سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. از حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السلام روایت است که می فرمایند: لا تَـکُن مِمَّن یَرجُو الآخِرَةَ بِغَیرِ العَمَلِ... یَنهى وَ لا یَنتَهى وَ یَامُرُ بِما لا یَاتى... .
از کسانى مباش که بى عمل، به آخرت امید دارند... از گناه باز مى دارند، اما خود باز نمى ایستند، به کارهایى فرمان مى دهند که خود انجام نمى دهند. (نهج البلاغه(صبحی صالح) ص497 و 498 ، حکمت 150)
مسلمانى که؛ محتضر است یعنی در حال جان دادن است، واجب است او را به پشت بخوابانند به طورى که کف پاهایش به طرف قبله باشد. (رساله مراجع ج1 م 533)
نسبت به محتضر بهتر است نکاتی رعایت شود:
1. مستحب است شهادتین و اقرار به دوازده امام علیهم السلام و سایر اعتقادات حق را، به کسى که در حال جان دادن است به طورى تلقین کنند که متوجه شود. و نیز مستحب است چیزهایى را که گفته شد، تا وقت مرگ تکرار کنند.
2. مستحب است کسی را که سخت جان می دهد اگر ناراحت نمی شود به جایی که نماز می خوانده ببرند.
3. مستحب است براى راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه "یس" و"الصافات" و " احزاب" و "آیة الکرسى" و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند. (رساله مراجع ج 1 م 536 و 8 و 9)
4. تنها گذاشتن محتضر و گذاشتن چیز سنگین روى شکم او و بودن جنب و حائض نزد او و همچنین حرف زدن زیاد، و گریه کردن و تنها گذاشتن زنها نزد او مکروه است. (رساله مراجع ج 1 م540)
خداوند متعال لحظه جان دادن را بر همه ما آسان فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد