سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. با عرض تبریک و گرامیداشت دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی. در روایت است از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله که فرمودند: خَیْرُکُمْ، خَیْرُکُمْ لِأَهْلِهِ وَ أَنَا خَیْرُکُمْ لِأَهْلِی.
بهترین شما کسی است که برای خانواده اش بهترین باشد و من بهترین شما نسبت به خانواده ام هستم. (من لا یحضره الفقیه ؛ ج3 ؛ ص555)
یکی از مسائلی که سبب اختلاف در خانواده می شود رعایت نکردن حقوق شرعی فرد در خانواده می باشد که منشأ آن می تواند جهل به احکام باشد.
چند نکته درباره حقوق مالی اعضای خانواده:
1. یکی از حقوق زن بر مرد، مهریه و نفقه می باشد و اگر مرد درآمد مازادی داشته باشد و خواسته باشد در جای دیگری هزینه کند مثلا به پدر و مادرش کمک مالی کند زن نمی تواند به شوهر خود اعتراض کند. (سایت مکارم استفتائات متفرقه ازدواج)
2. اموالی که زن دارد متعلق به خود اوست و نسبت به مصرف اموالش نیاز به اجازه کسی ندارد به طور مثال اگر به زن ارثی برسد شوهر حقی نسبت به اموال زن ندارد و نمی تواند او را مجبور به خرج کردن آن نماید. (استفتائات بهجت ج4 س46 و47)
3. اگر فرزند مالی داشته باشد والدین بدون اجازه او حق تصرف در آن را ندارند مثلا نمی توانند بدون اجازه از جیب فرزند پول بردارند. (سایت مکارم استفتائات احکام مربوط به نفقه)
4. اگر فرزند کوچک است و هنوز به سن بلوغ و رشد نرسیده به نظر اکثر مراجع پدر یا جد پدری باید اموال بچه را به گونه ای اداره کنند که برای بچه مفسده و ضرری نداشته باشد و اگر بچه پدر یا جد پدری ندارد وصی یا قیم در صورتی می توانند در مال طفل تصرف کنند که مصلحت و نفع طفل رعایت شود. (رساله مراجع م2087)
خداوند متعال توفیق نیکی به خانواده را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.