سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تسلیت رحلت جانسوز پیامبر گرامی اسلام و شهادت سبط اکبر ایشان امام حسن مجتبی علیهما السلام. خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید: وَ مَا أَنْفَقْتُمْ مِنْ نَفَقَةٍ أَوْ نَذَرْتُمْ مِنْ نَذْرٍ فَإِنَّ اللَّهَ یَعْلَمُهُ... .
هر چه انفاق کردید و هر نذری را به عهده گرفتید، یقینا خداوند متعال می داند.(در نتیجه فرمانبر را پاداش می دهد و ستمکار به آیات خدا و حقوق مردم را عذاب می کند.) (سوره بقره، آیه 270)
یکی از سوالاتی که تعداد زیادی از مؤمنین در این ایام سوال می کنند این است که در سال های گذشته نذر کرده اند که هر سال در این ایام، مجلس عزایی برگزار کنند و از عزاداران پذیرایی کنند و اطعامی نیز صورت بگیرد، حال با وجود شرایط فعلی (ویروس واگیر کرونا)، ممکن است که نتوانند به نذر خود عمل کنند، حال وظیفه چیست؟
در جواب عرض می شود برای واجب شدن نذر شرعی (یعنی عمل کردن به نذر واجب باشد و اگر به نذر عمل نکند، معصیت و گناه محسوب شود و واجب باشد کفاره پرداخت کند.) باید شرایطی وجود داشته باشد، که اگر این شرایط وجود نداشته باشد، عمل به نذر واجب نیست و انسان وظیفه ای ندارد و پرداخت کفاره نیز لازم نیست.
یکی از شرایط نذر شرعی خواندن صیغه نذر است که به فتوای اکثر مراجع صیغه نذر به این صورت است که بگوید:" برای خدا بر من است که فلان کار را انجام دهم." لذا اگر صیغه نذر را نخوانده باشد و یا اینکه صیغه نذر را به زبان نیاورده باشد و فقط از ذهن خود گذرانده باشد، عمل به چنین نذری واجب نیست.
یکی دیگر از شرایط نذر شرعی این است که در زمان انجام نذر توانایی عمل به نذر را داشته باشد، لذا اگر در زمان انجام نذر توانایی عمل به نذر را نداشته باشد، عمل به نذر واجب نیست. مثل زمان کنونی که ویروس منحوس کرونا وجود دارد اگر توانایی رعایت مسائل بهداشتی را ندارد یا اینکه اجازه برگزاری مجالس داده نمی شود، عمل به نذر واجب نیست و وظیفه ای نسبت به نذر خود ندارد. (توضیح المسائل مراجع، مساله 2641 و 2647)
خداوند متعال توفیق عمل به تکالیف دینی را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و ال محمد.