مانع نیست مانند رنگ حنا ، اشکال ندارد.(مشهور. مخالف= مکارم: اگر مانع بسیار کوچک باشد برای وضو اشکال ندارد.) (رساله مراجع م 290 و سایت مکارم استفتائات عدم وجود مانع در اعضای وضو)
2. چربی روی پوست در اعضاء وضو چنانچه مانع رسیدن آب به بدن نباشد اشکالی ندارد؛ فرقی نمی کند چربی معمولی خود بدن باشد یا چربی که به سبب کرم و مانند آن باشد مثلا چربی کرمهای مرطوب کننده که جذب پوست می شود و مانع رسیدن آب به بدن نیست. ( رساله مراجع م294)
3. اگر بعد از وضو مانعی در اعضاء وضو مشاهده نماید مثل چسب، لاک و بداند که این مانع هنگام وضو بوده است، وضوی او باطل است و اگر با این وضو نماز خوانده باید نمازش را دوباره بخواند. .(مشهور. مخالف= مکارم: اگر مانع بسیار کوچک باشد برای وضو اشکال ندارد.) (سایت مکارم استفتائات عدم وجود مانع در اعضای وضو و رساله جامع م 328)
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام تقلید خاصه مقام معظم رهبری صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در روایت است از امیرالمومنین علیه السلام که می فرمایند: ... مَنْ أَصْلَحَ فِیمَا بَیْنَهُ وَ بَیْنَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ أَصْلَحَ اللَّهُ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى فِیمَا بَیْنَهُ وَ بَیْنَ النَّاسِ.
هر کس رابطه اش را با خدا اصلاح کند، خداوند رابطه او را با مردم اصلاح خواهد نمود. (الکافی (ط - الإسلامیة) ؛ ج8 ؛ ص307)
چند نکته در مورد پوشش زن و مرد در نماز
1.خانم ها باید تمام بدن خود را حتی سر و موهایشان را در نماز بپوشانند ولی پوشاندن گردی صورت(به مقداری که در وضو شسته می شود) و دستها و پاها تا مچ لازم نیست و برای آن که یقین کنند مقدار واجب را پوشانده اند باید مقداری از اطراف صورت و قدری پایین تر از مچ را هم بپوشانند.(پوشاندن مقداری از اطراف صورت و مچ: مشهور(فتوا)مکارم(احتیاط واجب) توضیح المسائل مراجع م789)
2. برای خانم ها پوشاندن پا اعم از کف و روی پا واجب نیست البته اگر نامحرم حضور دارد باید آن را بپوشاند.(مشهور. مخالف: مکارم= احتیاط واجب کف پا و روی پا را در مقابل نامحرم بپوشاند. سایت مکارم استفتائات، حجاب بانوان). (توضیح المسائل مراجع م789وم2435)
3. در پوشش خانم ها فرقی بین نماز واجب و مستحبی وجود ندارد.( عروه الوثقی کتاب الصلاه فصل فی الستر م9)
4. مردها باید در حال نماز، اگر چه کسی آنان را نمی بینند عورتین خود را بپوشانند. البته سزاوار است هنگام نماز مرد با لباس کامل که در برابر افراد محترم به تن مىکند بدن خود را بپوشاند.(توضیح المسائل مراجع م788)
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظالم تقلید خصوصا امام خامنه ای صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
امام صادق(ع) برای افزایش طول عمر می فرمایند:
صَدَقه وَ بِرُّ الْوَالِدَیْنِ وَ صِلَةُ الرَّحِمِ یَزِیدَانِ فِی الْأَجل:
نیکی به پدر و مادر و صله رحم موجب ازدیاد عمرند.(بحار، ج71، ص 83)
در روایات راههایی برای افزایش عمر بیان شده است که برخی ذکر میشود:
1-نیکی به والدین و صلهرحم: صلهرحم تا جایی نقش دارد که پیامبر(ص) میفرماید حتی زمانی که قومی به جای نیکی، به فجور و گناه ورزی روی میآورند به سبب آنکه صلهرحم را به جا میآوردند، دارای عمر طولانی خواهند شد. پیامبر(ص) در این باره میفرماید: مردمی که گناهکارند و نه نیکوکار، به صلهرحم، اموالشان زیاد و عمرشان طولانی میشود. حال اگر نیک و نیکوکار باشند، چه خواهد شد!؟ (کافی، ج 2، ص 155)
2-خوش اخلاقی: امام صادق(ع) میفرماید: نیکوکاری و خوش اخلاقی، خانهها را آباد و عمرها را طولانی میکنند. (کافی، ج 2، ص 100) واین طبیعی است، چون با اخلاق خوش استرس کم شده و بیماریها کم میشود.
