سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
حضرت صادق علیه السلام در اوصاف مؤمن فرمودند: الْمُؤْمِنُ حَسَنُ الْمَعُونَةِ خَفِیفُ الْمَئُونَةِ جَیِّدُ التَّدْبِیرِ لِمَعِیشَتِهِ لَا یُلْسَعُ مِنْ جُحْرٍ مَرَّتَیْن.
مؤمن اهل یاری دیگران به نیکوئی می باشد و کم خرج است و زندگى خود را خوب اداره کند و از یک سوراخ دوبار گزیده نمی شود. ( الکافی (ط - الإسلامیة)، ج2، ص: 241)
یکی از قراردادهای شرعی قرارداد مشارکت است که چند نکته درباره احکام شرکت بیان می شود:
1. شراکت این است که چند نفر اموالشان با یکدیگر مخلوط باشد و شراکت انواعی دارد:
الف: اختیاری مثل اینکه چند نفر پول می گذارند و ملکی را مثلا خانهای مشترکا می خرند.
ب: غیر اختیاری مثل اینکه پدری فوت می کند و همه ورثه در این مال باقی مانده تا قبل از تقسیم شریک می باشند. (1)
2. شراکت دارای احکامی است که به چند نکته آنها اشاره می شود:
الف: اگر در شرکت معیین نکنند چه کسی با سرمایه خرید و فروش کند یا تصرف دیگری داشته باشد، هیچ کدام از شرکاء نمیتوانند بدون اجازه دیگر شرکاء در مال تصرف نمایند. (2)
ب: شریکی که اختیار سرمایه شرکت با اوست باید به قرارداد شرکت عمل کند، مثلاً اگر با او قرار گذاشته اند که نسیه بخرد یا نقد بفروشد یا جنس را از محلّ مخصوصی بخرد، باید به همان قرارداد رفتار نماید و اگر با او قراری نگذاشته باشند، باید داد و ستدی نماید که برای شرکت ضرر نداشته باشد و معاملات را به طوری که متعارف است انجام دهد، پس اگر مثلاً معمول است که نقد بفروشد یا مالشرکت را در مسافرت، همراه خود نبرد باید به همین طور عمل نماید و اگر معمول استکه نسیه بدهد یا مال را به سفر ببرد، می تواند همین طور عمل کند. (3)
3. اگر یکی از شریکها بمیرد، یا دیوانه یا بیهوش شود، شریکهای دیگر نمیتوانند در مال شرکت تصرّف کنند. (4)
در پایان خدمت زائرین عرض می شود؛ یکی از خدمات فرهنگی و مذهبی آستان قدس رضوی، قراردادن دفاتر پاسخگویی به مسائل شرعی و احکام در اماکن متبرکه است که زائرین می توانند با مراجعه، پاسخ سوالات خویش را به صورت جزئی و دقیق و مطابق نظر مرجع دریافت کنند؛ ضمنا خواهران می توانند با مراجعه به دفاتر مخصوص خواهران سوالات خویش را از کارشناس خانم بپرسند.
جهت تعجیل در فرج امام زمان و سلامتی مراجع عظام خاصه مقام معظم رهبری صلوات ختم فرمایید.
نکات توضیحی و منابع:
(1) (توضیح المسائل مراجع، مساله 2142)
(2) (توضیح المسائل مراجع، مساله 2150)
(3) (توضیح المسائل مراجع، مساله 2151)
(4) (توضیح المسائل مراجع، مساله 2157)