سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم.در روایت است از امام صادق علیه السلام که میفرمایند: کُلُّ شَیْءٍ نَظِیفٌ حَتَّى تَعْلَمَ أَنَّهُ قَذِر
.همه اشیاء در عالم تا زمانی که یقین به نجاستشان پیدا نکنی پاکهستند. (وسائل الشیعه ج3ص467)
چند نکته درباره نجاست و پاکی:
نکته اول: هر چیزی پاک است مگر انسان یقین کند نجس شده و لذا تا وقتی شک در نجاست چیزی وجود دارد پاک است و اگر هم بتواند نجس یا پاک بودنش را بفهمد لازم نیست جستجو کند. (رساله مراجع م123)
نکته دوم: اگر انسان نجس بودن چیزی را فهمید لازم نیست به دیگران اعلام کند مثلا لازم نیست به مهمان منزل، نجاست برخی از قسمتهای منزل را اعلام کند مگر در چند مورد، مثلا:
1. در صورتی که مسجد یا حرم ائمه اطهار علیهم السلام نجس شود بر شخص لازم است فورا مسجد و حرم را تطهیر کرده و یا به دیگران که توانایی تطهیر را دارند اطلاع دهد تا تطهیر نمایند. (مشهور: فتوی یا احتیاط، رساله مراجع م901؛عروهالوثقی احکام النجاسه م19 )
2. در صورتی که میزبان و کسی که خوردنی را به دیگران میدهد مانند آشپز که غذا را پخش میکند متوجه شود غذا نجس است باید به میهمان اطلاع دهد ولی اگر برخی از میهمانان متوجه شوند لازم نیست به دیگران اطلاع دهد ولی خودش نمیتواند از آن غذا بخورد. (رساله مراجع م145؛عروه الوثقی ،احکام النجاسه، م34،مکارم، اراکی :بنابر احتیاط به بچه هم ندهند.)
3. اگر چیزی مثل ظرف را به دیگری میدهد که استفاده نماید، در صورتی که بداند می خواهد آنر ابرای خوردن و آشامیدن استفاده کند باید نجس بودن آن را اطلاع دهد. (رساله مراجع م 142 و 146 ؛ عروه الوثقی، احکام النجاسه، م 32)
خداوند متعال به همه ما توفیق انجام وظائف را عنایت فرماید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد