سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم
از امام صادق علیه السلام روایت شده که فرمودند: إذَا قَامَ الْمُصَلِّى إلَی الصَّلَاةِ، نَزَلَتْ عَلَیْهِ الرَّحْمَةُ مِنْ أعْنَانِ السَّمَاءِ.
وقتی نمازگزار به نماز میایستد، رحمت خدا از پهنای آسمان بر او نازل مىشود. (اصولکافى ، ج 3، ص 265)
یکی از آداب مورد تاکید در روزهای جمعه آن است که مومنین زمانی از روز را برای یادگیری مسائل دینی شان اختصاص دهند. به همین منظور قصد دارم در این دو دقیقه، نسبت به شک در رکعت 3 و 4 و نماز احتیاط نکاتی بیان کنم:
1- برخی از شکها در رکعات نماز هست که سبب واجب شدن نماز احتیاط میشود، مثل شک بین 3 و 4 در نماز چهار رکعتی که دستور این است که نمازگزار بنا را بر 4 بگذارد و در همان رکعت، نماز را تمام کند و بعد از نماز یک رکعت نماز احتیاط بخواند.
2- نماز احتیاط به این صورت است که اگر نمازگزار بخواهد یک رکعت نماز احتیاط بخواند، باید فورا بعد از سلامِ نماز، نیت نماز احتیاط کند و سپس تکبیر بگوید و حمد را بخواند و به رکوع برود و دو سجده کند و بعد از دو سجده، تشهد و سلام را بخواند و اگر وظیفه اش دو رکعت نماز احتیاط است بعد از دو سجدهی رکعت اول نماز احتیاط، یک رکعت دیگر مثل رکعت اول بجا آورد و بعد از دو سجدهی رکعت دوم، تشهد و سلام را بخواند. (2)
3- نماز احتیاط، سوره و قنوت ندارد و نباید نیتِ نماز احتیاط را به زبان آورد، و باید (فتوا یا احتیاط) حمد، حتی بسم الله آن را آهسته بخواند. (3)
زائرین و مجاورین محترم میتوانید سوالات دینی خود را با ذکر نام مرجع تقلیدتان به سامانه 30002020 پیامک کرده و پاسخ را مطابقِ نظر همان مرجع دریافت کنید.
خدا ما را با اقامه کنندگان نماز محشور کند، به برکت صلوات بر محمد و اله محمد
تذکر: استاد محترم! در صورتی که امام محترم جماعت قرائت ظهر جمعه را بلند خواند به جهت رفع شبهه از اذهان نمازگزاران حتما در پایان بیان در حد چند ثانیه تذکر به استحباب جهر خواندن آن داشته باشید.
نکات توضیحی و منابع:
(1) (رساله مراجع م 1199)
(2) (رساله مراجع م 1215)
(3) (سیستانی: احتیاط مستحب بسم الله آهسته خوانده شود.) (رساله مراجع م 1216)