پاسخ:
یکم؛ محمد بن زکریاى رازى از طبیبان بزرگ مسلمان است. وی غیر از رشته طب، در فلسفه و اخلاق نیز آرا و نظریات مهمى دارد. اگرچه در مسلمان بودن او تردیدی نیست، اما گفته شده ایشان برخی اظهار نظرهای خلاف مبانی اسلامی نیز داشته، ولی چنین چیزی مورد شک و تردید محققان و مورّخان اسلامی است.
دوم؛ بر فرض اینکه وی ملحد باشد، بازهم چیزی عوض نمیشود؛ چون سنت الهی بر این قرار گرفته که عمل هيچ عاملی، چه زن و چه مرد را ضايعنكند. بر ایناساس زمانی که شخصی زحمت میکشد، میاندیشد و پشتکار دارد، طبعاً نتیجه این کار را نیز خواهددید، حالا تفاوتی ندارد که این شخص مسلمان باشد یا ملحد، رازی باشد یا دیگران، این شی مکشوف، الکل باشد یا چیز دیگر. کشف الکل توسط ایشان نشانه مهارت و تبحر در داروسازی است و هرگز به این معنا نیست که او اگر در رشتههای علمی دیگر ادعایی کند، ارزشمند است. آیا منطقی و عقلانی است بگوییم چون فلان مهندس هستهای در مسأله خاصی نظریه معتبری دارد، پس هرادعایی در مسائل پزشکی یا جامعهشناسی بکند هم معتبر و باارزش است؟ یقینا نه زکریای رازی دانشمند و پزشک نامآوری است و از این جهت مورد احترام و افتخار ما است، اما دانش او به الحاد ادعاییاش، ارزشی نمیدهد. البته متأسفانه در دنیای امروز که دنیای سلبریتیها است، برخی از مردم ممکناست از روی نادانی هرادعایی را از هرفرد مشهوری، ولو هنرپیشه سینما و تئاتر، بپذیرند این امر نشانه مهمبودن آن فرد نیست؛ بلکه نشانه سطحینگری و سادهلوحی کسانی است که به دنبال چنین افرادی افتاده و کورکورانه از آنان پیروی میکنند
سوما؛ قدرت اسلام در علوم مختلف خصوصا پزشکی بر کسی پوشیده نیست جان ديون پورت؛ محقق و مستشرق انگليسي می نویسد: اروپا بيشتر از اينها به اسلام مديون است، اروپا بايد به خاطر داشته باشد که به پيروان محمد دِين ديگري دارد و آن عبارت است از اين که: همين مسلمين بودند که حلقه ي اتصال ادبيات قديم و جديد شدند، در طول مدت زيادي که اروپا در تاريکي فرو رفته بود، مسلمين تأليفات و تحقيقات عده ي زيادي از فلاسفه يونان را حفظ کرده و بسط و نشر مهم ترين رشته هاي علوم طبيعي و رياضيات و طب و غيره را بر عهده داشتند و اين علوم به مقدار زيادي ديون زحمات آنهاست.[32]32)