سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
در روایتی رسول خدا صلی الله علیه و آله می فرمایند: در روز قیامت قبل از اینکه انسان قدم از قدم بردارد راجع به اموال از انسان سوال می شود که: 1- مِنْ أَیْنَ اکْتَسَبَه از چه راهی به دست آورده 2- وَ فِیمَ أَنْفَقَهُ و در چه راهی مصرف کرده است. (تحف العقول ؛ النص ؛ ص56)
انسان نسبت به پولی که به دست می آورد و همچنین نسبت به پولی که هزینه می کند باید توجه داشته باشد که از جهت شرعی دچار گناه و معصیت نشود؛ لذا چند مساله شرعی دربارۀ مصرف مال عرض می شود:
1. مصرف کردن مال در راه حرام، گناه و نوعی کفران نعمت الهی است و کسی که مالش را در راه حرام مصرف کند، علاوه بر توبه از گناه پرداخت خمسش واجب است. (1)
2. هزینه کردن اموال در مسیر حرام مانند پرداخت رشوه و ربا، هزینه کردن اینترنت برای امور حرام، یا هر ابزاری که اعتقاد و اخلاق انسان را فاسد کند یا برگزاری مجالس رقص و موسیقی غیر شرعی و مانند اینها، حرام است و درآمدی که فرد از این راهها و مشابه این راهها بدست آورد، درآمد حرام محسوب می شود. (2)
3. یکی از موارد مصرف مال در راه حرام هزینه کردن برای مواد مخدر است بنابر این کاشت، نگهداری، حمل و نقل، خرید و فروش، واسطه گری و استعمال آن شرعا حرام است. در صورت مشاهده هر گونه تخلف شرعی با بودن شرایط نهی از منکر واجب است و اگر احتمال تاثیر نهی از منکر نمی دهد به مراجع ذی ربط اطلاع دهد.
خداوند متعال ریشه این بلای خانمان سوز را بخشکاند به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) (رساله مراجع م 1775 ؛ رساله آموزشی، ج1 درس 68 ص: 283 ؛ توضیح المسائل جامع م 2317)
(2) (رساله مراجع م 2055 و 2064 و 2070 ؛ رساله آموزشی، ج1 درس 12 ؛ اجوبه الاستفتائات س 1403 ؛ منهاج الصالحین، المکاسب محرمه م 9) (المسائل المنتخبه(للسیستانی) م 647)