سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تبریک دهه ولایت
رسول اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده که فرمودند: تَهادَوا فَإِنَّها تَذهَبُ بِالضَّغائِنِ
به یکدیگر هدیه بدهید،که همانا هدیه کینهها را از بین مىبرد. (کافی ج5،ص144،ح14 منلایحضره الفقیه ج3 ، ص299)
در دهه ولایت و در آستانه فرارسیدن عید سعید غدیر هستیم که سفارش بسیاری شده است که تا می توانیم با اعمال حلال و جایز شادی و سرور را در این ایام برای اطرافیانمان به ارمغان بیاوریم و از هر کاری در این زمینه فروگذار نکنیم.
یکی از این اعمال هدیه و عیدی دادن است که ثواب و فضیلت آن اختصاص به سادات ندارد و طبق روایات کسی که در روز عید غدیر به کسی برای خدا هدیه بدهد (عیدی دهد) خداوند روزی او را زیاد می گرداند.
به همین مناسبت چند نکته شرعی درباره هدیه عرض می کنم:
1. هدیه دادن به ارحام خصوصا پدر و مادر مستحب است و نسبت به مادر سفارش بیشتری شده است. (1)
2. اگر انسان مالی را به زبان به فرزندش یا دیگری ببخشد ولی مال بخشیده شده را تحویل ندهد، بخشش صحیح نیست. اما اگر کسی بخواهد به بچه نابالغی مالی ببخشد، باید آن را تحویل ولیّ بچه یعنی پدر یا پدر بزرگ پدری بچه بدهد و در صورتی که پدر بخواهد به فرزند نابالغش مالی را ببخشد همین که مثلا به زبان ببخشد کافی است و نیاز به تحویل دادن نیست. مثلا اگر پدر بخواهد منزلی را به بچه نابالغش ببخشد همین که از روی قصد و اختیار بگوید این منزل را به فرزندم بخشیدم، کافی است و مال فرزند محسوب می شود و پدر هم نمی تواند از بخشش برگردد. (2)
3. پس گرفتن هدیه اشکالی ندارد اما در برخی موارد مشخص نمی توان هدیه را پس گرفت که یکی از موارد آن است که انسان به ارحام خودش مثل پدر و مادر و برادر و خواهر و فرزند یا عمو و فرزندان عمو یا عمه و فرزندان عمه هدیه بدهد. (3)
زائرین و مجاورین گرامی می توانند سوالات دینی خویش را با ذکر نام مرجع تقلید خویش به سامانه 30002020 پیامک کرده و پاسخ را مطابق نظر مرجع تقلید دریافت نمایند.
خداوند متعال بهترین هدیه که فرج امام زمان علیه السلام است را نصیب همه مستضعفین عالم بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) تحریر الوسیله کتاب هبه م21 ؛ منهاج الصالحین ج2 م1335
(2) تحریر الوسیله کتاب هبه م3 ؛ منهاج الصالحین ج2 م1314 و 1315
(3) تحریر الوسیله کتاب هبه م8 ؛ منهاج الصالحین ج2 م1320