کل بیان های بین الصلاتین از ۴/۰۱/۲۹ تا ۴/۰۲/۰۵

حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم.امام حسن عسکری علیه السلام در روایتی می فرمایند: أعْرَفُ النّاسِ بِحُقُوقِ إخْوانِهِ، وَأشَدُّهُمْ قَضاءً لَها، أعْظَمُهُمْ عِنْدَاللهِ شَأناً. آن که به حقوق برادران خود آشناتر باشد و در رعایت کردن آنها کوشاتر ، نزد خداوند ارجمندتر است. احتجاج طبرسی، ج ۲، ص ۵۱۷، ح ۳۴۰ .

برادران و خواهر دینی بر عهده یکدیگر حقوق واجب و لازمی دارند که باید رعایت شود که به برخی از آنها اشاره می شود:
1. اگر فردی از یک مسلمانی غیبت و بدگویی می کند و معایب او را بیان می کند بر شنونده نهی از منکر با شرایط لازم است.
2. واجب است از ترساندن خواهر و برادر ایمانی به ناحقّ و ایجاد رعب و وحشت پرهیز شود؛ مانند اینکه فردی به ناحقّ دیگری را تهدید نماید که ضرر جانی یا مالی یا آبرویی به او یا خانوادهاش میرساند و این امر موجب ترس و هراس وی گردد.(2)
3. واجب است از استخفاف مؤمن و کوچک شمردن برادر و خواهر ایمانی- خصوصاً اگر فقیر باشد – پرهیز شود بلکه از هر کاری اهانت و تحقیر او محسوب می شود باید خودداری شود.(3)

در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری می‌کنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم که بر اساس روایات، امام علیه السلام سخن ما را می‌شنوند و سلام ما را پاسخ می‌دهند. حضور در پیشگاه امام علیه السلام اقتضاء می‌کند که از بلند کردن صدا در اطراف ضریح مطهر پرهیز شود حتی صلوات هم آهسته فرستاده شود تا ضمن حفظ احترام مقام امام علیه السلام و رعایت ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکان‌ها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.

خداوند توفیق اداء حقوق الهی و حقوق مردم را به همه عنایت فرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد.
منابع: (1) سیدعلی خامنه‌ای، رسالۀ آموزشی، ج۲، درس ۱۹، ص۷۴؛ سیدعلی سیستانی، توضیح المسائل جامع، ج۱، م۲۲۷۰؛ ناصر مکارم شیرازی، اخلاق در قرآن، ج‌۳، ص۱۳۲ و ۱۳۳؛جهت اطلاع:ایت الله سیستانی و ایت الله مکارم دفاع را واجب نمی دانند.(2 و 3)ایت الله سیستانی رساله جامع ج 2 مسائل 484 و 485

