سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. امیرالمؤمنین علی علیه السلام در وصیتی به کمیل بن زیاد فرمودند: اَلبَرَکَةُ فى مالِ مَن آتَى الزَّکاةَ وَ واسَى المُؤمِنینَ وَ وَصَلَ الاقرَبینَ.برکت در مال کسى است که زکات بپردازد، به مؤمنان مدد و یارى رساند و به خویشاوندان کمک نماید. (تحف العقول، النص، ص 172)
در ماه مبارک رمضان برخی از افراد و گروهها مجاز به روزه خواری بوده است حال وضعیت کفاره و فدیه آنها چگونه است؟
گروه اول کسانی هستند که باید برای هر روز یک مد طعام یعنی 750 گرم گندم یا برنج یا مانند اینها پرداخت کند و فرد می تواند در ماه رمضان یا بعد از رمضان فدیه روزه خودش را پرداخت کند.که این حکم شامل مثل مرد و زن کهنسالی که روزه گرفتن برایشان مشقت و سختی غیر قابل تحمل داشته و روزه نگرفته اند و همچنین خانم باردار و شیردهی که روزه گرفتن برای فرزندش ضرر داشته؛ می شود.
گروه دوم کسانی هستند که اگر قضای روزه را بعد از ماه رمضان بگیرند، کفاره و فدیه ای ندارد.مانند شخصی که بخاطر بیماری یا مسافرت ماه رمضان روزه نگرفته یا خانمی که بخاطر عذر شرعی روزه نگرفته است.
گروه سوم:کسانی هستند که برای پرداخت فدیه و کفاره خود باید تا ماه رمضان سال آینده صبر کنند.که این حکم به نظر امام خامنه ای و اکثر مراجع شامل بیماری می شود که می داند تا ماه رمضان سال آینده نمی تواند قضای روزه را بگیرد.
در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری میکنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم ادب حضور اقتضاء میکند که از بلند کردن صدا در اطراف ضریح مطهر هر چند برای صلوات فرستادن یا درخواست صلوات پرهیز شود تا مزاحمتی برای حضور قلب دیگر زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکانها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.
خداوند سفر همه مسافرین را بی خطر گرداند به برکت صلوات بر محمد و ال محمد
منابع:
(یک مد طعام یعنی به نظر اکثر مراجع 750 گرم(مخالف ایت الله شبیری:مد طعام 900 گرم است) نان یا برنج یا ماکارونی و مانند اینها به فقیر شرعی پرداخت شود. توضیح المسائل مراجع، ج1، م1706؛ سیستانی، توضیح المسائل جامع، ج1، 2081؛ بهجت، وسیله النجاه، ج1، م1173؛ عروة الوثقی، فصل فی احکام القضاء، مسئلۀ۱4)
خداوند متعال توفیق انجام وظائف شرعی را به همه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن قبولی طاعات و عبادات و آروزی بهترین تقدیر. با توجه به اینکه فردا روز قدس است چند نکته کوتاه درباره راهپیمایی روز قدس عرض می کنم:
1. دفاع بر همه مسلمانان در برابر هجوم دشمنان به کشورهای اسلامی و مرزهای آن واجب است.
2. دفاع منحصر به کشوری نیست که انسان در آن زندگی می کند بلکه همه مسلمین دنیا باید در برابر هجوم اجانب به کشورهای اسلامی یا مقدسات مسلمانان مدافع یکدیگر باشند خواه از طریق بذل مال یا جان یا هر وسیله دیگر مثل راهپیمائی در حمایت از مظلومین. (رساله مراجع ج2 ص769 ملحقات مکارم 2826)
3. هر چیزی که باعث کور شدن چشم دشمنان اسلام و تقویت مسلمانان است از مصادیق تعظیم شعائر است. بدیهی است شرکت در راهپیمائی روز قدس می تواند نقش بسیار مهمی در تضعیف دشمنان اسلام و ناامید کردن آنها و تقویت اسلام و مسلمین و مومنین داشته باشد و با توجه به جنایتهای وحشیانه رژیم صهیونیستی در غزه انشا الله هر با شکوه تر برگزار شود.
