لازمه هدایت

حدیث با موضوع

توضیحات

سلام علیکم . بسم الله الرحمن الرحیم . امام کاظم علیه السلام در سفارشی به یکی از اصحابشان به نام هشام می فرمایند: إنَّ کُلَّ النّاسِ یُبصِرُ النُّجومَ و لکنْ لا یَهتَدی بِها إلاّ مَن یَعرِفُ مَجارِیَها و مَنازِلَها ، و کذلکَ تَدرُسونَ الحِکمَةَ و لکنْ لا یَهتَدی لَها مِنکُم إلاّ مَن عَمِلَ بِها.

همه مردم به ستارگان نگاه می کنند اما تنها کسى به وسیله ستارگان در هنگام گم کردن راه می توانند راه را پیدا کنند که به جایگاه ستارگان و به مسیر آن آشنا باشند.همچنین شما هم علم و دانش و حکمت مى آموزید، لکن  از میان شما تنها کسی که بوسیله دانش هدایت می شود که علم را به کار بندد.

چند نکته پیرامون این حدیث شریف:

1.  طبق این روایت شریف انسانها هم برای هدایت یافتن در مراحل زندگی ممکن است همه علم و دانش بیاموزند اما کسانی از دانش خود هدایت می شوند و بهره می‌برند که آن را در زندگی چراغ راه خود قرار داده و به آن عمل نمایند. لذا کثرت افراد تحصیل کرده در جامعه برای تحقق جامعه مترقی، کافی نیست بلکه مهم عمل کردن محصلین طبق علمشان هست.

2.  از دیدگاه معارف اسلامی، دانستن همیشه کارگشا نیست، بلکه آنچه مشکل‌گشا است، بهره‌بردن و عمل کردن به اندوخته‌های علمی می‌باشد. و همچنین  نورانیت و نجات از زوایای تاریک زندگی با عمل بدست می‌آید.

3.  طبق روایت شریف هر که علمش بیشتر است، باید عملش نیز بیشتر باشد. (تحف العقول، صفحۀ 392)


در پایان نکته ای مهم را درباره آداب زیارت یادآوری می‌کنم که لازم است زائران محترم توجه بیشتر نمایند ما در حرم مطهر در محضر ولی خدا هستیم که بر اساس روایات، امام علیه السلام سخن ما را می‌شنوند و سلام ما را پاسخ می‌دهند. حضور در پیشگاه امام علیه السلام اقتضاء می‌کند که از بلند کردن صدا در حرم مطهر و اطراف ضریح مطهر پرهیز شود حتی صلوات هم آهسته فرستاده شود تا ضمن حفظ احترام مقام امام علیه السلام و رعایت ادب حضور مزاحمتی برای حضور قلب زائران ایجاد نشود و همچنین همه زائران عزیز با لباس مناسب به حرم مطهر مشرف شوند و خواهران گرامی در همه مکان‌ها خصوصاً حریم قدس رضوی با حجاب و پوشش کامل حضور پیدا کنند. 


خشنودی امام رضا علیه السلام صلوات 



شروط معتبر در قصاص

جلسه 130، 1380/1/19

 من وصایا الامام موسی بن جعفر(علیهما‌السلام) لهشام:

یا هشام! ان کلّ الناس یبصر النجوم و لکن لایهتدی بها الّا من یعرف مجاریها و منازلها، و کذلک انتم تدرسون الحکمة و لکن لایهتدی بها منکم الّا من عمل بها.

(تحف العقول، صفحۀ 392)

 

یکی از خواص ستارگان، راهنمایی است؛ یعنی در بیابانها راه را به انسانهای سرگشته و گمشده نشان می‌دهد، لکن این جهت‌یابی ویژۀ افرادی است که به منازل و مجاری و جایگاهها و طلوع و غروب ستارگان آگاهی دارند.

انسانها نیز نسبت به هدایت‌یافتن در مراحل زندگی همین‌گونه‌اند؛ یعنی همۀ افراد، دانش و حکمت را می‌آموزند لکن کسانی از آن بهره می‌برند که آن را در زندگی چراغ راه خود قرار داده و به آن عمل نمایند. از دیدگاه معارف اسلامی، دانستن همیشه کارگشا نیست، بلکه آنچه مشکل‌گشا است، بهره‌بردن و عمل کردن به اندوخته‌های علمی می‌باشد. نورانیت و نجات از زوایای تاریک زندگی با عمل بدست می‌آید و طبعاً هر که عملش بیشتر است، باید عملش نیز بیشتر باشد.

اعتقادی
Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code