سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم.امام صادق علیه السلام در روایتی نورانی می فرمایند:
اَلعامِلُ عَلى غَیرِ بَصیرَةٍ کَالسائِرِ عَلى غَیرِ طَریقٍ فَلا تَزیدُهُ سُرعَةُ السَّیرِ إلاّبُعدا. هر که بدون بصیرت عمل کند مانند کسی است که بیراهه میرود هر چند شتاب کند از هدف دورتر گردد.
چند نکته کوتاه در توضیح حدیث شریف:
1. حضرت در این حدیث شریف به نکته مهمی اشاره می کنند اگر انسان عمل یا اقدامی را بدون بصیرت انجام دهد یعنی نمی داند اقدام وعملش درست هست یا نه؟ نتیجه عمل و اقدامش چه چیزی خواهد بود؟ آیا عوامل و صحنه گردانی دارد یا خیر؟ مثل کسی وارد یک حزبی یا گروهی یا مجموعه ای می شود و متاسفانه از جزئیات و عوامل پشت صحنه و بازی گران اصلی و از اهداف هیچکدام اطلاع ندارد، قهرا کسی که اینگونه عمل کند اقدام بدون بصیرت است و این حرکت با گمراهی همراه است و طبیعتا هر قدمی که در گمراهی بیشتر بردارد از حق دور تر می شود. تلاش هم میکند، زحمت هم میکشد، عرق هم میریزد، اما این تلاشِ او، عملِ صالح نیست، او را به خدا نزدیک نمیکند، به حقیقت نزدیک نمیکند.
2. برای اینکه انسان در مسیر انحراف قرار نگیرد و از مسیر حقیقت دور نشود، در مسائل گوناگون زندگی، از جمله مسائل اجتماعی و مسائل خانوادگی قبل از هر اقدام و عملی باید جوانب آن را با مشورت با متخصیصین روشن سازد و از همه مهمتر هیچ عمل و اقدامی نباید خلاف شرع و مطابق حکم خدا باشد و اگر مخالف حکم خدا باشد هر چند منفعت دنیوی هم داشته باشد انسان از آن خودداری کند و گرنه در مسیر گمراهی قرار می گیرد.
در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری میکنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم که بر اساس روایات، امام علیه السلام سخن ما را میشنوند و سلام ما را پاسخ میدهند. حضور در پیشگاه امام علیه السلام اقتضاء میکند که از بلند کردن صدا در حرم مطهر و اطراف ضریح مطهر پرهیز شود حتی صلوات هم آهسته فرستاده شود تا ضمن حفظ احترام مقام امام علیه السلام و رعایت ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکانها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.
جهت قبول زیارت و سلامتی همه زائرین صلواتی را عنایت بفرمایید.
خداوند متعال توفیق بصیرت در دین را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد
متن اصلی:
الشرط الخامس: ان لایکون السفر حراماً (هل الشرط ابتدائی ام استمراری؟)- درس 146
جلسه 146، دوشنبه 1395/2/6
حدیث :
عن طلحة بن زید، عامّی است ولی ثقه است. قال: سمعتُ اباعبدالله الصادق«علیهالسلام» یقول: العاملُ علی غیرِ بصیرةٍ کالسّائرِ علی غیرِ الطریق. کسی که عملی را، اقدامی را انجام میدهد، لکن بدون بصیرت؛ نمیداند این عمل به کجا منتهی خواهد شد، چه خواهد شد، عواملِ پیرامونیاش چیست. اگر این کار را انجام بدهد، چه نتیجهای بر آن مترتب خواهد شد! اینها را نمیداند. که متأسفانه در دنیای امروز، هم در بین مسلمانها، هم در بین غیر مسلمانها، از جمله در کشور خودمان، عملِ به غیر بصیرت، کم نیست! وارد یک جماعتی، یک مجموعهای میشوند، افرادی در یک حزبی عضو میشوند یا هوادار میشوند، نه از جزئیاتش مطلعاند، نه از پشتِ صحنههایش مطلعاند، نه از بازیگرانِ عرصه مطلعاند، همینطور وارد میشوند مِن غیر بصیرةٍ، بدون بصیرت. این کسی که بدون بصیرت وارد میشود، قهراً حرکتِ او با گمراهی ملازم است، گمراه میشود. وقتی گمراه شد، نتیجه این است که هر قدمی که در گمراهی برمیدارد، یک قدم از حق دور میشود! تلاش هم میکند، زحمت هم میکشد، عرق هم میریزد، اما این تلاشِ او، عملِ صالح نیست، او را به خدا نزدیک نمیکند، به حقیقت نزدیک نمیکند. لذا دنبالش میفرماید: و لایَزیدُه سرعةُ السَّیرِ مِن الطریق الّا بُعداً. شما در یک جادهای حرکت میکنید، هر چه سرعتتان بیشتر بشود، به منزل و مقصد نزدیکتر میشوید. اما اگر از جاده زاویه پیدا کردید، از جاده خارج شدید، هر چه سرعتتان بیشتر باشد از جاده بیشتر دور میشوید! این، حقیقتی است. در همه کار، دنبال بصیرت باشید! بفهمیم که قضیه چیست. مسائل گوناگونی در زندگیِ انسان پیش میآید، بخصوص در مسائل اجتماعی؛ مسائل شخصی و فردی، تأثیراتشان چنان فراگیر نیست، اما در مسائل اجتماعی، تأثیراتش فراگیر است. وارد یک ماجرائی میشوند بدون اینکه جوانب قضیه را درست نگاه کرده باشند، فهمیده باشند، پشت پرده را، پشت صحنه را تشخیص داده باشند! این، میشود گمراه. گمراه که شد، هر چه بیشتر کار کند، زحمت بکشد، وقت بگذارد، از راه، بیشتر دور میشود.[1]