سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تبریک ولادت حضرت امام حسن عسکری علیه السلام.
از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده که فرمودند: ... تَهادَوا فَإِنَّها تَذهَبُ بِالضَّغائِنِ.
به یکدیگر هدیه بدهید، که همانا هدیه کینهها را از بین مىبرد. (الکافى ( ط- الاسلامیه) ج5 ص144)
در دین اسلامِ عزیز، برای تقویتِ روابط انسانها و اظهار محبت، شیوههایی وجود دارد که یکی از آنها هدیه دادن است. اسلام هدیه را راهی برای نزدیکی قلبها میداند و بر آن تاکید دارد. لذا چند نکته کوتاه درباره هدیه دادن عرض می کنم:
1. یکی از مستحبات، هدیه دادن، بویژه به اقوام و خویشاوندان است، مخصوصا در میان آنها، نسبت به پدر و مادر سفارش بیشتری شده.
2. اگر به فرزندی بیشتر از فرزند دیگر هدیه داده شود یا هدیهای با ارزشتر داده شود، کراهت دارد. اما اگر یکی از فرزندان دارای خصوصیتی باشد که سزاوار برتری است، مثلا فقیر است، چنانچه باعث فتنه و فساد نشود، بیشتر قرار دادن هدیه برای او خوب است.
3. مالی که هدیه داده میشود، تا هدیهگیرنده تحویل نگیرد هدیه محسوب نمیشود. مثلا اگر من به فرزندم بگویم ماشین را به تو بخشیدم تا وقتی که تحویل فرزندم ندادهام، مال فرزند نشده و احکام هدیه را ندارد. اگر هدیه ای به فرزند نابالغ داده شود برای اینکه شرعا این تحویل گرفتن اتفاق بیفتد باید پدر یا پدربزرگ و در صورت نبودن این دو، قیم شرعی تحویل بگیرد. (1)
در پایان عرض کنم در آستان ملکوتی امام علی بن موسی الرضا علیه السلام در برخی از مسیرها در اماکن متبرکه، میز خدمت پاسخگویی با حضور کارشناس آقا و خانم قرار داده شده که زائرین محترم میتوانند سوالات دینی خود را بپرسند.
خدای رحمان، بهترین هدیه که فرج امام زمان علیه السلام است را نصیب همه ما بفرماید، به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
منابع و نکات توضیحی:
(1) (منهاج الصالحین آیه الله سیستانی، کتاب الهبه مساله 136 ؛ تحریر الوسیله ؛ کتاب الهبه مساله22)