روزی رسول خدا صلی الله علیه و آله در بازار مدینه به طعامی را پسندیدند و از قیمتش پرسیدند، (در آن لحظه) خداوند به حضرت وحی رساند که دست به (قسمتهای) زیرین کالا ببرد، حضرت چنین کرد و جنس پستتری یافتند و با ناراحتی فرمودند: ما اراک الّا وَ قَدْ جَمَعْتَ خِیانةً وَ غِشّاً لِلْمُسْلِمینَ
(نمی بینم تو را مگر اینکه، خیانت و غشّ به مسلمانان را با هم جمع کرده ای). (1)
یکی از مصادیق کم فروشی و از گناهان بزرگ در معاملات غِشّ در معامله است که به فتوای مراجع تقلید حرام است و باید از آن اجتناب کرد و به تصریح روایات باعث بی برکت شدن رزق و روزی می شود.
غش دارای مصادیقی است از جمله:
1. آمیخته کردن چیزی سالم با معیوب یا درجه یک با درجه دو، مثل مخلوط کردن برنج درجه یک و درجه دو یا گردوی پارسالی با امسالی.
2. مخلوط کردن جنس با چیز دیگری غیر از آن جنس مانند مخلوط کردن شیر با آب یا عسل با شیره نبات.
3. صورت ظاهری خوبی به جنس دادن مانند آب زدن به سبزی کهنه که تازه جلوه کند. یا مثلا مارک جنس دیگری را روی کالا بچسباند.
4. مخفی کردن عیب جنس در صورتی که مشتری به فروشنده اعتماد داشته باشد که از او مخفی نمی دارد. مثلا خودرو می فروشد و نمی گوید که این ماشین فلان اشکال موتوری را دارد.
5. جنسی را به عنوان جنس دیگر فروختن مثل فروش بدلیجات به عنوان طلا؛ که در این صورت اخیر علاوه بر حرام بودن، معامله باطل نیز می باشد. (2)
از تمام گناهان به خداوند متعال به خودش پناه می بریم و انشالله روزی حلال و با برکت به همه عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) (وسائل الشیعه- ج12- ص 209 و 210)
(2) (رساله مراجع، مسأله 2055 ؛ سایت امام خامنه ای ؛ تحریر الوسیله، کتاب مکاسب، مسأله 17)