احتکار

حدیث با موضوع احتکار

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. رسول خدا صلی الله علیه و آله در روایتی می فرمایند:
الْجَالِبُ مَرْزُوقٌ وَ الْمُحْتَکِرُ مَلْعُون‏.

کسی که ارزاق مردم را می آورد و در اختیارشان قرار می دهد روزی می خورد ولی محتکر و کسی که احتکار می کند نفرین شده و ملعون است. (وسائل الشیعه، ج 17 ص: 424)

(وسائل الشیعه، ج 17 ص: 424)
حضرت محمد (ص)
توضیحات

چند نکته کوتاه درباره حکم شرعی احتکار:
1. احتکار یعنی نگهدارى و انبار کردن اموال مورد نیاز مردم به منظور افزایش قیمت آن؛ در حالى که مراکز دیگر چنین مالى را عرضه نکنند.
2. احتکاری که در روایات حرام شمرده شده به نظر برخی از مراجع از جمله حضرت امام و امام خامنه ای فقط در غلات چهارگانه(گندم و جو و خرما وکشمش) و روغن حیوانی و روغن نباتی مورد نیاز طبقات مختلف اجتماعی، می باشد البته به نظر برخی از مراجع احتکار شامل هر کالای ضروری و مورد نیاز مردم است. (مکارم، بهجت: احتکار یعنی انبار کردن کالاهای ضروری و مورد نیاز مردم، به قصد آنکه بتواند با قیمت بالاتر به فروش برساند مشروط بر اینکه به اندازه کافی آن کالا در بازار وجود نداشته باشد.)
3. مطابق نظر امام خامنه ای و حضرت امام چنانچه کالایی مورد نیاز ضروری مردم باشد و انبار کردن آن منع قانونی داشته باشد، هر چند حکم احتکار را ندارد، ولی با توجه به اینکه انبار کردن منع قانونی دارد، انبار کردن حرام است. (تحریر الوسیله،کتاب المکاسب و المتاجر، مساله 23 ؛ اجوبه الاستفتائات، س 1468 ؛ استفتائات حضرت امام، ج3 س: 101 ؛ منهاج الصالحین، ج2 م 50 ؛ مکارم، استفتائات، احکام پزشکی، متفرقه پزشکی ؛ هدایه العباد(للصافی) ج1 م 1718 و 1719 ؛ بهجت، استفتائات ج 3 ص: 257 س 4222 و جامع المسائل (بهجت)، ج‌2، ص: 541)
خداوند متعال توفیق خدمت به خلق خودش را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلوت بر محمد و آل محمد.

احکام
Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code