سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تسلیت شهادت حضرت امام زین العابدین علیه السلام از حضرت باقر علیه السلام روایت شده که حضرت فرموده اند: إِنَّ أَبِی عَلِیَّ بْنَ الْحُسَیْنِ علیهما السلام مَا ذَکَرَ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ نِعْمَةً عَلَیْهِ إِلا سَجَدَ ... وَ لا فَرَغَ مِنْ صَلاةٍ مَفْرُوضَةٍ إِلا سَجَدَ ... فَسُمِّیَ السَّجَّادَ لِذَلِکَ.
پدرم علی بن الحسین (علیهما السلام) هیچگاه نعمتی را یاد نمی کرد مگر اینکه سجده شکر انجام می داد، و هر وقت از نماز فارغ می شد باز هم سجده می کرد به همین جهت بود که سجاد نامیده شد. (علل الشرائع/ج1/ ص233)
یکی از سوالات که فراوان پرسیده می شود این است اگر در بین نماز، مهر انسان را مثلا بچه بردارد یا با برخورد پای کسی از دسترس نمازگزار خارج شود یا مانند اینها وظیفه چیست؟
مرحله اول: اگر همراه یا نزدیک وی چیزی که سجده بر آن صحیح است وجود دارد مثلا در جیبش کاغذ معمولی باشد یا بر روی سنگ فرش نماز می خواند یا روی چمن باشد بر همان سنگ یا چمن سجده می کند، اگر کاغذ را از چیزى که سجده بر آن صحیح است مثلا از چوب ساخته باشند مىشود بر آن سجده کرد و سجده بر کاغذى که از پنبه و مانند آن ساخته شده اشکال ندارد. (صافی،گلپایگانی، بهجت: احتیاط واجب بر کاغذی که از پنبه ساخته شده سجده ننماید.) (رساله مراجع م 1083و 1076و1082)
مرحله دوم : اگر چیزی که سجده بر آن صحیح است مثلا در چند قدمی اوست بگونه ای که با قدم برداشتن صورت نماز بهم نمی خورد در این صورت ذکر را قطع نموده و بدون انحراف از قبله بعد از رسیدن به آن سجده کند و نماز را همانجا ادامه دهد.
مرحله سوم: به نظر اکثر مراجع اگر چیزى که سجده بر آن صحیح است نداشته باشد چنانچه وقت وسعت دارد، باید نماز را بشکند و نماز را دوباره بخواند. (مکارم: احتیاط آن است که نماز را تمام کرده و دوباره بخواند.) و اگر وقت تنگ است باید به لباسش اگر از پنبه یا کتان است سجده کند و اگر از جنس دیگرى است بر همان سجده کند و اگر آنهم ممکن نیست(سیستانی،مکارم،خوئی،تبریزی: بر فرش هم جایز است.) بر پشت دست سجده نماید. (رساله مراجع مساله 1084 و 1087 ؛ منهاج الصالحین ج1 مساله 557)
خداوند توفیق انجام واجبات را به همه عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.