سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
در روایتی نقل شده که پیامبر اسلام (صلّیاللهعلیهوآله) فرموده اند: (در شناخت افراد پاک) به کثرت نماز و حج و کار خیر و ناله هاى شبانه آنان نگاه نکنید، بلکه به راستگوئى و امانت دارى آنان توجه نمائید. عیون اخبار الرضا، ج 2، ص 51.
یکی از سوالاتی که این روزهای پایانی سال بیشتر پرسیده می شود این است که مثلا شخصی می گوید من پارچه ای را به خیاط دادم برای دوخت ولی متاسفانه پارچه را اشتباهی برش زده و دیگر به درد من نمی خورد؛ یا کسی می گوید لباسی که به اتوشویی دادم ولی بخشی از لباس گویا سوخته و رنگش تغییر کرده و یا مثال دیگر اینکه قالی را به قالیشویی دادم و حین نقل و انتقال آسیب دیده یا مواد شوینده ای که استفاده کرده رنگ و نقش قالی را خراب کرده، و موارد مشابه ...
سوال این است که در موارد اینچنینی آیا می توانیم از طرف مقابل خسارت بگیریم یا خیر؟
اما پاسخ سوال: بزرگواران! در این مثالهایی که بیان شد اگر دقت کرده باشید می بینید در تمام این موارد، آسیب و خسارت در حین انجام کار ایجاد شده است یعنی لحظه ای که شخص کارگر مشغول کارش بوده خسارت وارد شده که در این حالت نظر اکثر مراجع تقلید این است که این خسارت را باید این خیاط، یا کارگر .... به مشتری بپردازد و ضامن است ولو اینکه حتی در انجام کارش مهارت داشته و دقت لازم را هم بکار برده . (1)
اگر مشابه این اتفاق در امور مشابه مثل تعمیر وسایل برقی، ماشین، پرده و ... هم بیفتد مشتری می تواند مطالبه خسارت کند.
البته عزیزان دقت داشته باشند مسئله صورتهای دیگری نیز دارد که لازم است افراد در صورت ابتلاء مسئله پیگیر پاسخ دقیق آن باشند.
خداوند متعال توفیق رزق و روزی حلال به همه ما عنایت فرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) (توضیح المسائل مراجع م 2199 و2200) آیت الله شبیری زنجانی: اگر بر طبق قواعد آن صنعت، که شناخته شده است، رفتار نکند ضامن است.