سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. حضرت کاظم علیه السلام در روایتی می فرمایند: إنَّ اللهَ عَزَّ وَ جَلَّ لَم یُحَرِّمِ الخَمرَ لِاسمِهَا وَ لَکِنَّهُ حَرَّمَهَا لِعَاقِبَتِهَا فَمَا کَانَ عَاقِبَتُهُ عَاقِبَةَ الخَمرِ فَهُوَ خَمرٌ.
خداوند عزّ و جل شراب را به خاطر نامش حرام نکرده، بلکه به سبب پیامدهاى آن حرام کرده است. پس، هر چیزى که پیامد هاى شراب را داشته باشد، آن نیز (در حکم) شراب است. (الکافی : ج 6 ص 412 ح 2)
چند نکته در مورد مسکرات:
1. یکی از نجاسات شراب و هر مایعی است که مست کننده است حتی یک قطره آن هم اگر در غذا بریزد مصرفش حرام است. (فتوی یا احتیاط واجب)
2. هر چیزی که مست کننده است چه مایع باشد و چه جامد مانند مواد مخدر مصرف آن حرام است. 3. به نظر اکثر مراجع عظام اگر انگور یا آب انگور به جوش بیاید خوردنش حرام است ولی نجس نیست و در صورتی که دو سوم آن بخار شود و یک سوم باقی بماند در این صورت خوردنش حلال می شود. (مشهور؛ مخالف: مکارم، نوری: اگر آب انگور خود بخود به جوش بیاید نجس و خوردنش حرام است. بهجت: مطلقا بنابر اقوی و احوط نجس است.)
4. خرما و کشمش و آب اینها اگر به جوش بیاید یا در غذا بریزند پاک و خوردن آنها حلال است. (مشهور؛ مخالف: بهجت: پاک بودن و جواز خوردنش محل اشکال است؛ مکارم: هر گاه کشمش را در غذا بریزند به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخل آن بجوشد حرام می شود اما نجس نیست. (رساله مراجع م 111تا 114)
خداوند توفیق یادگیری مسائل شرعی و عمل به آن را عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.