سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. امروز روز اول ماه ذی القعده و سالروز میلاد حضرت معصومه سلام الله علیها و آغاز دهه کرامت است که به نام روز دختر نامگذاری شده است؛ به همه شما عزیزان تبریک و تهنیت عرض می کنم. از رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) راجع به جایگاه دختران نقل شده که فرمودهاند: نِعْمَ اَلْوَلَدُ اَلْبَنَاتُ مُلْطِفَاتٌ مُجَهِّزَاتٌ مُونِسَاتٌ مُبَارَکَاتٌ مُفَلِّیَاتٌ
. دختران چه فرزندان خوبی هستند؛ با لطافت و مهربان، آماده به خدمت رسانی، یار و غمخوار، با برکت و پاکیزه کننده. (الکافی، جلد، صفحه۵)
یکی از مهمترین مسائل اسلامی توجه به تربیت دینی فرزندان و مراقبت بر مسائل تربیتی اولاد است که پدر و مادر مسئولیت بسیار خطیر و حساسی در این زمینه دارند و از نگاه اسلامی نقش پدر، ویژه تر و پر رنگ تر می باشد. و پدران عزیز زمان بیشتری را به این امر مهم اختصاص دهند. در همین زمینه چند مساله شرعی را در ارتباط با تربیت دینی فرزندان عرض می کنم:
1 بر پدر و مادر واجب است که فرزندان خود را از کودکی، تربیت دینی کنند و به وظایف شرعی آشنا کنند؛ بنابر این اگر نسبت به مسائل شرعی فرزند کوتاهی شود و در زمان بلوغ، عدم رعایت وظایف شرعی فرزند به خاطر کوتاهی پدر و مادر باشد، والدین مسؤل خواهند بود. مثل مساله حجاب دختر؛ و همچنین تمرین دادن کودکانی که خوب و بد را متوجه می شوند بر تمامی عبادتها مستحب است. البته باید به گونه ای انجام شود که موجب بیزاری بچه از نماز یا عبادات دیگر نشود. (1)
2. اگر معلم یا آموزشگاه، سبب انحراف اخلاق یا اعتقادات فرزند شود بر پدر و سرپرست فرزند، حرام است که فرزندش را زیر نظر چنین معلمی یا چنین مرکز آموزشی قرار دهد.
3. بر پدر واجب است فرزند نابالغ را از هر آنچه سبب فساد اخلاق و عقایدش می شود، حفظ کند لذا اگر فرزندش به شبکه های مجازی دسترسی دارد و با مسائل خلاف و حیا سروکار دارد، یا دوستان منحرفی دارد باید او را از فساد دور کند. (3)
در پایان عرض می شود که بالاترین تاثیر تربیتی مربوط به رفتار والدین است که امیدواریم رفتار اسلامی و دینی داشته باشیم و الگوی مناسبی برای فرزندانمان باشیم.
خداوند متعال فرزندان صالح و سالم به همه ما عنایت فرماید به برکت صلواتی بر محمد و آل محمد
نکات توضیحی و منابع:
(1) (تحریرالوسیله، کتاب حجر، م 11 ؛ عروه الوثقی، فصل فی صلاه القضاء م36 ؛ منهاج الصالحین ج2 م1078 ؛ رساله مراجع ذیل مساله 1389) عروه الوثقی، فصل فی شرائط صحت الصوم، مساله 2.
(2) عروه الوثقی، فصل فی صلاه القضاء مساله36.
(3) (حضرت امام، استفتائات ج1ص 133 س25 ؛ مسائل جدید، ج1 ص179 و 180)