احکام اجتماعی « استفاده از وسایل مشترک »

حدیث با موضوع حکمت 370 نهج البلاغه

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
در حکمت 370 نهج البلاغه اینگونه نقل شده که کمتر اتفاق مى‌افتاد امیرالمومنین علیه السلام بر منبری بنشیند و پیش از سخنرانی این تذکر را به مردم ندهد که: أَیُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا اللَّهَ، فَمَا خُلِقَ امْرُؤٌ عَبَثاً فَیَلْهُوَ، وَ لَا تُرِکَ سُدًى فَیَلْغُوَ ...

اى مردم! تقواى الهى پیشه کنید (و بدانید) هیچ‌کس بیهوده آفریده نشده که دائماً به لهو (و سرگرمى‌هاى مختلف) بپردازد و احدی بى‌هدف رها نشده تا (اجازه داشته باشد) به کارهاى لغو و بى ارزش مشغول شود؛ مبادا که دنیا در نظر انسان به گونه اى آراسته و زیبا خودنمایی کند که آن را جانشین آخرت، قرار دهد.

حضرت علی (ع)
توضیحات

در زمان حاضر شاهد فراگیری بی سابقه رسانه ها و وسایل ارتباطات جمعی مدرن و نوین هستیم؛ رشد سریع فضای مجازی در قالب کانال های مختلف اجتماعی، فضایی متنوعی برای هرگونه فعالیتهای مختلف (اعم از سالم و ناسالم) را فراهم کرده است.
امروز دو نکته در همین زمینه خدمتتان بیان می کنیم:
1. این نوع بسترهایی که هم ظرفیت استفاده حلال و هم حرام دارند مثل موبایل یا کامیپوتر، انواع نرم افزارها، شبکه های اجتماعی چنانچه کسی به قصد استفاده حلال آنها را تهیه و نگه داری کند مانعی ندارد ولی اگر کسی قصد سوء استفاده از این ابزار را دارد تهیه و نگهداری آن گناه است.
2. اگر کسی امکاناتی از این دست را به قصد حلال تهیه کرده است اما ترس آن را دارد که خود یا یکی از اعضای خانواده ان در راه حرام و گناه از آن استفاده نمایند، نگهداری آن وسیله جایز نیست؛ لذا گوشی های موبایل که قابلیت نصب نرم افزار‌های مختلف و یا اتصال به شبکه های اجتماعی یا اینترنت را دارا می باشد، چنانچه کسی ترس این را داشته باشد که با خرید این وسایل به گناه می افتد یا سبب تضعیف عقاید و ایمانش می شود نمی تواند این وسیله را خریداری کند یا نرم افزار این امکانات را در گوشی همراه خود بارگزاری نماید. (1) لذا اگر مثلا از گوشی همراه برای نشر و دیدن فیلم و عکسهای مبتذل و مستهجن یا رد و بدل کردن کلمات تحریک آمیز یا ارتباط‌های نادرست میان افراد نامحرم و یا لطیفه‌هایی که توهین به یک شخص و یا گروه خاصی استفاده کند و نمی تواند با داشتن این وسیله این گناهان را ترک کند داشتن این گوشی حرام است.
خداوند متعال توفیق استفاده صحیح و حلال از نعمتهایش را به همه ما عنایت فرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) (تحریر الوسیله، کتاب التجارة، مقدمه م10 ؛ رساله آموزشی، ج 2 ، درس 4 ص: 18 ؛ منهاج الصالحین ج2 م10 ؛ مکارم، استفتائات سایت، خرید و فروش، معاملات حرام و باطل)

احکام
Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code