ارشاد جاهل ( تعلیم مسائل دینی )

حدیث با موضوع

سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم در روایت است از امام باقر علیه السلام ‌که ‌می‌فرمایند :‌عالِمٌ یُنْتَفَعُ بِعِلْمِهِ اَفْضَلُ مِنْ اَلْفِ عابِدٍ

عالمی که از علمش بهره برده شود،‌برتر از هزار عابد است. (اصول کافی ج 1 باب فضیلت علم و عالم ص 91)

(اصول کافی ج 1 باب فضیلت علم و عالم ص 91)
امام باقر (ع)
توضیحات

دو نکته کوتاه درباره تعلیم و ‏یاد ‏دادن مسائل شرعی:
1. اگر فردی در موردی بی اطّلاع از حکم شرعی باشد و به علّت ندانستن مسأله شرعی، واجبی را ترک و یا حرامی را مرتکب گردد، در صورتی که فرد جاهل، درصدد تعلّم و فراگیری است و احتمال تأثیر نیز وجود داشته باشد، ارشاد وی و یاد دادن مسأله شرعی به او واجب است؛ که به اصطلاح ارشاد جاهل گفته می‌شو د و این کار را امر به معروف و نهی‌از‌منکر نمی‌گویند. بنابراین کسی که نمی‌داند استفاده از انگشتر طلا ‏بر ‏مرد ‏حرام است یا ‏گوش ‏دادن به موسیقی لهوی و غنا حرام است یا پوشش قدم پای زن در مقابل نامحرم واجب است و به علّت جهل به حکم شرعی و ندانستن مسائل محلّ ابتلایش، این موارد را رعایت نمی‌کند، ارشاد او با وجود شرایط واجب است.
2. اگر کسی حکم شرعی را می‌داند و از روی اشتباه و ‏فراموشی ‏موضوعی را به نادرستی مرتکب شده است در این صورت تذکر دادن واجب نیست مثلا کسی که می داند خوردن و اشامیدن روزه را باطل می‌کند و از روی فراموشی اقدام به خوردن می‌کند در این مورد تذکر دادن به او واجب نیست یا اگر کسی از روی اشتباه، قبله را رعایت نکرده است تذکر دادن واجب نیست.البته اگر موضوع از موضوعات بسیار مهم باشد تذکر دادن لازم است مثلا فردی از روی اشتباه بخواهد مرتکب قتل شخصی شود که در این صورت ارشاد و راهنمایی واجب است.
خداوند متعال همه ما را از عاملین امر به معروف و نهی از منکر قرار دهد به برکت صلوات بر محمد و ‌آل محمد

بدون دسته بندی
Begin WebGozar.com Counter code End WebGozar.com Counter code