سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: أَلشِّتـاءُ رَبیـعُ الْمُـؤمِنِ یَطُولُ فیهِ لَیْلُهُ فَیَسْتَعینُ بِهِ عَلى قِیامِهِ وَ یَقْصُرُ فیهِ نَهارُهُ فَیَسْتَعینُ بِهِ عَلى صِیامِهِ.
زمستان بهار مؤمن است، از شبهاى طولانى اش براى شب زنده دارى، و از روزهاى کوتاهش براى روزه دارى بهره مى گیرد. (وسائل الشیعه: ج۷، ص۳۰۲)
در ایام شیوع بیماری کرونا یک قدری ارتباطات حضوری مردم و دید و بازدیدها کم شده است (البته نباید این حالات اصل قرار گیرد و انشالله با برطرف شدن بیماری دوباره مثل قبل نسبت به رفت و آمد پر شور عمل می کنیم) حال سوال این است که با وجود تاکید شرع اسلام به این مهم چگونه بین این دو جمع کنیم؟
در پاسخ به چند نکته کوتاه اشاره می شود:
1. قطع ارتباط با ارحام شرعا حرام است و البته یکی از مصادیق مهم صله رحم دید و بازدید و خبرگیری از احوال هم و رسیدگی به مشکلات همدیگر است لکن در این وضعیت که به هدف حفظ جان خود و دیگران و دستورالعملهای بهداشتی قدری رفت و آمدها کمتر شده است باید گفت: در صورتی که این تجمعهای خانوادگی خطر ابتلاء به بیماری و شیوع را افزایش می دهد می توانند به طرق دیگر صله رحم به این تکلیف الهی عمل شود تا این ایام انشالله با عافیت سپری شود و از طرفی به گناه قطع رحم دچار نشویم. (1)
2. عرض کردیم طرق دیگر، بله: صله رحم منحصر به دیدار حضوری در منزل فرد نیست و مومنین میتوانند با تماس تلفنی، پیامک، جویا شدن از احوال او با واسطه؛ یا با احسان به او هر چند از طریق ارسالِ کمک مالی برایش، در مواردی که احتیاج به کمک مالی دارد و مانند آن، این وظیفه الهی را انجام دهد.
3. البته باید دقت داشته باشیم که در صورتی که میهمانی هایی هم برگزار می کنیم علاوه بر رعایت مسائل بهداشتی جلساتمان از گناه نیز به دور باشد و از آن طرف هم اگر نوع خاصی از صله رحم با خویشاوند مثلا ملاقات حضوری موجب تأیید کار حرام کسی، یا تشویق بر ارتکاب گناه باشد نمیتوان ملاقات حضوری داشت، و آن نوع صله رحم جایز نیست. (2)
زائرین و مجاورین محترم میتوانند سوالات دینی خود را با ذکر نام مرجع تقلیدتان به سامانه 30002020 پیامک کرده و پاسخ را مطابق نظر همان مرجع دریافت کنید.
خداوند متعال توفیق انجام واجبات را به همه ما عنایت کند، به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
منابع و نکات توضیحی:
(1) (مکارم، سایت، استفتائات معاشرت و صله رحم)
(2) (سایت لیدر، احکام مناسبتی ویژه آغاز سال جدید، توضیح المسائل جامع مساله 2287 و 2288 و 2289)