روزه باردار و شیرده

حدیث با موضوع روزه

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
در روایتی از رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم نقل شده که می فرمایند: إِنَّ لِلْجَنَّةِ بَاباً یُدْعَى الرَّیَّانَ لَا یَدْخُلُ‏ مِنْهُ‏ إِلَّا الصَّائِمُونَ

. براى بهشت درى است ‏بنام (رَیّان) که از آن فقط روزه داران وارد مى‏شوند. (وسائل الشیعة ؛ ج‏10 ؛ ص404)

(وسائل الشیعة ؛ ج‏10 ؛ ص404)
حضرت محمد (ص)
توضیحات

حدود یک ماه تا ماه مبارک رمضان باقی مانده است و از طرفی در مساله 11 توضیح المسائل آمده که مسائلی را که انسان غالبا به آن نیاز دارد واجب است بیاموزد؛ لذا امروز چند نکته کوتاه راجع به روزه خانم باردار و شیرده بیان کنیم:
1. خانمی که فرزند در راه دارد و یا بچه شیر می دهد، اگر روزه گرفتن برای خودش یا بچه اش ضرر دارد به فتوای همه مراجع تقلید نباید روزه بگیرد ولی اگر خانمی در این وضعیت خودش می داند که می تواند روزه بگیرد و مشکلی پیش نمی آید باید روزه بگیرد.
2. حال اگر خانمی به این دلیل نتوانست روزه بگیرد باید توجه داشته باشیم که نسبت به کفاره و قضای روزه نظر مراجع تقلید متفاوت است و لازم است هر مکلفی بعد از دانستن فتوای مرجعش (در قضا و کفاره) مطابق نظر وی عمل نماید.
3. مطابق نظر مقام عظمای ولایت امام خامنه ای حفظه الله خانمی که بچه شیر می داده و روزه گرفتن در ماه رمضان برای بچه ضرر داشته و نگرفته باید برای هر روز یک مد طعام یعنی 750 گرم نان یا گندم یا برنج و مانند اینها باید به فقیر شرعی پرداخت کند و در صورتی که روزه برای مادر ضرر داشته باشد بنابر احتیاط واجب باز هم لازم است به ازاء هر روز کفاره به فقیر پرداخت شود و البته از قیمت کفاره که می پرسند باید گفت انتخاب مبلغ بستگی به طعام انتخابی و استعلام از بازار شهرتان دارد. و فقط در صورتی می توان پول کفاره را به فقیر بدهیم که او را وکیل در خرید همان طعام کنیم. (1)
۴. بر طبق نظر معظم له اگر خانمی در ماه رمضان باردار بوده یا بچه شیر می داده و روزه نگرفته است، در صورتی که قبل از فرا رسیدن ماه رمضان سال آینده توانایی روزه قضا را داشته باید قضای روزه را انجام دهد؛ همچنین اگر توانایی انجام روزه قضا را نداشته و این عدم توانایی به خاطر این بوده که روزه فقط برای بچه ضرر داشته است، قضای روزه ساقط نمی شود. اما اگر عدم توانایی انجام روزه قضا به خاطر این بوده که روزه برای مادر ضرر داشته، قضای روزه ها ساقط می شود.
زائرین عزیز! سوالات شرعی تان را می توانید به شماره 30002020 پیامک کنید.
خداوند متعال توفیق عمل به دستورات دین را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) فاضل: در صورتی که روزه برای بچه ضرر داشته باشد فدیه واجب نیست. شبیری زنجانی: یک مد 900 گرم است. امام خامنه ای: حامل غیر مقرب احتیاط واجب فدیه دارد. سیستانی: حامل غیر مقرب فدیه واجب نیست. در صورتی که روزه برای مادر ضرر داشته باشد پرداخت فدیه: حضرت امام، امام خامنه ای: احتیاط واجب. سیستانی، فاضل، بهجت، نوری: فتوی. مکارم، زنجانی، وحید، صافی، خویی: احتیاط مستحب. (عروه الوثقی، کتاب الصوم، فصل فی موارد جواز الافطار، الرابع و الخامس ؛ رساله مراجع م 1728 و م 1729 ؛ رساله آموزشی ج 1 درس 63)

احکام
Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code