یادگیری علم

حدیث با موضوع علم آموزی

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
پیامبر عزیز خداصلی الله علیه وآله می فرمایند: العلم اکثر من ان یحصی فخذ من کل شی ء احسنه;

علوم و دانشها بیشتر از آن است که به شمارش در آید، پس (در این زمان کوتاه) از هر علمی نیکوترین آن را برگیر . بحارالانوار، ج 1، ص 219 .

بحارالانوار، ج 1، ص 219 .
حضرت محمد (ص)
توضیحات

امروز به طور رسمی سال تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان شروع شده است، و محصلین در مقاطعی جدید مشغول کسب علوم مختلف می شوند؛
علم آموزی در اسلام تاکید فراوان شده است؛ به ویژه یادگیری مسائلی که مورد نیاز و ابتلای مکلف است تا جایی که یادگیری برخی از دانستنی ها واجب شده است
همانطور که اسلام به تعلم (یادگیری) تاکید کرده است در طرف مقابل نسبت به تعلیم و آموزش هم توجه داشته و حتی در مواردی افراد دانا را مکلف به یاددادن و آموزش کرده است؛ و ما نمی توانیم در مواجهه به کسی که به وظیفه شرعی خویش اشتباه عمل می کند سکوت کنیم
حال سوال این است که آیا در همه موارد تذکر به کسی که اشتباه عمل می کند واجب است یا توضیحاتی دارد؟
در پاسخ می گوییم که مسئله دو صورت دارد:
الف: یک فرض آن است که فردی در مسئله ای بی‌اطّلاع از حکم شرعی باشد و در صدد تعلّم و فراگیری است و احتمال تأثیر هم هست، که در این صورت حکم آن است که یاد دادن مسأله‌ی شرعی به او واجب است؛ و در اصطلاح فقهی به این تذکرِ واجب «ارشاد جاهل» گفته می‌شود. مثلا کسی که نمی‌داند استفاده از انگشتر طلا ‏بر‏ مرد ‏حرام است یا نمی داند ارائه اسناد و فاکتور صوری و دروغی حرام است یا نمی‌داند ‏سقط جنین حتی قبل از دمیده شدن روح حرام است، یا نمی‌داند کاشت ناخن مصنوعی حرام است و به علّت ندانستن حکم شرعی، این موارد را رعایت نمی‌کند، اینجا فرموده اند یاد دادن و تذکر حکم شرعی با وجودِ شرایط به او واجب است. (1)
ب: اما یک موقع هست که مکلف حکم شرعی را می‌داند، ولی از روی اشتباه و ‏فراموشی مرتکب خلاف شده، در این صورت فرمودند تذکر دادن واجب نیست. مثلا کسی که می‌داند خوردن و آشامیدن، روزه را باطل می‌کند ولی از روی فراموشی اقدام به خوردن کرده؛ در این مورد تذکر دادن به او واجب نیست. یا اینکه می داند باید نماز رو به قبله باشد ولی الان اشتباها، قبله را رعایت نکرده، اینجا هم تذکر دادن واجب نیست. (که در این مثالها متخلف حکم را می داند) البته اگر موضوع از موضوعات بسیار مهم باشد تذکر دادن لازم است مثل کسی که ندانسته می خواهد مایعی سمی بخورد. (2)
زائرین و مجاورین عزیز می‌توانید سوالات دینی خود را با ذکر نام مرجع تقلیدتان به سامانه 30002020 پیامک کرده و پاسخ را مطابق نظر همان مرجع دریافت نمایید.
خداوند متعال به همه ما توفیق علم و عمل نسبت به مسائل دینی عنایت کند به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
منابع و نکات توضیحی:
(1) (تحریر الوسیله، ج۱، کتاب امربه‌معروف، القول فی شرائط وجوبهما، م 23 و 24 ؛ سایت ادمین، سوالات سامانه جامع امر به معروف و نهی از منکر، سوال شماره 1110130؛ توضیح المسائل جامع، م 2222 ؛ استفتائات سایت آیت الله مکارم، شرایط امر به معروف و نهی از منکر، ارشاد جاهل به حکم یا موضوع)
(2) (سایت ادمین، سوالات سامانه جامع امر به معروف و نهی از منکر، سوال شماره 1163165؛ توضیح المسائل جامع، م 2221)

احکام
Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code