4. امام خامنه ای مدظله العالی درباره روز قدس می فرمایند: سال های متمادی است که سعی می شود مسئله قدس فراموش بشود. روز قدس درست تیری است به قلب این توطئه و در قسمتی دیگری می فرمایند: خودتان را برای راهپیمایی روز قدس آماده کنید مردم ایران به عنوان متولیان روز قدس، باید کاری بکنند که برای دیگر ملت ها سرمشق شود.
در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری میکنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم، ادب حضور در پیشگاه امام علیه السلام اقتضاء میکند که از بلند کردن صدا در حرم مطهر و اطراف ضریح مطهر پرهیز شود حتی صلوات هم آهسته فرستاده شود تا ضمن حفظ احترام مقام امام علیه السلام و رعایت ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکانها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام تقلید خاصه امام خامنه ای حفظه الله صلوات بر محمد و آل محمد.
سلام علیکم.بسم الله الرحمن الرحیم.درآستانه عید سعید فطر هستیم و یکی از واجباتی که در عید فطر با مورد توجه قرار بگیرد زکات فطره است که در این زمینه چند نکته را اشاره می کنم:
1. فردی که فقیر نیست باید فطریه خودش و همچنین کسانی را که در شب عید فطر نان خور او حساب می شوند پرداخت کند. (رساله مراجع م1993)
2. مقدار فطریه ای که برای هر نفر واجب است سه کیلو از غذای معمول شهر است یا محاسبه قیمت سه کیلو از غذای معمول شهر برای هر نفر است و اگر همه عزیزانی چه آنهایی که بیشتر در طول سال نان مصرف می کنند یا برنج مصرف میکنند، قیمت گندم را پرداخت کنند یا قیمت برنج را حساب کنند، صحیح است و مانعی ندارد و لازم نیست انسان فطریه را بر اساس غذای غالب خودش بدهد. و بهتر این است سه کیلو خرما یا قیمت سه کیلو خرما را به فقیر پرداخت کند.(تحریر، زکات الابدان، جنس زکات مساله 3)
3. زمان پرداخت فطریه برای کسی که در نماز عید شرکت کرده تا قبل از نماز عید فطر بوده و کسی که در نماز عید فطر شرکت نکرده تا اذان ظهر روز عید فرصت پرداخت زکات فطریه را دارد یا اینکه مقدار زکات فطره را به نیت زکات فطره از اموالش جدا کند. (خوئی، بهجت، زنجانی: واجب نیست- رساله مراجع مساله 2030 ،2031 ،2029 ، 2032العروه الوثقی، زکات الفطره، وقت وجوبها و العروة الوثقى؛ ج2؛ زکات فطره)4. کسی که پول فطریه را کنار بگذارد باید همان را پرداخت نماید و نمی تواند آن را جابجا یا عوض کند. (رساله مراجع , ج2,م 2032- عروه الوثقی , ج2, الزکات ,فصل فی وقت وجوبها ,م6 استفتائات , ج2, س3354)
در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری میکنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم. ادب حضور در پیشگاه امام علیه السلام اقتضاء میکند که از بلند کردن صدا در حرم مطهر و اطراف ضریح مطهر پرهیز شود حتی صلوات هم آهسته فرستاده شود تا ضمن حفظ احترام مقام امام علیه السلام و رعایت ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکانها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.
خداوند متعال عیدی ما را استجابت همه دعاها بویژه فرج امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم.درآستانه عید سعید فطر هستیم و یکی از واجباتی که در شب عید فطر مورد توجه است، فطریه و کفاره است که در این زمینه به دو مورد از تفاوتهای فطریه و کفاره اشاره می کنم:
1. نان آوری که فقیر نیست باید زکات فطره خودش و نان خور های خود را باید پرداخت کند و چنانچه در نماز عید شرکت می کند قبل از نماز عید به فقیر پرداخت کند یا از اموالش جدا کند و چنانچه در نماز عید شرکت نمی کند تا قبل از اذان ظهر روز عید باید فطریه را پرداخت کند یا از اموالش جدا کند و بدون جهت عقلایی پرداخت فطریه را تاخیر نیندازد. اما اگر کفاره بر کسی واجب شده، واجب فوری نیست و نیازی به جدا کردن از اموال نیست، مهم آن است که در ادای سهل انگاری آن صورت نگیرد.
