احکام اقتصادی (گران فروشی)

حدیث با موضوع گران فروشی

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
در نقل است امام صادق (علیه السلام) به یکی ازخدمت‌گزارانشان (به نام مصادف) مبلغی دادند و به او فرمودند با این پول کالایی تهیه کن و تجارت کن! او همراه گروهی از تجار راهی سرزمین مصر شد. وقتی به نزدیکی آنجا رسیدند، با تاجرانی که از آنجا بازمی گشتند گفتگو کردند و معلوم شد همان کالای تجارتی آنها در بازار آنها نایاب است. اینها هم قسم شدند که هیچ کسی کالا را کمتر از دو برابر قیمت خرید نفروشد؛ و چنین کردند و با سود زیاد به مدینه برگشتند.
مصادف اموال را نزد حضرت آورد و جریان را توضیح داد؛ حضرت با نارحتی زیاد فرمودند: سبحان الله! به زیان مسلمانان هم قسم شدید و کالا را به دو برابر قیمت فروختید! آنگاه به اندازه همان مقدار سرمایه اولیه از آن برداشتند و فرمودند ما را به چنین سودهایی نیاز نیست ... یَا مُصادَف مجاهدة السُیُوفِ اَهونُ مِن طَلَبِ الحَلال

(برخورد شمشیرها در کارزار جنگ راحت تر از به دست آوردن مالی پاک و حلال است.)

بحارالانوار، ج ۴۷، ص ۵۹
امام صادق (ع)
توضیحات

اما مسئله شرعی امروز این است که پرسیده اند: تا چه مقدار کشیدن سود بر کالا و اجناس جایز است و حکم گرانفروشی چیست؟
مراجع تقلید فرموده اند چنانچه قیمت یک جنس به حدی زیاد و گران معین شود که به حد اجحاف و ظلم برسد یعنی به حدی باشد که مردم در این قیمتگذاری به او ظالم و ستمکار‏ می‏گویند این گران فروشی شرعا حرام است. (2)
البته اگر در مواردی قیمت کالا در این حد هم زیاد نباشد ولی (خلاف قانون باشد) به این معنا که قانون برای آن کالا قیمتی مشخص کرده است فروشنده ها نباید از قانون تخلف کنند و این تخلف نیز شرعا جایز نیست.
نکته پایانی آن است که بر فروشندگان و بازاری ها مستحب است که به آن مقدار سودی که هزینه های زندگی شان را تأمین می کند، اکتفا نمایند. (3)
خداوند متعال توفیق کسب روزی حلال به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) بحارالانوار، ج ۴۷، ص ۵۹
(2) (استفتاءات (امام خمینى)، ج‌2، ص: 62 )
(3) سایت ادمین امام خامنه ای، شماره سوال: 1295325

احکام
Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code