سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. أمیر المومنین علیه السلام در روایتی می فرمایند: لَا یَقعُدَنَّ فِی السُّوقِ إلَّا مَن یَعقِلُ الشّرَاءَ وَ البَیعَ.
در بازار ننشیند (شروع به کسب نکند ) مگر کسی که قبلا آداب و احکام خرید و فروش را آموخته باشد. (الکافی,ج5,154)
چند نکته درباره وام و تسهیلات:
1. اگر به کسی پولی داده شود و در مقابل شرط اضافی و سود کند ربا و حرام است و فرقی بین بانک و غیر بانک نمی باشد و اگر گرفتن سود بر اساس یک معامله شرعی مثل خرید و فروش نسیه و یا شراکت صحیح و مانند این دو باشد، اشکال ندارد. مثلا فردی نیاز به ماشین دارد به نظر تعداد زیادی از مراجع می تواند با مراجعه به بانک با گرفتن تسهیلات خودرو هم صاحب ماشین شود و هم سود پرداختی صحیح است به این صورت که مشتری وجه وام را به وکالت از بانک، ماشینی را نقدا برای بانک خریداری کند و هنگامی که ماشین را خریداری کرد از طرف بانک همان ماشین را به صورت نسیه با سود مشخص برای خودش بردارد.(مخالف: آیت الله سیستانی بین بانک دولتی و مشترک و بین غیر دولتی فرق می گذارند و برخی از مراجع مانند آیت الله بهجت وام دریافتی را صحیح نمی دانند مگر اینکه در برابر سود معامله ای با بانک انجام گیرد. سیستانی استفتائات س 357رساله دانشجویی ج16 ص360 )
2. اگر در قرارداد های شرعی مثل شرکت، مضاربه و وکالت، مصرف خاصی معین شده باشد مثل خرید خانه یا ماشین و... باید پول در همان مورد معین شده، مصرف شود تا اینکه پرداخت سود مبتلا به مشکل شرعی نشود. ( استفتائات بهجت بانکها و موسسات دولتی و اعتباریس3990 و3997؛ جامع المسائل فاضل ج2،س 1015؛ مقاممعظمرهبری اجوبه س1924مسائل جدید ج4 ص1553 )
خداوند توفیق کسب روزی حلال را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.