2. فطریه برای هر نفر 3 کیلو گندم یا برنج یا یکی از غذاهای معمول شهر است و در زمان کنونی هر فردی 3 کیلو گندم یا 3 کیلو برنج پرداخت کند یا قیمت 3 کیلو گندم یا 3 کیلو برنج به فقیر بدهد برای زکات فطره کافی است هر چند غذای غالبش برنج باشد و فقیری که پول فطریه را دریافت می کند در هر راهی می تواند هزینه کند.اما کفاره غیر عمد برای هر روز 750 گرم برنج یا گندم و مانند اینها هست و چنانچه پول آن به فقیر پرداخت شود حتما باید از طرف صاحب کفاره همان غذایی که مبلغش محاسبه شده هزینه شود و سپس فقیر از طرف صاحب کفاره به عنوان کفاره بردارد.
3. نکته ای بطور اختصاصی درباره کفاره بیمار عرض کنم، به نظر امام خامنه ای و اکثر فقها فردی که بیمار است هر چند بداند نمی تواند قضای روزه را بگیرد، برای پرداخت کفاره و فدیه بیماری، باید تا ماه رمضان جدید صبر کند.
در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری میکنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم. ادب حضور در پیشگاه امام علیه السلام اقتضاء میکند که از بلند کردن صدا در حرم مطهر و اطراف ضریح مطهر پرهیز شود حتی صلوات هم آهسته فرستاده شود تا ضمن حفظ احترام مقام امام علیه السلام و رعایت ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکانها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.
خداوند متعال عیدی ما را استجابت همه دعاها بویژه فرج امام زمان علیه السلام قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. ضمن عرض تبریک به مناسبت عید سعید فطر.در این فرصت کوتاه چند نکته درباره احکام فطریه خدمت شما عزیزان یادآوری میکنم:
1. کسی که پول فطریه را کنار بگذارد باید همان را پرداخت نماید و نمی تواند آن را جابجا یا عوض کند. البته طبق نظر امام خامنه ای اگر پرداخت همان پول کنار گذاشته شده با سختی و مشکلاتی همراه می شود حضرت آقا دام ظله جهت تسهیل اجازه دادند کارت به کارت صورت بگیرد. ( رساله مراجع , ج2,م 2032- عروه الوثقی , ج2, الزکات ,فصل فی وقت وجوبها ,م6 استفتائات , ج2, س3354)
2. مصرف فطریه بنابر احتیاط واجب فقیر شیعه می باشد. فقیر، کسی است که مخارج سال خود و خانوادهاش را ندارد و از تأمین آن ناتوان است و وضعیت زندگی فعلی او به گونه ای است که خوراک و پوشاک و نیازهای ضروری او کسر شان و در سختی میگذارند.
3. مقصود از مخارج سال، یعنی از زمانی که فرد می خواهد زکات بدهد یکسال قمری را در نظر بگیرد، فرد توان تامین مخارجش را نداشته باشد.
4. پول فطریه را نمی توانید به کالا تبدیل کنید مگر از جانب فقیر وکیل شوید که به عنوان فطریه مبلغ قبض و دریافت کنید و سپس با اجازه او صرف درکالای مورد نظر کنید.
در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری میکنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم ادب حضور در پیشگاه امام علیه السلام اقتضاء میکند که از بلند کردن صدا در اطراف ضریح مطهر پرهیز شود حتی صلوات هم آهسته فرستاده شود تا ضمن حفظ احترام مقام امام علیه السلام و رعایت ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکانها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.
