سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تبریک دهه ولایت
در کتاب مناقب، ابن مغازلی از کتب اهل سنت در عظمت علی بن ابی طالب علیه السلام از پیامبر خدا نقل شده: یا علی! ما کنتُ أُبـالی مَنْ ماتَ مِن أُمَّتی وَ هُوَ یُبْغِضُکَ ماتَ یَهُودیّاً او نَصرانیّاً!
یا علی! هر کس از امّت من بغض تو را در دل داشته باشد، دیگر برای من مهم نیست که او یهودی خواهد مرد یا مسیحی! (الفردوس، ج ٥، ص ٣١٦ـ مناقب ابن مغازلی، ص ٥٠)
اما چند نکته شرعی در رابطه با حقوق زوجین در ازدواج دائم:
1. زن و شوهر نسبت به یکدیگر حقوق واجب و مستحبی دارند مثل اینکه زن نباید شرعا بدون اجازه شوهر از منزل خارج شود و یا اینکه مرد باید در صورت تمکین، نفقه همسر را که همان تامین خوراک و پوشاک و مسکن و سایر نیازهای متعارف خانم که مطابق شانش باشد تهیه کند. (1) درصد قابل توجهی از آمار طلاق (که متاسفانه آمار وحشتناکی است) به همین بی توجهی زوجین نسبت به حقوق شرعی مرتبط است، اینکه دانسته یا ندانسته حق طرف مقابل را ضایع می کند و سبب اختلافاتی در زندگی می شود.
2. زن و شوهر در یک مورد نباید موافق یکدیگر باشند و آن هم در گناه است لذا انسان نباید در گناه از همسرش اطاعت کند، که به مواردی اشاره می شود:
الف) یکی از گناهان بزرگ سقط جنین (در هر سنی) است که مثلا اگر مرد از همسرش خواست که سقط کند نباید انجام دهد و نباید اطاعت کند.
ب) یکی از این موارد کسب حرام است که مصادیقش فراوان است به این معنا که اگر مثلا خانم از شوهر بخواهد که برای رفاه بیشتر فلان مسیر حرام را برای درآمد بیشتر انتخاب کن مرد نباید به گفته وی ترتیب اثر دهد.
ج) اینکه مردی از همسرش تقاضا کند که با آرایش در خیابان و اماکن عمومی حضور یابد یا از او درخواست آرایش و زینتی کند که برای وضو و غسلش اشکال ایجاد می کند مانند ناخن مصنوعی، یا اینکه خانم از شوهرش درخواست تراشیدن ریش کند. که در همه این موارد نباید از همسر اطاعت کرد.
خداوند متعال به حق امیرالمومنین علیه السلام همه را در انجام تکالیف شرعی موفق بدارد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) (تحریر الوسیله، کتاب النکاح، ابتدای فصل قسمت و نشوز و شقاق ؛ منهاج الصالحین، ج 3 ، م 337 القسم الاول و القسم الثانی)