سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
نقل شده است که حضرت صادق علیه السلام در روایتی درباره نوروز فرموده اند: إِذَا کَانَ یَوْمُ النَّیْرُوزِ ... الْبَسْ أنْظَفَ ثِیَابِکَ وَ تَطَیَّبْ بِأَطْیَبِ طِیبِک ...
هنگامی که نوروز شد، ... لباس پاکیزه بپوش و خودت را خوشبو ساز. (وسائل الشیعه، ج 8 ص: 172)
همانطور که به ترجمه حدیث دقت فرمودید این نکته بسیار مهم است که امام نفرموده اند که حتما در نوروز لباس نو و جدید پوشیده شود بلکه ادب آن است که مومن در تمیزی لباس و پوشش خویش کوشش کند.
البته در این ایام برخی از مومنین هم خرید لباس جدید دارند و از آنجایی که پوشش دارای احکام شرعی است چند مساله کوتاه نسبت به لباس و پوشش مورد تایید اسلام در مقابل نامحرم بیان می شود:
1. رعایت پوشش در برابر نامحرم واجب است و تفاوتی میان فامیل یا غیرفامیل یا نزد پزشک نیست و همچنین تفاوتی میان مکان های زیارتی و مجالس عروسی یا مجالس عزاداری نمی باشد.
2. مومنین در خرید لباس (چه مردانه و چه زنانه) باید به احکام آن دقت داشته باشند و لباسی برای خود یا خانواده تهیه نشود که از لحاظ شرعی پوشش لازم را نداشته باشد.
به عنوان نمونه نسبت به پوشش شرعی بانوان موارد ذیل باید دقت گردد:
الف. لباس اسلامی باید اندام بدن را به مقداری که شرعاً پوشش آن واجب است کاملاً بپوشاند؛ لذا استفاده از لباسهای کوتاه که اندام بدن را به مقدار واجب نمیپوشاند یا لباسهای بدن نما که از زیر آن پوست بدن نمایان است در برابر نامحرم جایز نیست و حرام میباشد. مثلا پوشیدن جوراب های نازک و بدن نما که از زیر آن پوست پا نمایان است در حضور نامحرم جایز نیست.
ب. لباس مسلمان نباید تنگ و چسبان باشد؛ لذا لباسهایی که برجستگی های بدن را مشخّص می کند و موجب فساد می شود در برابر نامحرم جایز نیست.
ج. پوشش یک خانم دیندار نباید زینتی باشد؛ مثلا اگر رنگ روسری یا مانتو طوری است که توجه نامحرم را جلب می کند، باید آن را از نامحرم بپوشاند و همچنین زنی که صورت خود را آرایشکرده یا به ناخن دستهایش لاک زده باید از نامحرم پوشانده شود. (1)
خداوند متعال به مردان ما غیرت علوی و به زنان ما عفت فاطمی عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) (اجوبه الاستفتائات س1363 و 1364 و 1363 ؛ استفتائات آیت الله سیستانی س223 ؛ استفتائات سایت آیت الله مکارم، ازدواج، احکام حجاب، حجاب بانوان)