3-زیارت امام حسین(ع): در این باره امام صادق(ع) فرموده است: زیارت امام حسین(ع) را رها نکن و دوستان خود را هم به آن سفارش کن که در این صورت، خداوند عمرت را طولانی و روزیات را زیاد میکند و زندگیات را همراه با سعادت میکند (کامل الزیارات، ص 286)
4-نیکی به خانواده: امام صادق(ع) میفرماید: هر کس به شایستگی در حق خانوادهاش نیکی کند، خداوند بر عمرش میافزاید. (کافی، ج 8، ص 219، ح 269)
خدواند عمر با برکت به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلوات برمحمد و آل محمد
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در روایتی امام صادق علیه السلام می فرمایند:
... مَنْ یَثِقْ بِاللَّهِ یَکْفِهِ مَا أَهَمَّهُ مِنْ أَمْرِ دُنْیَاهُ وَ آخِرَتِه... .
هر که به خدا اعتماد کند، خداوند کارهای دنیا و آخرتش را، که او را بی قرار کرده اند، کفایت می کند. (تحف العقول ؛ النص ؛ ص304)
1. وام ها و تسهیلات بانکی که از بانک گرفته می شود باید طبق قرارداد عمل شود و تنها صورت کاغذ بازی نداشته باشد و وام را در همان مورد مصرف نماید و مصرف وام در غیر مورد قرارداد جایز نیست. بر همین اساس بردن فاکتور و مدارک جعلی، نوعی دروغ عملی و تقلب و گناه می باشد. مثلا شخصی وام خرید کالا می گیرد ولی فاکتور صوری برده و به جای خرید، پول را در راه دیگری مثل پرداخت بدهی یا مخارج زندگی مصرف می کند. ( برگرفته از اجوبه الاستفتائات مقام معظم رهبری – احکام بانک ها - جامع المسائل فاضل ج 2 امور بانکی س 409 و 410- استفتائات مکارم ج3 س 1341و 1351 و 1699، استفتائات بهجت ج 3 س3997)
2. اگر مسئول یا کارکنان بانک یا صندوق بدانند مدارک جعلی است و بپذیرند و یا به آوردن مدارک و فاکتور جعلی و صوری راهنمایی کنند آنها نیز گنهکار هستند. (اجوبه س1986 و 1987 ، سایت مکارم استفتائات، استفتائات امور بانکی، مصرف وام برخلاف قرارداد)
3. بعد از دریافت وام تسهیلاتی از بانک نمی تواند وام را به دیگری واگذار کند مگر اینکه قانون بانک اجازه بدهد.
خداوند متعال کسب روزی حلال را به همه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
امام علی(ع) گناه را از عوامل سلب آرامش می داند و می فرمایند:
کَم مِن شَهوَةِ ساعَةٍ اَورَثَت حُزناً طَویلاً؛.
