سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم ضمن عرض تبریک شام میلاد با سعادت حضرت رضا علیه السلام
ادریس قمی نقل می کند که: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اَللَّهِ عَلَیْهِ السَّلاَمُ عَنْ اَلْباقِیات اَلصّالِحات فَقَالَ هِیَ اَلصَّلاَةُ فَحَافِظُوا عَلَیْهَا
از امام صادق علیه السلام از باقیات الصالحات سؤال کردم؟ امام فرمودند: (یکی از مصادیق آن) نماز است، پس بر آن محافظت کنید. (مستدرک الوسائل، ج ۱، ص ۱۷۲)
1. در اسلام، علاوه بر نمازهای واجب، نمازهای مستحبی فراوانی وارد شده است که در مفاتیح الجنان بسیاری از این نمازها گردآوری شده است. از مهمترین نمازهای مستحبی نافله های یومیه می باشند که در این بین به نافله شب تاکید بیشتری شده است؛ از دیگر نمازهای مستحبی مورد سفارش میتوان به نماز جعفر طیار، نماز شب اول دفن میت و نماز غفیله اشاره کرد. (1)
2. نمازهای مستحبی ویژگیهایی دارند یکی از آن ویژگی ها ان است که 1- می توان نمازهای مستحبی را نشسته خواند؛ 2- همه نمازهای مستحبی غیر از نماز وَتر و اعرابی دو رکعتی هستند بنابر این اگر مثلا در نماز مستحبی خاصی (مثل نماز جعفر طیار، یا نماز یکشنبه ذی قعده) گفته شده است چهار رکعت نماز، مراد دو نماز دو رکعتی است 3- در نمازهای مستحبی خواندن سوره به خودی خود واجب نیست اما اگر نماز مستحبی ای دستورالعمل خاصی نسبت به سوره داشته باشد (مانند نماز یکشنبه ذی القعده که در هر رکعت یک بار سوره حمد و سه بار توحید و یک مرتبه ناس و فلق) باید به همان شیوه خوانده شود و الا آن نماز محسوب نمی شود. (2)
نکته: علاقمندان به انجام نماز (فردا) یکشنبه ذی القعده می توانند برای مطالعه کیفیت آن به مفاتیح الجنان مراجعه نمایند. (3)
خداوند متعال توفیق بندگی و عبادت را به همه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) خمینی، توضیح المسائل(محشی)، ۱۴۲۴ق، ج۱، ص۳۴۸.
(2) (عروه الوثقی، فصل فی احکام الصلوات المندوبه)
(3) یکی از نماز های توصیه شده در ماه ذی القعده نماز روزهای یکشنبه ماه ذی القعده می باشد، که معروف به نماز توبه است کیفیت این نماز: غسل کند و برای نماز وضو بگیرد و سپس دو نماز دو رکعتی بجا آورد که در هر رکعت یک بار سوره حمد و سه بار سوره توحید و یک مرتبه سوره ناس و یک مرتبه نیز سوره فلق خوانده می شود و پس از پایان چهار رکعت، هفتاد مرتبه استغفار کرده و بعد از آن ذکر "لا حول و لا قوه الا بالله" را می گوید و در پایان این دعا را می خواند. «یا عَزِیزُ یا غَفَّارُ اغْفِرْ لِی ذُنُوبِی وَ ذُنُوبَ جَمِیعِ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِنَاتِ فَإِنَّهُ لَا یغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ» (إقبال الأعمال (ط - القدیمة)، ج1، ص: 308 ؛ امام خامنه ای، سوالات سامانه جامع، سوال شماره 924766)آیت الله شبیری زنجانی: ذکرهای نماز بعد از قرائت سوره ها و قبل از رکوع انجام شود. (مفاتیح الجنان، اعمال ماه ذی القعده ؛ آیت الله مکارم، مفاتیح نوین، اعمال ماه ذی القعده؛ استفتائات آیت الله شبیری زنجانی، مساله 2434)