سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
در روایتی از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل شده که حضرت فرموده اند: ... إِذَا أَرَدْتَ أَنْ یَحْشُرَکَ اللَّهُ مَعِی فَأطِلِ السُّجُودَ …
اگر می خواهید در قیامت با من پیغمبر محشور شوید سجده هایتان را در برابر خداوند متعال طولانی کنید. (مستدرک الوسائل ج 4 ص: 472)
اما یک سوال شرعی در باب شک در نماز:
اگر نمازگزار در تعداد سجده های نماز شک کند وظیفه اش چیست؟
پاسخ مسئله را در چند حالت بیان می کنیم:
الف) اگر آن شخص از افرادی است که مردم می گویند زیاد شک می کند (که اصطلاحا کثیرالشک نام دارد) نباید به شک خود اعتنا کند و بنا را بر این بگذارد که دو سجده را انجام داده، نماز را ادامه دهد و نمازش صحیح است. (1)
ب) اگر کثیرالشک نیست باید ببینیم این شک در تعداد سجده چه زمانی برایش رخ داده است:
1- اگر شک بعد از محل است، باز هم به شک خود اعتنا نکند و نماز را ادامه دهد مثلا کسی در رکعت دوم است بعد از آنکه شروع به خواندن تشهد کرده شک کند یا مثلا بعد از ایستادن (2) برای رکعت بعد شک کند که یک سجده انجام داده یا دو سجده، در این صورت به شک خود اعتنا نکند و نماز را ادامه دهد و صحیح است.
2- اما اگر انسان در محل شک کند یعنی مثلا همین که سر از سجده برداشت شک کند که یک سجده انجام داده یا دو سجده ، در این صورت (که کثیرالشک هم نیست) باید بنا را بر این بگذارد که یک سجده انجام داده و یک سجده دیگر نیز انجام دهد. (3)
خداوند متعال در دنیا و آخرت همه ما را از همسایگان و شفاعت شدگان اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام قرار بدهد به برکت صلواتی بر محمد و آل محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) (توضیح المسائل مراجع م 1184 و م 1185 و 1186)
(2) امام خامنه ای: اگر در حال برخاستن شک کند که تشهد را به جا آورده یا نه، باید اعتنا نکند ولى اگر شک کند که سجده را به جا آورده یا نه، باید برگردد و به جا آورد و فارق وجود نص در مورد سجده است. آیت الله سیستانی: ... یا در حال برخاستن برای رکعت بعد است، در این صورت به شک خود اعتنا نکند و نماز را ادامه دهد.
(3) (توضیح المسائل مراجع م 1168 ؛ عروه الوثقی، فصل فی الشک م 10 ؛ توضیح المسائل جامع م 1433)