احکام قیام در نمازهای واجب و مستحب

حدیث با موضوع رکوع

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تسلیت شهادت حضرت جواد الائمه علیه السلام
قالَ الإمام الجواد (علیه السلام): مَنْ أتَمَّ رُکُوعَهُ لَمْ تُدْخِلْهُ وَحْشَةُ الْقَبْرِ

هرکس رکوع نمازش را به طور کامل و صحیح انجام دهد، وحشت قبر بر او وارد نخواهد شد. (الکافی، ج ۳، ص ۳۲۱، ح ۷)

(الکافی، ج ۳، ص ۳۲۱، ح ۷)
امام جواد (ع)
توضیحات

امروز روز یکشنبه آخرین روز از ماه ذی القعده است و روز شهادت حضرت جوادالائمه؛ حالا که توفیق حضور در حرم را هم پیدا کردیم از نماز مستحبی که در این روز سفارش شده است انشالله بهره مند شویم.
به همین مناسبت نکته ای را مرتبط بیان می کنیم؛ و ان اینکه: یک فرق اساسی بین نمازهای مستحبی و واجب این است که نماز مستحبی را حتی در حالت اختیار می توان نشسته خواند بنابر این مثل نماز زیارت یا همین نماز یکشنبه ذی قعده را مومنین می توانند به صورت نشسته بخوانند اما در نمازهای واجب باید دقت کرد که رعایت قیام تا حد توان و نداشتن ضرر واجب و لازم است بلکه دو قیام در نماز رکن است (یعنی به نظر اکثر مراجع تقلید اگر سهواً هم ترک شود نماز باطل است.(1)
بنابر این راجع به قیام در نمازهای واجب تا وقتی انسان بتواند بایستد حتی اگر با تکیه به دیوار یا با کمک عصا باشد، نباید نشسته نماز بخواند؛ لذا افرادی که با داشتن قدرت ایستادن، نمازشان را نشسته می خوانند به خاطر ترک قیامهای رکنی نمازشان باطل است و قضا دارد، به عنوان مثال کسانی که کل نماز را روی صندلی می‌خوانند ولی قدرت ایستادن بدون ضرر و مشقت برای تکبیره الاحرام و قیام قبل از رکوع را دارند و با این حال قیام را ترک می کنند نمازشان باطل است و قضا دارد. (2)
3. کسانی که برای بجا آوردن قیام نمازشان مجبور به تکیه به عصا یا دیوار و مانند آن هستند و در نماز فرادا برایشان شرایط فراهم ولی در جماعت نمی توانند ایستاده بخوانند باید فرادا و ایستاده بخوانند یعنی اگر قیام را رعایت نکنند نمازشان باطل است.
عزیزان می توانند سوالات دینی خویش را به سامانه 30002020 پیامک کرده و پاسخ را در اسرع زمان مطابق نظر مرجع تقلید خویش دریافت نمایند.
خداوند متعال ما را از نمازگزاران واقعی قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
نکات توضیحی و منابع:
(1) زنجانی: قیام در موقع تکبیره الاحرام مانند خود تکبیره الاحرام واجب است و ظاهرا رکن نیست. (رساله مراجع تقلید، م 958) آیت الله مکارم: اگر کسی به واسطه ندانستن مسئله (جهل قصوری) مدتی قیام رکنی را ترک کند نمازهای گذشته قضا ندارد https://makarem.ir/main.aspx?typeinfo=21&lid=0&catid=45564&mid=257921
(2) (رساله مراجع تقلید، م 942 و م 970)

احکام
Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code