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم . بسم الله الرحمن الرحمن الرحیم. یکی از اصحاب حضرت رضا علیه السلام از حضرتش سوال کرد: ما حد التوکل. فقالی لی : ان لاتخاف مع الله احدا وقال: قلت : ما حد التواضع؟ قال: أن تُعطِیَ الناس مِن نَفسِک ما تُحبّ أن یُعطوکَ مثلَه.
یکی از اصحاب حضرت رضا علیه‌السلام از ایشان پرسید: «مرز توکل چیست؟»
حضرت فرمودند: «اینکه با وجود خدا از هیچ‌کس و هیچ چیز نترسی.» بنابراین توجه داشته باشیم که آیات و روایات بسیاری درباره‌ی توکل به خدا وارد شده است. معنای آن‌ها این است که وقتی خدا را در نظر می‌گیری، برای خدا کار می‌کنی و می‌دانی که خدا ناظر و پشتیبان توست، دیگر نباید از کسی بترسی. دیگر ترسی از دست دادنِ درآمد، آبرو، تندیِ دیگران یا چیزهایی شبیه به این‌ها نخواهی داشت.
از حضرت پرسیده شد: «مرز تواضع چیست؟»
ایشان فرمودند: «این‌که هر چه را دوست داری دیگران برایت انجام دهند، تو هم همان را برای آن‌ها انجام دهی.»
مقصود این روایت آن است که:
برای خود امتیازی بالاتر از دیگران قائل نباشیم.
اگر ما دوست داریم دیگران به ما سلام کنند، ولی خودمان به کسی سلام نمی‌کنیم، یا از دیگران انتظار داریم پشت سر ما بد نگویند، اما خودمان غیبت دیگران را می‌کنیم، دلیلش آن است که ناخودآگاه خود را برتر از دیگران می‌دانیم.
این کار برخلاف تواضع و نشانه‌ٔ تکبّر است. حتی اگر فردی لبخند بزند، با فروتنی رفتار کند و خود را کوچک نشان دهد، باز هم اگر دلش از تکبر پُر باشد، متواضع نیست.
در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری می‌کنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم که بر اساس روایات، امام علیه السلام سخن ما را می‌شنوند و سلام ما را پاسخ می‌دهند. حضور در پیشگاه امام علیه السلام اقتضاء می‌کند که از بلند کردن صدا در اطراف ضریح مطهر پرهیز شود حتی صلوات هم آهسته فرستاده شود تا ضمن حفظ احترام مقام امام علیه السلام و رعایت ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکان‌ها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.
تعجیل فرج امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف و سلامتی مراجع عظام خصوصا امام خامنه ای حفظه الله صلواتی عنایت بفرمایید.
متن اصلی:
ی طرق اثبات المسافة(خبر واحد)- درس 59
جلسه 59، دوشنبه 1393/12/18
حدیث:
عن الحسن بن الجهم[1] که ثقه و از اصحاب حضرت رضا«علیه‌السلام» است. قال: سألتُ الرضا«علیه‌السلام» فقلتُ له: جُعلتُ فداک! ما حَدُّ التوکّل؟ حدّ توکّل چیست؟ ظاهراً مراد از حدّ در اینجا معنای منطقی آن نیست که عبارت باشد از جنس و فصل، بلکه مراد، نهایتِ توکل است. حدّ توکل یعنی مرزی که مفهومِ و عنوان توکّل تا آنجا ادامه دارد. فقال لی: اَن لا تَخاف مع الله احداً. نهایت توکل این است که با وجود خدا، با توجه به ذات مقدس باری، از هیچ چیزی و از هیچ کسی نترسی. این ترسی که ماها داریم، یا ترس بخاطر جانمان است، یا بخاطر آبرویمان است، یا ترس بخاطر از دست دادن درآمدی، مالی است، یا ترس از قدرت است، ترس از تشر است. می‌فرماید: وقتی خدا را ملاحظه می‌کنی و برای خدا کار می‌کنی و خدا ناظر بر توست و پشت سر توست، از کسی نترسی. نهایتِ توکل این است. امام بزرگوار ما واقعاً اینطوری بود، دل به خدا داده بود، از هیچکس نمی‌ترسید، این را انسان حس می‌کرد. خود امام«رضوان‌الله‌تعالی‌علیه» برای بنده نقل کردند، گفتند: من از آقای کاشانی کسی را شجاع‌تر ندیدم! بعد سه قضیه نقل کردند که این سه قضیه نشان می‌دهد آقای کاشانی از هیچ چیز نمی‌ترسید. حدّ توکل، این است. اگر این شد، انسان در میدانهای زندگی این ملاحظه‌کاریهایی که ما داریم، مبادا بدش بیاید، یا تشر بزند، سِمَت ما را از ما بگیرد، مبادا جان ما را به خطر بیندازد. اینها را کنار می‌گذارد. یَخشَونَه و لایَخشونَ أحداً الّا الله.
قال: قلتُ: فَما حدُّ التواضع؟ اندازۀ و مرز تواضع کجاست؟ قال: أن تُعطِیَ الناس مِن نَفسِک ما تُحبّ أن یُعطوکَ مثلَه. به انسانها، به غیر خودت آنچیزی را عطا کنی که توقع داری آنها آن چیز را به تو عطا کنند. یعنی برای خودت نسبت به دیگران، هیچ امتیازی قائل نباشی. این که توقع داریم به ما سلام کنند اما خودمان سلام نمی‌کنیم یا توقع داریم از ما بدگویی نکنند، اما خودمان از دیگران بدگویی می‌کنیم به خاطر این است که به طور ناخودآگاه امتیازی را برای خودمان قائلیم که برای دیگری قائل نیستیم. این، خلاف تواضع است، این، تکبّر است ولو به ظاهر انسان لبخند هم می‌زند، سرش را هم کج می‌کند، اظهار کوچکی هم پیش این و آن می‌کند امّا دل او متکبّر است! دل، برای خود

