سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. پیامبر خدا صلی الله علیه واله در روایتی می فرمایند: . (مَن یَمطُلْ على ذِی حَقٍّ حَقَّهُ و هُو یَقدِرُ على أداءِ حَقِّهِ فعلَیهِ کُلَّ یومٍ خَطیئةُ عَشّارٍ) بحار الأنوار : 103/146/3 .
اگر کسى بتواند حقّ کسى را بپردازد و تعلّل ورزد، هر روز که بگذرد، گناه باجگیر برایش نوشته شود
چند نکته کوتاه درباره احکام بدهکاری:
یکی از واجبات فوری پرداخت بدهی است بنابراین اگر بدهی مدت دار نباشد یا وقت پرداختش رسیده و طلبکار طلب خود را مطالبه کند، چنانچه بدهکار بتواند بدهى خود رابدهد باید فورا آن را بپردازد و اگر تاخیر بیندازد گناهکار است.
اگر طلبکار طلب خود را که به عهده بدهکار می باشد، به بدهکار ببخشد مثل اینکه خانمی مهریه ای راکه بر عهده شوهرش هست، به او ببخشد ، شوهرش نیز قبول کند، صحیح هست و در صورت پشیمانی حق مطالبه ندارد.(جهت اطلاع: برخی ازمراجع مثل ایت الله سیستانی در بخشش دین، قبول بدهکار را لازم نمی دانند.)
اگر انسان به فردی بدهکار باشد ولی هنوز مدت پرداخت بدهی نرسیده باشد، چنانچه زودتر بخواهد بدهی را پرداخت کند، می تواند با رضایت طلبکار بابت زودتر پرداخت کردن بدهی، مقداری از بدهکاریش را کم کند و زودتر بدهی را پرداخت کند.مثلا شخصی برای شش ماه دیگر 50 میلیون بدهکار است و می خواهد سه ماه زودتر بدهی را ادا کند، می تواند با توافق طلبکار، 45 میلیون مثلا نقدا پرداخت کند و باقیمانده را طلبکار به بدهکار ببخشد.
تعجیل در فرج امام زمان و سلامتی مراجع عظام خصوصا امام خامنه ای صلواتی عنایت بفرمایید.
منابع: رساله جامع م ج 3 م 953 و 915 و 894