سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تسلیت به مناسبت سالروز تخریب قبور ائمه مظلوم بقیع علیهم السلام
در روایتی پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله در فضیلت زیارت حرم رضا علیه السلام می فرمایند: سَتُدْفَنُ بَضْعَةٌ مِنِّی بِخُرَاسَانَ مَا زَارَهَا مَکْرُوبٌ إِلَّا نَفَّسَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ کَرْبَه... .
به زودی پاره ای از تن من در خراسان دفن می شود که هیچ غمگینی او را زیارت نمی کند مگر اینکه خداوند متعال غم و اندوه او را برطرف می کند. (من لا یحضره الفقیه ؛ ج2 ؛ ص: 583)
به همین مناسب چند نکته کوتاه درباره احکام اموات و اهل قبور خدمت شما خوبان تقدیم می شود:
1. یکی از کارهای بسیار پسندیده ای که مؤمنین برای اموات انجام می دهند، خیرات برای اموات خودشان است اما باید توجه داشته باشیم که بهترین راه احسان به اموات، انجام واجباتی است که از آنها قضا شده مثل نماز و روزه، دادن بدهکاری های میت و پرداخت رد مظالم؛ و رد مظالم در جایی است که می دانیم میت به کسی بدهکار بوده ولی به طلبکار دسترسی نداریم و بعد از انجام واجبات میت انجام خیرات مثل ساختن مسجد، مدرسه علمیه، بیمارستان و وقفیات ... که باقی می ماند، از کارهای بسیار خوب است. (1)
2. نبش قبر مسلمان یعنی شکافتن قبر او هرچند طفل یا دیوانه باشد حرام است؛ حتی نبش قبرهای قدیمی نیز جایز نیست؛ مگر مطمئن باشند بدن میت کاملا از بین رفته و تمام گوشت و استخوان های بدن میت خاک شده باشد و از بین رفته باشد. اما خراب کردن قبر امام زاده ها و شهداء و علماء و هر موردی که خراب کردن قبر هتک حرمت شمرده شود هرچند سال ها بر آن گذشته و بدنشان از میان رفته باشد، حرام است. (2)
در پایان خدمت زائرین عرض می شود؛ یکی از خدمات فرهنگی و مذهبی آستان قدس رضوی، قرار دادن دفاتر پاسخگویی به مسائل شرعی و احکام در اماکن متبرکه است که زائرین می توانند با مراجعه، پاسخ سوالات خویش را به صورت جزئی و دقیق و مطابق نظر مرجع دریافت کنند؛ ضمنا خواهران می توانند با مراجعه به دفاتر مخصوص خواهران سوالات خویش را از کارشناس خانم بپرسند.
خداوند متعال به حق ائمه مظلوم بقیع همه اموات را مورد رحمت و مغفرت خودش قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) (عروه الوثقی، فصل فی احکام الاموات، اقتباس از م 1 و م 2 ؛ رساله مراجع تقلید، اقتباس از م 2719)
(2) (عروه الوثقی، فصل فی مکروهات الدفن، م 6 و م 8 ؛ رساله مراجع تقلید، م 623 ؛ توضیح المسائل جامع م 784 و م 785)