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم . بسم الله الرحمن الرحیم . پیامبر خدا صلی الله علیه و اله در روایتی می فرمایند: مِنْ تَکْرِمَةِ الرَّجُلِ لِأَخِیهِ الْمُسْلِمِ أَنْ یَقْبَلَ تُحْفَتَهُ أَوْ یُتْحِفَهُ مِمَّا عِنْدَهُ وَ لَا یَتَکَلَّفَ شَیْئاً. از نشانه های احترام و گرامیداشت به برادر مسلمان آن است که هدیه او را قبول کند یا از آنچه دارد به دیگری هدیه بدهد و خودش را در هدیه دادن به زحمت نیندازد.
چند نکته پیرامون این روایت:
1. طبق این روایت شریف هدیه دادن و هدیه گرفتن مطلوب خدای متعال است اما اینکه انسان برای هدیه دادن خودش را به تکلف و زحمت بیندازد مثل اینکه برای جشن عروسی یا سالگرد تولد، چند نفر بناست هدیه ای ببرند، او یک چیزی بالاتر و گرانقیمتر از آنها ببرد! این، مطلوب نیست.
2. هدیه دادن به دیگری، گرامیداشت و تکریم مومنین هست و بر تکریم مومنین سفارش شده است.
3. وقتی کسی شما به شما هدیه می دهد با خشرویی قبول کنید و نیز شما هم برخی اوقات به دوستانتان هدیه بدهید.
4. اگر به اسم هدیه، رشوه بدهد حرام است . متاسفانه گاهی هدیه می‌دهند امّا در واقع رشوه است مثل اینکه هدیه بدهد برای اینکه یک حکم یا نظر یا کار نادرستی انجام گیرد در این صورت هر چند به اسم هدیه است ولی رشوه محسوب می شود و حرام است.
در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری می‌کنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم ادب حضور اقتضاء می‌کند که از بلند کردن صدا در اطراف ضریح مطهر هر چند برای صلوات فرستادن یا درخواست صلوات پرهیز شود تا مزاحمتی برای حضور قلب دیگر زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکان‌ها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.
تعجیل در فرج امام زمان علیه السلام و سلامتی مراجع عظام خصوصا امام خامنه ای صلوات بر محمد و آل محمد
متن اصلی:
النوع الاوّل: «الاکتساب بالاعیان النجسة»
جلسه 24، 83/10/29
حدیث اخلاقی
عن امیرالمؤمنین(علیه‌السلام)، عن رسول الله(صلی‌الله‌علیه‌وآله) من تَکرِمة الرجل لأخیه المسلم اَن یقبل تُحفَتَه، او یُتحِفَه ممّا عنده و لایَتکلّف له شیئاً.
از جمله گرامیداشت‌های انسان نسبت به برادر مؤمنش یکی این است که تحفه او را، هدیه او را قبول کند، یا از آنچه خود دارد به او چیزی بدهد؛ یعنی این هدیه‌دادن و هدیه‌گرفتن در بین مؤمنین از جمله چیزهای محبوب پیش خدای متعال است. نکته اینجاست تکلّف به خرج ندهد، مثل آنچه معمول است به مناسبتهای مختلف خودشان را به زحمت می‌اندازند، به خرج می‌اندازند! یک چیز گرانقیمتی را تهیه کنند، اگر جایی است که چند نفر هدیه مناسب برده‌اند، او یک چیزی بالاتر از آنها ببرد! این، مطلوب نیست. نفس هدیه‌دادن، هدیه‌گرفتن مطلوب است. وقتی هدیه‌ای به شما می‌دهند، شما با خوشرویی آن را قبول کنید. خود شما هم یکوقتی به دوستانتان هدیه بدهید. البته هدیه با چیزهائی که ظاهرش هدیه است ولی باطنش رشوه است نبایستی مخلوط شود! گاهی هدیه می‌دهند امّا باطنش چیز دیگری است. هدیه برای اینکه یک حکمی را خدای نکرده صادر کند، یک نظری را بدهد، یک کاری را در یک جایی برای او انجام بدهد؛ این، هدیه نیست، یک معاملۀ حرام است، اسمش رشوه است. امّا تحفه و هدیه مشروط بر اینکه متکلّفانه نباشد، هم دادنش مطلوب است هم گرفتنش. النوادر، صفحۀ 11.

