مال پیدا شده

حدیث با موضوع

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تبریک ایام الله دهه فجر
از حضرت کاظم علیه‌‏ السلام روایت شده که می فرمایند‌: ...اَداءُ الاَمانَةِ وَ الصِّدقُ یَجلِبانِ الرِّزقَ، و َالخیانَةُ و َالکَذِبُ یَجلِبانِ الفَقرَ وَ النِّفاقَ ... .

اداى امانت و راستگویى روزى را زیاد مى ‏کند و خیانت و دروغگویى باعث فقر و نفاق مى‏ شود. (تحف العقول ص403)

(تحف العقول ص403)
امام کاظم (ع)
توضیحات

در مسئله 11 توضیح المسائل آمده است که مسائلی را که غالبا مورد ابتلا است واجب است بیاموزیم.
یکی از مسائل شرعی که یا برایمان پیش آمده است و یا ممکن است پیش بیاید پیدا کردن اشیاء و اموال در اماکن عمومی است و اینکه وقتی چیزی پیدا کردیم دستور دین در رابطه با آن چیست؟ امروز چند نکته در این باره بیان می کنیم:
1. بر انسان لازم نیست مالی‌که پیدا شده را بردارد بلکه برداشتن شیئی که پیدا شده مثل پول، کفش، طلا و گوشی به نظر اکثر مراجع تقلید کراهت دارد و بهتر است انسان برندارد. (1)
2. اگر مالی که برداشته نشانه‌ای نداشته باشد که بواسطه آن صاحبش معلوم شود به فتوای اکثر مراجع تقلید از جمله امام خامنه ای بنابر احتیاط واجب، آن را از طرف صاحبش به فقیر شرعی صدقه بدهد. (2)
3. اگر نشانه ای دارد که بواسطه آن می تواند صاحبش را پیدا کند و ارزش آن به مقدار حدود دو و نیم گرم نقره یا بیشتر باشد باید تا یک سال مرتب اعلام کند به این صورت که هفته اول هر روز و هفته‌های بعد هر هفته یک بار اعلام کند و نباید در اطلاع رسانی سهل انگاری نماید و چنانچه بعد از یکسال اطلاع رسانی صاحبش پیدا نشود می تواند آنها را برای خود بردارد به قصد اینکه هر وقت صاحبش پیدا شد عوضش را بدهد یا به صورت امانت برای صاحبش نگهداری کند یا صدقه بدهد. (3)
بزرگواران اگر در این زمینه یا مسائل دیگر شرعی سوالاتی در ذهن دارند می توانند با شماره پیامکی 30002020 و یا تلفنی 05132020 درمیان گذاشته و با ذکر نام مرجع تقلید پاسخ را دریافت کنند.
خداوند متعال روزی حلال به همه عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) آیت الله سیستانی: کراهت در جایی است که احتمال اینکه صاحب مال دنبال آن بیاید باشد.
(2) آیت الله سیستانی: انسان می تواند آن را برای خود بردارد چه قیمت آن کمتر از یک درهم باشد و چه بیشتر از یک درهم باشد، هر چند احتیاط مستحب آن است که از طرف صاحبش آن را صدقه بدهد.
(3) رساله مراجع م 2564 و 2574 ؛ تحریر الوسیله، القول فی لقطه غیر الحیوان م 5، منهاج الصالحین ج 2 م643 و م‌766

احکام
Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code