چه بسیار خواهش های نفسانی لحظه ای، که اندوه طولانی و درازی را در پی دارد.( کافی، ج 2 ، ص 451 )
بعضی از عوامل از بین رفتن آرامش که در روایات بدان ها اشاره شده است عبارت اند از:
1-دلبستگی به دنیا: پیامبر اکرم (ص) فرمود: "رغبت و علاقه به دنیا موجب غم و حزن انسان است و زهد و بی رغبتی به دنیا موجب راحتی قلب و بدن است(بحار، ج 73، ص 91)
امام خمینی (ره) نیز با توجه به روایات به فرزندشان حاج سید احمد فرمودند: «... من آنچه ملاحظه کردم و مطالعه در حال قشرهای مختلف نمودم، به این نتیجه رسیده ام که قشرهای قدرتمند و ثروتمند، رنج های درونی و روانی و روحیشان از سایر اقشار بیشتر و آمال و آرزوهای زیادی که به آن نرسیده اند بسیار رنج آورتر و جگر خراش تر است... آنچه مایه نجات انسان ها و آرامش قلوب است، وارستگی و گسستگی از دنیا و تعلقات آن است که با ذکر و یاد دایمی خدای تعالی حاصل می شود(نامه 26/4/1363)
2-طمع و چشم داشت به مال مردم: پیامبر اکرم (ص) فرمودند: "کسی که به مال دیگران طمع و چشم داشت، داشته باشد حزن و اندوهش طولانی خواهد شد(بحار، ج 77، ص 172)
3-حسادت: امیرالمؤمنین علی (ع) فرمود: "غیر از حسود ظالمی را ندیدم که شبیه ترین کس به مظلوم باشد؛ زیرا دارای قلبی غصه دار و حزنی پیوسته است"(بحار، ج 73، ص 256)
4-چشم و هم چشمی: برخی از مردم وقتی می بینند کسی چیزی دارد، آنها هم سعی می کنند آن چیز را تهیه کنند و داشته باشند و نداشتن آن چیز موجب نگرانی و ناراحتی آنان می گردد و احساس کمبود می کنند. پیامبر اکرم (ص) فرمودند: در امور دنیا به کسانی که وضع زندگیشان پایین تر از تو می باشد بنگر، نه به کسانی که وضع مالی آن ها از تو بهتر و برتر است(جامع السعادات، ج6، ص105)
خداوند آرامش حقیقی به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات برمحمد و آل محمد
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. امام سجاد علیه السلام در دعای مکارم الاخلاق می فرمایند:
... وَ انْتَهِ بِنِیَّتِی إِلَى أَحْسَنِ النِّیَّات... .
خدایا نیت من را به بهترین و پاکترین نیت ها منتهی کن. (الصحیفة السجادیة، دعای بیستم، مکارم الاخلاق)
چند نکته در مورد نیت در عبادات:
1. نیت در عبادت همان قصد و اراده فرد در انجام عمل برای رضای خداوند می باشد و لازم نیست به زبان آورده شود یا در ذهن خود نیت را مرور دهد؛ به طور مثال در نماز ظهر ، شخص مسافر لازم نیست بگوید دو رکعت نماز ظهر می خوانم بلکه همین که می داند نماز ظهر را به صورت دو رکعتی برای رضای خدا بجا می آورد، کفایت می کند. (عروه الوثقی ج1 کتاب الصلاه فصل فی النیه قبل از م1)
2. اگر کسی هنگام خواندن نماز ظهر مثلا، قصد و نیت واقعی او خواندن نماز ظهر باشد اما به طور سهوی بگوید 4 رکعت نماز عصر می خوانم این اشتباه تاثیری ندارد و نماز ظهرش صحیح می باشد.( عروه الوثقی ج1 کتاب الصلاه فصل فی النیه م17)
3. اگر شخص به گمان اینکه هنوز وقت نماز تمام نشده نماز را به نیت ادا بخواند و بعد بفهمد وقت نماز گذشته یا به گمان اینکه وقت تمام شده، نماز را به نیت قضا بخواند و بعد بفهمد هنوز وقت برای خواندن نماز داشته است، در صورتی که نماز را به قصد انجام وظیفه ای که بر گردنش بوده بجا آورده، نمازش صحیح می باشد. (عروه الوثقی ج1 کتاب الصلاه فصل فی النیه م2)
سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
خداوند در قرآن راهکار آرامش را یاد خدامیداند و میفرماید:
أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ:
همانا با یاد خدا قلب ها آرام می شود (آیه 28 رعد)
برخی عوامل رسیدن به آرامش عبارتند از:
1-یادخدا:طبق آیه تلاوت شده یادخداباعث آرامش است،یعنی این که انسان همیشه توجه و یقین داشته باشد که هیچ موجودی در عالم نمی تواند مستقل و جدای از «الله» منشأ اثر باشد وتمام قدرت و ملک و هستی از او است وعزت و ذلت بندگان نیز به دست او است؛ او بر همه چیز توانا است؛اگر انسان واقعا با تمام وجودش باور داشته باشد که هیچ دگرگونی و قدرتی در عالم نیست مگر این که وابسته به خداوند بزرگ است و آن گاه با زبان بگوید: «لاحول و لاقوة الا بالله العلی العظیم»، دیگر دغدغه و اضطرابی ندارد.