خداوند متعال توفیق انجام وظائف شرعی را به همه ما عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
یکی از سوالاتی که این روزها درباره آن سوال می شود درباره کفاره روزه است که به همین مناسبت چند مساله شرعی در این زمینه یادآوری می کنم:
1. اگر کفاره چه کفاره عمد و چه کفاره غیر عمد بر عهده کسی آمده باشد واجب فوری نیست اما نباید آن را به قدری تاخیر بیندازد که بگویند در انجام دستور الهی کوتاهی و تسامح کرده است.( توضیح المسائل مراجع، مسئلۀ۱۶۸۴و۱۶۸۵)
2. اگر شخصی به جهت عذری مثل بیماری یا خانم بجهت عذر شرعی یا مسافرت در ماه رمضان روزه نگرفته باشد به نظر امام خامنه ی و اکثر مراجع عظام(به فتوا یا احتیاط)باید قضای روزه را بگیرد و اگر قضای روزه را بدون عذر نگیرد، علاوه بر قضای روزه در آینده، باید برای هر روز 750 گرم نان یا گندم یا برنج و مانند اینها به عنوان کفاره تاخیر پرداخت کند. (جهت اطلاع: آیت الله سیستانی: احتیاط مستحب قضای روزه تا سال آینده گرفته شود.)
3. فردی که بیمار است و می داند که تا سال آینده به جهت بیماری نمی تواند روزه قضا را بگیرد، به نظر امام خامنه ای و اکثر فقها باید صبر کند.
4. پرداخت پول به عنوان کفاره صحیح نیست مگر پول را به فقیری بدهیم که مطمئن باشیم، از طرف صاحب کفاره همان طعام و غذایی که پولش محاسبه شده تهیه می کند و سپس به عنوان کفاره بردارد. مثلا اگر پول هفت روز به قیمت نان معمولی حساب شده، فقیر مطمئنا نانی تهیه کند، که برای کفاره هفت روز کافی باشد.
در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری میکنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم ادب حضور اقتضاء میکند که از بلند کردن صدا در اطراف ضریح مطهر هر چند برای صلوات فرستادن یا درخواست صلوات پرهیز شود تا مزاحمتی برای حضور قلب دیگر زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکانها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.
خداوند باران با صحت و عافیت بر ما نازل بفرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد
سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم.ضمن گرامیداشت روز جمهوری اسلامی. برخی از گناهان به عنوان گناه کبیره معرفی شده اما کمتر توجه می شود که به برخی از آنها اشاره میکنم:
1. گنهکار خودش را از عذاب الهی و قهر الهی در امان بداند و بگوید خدا مرا با این گناه مثلا عذاب نمی کند یا بگوید خدا اونقدر مهربونه من را با این گناه کوچیک من مواخذه نمی کند.عزیزان زائر حق خدای متعال مهربون متعال بندگی اوست نه نافرمانی.لذا توجه داشتم اصرار بر گناه، انسان را از مرز بندگی خارج و انسان را در وادی نافرمانی و استهزا دستورات الهی وارد می کند.
2. اشاعه گناه یعنی نشر دادن گناه و معصیت در سطح جامعه است و اشاعه گناه مصادیق فراوان دارد مثل اینکه فردی گناهی را به صورت علنی مرتکب شود.نافرمانی علنی از خدا در برابر دیگران، زشتی آن بیشتر است از نافرمانی مخفیانه.لذا مرد و زنی که پوشش شرعی خودش را در برابر دیگران رعایت نمی کند، مشمول همین حکم است. همچنین اگر فردی در مکانی گناهی و معصیتی انجام دهد چنانچه این گناه را بدون هیچ غرض شرعی برای دیگران نقل کنیم یا آنرا در فضای مجازی نشر دهیم مصداق اشاعه گناه محسوب می شود. لذا نسبت به نقل گناه برای دیگران حساسسیت بیشتری داشته باشیم.
3. سقط جنین یکی از گناهان کبیره است وحرام بودن سقط جنین فرقی ندارد روح دمیده شده باشد یا روزهای اولیه تکامل جنین باشد و حرام بودن سقط جنین، بعد از دمیده شدن روح شدیدتر است.
در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری میکنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم ادب حضور در پیشگاه امام علیه السلام اقتضاء میکند که از بلند کردن صدا در اطراف ضریح مطهر پرهیز شود حتی صلوات هم آهسته فرستاده شود تا ضمن حفظ احترام مقام امام علیه السلام و رعایت ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکانها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.
خداوند متعال توفیق دوری از گناه را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد