سلام علیکم. بسم الله الرحمن الرحیم. در یک روایت نورانی از رسول خدا صلی الله علیه و اله وسلم سوال شد که زیرک ترین و باهوش ترین افراد چه کسی هست ؟ چرا که در عرف ما زیرک به کسی می گوید که بتواند راه زندگی را در پیچ و خم ها پیدا کند و بتواند یک خانه را دو خانه یا بتواند وضع مادی خودش را ارتقا دهد، این فرد را مردم زیرک می گویند اما ارزش الهی این نیست و پیامبر خدا در زمینه باهوش ترین افراد فرمایش دیگری دارند و آن این است: فقال: أکثرُهم ذکراً للموت و أشدُّهم له استعداداً. هر کسی که بیشتر به یاد مرگ باشد، زرنگتر و باهوش تر است.
چند نکته کوتاه درباره حدیث شریف:
1. اگر انسان برای یک حقیقت حتمی مثل مرگ فکر نکند هوشیار نیست مثلا راننده ای که در مسیر یخبندان بخواهد حرکت کند چنانچه زنجیر چرخ بر ندارد و آمادگی لازم را نداشته باشد، هوشیاری نیست و صورت مساله را پاک کردن هست.
2. درباره مرگ یادمان باشد زندگی دنیا یک مسیری است که حتماً به مرگ منتهی خواهد شد، در این هیچ تردید و شکی نیست، و باید برای آن لحظه آماده بود.
3. آمادگی برای مرگ با مقداری تلاش و مجاهدت و اطاعت دستورات الهی، همچنین با مقداری دعا و استمداد از لطف الهی و دوری از غفلتهایی که موجب گناه و ورود در معصیت است. ضمن اینکه آمادگی برای مرگ تعطیل کردن کارهای روزانه و زندگی نیست بلکه فرد کارهای روزانه را مثل کسب و کار و تحصیل و فعالیتهای علمی و اقتصادی و مانند اینها را انجام دهد ولی بداند همه کارهایش محاسبه دارد و خودش را آماده پاسخگویی برای کارهایش بداند.
در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری میکنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم که بر اساس روایات، امام علیه السلام سخن ما را میشنوند و سلام ما را پاسخ میدهند. حضور در پیشگاه امام علیه السلام اقتضاء میکند که از بلند کردن صدا در حرم مطهر و اطراف ضریح مطهر پرهیز شود حتی صلوات هم آهسته فرستاده شود تا ضمن حفظ احترام مقام امام علیه السلام و رعایت ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکانها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند.
خداوند توفیق آمادگی برای مرگ را به همه ما عنایت بفرماید به برکت صلواتی بر محمد و ال محمد