سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
از حضرت صادق علیه السلام روایت شده که فرمودند: مَنْ لَمْ یَسْتَحِ مِنْ طَلَبِ الْمَعَاشِ خَفَّتْ مَئُونَتُهُ وَ نُعِّمَ أَهْلُه.
هر که از کسب معاش شرم نکند(و تکبر و خود پسندى مانع از کار و کوشش او نگردد) تحصیل روزیش آسان مىشود و عیالش در نعمت قرار مىگیرند. (من لا یحضره الفقیه، ج 4، ص: 410)
دو نکته کوتاه درباره تولید کنندگان و تعمیر کنندگان وسایل:
1. اگر افرادی مانند خیاط یا تعمیرکار یا صنعتگر چنانچه چیزی را بگیرند که بسازند یا تعمیر کنند در صورتی که جنس و یا وسیله را در ضمن کار ضایع کنند و یا از بین ببرند ضامن می باشند و باید خسارت را جبران نمایند؛ هر چند در انجام کار کوتاهی نکرده باشند بنابر این چنانچه خیاط پارچه ای را بگیرد که لباس بدوزد چنانچه پارچه را خراب کند یا ناقص بدوزد، یا لباس را با اطو بسوزاند، خیاط ضامن است و باید جبران کند. (1)
2. اگر کسی اجیر شده و قرارداد بسته که در روز معینی کاری را انجام دهد و در آن روز برای انجام کار حاضر شود اما صاحب کار، طفره برود و کارگر در آن روز بیکار بماند، باید اجرت او را بدهد. مثلا اگر بنایی را برای ساختن خانه ای در روز معینی اجیر کند و بنّا در آن روز آماده کار باشد ولی صاحب کار، مصالح را آماده نکند و بنا بیکار بماند، صاحب کار باید اجرت بنا را بدهد. (2)
خداوند توفیق انجام کار صحیح و خدمت به بندگان را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) آیت الله شبیری زنجانی: اگر بر طبق قواعد آن صنعت، که شناخته شده است، رفتار نکند ضامن است. (توضیح المسائل مراجع م 2200)
(2) (توضیح المسائل مراجع م 2197)