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم در روایتی نورانی می فرمایند: لَیْسَ مِنِّی مَنِ اسْتَخَفَّ بِصَلَاتِه‏. کسی که نماز را سبک بشمارد از من نیست. (کافی، ج‏ 3، ص 269) در این فرصت چند نکته درباره احکام نماز خدمت شما خوبان یاد آوری می کنم:
1. یکی از گناهان کبیره سبک شمردن نماز است که مصادیق متعددی دارد مثل اینکه اگر از روی سهل انگاری و سبک شمردن نماز در هنگام نماز بخوابد که سبب قضا شدن نماز بشود یا اینکه واجبات نماز را عمدا رعایت نکند مثل اینکه عمدا ذکر رکوع و سجود را در حالت حرکت بگوید یا ایستادن بعد از رکوع را رعایت نکند.
2. کسی که می داند اگر بخوابد برای نماز صبح بیدار نمی شود، به نظر امام خامنه ای شرعا لازم است مقدماتی را فراهم کند که اطمینان یابد برای نماز بیدار می‌شود. مثلاً زنگ گوشی خود را روی هشدار قرار دهد یا به دیگران سفارش کند که وی را بیدار کند. استفتائات از محضر امام خامنه ای
3. به نظر امام خامنه ای اگر کسی می داند (یا احتمال قوی می دهد) که به جهت شب نشینی، مطالعه و یا... چنانچه بخواند مطمئنا نماز صبح او قضا می شود، در این صورت اگر امکان دارد باید بیدار بماند و پس از اقامه نماز بخوابد. استفتائات از محضر امام خامنه ای

در پایان نکته‌ای را درباره آداب زیارت خدمت شما خوبان یادآوری کنم آن هم این است که من و شما وقتی که به یک مهمانی مهمی دعوت می‌شویم سعی می‌کنیم مناسبت ترین لباس رو انتخاب کنیم و بهترین آداب را در آن مهمانی رعایت می کنیم، هنگامی که به زیارت امام رضا علیه السلام می آییم، با توجه به اینکه باور ما این است که امام زنده و شاهد و ناظر ماست، بدانیم که در مهمانیِ شخصیتی قدم گذاشته‌ایم که مظهر رفتار و آداب الهی است. لذا اینجا نیز پاکیزه‌ترین و آراسته‌ترین و خوشبوترین لباس را به تن کنیم؛ همچنین برای بهره مندی از برکات زیارت، با اخلاص محضر حضرت مشرف شویم و موازین شرعی را از جمله رعایت محرم و نامحرم و پوشش شرعی رادر همه مکانها خصوصا حریم قدس رضوی توجه شود.
و در هنگام زیارت از بلند کردن صدا اطراف ضریح هر چند به ذکر صلوات یا درخواست صلوات پرهیز شود تا ضمن حفظ ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائرین ایجاد نشود.


خداوند حلاوت و شیرینی عبادت خودش را در دلهای همه ما قرار بدهد به برکت صلواتی بر محمد و آل محمد.
منابع:رساله مراجع ابتدای نماز- امام خامنه ای سایت ادمین- رساله جامع ج 1 م 994

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. یکی از مهمترین وظایف دینی امر به معروف و نهی از منکر است برای اینکه این وظیفه را بتوانیم انجام دهیم، باید شیوه مناسب انتخاب شود، لذا به همین مناسبت به چند نکته کوتاه توجه شود:


1. در انجام این فریضه نباید خجالت کشید. و انسان نباید در برابر وظیفه واجب دینی خجالت بکشد. بنابر این همانطور که اگر کسی در یک کشور کفر ممکن است در یک مکان عمومی اقدام به نماز خواندن کند و خجالت نمی کشد، نسبت به فریضه امر به معروف هم نباید خجالت کشید.


2. یکی از شرایط، احتمال تاثیر هست و تذکر دادن معمولا تاثیر دارد البته برای اثر گذاری لازم نیست حتما تذکر مستقیم بدهیم. مثلا اگر در یک اداره شاهد یک خلافی مثل رشوه یا پارتی بازی یا روابط نادرست زن و مرد یا عدم رعایت حجاب شرعی در بین کارکنان هست، چرا از یک نوشتن نامه مضایقه یا پیامک به سامانه پیامکی آن اداره مضایقه می کنیم؟ به نظر شما کوتاهی نیست؟ آیا اینجا هم احتمال درگیری هست؟


3. در هنگام انجام فریضه امر به معروف با محبت باشیم. به گونه ای که طرف مقابل حس کند، دستش را می گیرید نه مچش را و اینکه با عملش مشکل دارید نه با خودش. 


4. محترمانه بگویید مثلا  به خانم نامحرم بگویید: خانم محترم ... 


5. در غالب موارد بگوییم و رد شویم و توضیح لازم نیست و به هیچ عنوان بگو و مگو و مشاجره انجام نگیرد ضمن اینکه در برخی مواقع لحظه آخر که از مکان خارج می شویم، بگوییم.


