سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تبریک دهه کرامت
امیرالمومنین در خطبه 86 نهج البلاغه فرموده اند: مُجالَسَةُ أهلِ الهَوى مَنْساةٌ للإیمانِ ، و مَحْضَرَةٌ للشَّیطانِ
همنشینى با هوسرانان باعث از یاد رفتن ایمان و حاضر شدن شیطان است.
اسلام با شادی و برگزاری مجالس شاد مخالف نیست بلکه مومنین را توصیه به شادی کرده است؛ آنچه با قواعد دینی منافات دارد بی بند و باری و گناه است؛ بنابراین مراقب باشیم که مجالس شادیمان آلوده به گناهان نباشد؛
اما مسئله شرعی:
مؤمنین گاهی سوال می کنند: به مجلس عروسی دعوت شده ایم که همراه با گناه است وظیفه چیست؟
در مقام پاسخ چند نکته می گوییم:
1. اگر نعوذ بالله در سفره آن مجلس شراب است حضور و شرکت در چنین مجلسی مطلقا حرام است و به هیچ وجه مجاز به ماندن در آنجا نمی باشند.
2. اما اگر از جهت دیگری گناه صورت می گیرد مثلا آهنگ رقص آور پخش می شود به فتوای تعدادی از مراجع تقلید از جمله امام خامنه ای اگر حضورش به گونه ای است که سبب ارتکاب گناه مثل گوش کردن به آهنگ حرام یا نگاه حرام (مثلا مجلس مختلط است و زنان پوشش شرعی ندارد) می شود یا حضورش تایید و امضای گناه در مجلس می باشد، هر چند مرتکب گناه نشود در این صورت حضور فرد در چنین مجلسی نیز گناه و معصیت است. (1)
3. چنانچه شخصی در شرایطی مجبور به حضور در این جلسات شد حق شرکت در بخش حرام جلسه را ندارد لکن می تواند در برنامه های جایز آن حضور داشته باشد مانند حضور در زمان صرف غذا، که در آن زمان گناه تعطیل شده است.
4. در هر مجلس گناهی چنانچه شرایط نهی از منکر وجود داشته باشد باید نهی از منکر صورت بگیرد هر چند نهی متوقف بر خروج از مجلس باشد. (2)
مومنین فردا اولین پنجشنبه ماه قمری است و روزه گرفتن بسیار سفارش شده است غفلت نفرمایید.
خداوند متعال توفیق شناخت گناه و ترک گناه را به همه عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) حضرت امام، مکارم: شرکت در چنین مجالسی مطلقا جایز نیست.
(2) (رساله آموزشی، حضور در مجلس معصیت ص: 345 ؛ استفتائات آیت الله سیستانی س 198 ، احکام مجلس عروسی ؛ مکارم، استفتائات ج 2 س 719 ؛ استفتاءات (امام خمینى)، ج3، ص: 148)