موانع استجابت دعا و توبه از گناهان

حدیث با موضوع روز عرفه

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تسلیت شهادت حضرت مسلم بن عقیل علیه السلام
در روایتی حضرت صادق علیه السلام درباره دعا در روز عرفه می فرمایند: ...تَخَیَّرْ لِنَفْسِکَ‏ مِنَ‏ الدُّعَاءِ مَا أَحْبَبْتَ وَ اجْتَهِدْ فَإِنَّهُ (یَومَ عَرَفَه) یَوْمُ دُعَاءٍ وَ مَسْأَلَة...

در این روز هر دعایی که می خواهی برای مناجات با خداوند انتخاب کن و در ارتباط و اتصال به خداوند در این روز بکوش که روز عرفه، روز دعا و درخواست است. (الکافی (ط - الإسلامیة) ؛ ج‏4 ؛ ص464)

(الکافی (ط - الإسلامیة) ؛ ج‏4 ؛ ص464)
امام صادق (ع)
توضیحات

یکی از اعمالی که برای روز عرفه بسیار سفارش شده دعا کردن است؛ دعا کردن آدابی دارد مثل اینکه انسان در دعا فقط خداوند متعال را اثر گذار بداند و اولیاء الهی را واسطه قرار دهد، و در درخواستش اصرار و پافشاری داشته باشد.
البته لازم است از آنچه که مانع استجابت دعاست می شود دوری کند و اگر تا کنون مرتکب می شده توبه حقیقی کند؛ از گناهانی که در روایات به طور ویژه به عنوان موانع استجابت دعا معرفی شده است: 1- لقمه حرام از قبیل ربا و رشوه، تصرف نابجا در بیت المال 2- عاق والدین بودن 3- قطع صله رحم، 4- ظلم به دیگران و رعایت نکردن حق الناس ، 5- ترک امر به معروف و نهی از منکر.
البته این که گفتیم توبه؛ اشتباه نکنیم تصور کنیم که توبه مستحب است خیر! خود توبه از گناهان (همه گناهان) واجب است و واجب فوری هم هست و اگر کسی که توبه اش را شکسته باز هم باید توبه واقعی کند و به سوی خداوند برگردد و از رحمت خداوند متعال ناامید نباشد.
حالا چطور توبه کنیم که در این روز سرنوشت ساز گرفتار موانع استجابت دعا نباشیم؟
حقیقت توبه، پشیمانی واقعی از گناه و تصمیم جدی بر ترک گناه است و برای توبه کردن ذکر خاص یا مکان و یا زمان خاصی لازم نیست؛ گرچه برخی زمانها و مکانها در تقرب به پروردگار خصوصیات عجیبی دارند مانند روز عرفه و حرم معصومین علیهم السلام. (1)
پس توبه همان پشیمانی و تصمیم جدی ترک گناه است البته در برخی از گناهان علاوه بر توبه از جهت شرعی واجب است که جبران هم صورت بگیرد مثلا ترک نماز یا روزه، شرعا باید به قضا کردن تدریجی نمازها جبران شود یا اگر بدهی مالی به مردم دارد، بدهی را طبق وظیفه پرداخت کند یا اگر غیبتی کرده طبق فتوای تعدادی از مراجع از جمله امام خامنه ای در صورت امکان، حلالیت بطلبد. (2)
سامانه تلفنی 32020 با پیش شماره 051 به صورت شبانه روزی آماده پاسخگویی به سوالات شرعی و دینی شما زائرین و مجاورین محترم می باشد.
خداوند متعال به همه ما توفیق توبه و انابه عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
نکات توضیحی و منابع:
(1) (عروه الوثقی، فصل فی احکام الاموات)
(2) (رساله مراجع اقتباس از م 1813؛ 1814؛ 1815؛ 2279؛ 2701)

احکام
Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code