در پایان نکته‌ای را درباره آداب زیارت خدمت شما خوبان یادآوری کنم آن هم این است که  من و شما وقتی که به یک مهمانی مهمی دعوت می‌شویم سعی می‌کنیم مناسبت ترین لباس رو انتخاب کنیم و بهترین آداب را در آن مهمانی رعایت می کنیم،  هنگامی که به زیارت امام رضا علیه السلام می آییم، با توجه به اینکه باور ما این است که امام زنده و شاهد و ناظر ماست، بدانیم که در مهمانیِ شخصیتی قدم گذاشته‌ایم که مظهر رفتار و آداب الهی است. لذا اینجا نیز پاکیزه‌ترین و آراسته‌ترین و خوشبوترین لباس را به تن کنیم؛ همچنین برای بهره مندی از برکات زیارت، با اخلاص محضر حضرت مشرف شویم  و موازین شرعی را از جمله رعایت محرم و نامحرم و پوشش شرعی رادر همه مکانها خصوصا حریم قدس رضوی توجه شود.

و در هنگام زیارت از بلند کردن صدا اطراف ضریح هر چند به ذکر صلوات یا درخواست صلوات پرهیز شود تا ضمن حفظ ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائرین ایجاد نشود.

تعجیل در فرج امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف و سلامتی مراجع عظام خصوصا امام خامنه ای حفظه الله صلوات

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم  

بسم‌الله الرحمن الرحیم امام حسن عسکری علیه‌السلام در حدیثی نورانی می‌فرمایند: «اَلْغَضَبُ مِفتاحُ کُلِّ شَرّ»؛ خشم، کلید هر بدی و زشتی است. (تحف‌العقول، ص ۴۸۸)


چند نکته کوتاه درباره‌ی این حدیث شریف:


۱. یکی از حالت‌هایی که در روایات به‌شدت نکوهش شده حالت خشم و غضب است. بسیاری از جرائم، جنایت‌ها و اختلافات خانوادگی از همین خشم‌های مهارنشده ناشی می‌شود. البته باید توجه داشت که خشم در برابر دشمنان خدا، خشم شایسته‌ای است.


۲. برای مهار خشم راهکارهایی بیان شده که می‌توان آن‌ها را برای مدیریت این حالت به کار بست:


الف) دوری از موقعیت‌های خشم‌آفرین: زمانی که طرف مقابل - مانند همسر یا دوست - خسته یا بی‌حوصله است، زمان مناسبی برای انتقاد نیست. 

ب) ترک موقعیت: چنانچه حس کردید شرایط برای عصبانیت در حال شکل‌گیری است، از آن مکان فاصله بگیرید. اگر امکان ترک محیط نبود، می‌توان به توصیه‌های بعدی عمل کرد.

ج) تغییر حالت بدنی: یکی از سفارش‌هایی که در روایات برای فرو نشاندن خشم آمده، تغییر وضعیت بدنی است. برای نمونه، اگر ایستاده‌اید بنشینید و اگر نشستن کارساز نبود، دراز بکشید. 

توجه به این نکته ضروری است که درمان ریشه‌ای خشم، نیازمند اصلاح زمینه‌های روحی و اخلاقی آن است؛ چرا که عصبانیت ریشه در ویژگی‌های درونی ما دارد. برای مثال، خودبرتربینی، زورگویی یا کوچک شمردن دیگران، از دلایل مهم بروز خشم هستند. (برگرفته از شرح چهل حدیث امام خمینی، ص ۱۴۱ و ۱۴۲)

در پایان نکته‌ای را درباره آداب زیارت خدمت شما خوبان یادآوری کنم آن هم این است که  من و شما وقتی که به یک مهمانی مهمی دعوت می‌شویم سعی می‌کنیم مناسبت ترین لباس رو انتخاب کنیم و بهترین آداب را در آن مهمانی رعایت می کنیم،  هنگامی که به زیارت امام رضا علیه السلام می آییم، با توجه به اینکه باور ما این است که امام زنده و شاهد و ناظر ماست، بدانیم که در مهمانیِ شخصیتی قدم گذاشته‌ایم که مظهر رفتار و آداب الهی است. لذا اینجا نیز پاکیزه‌ترین و آراسته‌ترین و خوشبوترین لباس را به تن کنیم؛ همچنین برای بهره مندی از برکات زیارت، با اخلاص محضر حضرت مشرف شویم  و موازین شرعی را از جمله رعایت محرم و نامحرم و پوشش شرعی رادر همه مکانها خصوصا حریم قدس رضوی توجه شود.

