احکام عبادی (گمان در رکعات)

حدیث با موضوع نماز

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
از پیامبر خدا صلی الله علیه و آله نقل شده شده است: أَلاَ إِنَّ اَلصَّلاَةَ مَأْدُبَةُ اَللَّهِ فِی اَلْأَرْضِ قَدْ هَنَّأَهَا لِأَهْلِ رَحْمَتِهِ فِی کُلِّ یَوْمٍ خَمْسَ مَرَّاتٍ.

آگاه باشید نماز سفره گسترده خدا در زمین است که خداوند آن را روزی پنج بار برای اهل رحمتش گسترانده است. (مستدرک الوسایل ، ج ۱، ص )

مستدرک الوسایل ، ج ۱، ص
حضرت محمد (ص)
توضیحات

یکی از مسائلی که همه ما به آن نیاز داریم و معمولا مورد ابتلاء است، احکام شکیات نماز است که مساله ای در این زمینه خدمت شما عرض می شود:
می دانیم که اگر کسی در حال خواندن نماز چهار رکعتی نسبت به رکعات نمازش شک کند مثلا نمی داند رکعت سوم نماز است یا چهارم؟ در این صورت حکم این است که بعد از لحظه ای فکر کردن به هیچ نتیجه و گمانی نرسید وظیفه اش آن است که همان رکعتی که مشغول انجام آن است را رکعت چهارم نماز بداند و نماز را تمام کند و بعد از نماز یک رکعت نماز احتیاط بخواند؛ کیفیت خواندن یک رکعت نماز احتیاط ایستاده هم به این صورت است که نمازگزار باید فورا بعد از سلام نماز به قصد انجام نماز احتیاط از جا برخیزد و بدون اینکه نیت را به زبان بیاورد تکبیر بگوید و سوره حمد حتی بسم الله آن را آهسته بخواند و بدون خواندن سوره دیگری به رکوع برود و دو سجده نماید و بعد از دو سجده، تشهد و سلام را بخواند. (1)
البته اگر همین شخص نسبت به رکعت 3 و 4 به یک طرف گمان بیشتر داشته باشد دیگر چنین وظیفه ای ندارد و بنا را بر همان گمانش قرار دهد و نمازش صحیح است مثلا اگر کسی در این تردید احتمال بیشتر (که اصطلاحا به آن گمان می گویند) به رکعت سوم بدهد لازم است بنا را بر 3 بگذارد و یک رکعت دیگر اضافه نماید و دیگر نیازی به خواندن نماز احتیاط نیست. (2)
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام تقلید خاصه امام خامنه ای صلوات بر محمد و ال محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) (رساله مراجع 1215)
(2) (رساله مراجع م 1166 و م 1234)

احکام
Begin WebGozar.com Counter code

End WebGozar.com Counter code