2-توکل به خدا: توکل یعنی این که انسان وظیفه خود را در حد توانایی انجام داده و نتیجه کارها را به خداوند واگذار نماید. قرآن مجید می فرماید: "کسی که بر خدا توکل کند خداوند او را کفایت می کند"(آیه 3 طلاق)چون رزق از ناحیه خداوند تعالی ضمانت شده وخداوند قادر است که از عهده ضمانت خود برآید.
3-رضایت به خواست الهی: اگر انسان باور داشته باشد که خداوند متعال همیشه خیر خواه بندگان خود است و به خواست الاهی گردن نهد هیچ دغدغه ای نخواهد داشت.پیامبر (ص) دراین زمینه فرمود: هرکس اطمینان کند که آنچه خداوند برای او مقدر کرده، از او فوت نمی شود، قلبش راحت و آرام می گردد.(غررالحکم، ح 8763)
خداوند آرامش حقیقی به ما عنایت بفرماید به برکت صلوات برمحمد و آل محمد
در روایت است از رسول خدا صلی الله علیه و آله که فرمودند:
حُفُّوا الشَّوَارِبَ وَ أَعْفُوا اللِّحَى وَ لَا تَشَبَّهُوا بِالْیَهُودِ.
سبیل هایتان را کوتاه نمایید و محاسن (ریش ها) خودتان را بلند نگه دارید و خود را شبیه یهودیان مگردانید. (وسائل الشیعة ؛ ج2 ؛ ص116)
مسلمان ظاهر و باطن خود را مطابق با دستورات اسلام قرار می دهد لذا باید به ظاهر و باطن خود اهمیت دهد.
چند نکته درباره ریش تراشی:
1. کوتاه کردن ریش به مقداری که مردم بگویند تَه ریش دارد، اشکال ندارد. اما اگر به مقداری کوتاه کند که عرفا صدق ریش نکند و مردم نگویند تَه ریش دارد، اشکال دارد. (مشهور. مخالف= صافی، بهجت، گلپایگانی: تراشیدن ریش حرام است.)
2. در گناه بودن تراشیدن ریش فرقی بین تیغ و ماشینهای مختلف و هر وسیله دیگری نیست لذا با هر وسیله ای که محاسن را کوتاه می کند اگر به مقداری کوتاه کند که صدق ریش نکند، اشکال دارد. اما خط گرفتن و تیغ زدن گونه ها و گردن اشکال ندارد.
3. اگر موهای صورت نوجوان که تازه روییده است، کم باشد به طوری که عرفا نگویند ریش دارد (عرفا صدق ریش نکند)، تراشیدن آن مانعی ندارد. (مشهور. مخالف: صافی و بهجت و گلپایگانی: تراشیدن ریش حرام است.) (مکارم استفتائات جدید ج1 س570 و ج2 س 753)
(مشهور: بنابراحتیاط واجب تراشیدن جایز نیست و تراشیدن بعض حکم تمام را دارد و پرفسری کافی نیست: مسائل جدید ج1ص73؛ اجوبه الاستفتائات سوال1410و1411؛ سیستانی، رساله جامع م2246 و 2247_ مکارم، تبریزی، وحید، خوئی: گزاردن ریش چانه و اطراف چانه (ریش پرفسری) کافی است، تبریزی، استفتائات ج2 ص504 س 2064 و2071؛ مکارم، استفتائات، ج2 751؛ صراط النجات، ج2 ص285 س906 _ مسائل جدید ج1ص74؛ گلپایگانی، مجمع المسائل، ج2 سوال15)
خداوند متعال به همه ما توفیق ترک گناه و معصیت عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد وآل محمد.
سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
خدواند در قرآن درباره علم غیب می فرماید:
«عالِمُ الْغَیْبِ فَلا یُظْهِرُ عَلی غَیْبِهِ أَحَداً إِلاَّ مَنِ ارْتَضی مِنْ رَسُولٍ؛
و هیچ احدی بر غیب خدا اطلاع ندارد؛ مگر کسی که خدا از او راضی باشد (آیه 26و27جن)
آیات قرآن درباره علم غیب سه گونه است:
1-برخی آیات علم غیب را مخصوص خدا میدانند(آیه 59 انعام)
2-طبق برخی آیات پیامبر(ص) علم غیب را از خود نفی میکند(آیه 188 اعراف)
3-برخی آیات می گوید که برخی از رسولان و برگزیدگان نیز علم غیب دارند(آیه 27 جن)
راه جمع این است که بگوئیم:
علم غیب ذاتا ومستقلا مخصوص خداست و معصومین از جانب خدا علم دارند؛ازاین جهت هرجا در قرآن آمده که علم غیب مخصوص خداست(آیه 59 انعام) منظور علم غیب ذاتی و استقلالی وبالفعل است وهرجا می گوید برخی دیگر که خدا بخواهد به آنها علم میدهد(آیه 27 جن)،منظور علم غیر مستقل است و ازجانب خدا وبا اذن اوست نه ذاتی که اگر بخواهند خدا به آنها میدهد؛ ازطرفی برخی علوم مثل روز قیامت فقط مختص خداست .
خداوند توفیق فهم معارف دین را به ماعنایت بفرماید به برکت صلوات برمحمد و آل محمد
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. از امام صادق علیهالسلام روایت شده که فرمودند: إذَا قَامَ الْمُصَلِّى إلَیالصَّلَاةِ، نَزَلَتْ عَلَیْهِ الرَّحْمَةُ مِنْ أعْنَانِ السَّمَاءِ.
هنگامى که نمازگزار به نماز میایستد، رحمت خداوند از پهنای آسمان بر او نازل مىشود. (اصولکافى ، ج 3، ص 265)
چند نکته کوتاه درباره نماز احتیاط:
1- برخی از شکیات نماز سبب واجب شدن نماز احتیاط می شود مثل شک بین 3 و 4 در نماز چهار رکعتی. (رساله مراجع م 1199)
2- اما کیفیت نماز احتیاط: اگر نمازگزار بخواهد یک رکعت نماز احتیاط بخواند باید فورا بعد از سلام نماز نیت نماز احتیاط کند و سپس تکبیر بگوید و حمد را بخواند و به رکوع برود و دو سجده نماید و بعد از دو سجده تشهد و سلام را بخواند و اگر وظیفه اش دو رکعت نماز احتیاط است بعد از دو سجده رکعت اول نماز احتیاط یک رکعت دیگر مانند رکعت اول بجا می آورد و بعد از دو سجده ی رکعت دوم، تشهد و سلام را می خواند.(رساله مراجع 1215)
3-نماز احتیاط، سوره و قنوت ندارد و نباید نیت نماز احتیاط را به زبان بیاورد و باید حمد حتی بسم الله آن را آهسته بخواند. (مشهور: بنابر فتوا یا احتیاط) آهسته خواندن حمد و بسم الله، مخالف: سیستانی بنابر احتیاط حمد آهسته خوانده شود اما بسم الله احتیاط مستحب آهسته خوانده شود. )رساله مراجع م 1216
خداوند ما را با اقامه کنندگان نماز محشور بفرماید به برکت صلواتی بر محمد و اله محمد.
سلام علیکم-بسم الله الرحمن الرحیم
امام صادق(ع) درمورد علم غیب ائمه(ع) می فرمایند: إِذَا أَرَادَ اَلْإِمَامُ أَنْ یَعْلَمَ شَیْئاً أَعْلَمَهُ اَللَّهُ ذَلِک:
زمانی که امام اراده کند،چیزی را بداند،خدا او را آگاه می کند(کافی، ج1،ص 258 )
گاهی سوال میشود چرا ائمه(ع) ازعلم غیب خود برای کشته نشدن، استفاده نکردند؟ باید گفت:
1-دوگونه علم وجود دارد(طبیعی-غیب) و انسان در برابرعلم طبیعی تکلیف دارد؛ ولی علمی که از ناحیه غیب به دست آمده، تکلیف نمیآورد؛ چون علم غیب در حقیقت علم امام، آگاهی بر قضای حتمی الاهی است که تغییر ناپذیر است؛ در نتیجه، هیچ تکلیفی ندارد; زیرا تکلیف در جایی معنا دارد که انجام یا ترک چیزی در اختیار مکلف باشد . امر و نهی درباره قضای حتمی بیهوده و بی اثر است; زیرا اراده انسانی در آن تاثیر ندارد
2-معصومین مکلف به زندگی به شیوه عادی بودند تا از الگو بودن نیفتند،چون برای هدایت بشر آمده اند ؛ واگر ازعلم غیب بهره گیرند، هرگز شکست نمی خوردند و نمی توانند الگوی مناسبی برای مردم باشد; زیرا در غم و رنج و مصیبت و مشکل انسان های عادی شریک نیستند که خلاف طبیعت است. البته گاه برای حفظ و عزت دین از علم غیب به دستور خدا استفاده می کنند; ولی قانون واساس بر این است که در جریان امور ظاهری از علوم عادی بهره گیرند
3-طبق برخی روایات(کافی، ج1،ص 258 ) ،علم غیب براى پیامبر و امامان شأنى است؛ یعنى، چنان نیست که این علم همواره، هر چیزى را در اختیار آنان قرار دهد. بر این اساس، ممکن است نسبت به نحوه شهادت خود با همه جزئیات آن علم نداشته باشد چون اراده نکرده که بداند.
4-معصومین نیز باید امتحان شوند و سنت الهی این است و ازطرفی عمل به غیب موجب برهم خوردن قوانین طبیعی است.
خداوند توفیق فهم معارف دین را به ماعنایت بفرماید به برکت صلوات برمحمد و آل محمد
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در روایت است از امام رضا علیه السلام که می فرمایند: مِنْ أَخْلَاقِ الْأَنْبِیَاءِ التَّنَظُّفُ.
تمیزی و پاکیزگی از اخلاق پیامبران است. (تحف العقول ص442)
دو نکته کوتاه درباره کیفیت تطهیر فرش و لباس:
1. یادگیری کیفیت تطهیر فرش و بقیه موارد علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب، مانع دچار شدن انسان به وسواس می شود.
2. لباس یا فرشی که با ادرار غیر بچه شیر خوار نجس شده:
الف: اگر بخواهیم با آب قلیل تطهیر کنیم به نظر اکثر مراجع باید دو مرتبه شسته و بعد از هر مرتبه فشار داده شود تا آب خارج شود یا بوسیله پارچه یا وسیله دیگری جمع شود و آبی که از فرش و لباس جدا می شود یا جمع می شود، نجس است. (مخالف: سیستانی در فرش یک مرتبه کافی است و آیت الله مکارم می فرماید: در فرش و لباس یک مرتبه کافی است. آیت الله خویی و تبریزی می فرماید: غساله متعقب به طهارت پاک است). (رساله مراجع مساله 160 و 27)
ب: اگر بخواهیم با آب لوله کشی تطهیر کنیم؛ در صورتی که دو مرتبه شسته شود و با فشار دادن، آب در فرش خارج شود به فتوای همه مراجع پاک می شود. هر چند با یک مرتبه شستن به فتوای اکثر مراجع پاک می شود و به فتوای برخی از مراجع نیازی به فشار دادن و خارج کردن آب نیست. (صرفا جهت اطلاع: رساله مراجع مساله 159: به فتوای آیات عظام: گلپایگانی، صافی، اراکی، سیستانی، بهجت و زنجانی و...در آب کر فشار لازم نیست؛ خویی و تبریزی و وحید و امام (احتیاط)و (مکارم: فشار یا حرکت تا آب خارج شود): فشار دادن لازم است. و نسبت به دفعات شستن: سیستانی: فقط لباس و بدن احتیاطا دوبار شسته شود(رساله جامع م170)؛ خوئی و تبریزی درصورتی که متنجس به بول باشد دوبار شستن لازم است. )
خداوند متعال همه ما را اهل علم و عمل قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم- بسم الله الرحمن الرحیم
رسول خدا (ص) فرمود:
علیکُمْ بقیام الّلیل فَإِنَّهُ تکفیرُ السَّیئاتِ:
بر شما باد به قیام در شب(نماز شب)، چرا که موجب پوشاندن و بخشش گناهان است.(بحار، ج ۸۷، ص ۱۲۳)
در روایات اثرات اخروی مختلفی برای نماز شب ذکر شده است که به برخی اشاره میشود:
1-پاک شدن گناهان: یکی از آثار نماز شب پاکی روح از آلودگی گناه میباشد.پیامبر میفرمایند: انسانی که سحرخیز باشد و نماز شب بخواند، آن گناهانی که در روز انجام داده ،پاک میشود.نمازشب حسنه ای است که در دل های مومنین وارد شده و آثار معصیت و تیرگی هایی که دلهایشان از ناحیه سیئات کسب کرده از بین می برد.
2-قبولی اعمال:پیامبر: نماز شب باعث قبولی عبادات و اعمال است.«(بحار، ج87، ص161)
3-استجابت دعا: امام صادق علیه السلام میفرماید: «کسی که در قنوت نمازوتر, چهل مومن و سپس برای خود دعا کند خداوند دعاهای وی را مستجاب میگرداند(وسائل الشیعه، ج4، باب 45)
4-رضایت خدا:رسول خدا - صلی الله علیه و آله - فرمود: نماز شب سبب کسب رضایت پروردگار است.( بحار ، ج. ۸۷، ص. ۱۶۰)
خداوند توفیق نمازشب به همه عنایت فرماید به برکت صلوات برمحمد وآل محمد
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در روایت است از امام رضا علیه السلام که در آثار خمس میفرمایند:
...فَاِنَّ اِخْراجَهُ مِفْتاحُ رِزْقِکُم... .
پرداخت خمس کلید رزق شماست.(وسائل، ج9، ص 538 )
چند نکته درباره احکام خمس:
1- یکی از واجبات مالی که عبادت هم می باشد پرداخت خمس است.
2- افرادی که درآمد شخصی هر چند به مقدار کمی داشته باشند خواه مجرد باشند یا متاهل، واجب است سال خمسی داشته باشند و درآمد سالانه خود را محاسبه کنند تا اگر چیزی از درآمد تا پایان سال باقی ماند خمسش را بپردازند. (اجوبه س 994 و 997)
3- اگر شخصی تا کنون حساب سال خمسی نداشته باشد و بخواهد خمس اموالش را پرداخت کند در صورتی که نمی داند چه مقدار خمس به اموالش تعلق گرفته، باید با دفتر مرجع خود مصالحه نماید.(فتوی یا احتیاط). (رساله مراجع م1797 و اجوبه س928)
4. کنار گذاشتن خمس، کفایت از اداء وظیفه نمی کند مگر اینکه به دفتر مرجع تقلید پرداخت کند یا برای تاخیر در پرداخت از مرجع تقلید یا نماینده مرجع تقلید اجازه بگیرد. (رساله مراجع م 1834)
خداوند توفیق انجام وظیفه شرعی را به همه ما عنایت فرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد.
سلام علیکم- بسم الله الرحمن الرحیم
امام رضا (ع) می فرمایند: صلاةُ الّلیلِ تزیدُ فی الرّزق:
نماز شب بر روزی انسان می افزاید(وسائل،ج 5، ص 272)
در روایات اثرات دنیوی مختلفی برای نماز شب ذکر شده است که به برخی اشاره میشود:
1-افزایش روزی:
برای رزق و روزی غیر از عوامل مادی از قبیل تلاش برای کسب رزق و روزی، عوامل معنوی مثل نماز شب مؤثر است ونباید همه عوامل را مادی بدانیم، بلکه یک سری عوامل معنوی نیز میتواند علّت یا جزء علّت باشد.روزی رسان خدا است و یکی از پادشهای نمازشب (رزق فراوان) است.
2-دفع بیماریها :رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: بر شما باد به نماز شب، زیرا آن روش شایستگان پیش از شماست، و بیداری شب انسان را به خدا نزدیک میکند، و از گناه باز میدارد و گناهان را میپوشاند، و بیماری را از بدن میزداید: (بحارالأنوار، ج۸۷، ص۱۲۳)
3-نورانیت چشم و چهره و اخلاق:امام صادق علیهالسلام فرمود: نماز شب انسان را خوش سیما و خوش اخلاق و خوشبو میکند، و دید انسان را نورانی میکند.(وسائل ، ج۵، ص۲۷۲)
4-ازبین رفتن غم ها و قرض ها: امام صادق علیهالسلام فرمود: نماز شب قرض را ادا میکند و غم را میبرد ( وسائل،ج 5، ص 272)
خداوند توفیق نمازشب به همه عنایت فرماید به برکت صلوات برمحمد وآل محمد