و در هنگام زیارت از بلند کردن صدا اطراف ضریح هر چند به ذکر صلوات یا درخواست صلوات پرهیز شود تا ضمن حفظ ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائرین ایجاد نشود.


برای پیروزی نهایی جبهه مقاومت، لطفاً صلواتی نثار فرمایید

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم . امام صادق علیه السلام در روایتی می فرمایند: آفة الدین: الحسد و العجب و الفخر. 

اگر فرد یا جامعه ای دچار یکی از سه چیز شود دینداری فرد یا جامعه کم رنگ و افت زده می شود.

مورد اول: الحسد. : یعنی انسان بر نعمتی که دیگری از آن برخوردار است حسد بورزد و و از خدا بخواهد که آن نعمت را آن فرد از دست بدهد. این یک آفت بسیار بزرگ است. اما اگر انسان نعمتی را که به دیگری داده، آرزوی آن را داشته باشد حسد محسوب نمی شود و اشکالی ندارد. 

حال چکار کنم حسادتم درمان شود: اولا حسود باید با تقویت اعتقاد و ایمان به عدل خداوند و حکمتش، حسادت خود را درمان کند. زیرا حسادت، ناشی از ضعف شخصیت و خواری نفس اوست. دوما: در مرحله عمل هم ولو با زحمت و تکلف با محبت‌کردن به شخص مورد حسادت و خوش‌رویی و تجلیل از او و ذکر نکات مثبتش، به نفس خودش بفهماند، نعمتی که نصیب فرد شده از ناحیه خداوند است و شاید بخاطر لطف و توفیقی بوده. 

مورد دوم: العجب: یعنی خودشیفته. اینکه به سبب کمال ظاهری یا مادی یا معنوی که در خودش می بیند، خودش را بزرگ بشمارد. مثلا به جهت زیبایی افتخار کند و خودش را بزرگ بشمارد. 

مورد سوم: الفخر: فخر این است که به دیگران فخرفروشی می‌کند و چیزهایی که در خودش هست - گاهی هم نیست - آنها را به چشم دیگران می‌کشد. 

در پایان نکته‌ای را درباره آداب زیارت خدمت شما خوبان یادآوری کنم آن هم این است که  من و شما وقتی که به یک مهمانی مهمی دعوت می‌شویم سعی می‌کنیم مناسبت ترین لباس رو انتخاب کنیم و بهترین آداب را در آن مهمانی رعایت می کنیم،  هنگامی که به زیارت امام رضا علیه السلام می آییم، با توجه به اینکه باور ما این است که امام زنده و شاهد و ناظر ماست، بدانیم که در مهمانیِ شخصیتی قدم گذاشته‌ایم که مظهر رفتار و آداب الهی است. لذا اینجا نیز پاکیزه‌ترین و آراسته‌ترین و خوشبوترین لباس را به تن کنیم؛ همچنین برای بهره مندی از برکات زیارت، با اخلاص محضر حضرت مشرف شویم  و موازین شرعی را از جمله رعایت محرم و نامحرم و پوشش شرعی رادر همه مکانها خصوصا حریم قدس رضوی توجه شود.

و در هنگام زیارت از بلند کردن صدا اطراف ضریح هر چند به ذکر صلوات یا درخواست صلوات پرهیز شود تا ضمن حفظ ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائرین ایجاد نشود.


خداوند به ما توفیق دوری از رذائل اخلاقی را عنایت فرماید به برکت صلوات

 

متن اصلی: 

 المسالة الثالثة العشرة: الغناء، جلسه 303، 1388/8/17 

حدیث:فی الکافی، عن الصادق(علیه‌السلام): آفة الدین: الحسد و العجب و الفخر. 

این سه چیز را آفت دین انسان دانستند. یا به احتمال بیشتر، مراد، دین شخصی هر کسی است، که اگر این سه آفت پیدا شد، دینداری انسان مورد آفت قرار می‌گیرد، آفت‌زده می‌شود، یا فضای دینی جامعه است، که اگر چنانچه در بین مردم این صفات رذیله به وجود آمد، فضای دینداری در جامعه کمرنگ خواهد شد، آفت‌زده خواهد شد. 
1- حسد: یعنی انسان بر نعمتی که دیگری از آن برخوردار است رشک بورزد و زوال آن را بخواهد. یک وقت شما آرزو می‌کنید که شما هم آن نعمت را که خدا به او داده، داشته باشید، این، عیبی ندارد، این حسد نیست، طالب زوال این نعمت از آن طرف مقابل نیستید. این، غَبطه است، اغتباط است. امّا یک وقت چون خود شما دستتان به آن نعمت نرسیده است، آرزو می‌کنید که از آن دیگری هم این زایل بشود! این، می‌شود حسد. این، آفت خیلی بزرگی است. 

2- عجب. عجب یعنی خودشگفتی، انسان از آنچه که در خودش هست به شگفت دربیاید، این را بزرگ بشمارد، اعجاب بورزد. یا نیکوییهای ظاهری و مادّی است، مقام یا مالی که انسان دارد، یا چیزهای معنوی است؛ عبادتی انسان می‌کند، رقّت قلبی پیدا می‌کند، به انسان حالت خودشگفتی دست بدهد که این منم طاووس علیّین شده. این، خیلی چیز بدی است. همۀ این عبادات و تضرّعات و توسّلات برای این است که انسان آن بت درون خودش را بشکند، آن منیّت را از بین ببرد. خشوع در مقابل پروردگار، تذلّل در درون نفس برای همین است. ما در درون خودمان یک بتی داریم، یک طاغوتی داریم، که گاهی رشد می‌کند و بر همۀ وجود ما مسلّط می‌شود. آن را بایستی آرام کرد. آن را باید کنار زد. عبادات، مهمترین تأثیرش این است که انسان این حالت تذلّل را پیدا کند. عجب که آمد، همۀ اینها را خراب می‌کند. یعنی خود آن عجب، آن بت را دوباره رشد می‌دهد و بزرگ می‌کند. عجب باطل می‌کند عبادات را. 

3- یکی هم فخر نسبت به دیگران است، تفاخرورزیدن. عجب این است که انسان پیش خودش، در نزد خودش بزرگ به نظر می‌آید، فخر این است که به دیگران فخرفروشی می‌کند و چیزهایی که در خودش هست - گاهی هم نیست - آنها را به چشم دیگران می‌کشد. الشافی صفحۀ 578.

در پایان نکته‌ای را درباره آداب زیارت خدمت شما خوبان یادآوری کنم آن هم این است که  من و شما وقتی که به یک مهمانی مهمی دعوت می‌شویم سعی می‌کنیم مناسبت ترین لباس رو انتخاب کنیم و بهترین آداب را در آن مهمانی رعایت می کنیم،  هنگامی که به زیارت امام رضا علیه السلام می آییم، با توجه به اینکه باور ما این است که امام زنده و شاهد و ناظر ماست، بدانیم که در مهمانیِ شخصیتی قدم گذاشته‌ایم که مظهر رفتار و آداب الهی است. لذا اینجا نیز پاکیزه‌ترین و آراسته‌ترین و خوشبوترین لباس را به تن کنیم؛ همچنین برای بهره مندی از برکات زیارت، با اخلاص محضر حضرت مشرف شویم  و موازین شرعی را از جمله رعایت محرم و نامحرم و پوشش شرعی رادر همه مکانها خصوصا حریم قدس رضوی توجه شود.

و در هنگام زیارت از بلند کردن صدا اطراف ضریح هر چند به ذکر صلوات یا درخواست صلوات پرهیز شود تا ضمن حفظ ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائرین ایجاد نشود.

خداوند ما را به آداب الهی مزین گرداند به برکت صلوات

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. وضو وغسل شرایطی دارد که به برخی از آنها اشاره شود:

شرط اول پاک اعضای وضو و غسل است.لذا اگر انسان بعد از وضو متوجه عضوی نجس بوده و پاک نشده است، وضو باطل است و غسلی که انجام گرفته ناقص است.

شرط دوم: در اعضای وضو و غسل مانعی از رسیدن آب نباشد. بنابراین چسب یا ناخن مصنوعی یا مژه مصنوعی مانع محسوب می شود و مژه مصنوعی هر چند به پوست چسبیده نباشد و به مژه چسبیده باشد باید برطرف شود هر چند برطرف کردن هزینه داشته باشد و جدا کردن ناخن مصنوعی و مژه امکان دارد و با فرض امکان جدا سازی چنانچه فرد برطرف نکند وضو و غسل باطل است.

و بر فرض باطل بودن غسل، نماز با وضو و غسل جبیره یا تیمم باطل است و همچنین توقف در مساجد و لمس آیات قرآن حرام است البته اثر این مساله در موارد مختلف ظاهر می شود.


