سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
روی عن النبی(ص): ویل للأغنیاء من الفقراء یومَ القیامه. یقولون: ربنا ظلمونا حقوقَنا التی فَرضتَ علیهم فی أموالهم.
از پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله روایت شده که فرمودند: وای بر توانگران نسبت به فقیران در روز قیامت! چراکه فقیران (موقع حسابرسی به خداوند) می گویند: پروردگارا! ثروتمندان در حقوقی که تو از اموالشان برای ما واجب و معین کرده بودی، ستم کردند و حق ما را ندادند. (تحف العقول، ص303)
یکی از حقوق واجب فقراء در اموال دارایان زکات است که می دانیم دو قسم است، الف) زکات مال (که با وجود شرایطی بر گندم و جو و کشمش و خرما؛ گاو و گوسفند و شتر واجب می شود) و ب) زکات بدن؛ (که همان فطریه است که در روز عید فطر به این واجب مومنین عمل کرده اند)
شنیده می شود هنوز برخی از افراد به دلایل مختلف فطریه شان را پرداخت نکرده اند (مثلا فراموش کرده، یا به دلیل جهل به حکم وقتش را وسیع می دانسته): حالا می پرسد که وظیفه در این صورت چیست؟
در جواب این سوال:
اگر فطریه را از مالش جدا هم نکرده است بنابه فتوای اکثر مراجع تقلید؛ فطریه از عهده انسان ساقط نمی شود و انسان بدهکار و مدیون است. و (به فتوی یا احتیاط واجب) بدون این که نیّت ادا و قضا کند، پرداخت کند. (1) و اگر فطریه را جدا کرده و کنار گذاشته باشد؛ باید همان را به عنوان زکات فطره پرداخت کند و همان هنگام پرداخت (به فتوی یا احتیاط واجب) نیت فطریه کند. (2) نکته مهم این است که نمی تواند آن را برای خودش بردارد و مال دیگری برای فطریه بدهد. یا اینکه نمی تواند با پول فطریه چیزی بخرد و به فقیر بدهد (مگر آنکه این خرید با اذن و رضایت خود فقیر انجام پذیرد). (3)
حتی اگر کسی از سالیان قبل هم فطریه بر عهده وی است لازم است به نرخ الان آن را بپردازد.
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام تقلید خاصه امام خامنه ای صلوات بر محمد و ال محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) (آیت الله صافی: باید بدون نیت ادا و قضا پرداخت کند. حضرت امام و امام خامنه ای و آیت الله سیستانی: بنابر احتیاط بعدا به نیت مافی الذمه بدهد. مکارم: بنابر احتیاط واجب ساقط نمی شود و بنابر احتیاط مستحب به نیت ما فی الذمه پرداخت کند. آیات عظام خوئی، بهجت، زنجانی: فطریه واجب نیست.) (رساله مراجع تقلید م 2029 و م 2030 و م 2031 و م 2032 ؛ العروه الوثقى؛ ج2 فصل فی وقت وجوبها، م6 ؛ رهبری، استفتاء خصوصی ؛ زکات فطره ؛ مکارم، استفتائات سایت، زکات فطره)
(2) (رساله مراجع تقلید، م 2031 ؛ عروه الوثقی، زکات فطره، فصل فی وقت وجوبها، م 2)
(3) (رساله مراجع تقلید، م 2032)