در پایان نکته‌ای را درباره آداب زیارت خدمت شما خوبان یادآوری کنم آن هم این است که  من و شما وقتی که به یک مهمانی مهمی دعوت می‌شویم سعی می‌کنیم مناسبت ترین لباس رو انتخاب کنیم و بهترین آداب را در آن مهمانی رعایت می کنیم،  هنگامی که به زیارت امام رضا علیه السلام می آییم، با توجه به اینکه باور ما این است که امام زنده و شاهد و ناظر ماست، بدانیم که در مهمانیِ شخصیتی قدم گذاشته‌ایم که مظهر رفتار و آداب الهی است. لذا اینجا نیز پاکیزه‌ترین و آراسته‌ترین و خوشبوترین لباس را به تن کنیم؛ همچنین برای بهره مندی از برکات زیارت، با اخلاص محضر حضرت مشرف شویم  و موازین شرعی را از جمله رعایت محرم و نامحرم و پوشش شرعی رادر همه مکانها خصوصا حریم قدس رضوی توجه شود.

و در هنگام زیارت از بلند کردن صدا اطراف ضریح هر چند به ذکر صلوات یا درخواست صلوات پرهیز شود تا ضمن حفظ ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائرین ایجاد نشود.

تعجیل در فرج امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف و برآورده شدن حاجات صلوات

جزئیات
حدیث گفتار روز

توضیح حدیثتوضیحات

سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحی. یکی از اموری که مومنین باید نسبت به آن حساس باشند و ممکن است که انسان بدهکار شود بیت المال است که در این زمینه به این دو نکته توجه شود:


1.استفاده کردن از بیت المال و اموال عمومی فقط در راستای قانون و مقررات یا با اجازه کسی که اجازه او از جهت قانون یا شرع معتبر است، صحیح می باشد. 

و چنانچه کسی از اموال عمومی بر خلاف مقررات استفاده کند یا به اموال عمومی عمدا یا در جایی که مجاز به استفاده بوده، از روی سهل انگاری ضرری و آسیبی وارد کند ضامن و مدیون است بنابر این خسارت واردن کردن به اموال عمومی از قبیل اتوبوس ها یا وسایل پارکها و محل های عمومی بطور عمدی یا سهل انگاری حرام است.


 (امام خامنه ای سلام.در مورد جبران خسارت به بیت المال سوالی داشتم. با گذاشتن کیفم بر روی رخت آویز سرویس بهداشتی دانشگاه، رخت اویز شکست. کیفم سنگین بود و در مورد تحمل رخت اویز مطمئن نبودم اما چون با ارزش بود نمیتونستم بیرون سرویس بذارم. آیا باید خسارت آسیب را بدهم؟ پاسخ:اگر در گذاشتن کیف و استفاده از رخت آویز، افراط و تفریطی کرده باشید ضامن هستید و الا ضامن نیستید، تشخیص تفریط و افراط هم به عهده عرف است.استفتا خصوصی، شماره استفتاء: 814122 ) 


2.اگر کسی وسیله از اموال عمومی و بیت المال را از بین برده و تلف کرده، چنانچه مثل آن وسیله در بازار موجود است باید مثلش را جایگزین کند و اگر مثلش در بازار نیست باید قیمت آن را به حساب همان اداره ای که خسارت زده واریز کند و یا به خزانه عمومی واریز کند و پرداخت صدقه یا رد مظالم در این مورد کافی نیست.(اجوبه الاستفتائات سوال 1955 و 1956) 

در پایان نکته‌ای را درباره آداب زیارت خدمت شما خوبان یادآوری کنم آن هم این است که  من و شما وقتی که به یک مهمانی مهمی دعوت می‌شویم سعی می‌کنیم مناسبت ترین لباس رو انتخاب کنیم و بهترین آداب را در آن مهمانی رعایت می کنیم،  هنگامی که به زیارت امام رضا علیه السلام می آییم، با توجه به اینکه باور ما این است که امام زنده و شاهد و ناظر ماست، بدانیم که در مهمانیِ شخصیتی قدم گذاشته‌ایم که مظهر رفتار و آداب الهی است. لذا اینجا نیز پاکیزه‌ترین و آراسته‌ترین و خوشبوترین لباس را به تن کنیم؛ همچنین برای بهره مندی از برکات زیارت، با اخلاص محضر حضرت مشرف شویم  و موازین شرعی را از جمله رعایت محرم و نامحرم و پوشش شرعی رادر همه مکانها خصوصا حریم قدس رضوی توجه شود.

و در هنگام زیارت از بلند کردن صدا اطراف ضریح هر چند به ذکر صلوات یا درخواست صلوات پرهیز شود تا ضمن حفظ ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائرین ایجاد نشود.


خداوند دین احدی را بر گردن ما قرار ندهد به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد

جزئیات
Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code